Hoe een kolibrievoeder te reinigen en schimmel te doden

We wassen onze afwas na elk gebruik. Als we dat niet deden, zouden we ziektekiemen, bacteriën en rottend voedsel van maaltijd naar maaltijd verspreiden.

Wij geloven dat het essentieel is om ook uw kolibrievoeder schoon te houden. Dit verbetert de hygiëne, waardoor het veiliger wordt voor uw tuinbezoekers.

We laten je op verschillende manieren zien hoe je een kolibrievoeder kunt schoonmaken. We zullen ook tips delen om het te desinfecteren en te onderhouden tussen de reinigingen door.

Inhoudsopgave
 • Wat gebeurt er als ik mijn kolibrievoeder niet schoonmaak?
 • Wat is de veiligste manier om een kolibrievoeder te reinigen?
 • Hoe maak je een kolibrie feeder schoon
 • Hoe een kolibrievoeder te desinfecteren
 • Hoe vaak een kolibrievoeder moet worden schoongemaakt
 • Tips voor het schoonhouden van een feeder
 • Veelgestelde vragen
 • Gelukkige Hummingbirds

Wat gebeurt er als ik mijn kolibrievoeder niet schoonmaak?

Een vieze kolibrievoeder is niet leuk voor jou of de vogels. Als u uw feeder niet regelmatig schoonmaakt, kan dit:

 • Groei schimmel: Deze schimmel kan de vogels schaden omdat ze het zullen innemen.
 • Stinken: Vuile feeders kunnen echt gaan stinken. Op een winderige dag kan de stank zich verspreiden naar je buren.
 • Schrik de vogels af: Vogels willen niet eten van een vuile feeder. De vogels keren misschien niet terug naar uw tuin als u deze niet schoonmaakt.
 • De nectar zal fermenteren: Kolibries drinken nectar, maar als je het niet goed schoonmaakt, zal de nectar fermenteren. Dit kan een vogel ziek maken of zelfs doden.

Wat is de veiligste manier om een kolibrievoeder te reinigen?

Onze stapsgewijze handleiding laat u de beste methode zien voor het reinigen van kolibrievoeders. Laten we snel eens kijken naar schoonmaakmethoden die je tweetende vrienden niet schaden.

 • De vaatwasser: Als je vogelvoeder vaatwasmachinebestendig is, is dit handig voor jou maar ook onschadelijk voor de vogels.
 • Afwasmiddel en water: Zolang uw stadswater chloorvrij is of u gedestilleerd water gebruikt, kunt u het veilig gebruiken voor het reinigen. Afwasmiddel is ook fantastisch voor het reinigen van de vogelvoederbak, omdat het ziektekiemen en verontreinigingen zal verwijderen. Zorg ervoor dat je het goed afspoelt.
 • Azijn: Gedistilleerde witte azijn is een niet-giftige en betaalbare reinigingsoplossing voor uw vogelvoeder. Het kan ook schimmel doden.
 • Waterstofperoxide: Waterstofperoxide is een veilige en effectieve manier om uw feeder diep te reinigen en schimmel te verwijderen. Zorg ervoor dat u drie procent waterstofperoxide gebruikt, wat een sterkte van medische kwaliteit is en veilig voor huishoudelijk gebruik.
 • Bleken: Het is veilig om je vogelvoeder te bleken om bacteriën, ziektekiemen en virussen te doden. U moet echter alle sporen van het bleekmiddel verwijderen om te voorkomen dat de vogels worden vergiftigd. Hierdoor zullen veel mensen bleekmiddel vermijden en in plaats daarvan kiezen voor waterstofperoxide.
 • Kokend water: Het koken van uw vogelvoeder is een uitstekende methode om sporen van het door u gekozen reinigingsproduct te verwijderen. Controleer altijd of de fabrikant koken toestaat, omdat de hoge temperaturen de plastic feeder kunnen vervormen.

Hoe maak je een kolibrie feeder schoon

De beste manier om een kolibrievoeder te reinigen is met afwasmiddel, azijn of waterstofperoxide. We zullen u door de stappen voor alle drie leiden en u laten zien hoe u elk onderdeel kunt reinigen en de feeder kunt drogen.

 • Tijd: 1,5 uur.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Met afwasmiddel en water

 1. Maak de feeder leeg: Giet de overtollige nectar uit in de gootsteen.
 2. Spoelen: Spoel de feeder en fles met heet water.
 3. Demonteer de feeder: Haal de feeder uit elkaar, zodat u elk element afzonderlijk kunt reinigen.
 4. Maak oplossing: Combineer in een gootsteen of emmer heet water en twee eetlepels afwasmiddel. Roer om te combineren.
 5. Voeg de feeder toe: Dompel alle feederdelen onder in het zeepsop en laat ze een uur weken. Het warme water en de zeep zullen vuil en puin losmaken.
 6. Schrob de onderdelen: Gebruik een flesreinigingsborstel of ongebruikte tandenborstel om de feeder schoon te schrobben. Zorg ervoor dat je in de fles komt, rond de basis en in alle hoeken en gaten. Als uw vogelvoeder schimmel heeft, besteed dan extra tijd aan het schoonschrobben om alle sporen te verwijderen.
 7. Spoelen: Zodra de vogelvoederbak schoon is, spoelt u deze goed af om alle zeepresten te verwijderen. Misschien wilt u het gedurende 20 minuten in de gootsteen plaatsen met wat kokend water om overtollige zeepresten te verwijderen.
 8. Droog: Plaats de afzonderlijke stukken op een droogrek of handdoek. Laat ze grondig aan de lucht drogen om de kans op schimmelvorming te voorkomen.
 9. Opnieuw in elkaar zetten: Zodra de feeder droog is, zet je hem weer in elkaar, vul je hem weer op en plaats je hem buiten.

Met Azijn

 1. Maak de feeder leeg: Leeg overtollig nectarwater.
 2. Spoelen: Spoel de vogelvoederbak goed af met heet water.
 3. Demonteer de feeder: Demonteer de feeder om elk onderdeel grondig te reinigen.
 4. Maak oplossing: Maak in een gootsteen of emmer een oplossing van een deel gedestilleerde witte azijn tot twee delen heet water.
 5. Voeg de feeder toe: Doe alle feederdelen in het azijnwater en laat ze twee uur weken.
 6. Schrob de onderdelen: Gebruik een flessenborstel of ongebruikte tandenborstel om de feeder te schrobben. Vergeet niet alle hoekjes, gaatjes en diep in de flessenbuis.
 7. Schimmel aanpakken: Als uw vogel feeder heeft schimmel, week het een nacht in 100 procent gedistilleerde witte azijn. Niet verdunnen met water. Scrub goed in de ochtend.
 8. Spoelen: Zodra de vogelvoederbak schoon is, spoelt u deze goed af om azijnresten te verwijderen. Je kunt ook wat water koken en het daar een uur in laten weken om de azijn te verwijderen.
 9. Droog: Leg de afzonderlijke stukken op een droogrek of handdoek tot ze 100 procent droog zijn.
 10. Opnieuw in elkaar zetten: Zet de feeder weer in elkaar, vul hem weer op en zet hem buiten.

Met waterstofperoxide

 1. Maak de feeder leeg: Leeg overtollig nectarwater in de gootsteen.
 2. Spoelen: Spoel de vogelvoederbak goed af met heet water.
 3. Demonteer de feeder: Demonteer de feeder volledig, zodat u toegang hebt tot elk afzonderlijk onderdeel.
 4. Voeg waterstofperoxide toe: Plaats de feeder in een kleine kom of bassin. Voeg een paar ons waterstofperoxide toe aan de feeder en draai het rond, waarbij elk deel wordt geweekt. Laat het 10 minuten weken.
 5. Schrob de feeder: Gebruik een flessenborstel of ongebruikte tandenborstel om de feeder te schrobben, zodat de waterstofperoxide elk onderdeel kan raken. Vergeet niet alle hoekjes, gaatjes en diep in de fles.
 6. Schimmel aanpakken: Als uw vogelvoeder schimmel heeft, week deze dan een nacht in onverdunde waterstofperoxide. Scrub goed in de ochtend.
 7. Spoelen: Zodra de vogelvoederbak schoon is, spoel je hem heel goed af om waterstofperoxideresten te verwijderen. Kook wat water en laat het een uur weken om er zeker van te zijn dat je alle sporen hebt verwijderd.
 8. Droog: Droog de afzonderlijke stukken aan de lucht op een droogrek of handdoek.
 9. Opnieuw in elkaar zetten: Zodra de feeder droog is, zet je hem weer in elkaar, vul je hem weer op en plaats je hem buiten.

Hoe een kolibrievoeder te desinfecteren

Als uw vogelvoeder wordt beïnvloed door schimmelgroei, pak deze dan onmiddellijk aan om de vogels te beschermen. Deze methode laat u zien hoe u de feeder kunt ontsmetten en de schimmel kunt doden.

 • Tijd: 1,5 uur.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Bleken.
 • Water.
 • Maatbeker.
 • Gootsteen of bassin.
 • Beschermende handschoenen en masker.
 • Flesborstel.
 • Ongebruikte tandenborstel.
 • Handdoek- of vaatrek.

1. Bereid de feeder voor en bescherm uzelf

Begin met het goed spoelen van de feeder met heet water. Demonteer het zodat u toegang hebt tot alle afzonderlijke onderdelen. Bescherm jezelf dan met handschoenen en een masker, want bleekmiddel kan irriterend zijn.

Extra voorzorgsmaatregel

Houd het gebied goed geventileerd wanneer u met bleekmiddel werkt. Het inademen van de dampen kan schadelijk zijn voor je longen.

2. Verdun je bleekmiddel

Maak in een bassin of gootsteen een verhouding van 9:1 van heet water en bleekmiddel. Gebruik maatbekers om de exacte verhouding te krijgen.

3. Week de Feeder

Dompel de vogelvoeder en de delen een uur onder in het bleekwater. Dit geeft het bleekmiddel de kans om de schimmel te doden en het residu los te maken.

4. Schrob de feeder

Draag je handschoenen en gebruik een flessenborstel en ongebruikte tandenborstel om de feederonderdelen schoon te schrobben. Verwijder alle sporen van schimmel.

5. Goed afspoelen

Nu is het tijd om de feeder te spoelen zoals je nog nooit eerder hebt gespoeld. Laat het onder heet water lopen om alle sporen van bleekmiddel te verwijderen. Misschien wilt u zelfs een pot water koken en de feeder een paar uur onderdompelen.

6. Droog goed

We raden aan om de vogelvoeder aan de lucht te drogen om de kans op schimmelgroei te voorkomen. Leg de onderdelen op een droogrek of handdoek. Zodra het 100 procent droog is, kunt u het buiten opnieuw monteren, bijvullen en vervangen.

Hoe vaak een kolibrievoeder moet worden schoongemaakt

Allereerst moet je de nectar regelmatig vervangen. Op warme dagen, boven de 90 graden Fahrenheit, moet u de nectar misschien zelfs twee keer per dag vervangen. Dit is zodat u fermentatie kunt voorkomen.

Bij typisch zomerweer, rond de 80 graden, vervang je de nectar één keer per dag. Vervang bij 70 graden weer om de dag.

Als de vloeistof er troebel uitziet, fermenteert deze al en moet u deze legen, de feeder schoonmaken en nieuwe nectar toevoegen.

Tijdens de koelere maanden kun je wegkomen met het vervangen van de nectar om de drie dagen.

In de winter kun je tot vijf dagen tussen nieuwe nectar gaan.

Je moet ernaar streven om de vogelvoederbak één keer per week grondig schoon te maken, zolang de nectar niet is begonnen met fermenteren. Als je merkte dat de nectar aan het fermenteren was, reinig dan altijd de feeder diep voordat je de nectar vervangt.

Schimmelwaarschuwing

Zijnzijden een troebel uiterlijk, kunt u zien dat uw nectarbehoeften veranderen door een paar andere factoren. Als schimmel in de nectar groeit, kristalliseert het, of er zijn drijvende insecten erin – het is tijd om het te legen.

Tips voor het schoonhouden van een feeder

Als u wilt voorkomen dat u twee keer per dag in de zomer schoonmaakt, hebben we enkele hacks om uw kolibrievoeder schoon te houden.

 • Houd de feeder in de schaduw: Wanneer je nectar de hele dag in fel zonlicht staat, zal het sneller fermenteren. Bewaar de feeder onder een boom of op een schaduwrijke plek in de tuin om de nectar verser te houden.
 • Verander de nectar vaak: Als u de nectar vaak verwisselt, volgens ons advies hierboven, kunt u extra reiniging voorkomen. Verander de nectar voordat deze begint te fermenteren, en dan zal je feeder niet zo smerig en onhygiënisch zijn.
 • Gebruik nectar defender: Een nectarverdediger zoals Sapphire Labs Naturally Fresh houdt je nectar langer vers. In ideale gevallen kan het de nectar tot twee weken goed houden.
 • Gebruik een kleinere feeder: Tenzij je tientallen hongerige en dorstige vogels naar je tuin hebt komen, kun je wegkomen met het gebruik van een kleinere feeder. Dit voorkomt dat nectar verloren gaat en bederft in de feeder.
 • Steriliseer vaak: Wanneer u tijd maakt voor een grondige reiniging, kunt u overwegen om het elke keer te desinfecteren. Ja, zelfs als je geen schimmel opmerkt. Dit houdt ziektekiemen en bacteriën bij waardoor je nectar langer meegaat en de vogels veiliger zijn.

Veelgestelde vragen

Waarom drinken kolibries niet uit mijn feeder?

Er zijn een paar redenen waarom je feeder geen vogels aantrekt. Het kan zijn:

 • Bijen: Andere wezens hebben je feeder misschien al geclaimd. Bijen, vooral. Als je een schotelvormige feeder hebt, zullen bijen minder snel langskomen, waardoor er meer plaats is voor kolibries.
  De Audubon Hummingbird Feeder is bijvoorbeeld een goede optie. Vermijd ook een felgekleurde feeder, zoals geel. Rood is het beste voor kolibries.
 • Te veel planten: Als planten in de weg van de feeder staan, vinden vogels het misschien niet. Erger nog, insecten leven in planten en ze kunnen de feeder besmetten, waardoor kolibries worden afgeschrikt.
 • Je nectar is niet goed genoeg: We willen niet beledigen, maar het kan zijn dat je nectar niet voldoet aan de normen van de kolibrie. Kolibries houden van natuurlijke bloemennectar. We raden aan om een deel witte suiker te mengen met vier delen water en twee minuten te koken.
 • Uw feeder is niet schoon: We hebben het belang van het schoonmaken van je feeder besproken. Als de feeder niet schoon is of bleek- of zeepresten bevat, zullen kolibries er niet van genieten.
 • U heeft huisdieren: Helaas kunnen kolibries geïntimideerd worden als je je eigen bontbaby’s hebt. Laat je katten of honden niet in de buurt van de feeder komen.
 • Uw feeder bevindt zich op de verkeerde plaats: Een goede plek om je feeder te plaatsen is in de buurt van bloemen, maar niet te dichtbij zodat insecten migreren. Vermijd het in zonlicht te plaatsen om de nectar te beschermen tegen bederf.
  Houd het hoog zodat je huisdieren er niet bij kunnen. Zet het op een open plek die gemakkelijk te zien is voor de vogels. Houd het uit de buurt van ramen om het risico te voorkomen dat vogels tegen het glas botsen.

Waarom is mijn kolibrievoeder elke ochtend leeg?

Wanneer je feeder ’s ochtends leeg is, denk je in eerste instantie misschien dat je hem hebt genageld. De vogels houden van je nectar. Maar dat is waarschijnlijk niet het geval.

Als je feeder ’s nachts snel leegloopt, heeft een ander wezen het misschien gevonden. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk mieren, vleermuizen of eekhoorns.

Een ander probleem is dat de vogelvoederbak mogelijk lekt, of misschien heeft een windvlaag het verplaatst en de nectar eruit gemorst.

In sommige gevallen kan het zijn dat een groep kolibries de nectar ’s avonds vond en ’s nachts in voorraad had. Je zou een camera kunnen opzetten en ’s ochtends de beelden kunnen bekijken.

Kun je kolibrievoeders reinigen met bleekmiddel?

Ja – gebruik een oplossing van negen delen water voor een deel bleekmiddel. Zorg ervoor dat u de feeder grondig spoelt om alle sporen van bleekmiddel te verwijderen.

Wat kan ik voeden Kolibries naast suikerwater?

Kolibries eten insecten, boomsap en stuifmeel. Het enige dat je voor hen kunt voorzien, is suikerwater. Maar een andere geweldige manier om ze te voeden is door nectarproducerende bloemen te planten, zoals kardinalen of salie.

Houden kolibries van kaneel?

Kolibries vinden kaneel niet erg, maar het goede eraan is dat het de mieren weghoudt. Je kunt natuurlijke kaneelstokjes toevoegen aan je kolibrienectar. Wanneer je het suikerwater kookt, voeg je twee kaneelstokjes toe.


Gelukkige Kolibries

Als je weet hoe je een kolibrievoeder goed moet schoonmaken, zorg je voor de beste maaltijd voor je klapperende vrienden. Zorg ervoor dat u het nectarwater ververst wanneer het er troebel of vies uitziet, of om de paar dagen.

Reinig de feeder eenmaal per week (ten minste) en ontsmet deze met bleekmiddel om schimmel te doden. We raden een nectarverdediger ten zeerste aan als je wilt dat het nectarwater langer meegaat.

Houd uw kolibrievoeder op een open plek uit de buurt van uw huisdieren om meer vogels aan te trekken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?