Hoe zweetgeuren uit kleding te verwijderen

Sporten heeft zeker zijn voordelen, maar een groot nadeel is zweet! Helaas kan zweet aan onze kleding blijven kleven en zelfs achterblijven nadat kledingstukken zijn gewassen en gedroogd.

Vind je wel eens dat je favoriete gymshirt altijd ruikt? Dat is heel normaal. We zijn hier om je te leren hoe je zweetgeuren uit kleding kunt verwijderen, zodat je elke dag met frisse kleding kunt beginnen!

Inhoudsopgave
 • Wat zijn de oorzaken lichaamsgeur?
 • Trucs om zweetgeur uit kleding te krijgen
 • Tips om stank uit kleding te halen
 • Veelgestelde vragen
 • Maak je niet druk

Wat zijn de oorzaken lichaamsgeur?

Lichaamsgeur is iets wat we allemaal ervaren. Het is echter behoorlijk onaangenaam. Lichaamsgeur wordt veroorzaakt door apocriene klieren (1). Apocriene klieren bevinden zich bijvoorbeeld in je oksels en ze geven moleculen vrij (zoals eiwitten en lipiden) die bacteriën aantrekken. Deze bacteriën verstoren de shell van eiwitten en laat geur vrij.

Lichaamsgeur is niet iets om je voor te schamen, maar er zijn enkele dingen die je kunt doen om het te beperken. Probeer een anti-transpirant of een probiotische deodorant om de slechte geuren onder controle te houden.

Waarom lichaamsgeur aan kleding kleeft

Je zou kunnen denken dat als je je zweterige kleding wast, het voldoende zal zijn om de slechte stank te verwijderen. Maar helaas is het niet altijd zo eenvoudig. Lichaamsgeur – of meer specifiek, lichaams talg – is plakkerig en snauwt zichzelf in stoffen, waardoor het moeilijk te verwijderen is (2).

Het wassen van kleding in heet water kan talg verwijderen, maar de meeste gymkleding is gemaakt van synthetische stoffen. Deze materialen kunnen niet altijd in heet water worden gewassen, dus de talg is niet altijd volledig uitgeroeid.

Hoewel het materiaal van het kledingstuk deel uitmaakt van het probleem, is wat het echt een probleem maakt, de weg we wassen kleren. Als u uw kleding wast op 90 graden Fahrenheit, met een niet-gespecialiseerd wasmiddel, in een regelmatige cyclus, doodt u geen bacteriën. Je haalt het gewoon door elkaar (3).

Daarom is het belangrijk om te weten hoe je transpiratiegeur op de juiste manier uit kleding kunt verwijderen. Anders kan het je achtervolgen.

Misschien vind je dit ook interessant
Vrouw die vers gewassen wasgoed ruiktDe beste wasmiddelen voor geuren (nooit meer stinken)

Trucs om zweetgeur uit kleding te krijgen

Dus, hoe moet je te werk gaan om zweetgeuren uit je kleding te krijgen? We hebben zeven verschillende technieken om uit te proberen. We zijn er zeker van dat ten minste één van deze uw aandacht zal trekken. Bovendien heb je waarschijnlijk al veel van deze materialen in huis. Je kunt meteen aan de slag met het verwijderen van die nare geurtjes!

Pro Tip

Keer het item binnenstebuiten en leg de oksel- of zweetbevlekte gebieden bloot. Dit geeft u de beste resultaten.

Aspirine en crème van tandsteen

Aspirine en crème van tandsteen kunnen helpen om stinkend zweet eruit te krijgen als je kleding ruikt. Crème van tandsteen is ook bekend als kaliumbitartraat. Deze chemische stof is zuur waardoor het nuttig is voor het neutraliseren van geuren (4). En aspirine bevat salicylzuur dat nuttig is voor het verwijderen van zweetvlekken en geuren (5).

 1. Meng drie witte, niet-gecoate aspirinepillen in een kopje warm water.
 2. Voeg een eetlepel crème van tandsteen toe.
 3. Koop een nagelborstel of oude tandenborstel. Schrob de oplossing in het zweterige gebied.
 4. Laat minstens 20 minuten staan.
 5. Wassen en drogen zoals normaal.
 6. Herhaal dit als de geur aanhoudt.

Citroensap

We vinden het heerlijk om elke week extra citroenen te kopen! Ze zijn natuurlijk geweldig voor recepten, maar ook schoonmaken vanwege de zuurgraad van citroenen kan slechte geuren neutraliseren (6). Om citroensap te gebruiken voor het wegwerken van zweetgeuren, volgt u deze instructies:

 1. Sap verschillende citroenen.
 2. Meng het sap met twee liter warm water.
 3. Laat het even afkoelen.
 4. Week zweterige kleding minstens 30 minuten in.
 5. Afspoelen onder koud water.
 6. Hang buiten te drogen.

Zuiveringszout

Alsof je nog een reden nodig hebt om een grote zak baking soda te kopen. Maar raad eens? Het ontgeurt ook – waardoor het ideaal is voor zweetvlekken. Zuiveringszout brengt zure en geurmoleculen naar een neutrale toestand, waardoor slechte geuren worden verwijderd (7).

 1. Maak een pasta door zuiveringszout en warm water te mengen.
 2. Wrijf de pasta op de zweterige delen van het kledingstuk.
 3. Laat minstens 15 minuten staan. Je kunt het zelfs ’s nachts laten staan.
 4. Wassen zoals normaal.

Zout

Van zout is bekend dat het sterke antibacteriële effecten heeft. Het kan de bacteriën doden die ervoor kunnen zorgen dat je zweterige kleding stinkt (8). Probeer deze truc voor het verwijderen van transpiratiegeuren in je kleding.

 1. Giet 1/2 kopje zout in een grote kom.
 2. Vul het halfvol met warm water.
 3. Roer om het zout op te lossen.
 4. Week de aangetaste delen van je zweterige kleding in de oplossing.
 5. Normaal wassen.

Azijn

Gedistilleerde witte azijn is een geweldig hulpmiddel voor het ontgeuren van alles, inclusief zweetgeuren, vanwege de corrosieve stoffen (9). Volg deze eenvoudige stappen om zich te ontdoen van stinkende geuren.

 1. Combineer een kopje gedistilleerde witte azijn met een halve liter koud water.
 2. Laat je aangetaste kleding 20 minuten weken.
 3. Wassen zoals normaal.

Something Om op te merken

Gedistilleerde witte azijn heeft niet de meest aangename geur. Gelukkig blijft de geur echter niet hangen nadat je de kleding hebt gewassen. Het toevoegen van een paar druppels etherische olie – zoals citroen of tea tree – kan echter helpen!

Wassoda

Wassoda, wetenschappelijk bekend als natriumcarbonaat, kan worden gemaakt van zuiveringszout (10). Het werkt dus op dezelfde manier om geuren in een neutrale staat te brengen. Als je alleen wassoda – geen zuiveringszout – in huis hebt, kun je het op je gymkleding gebruiken!

Draag persoonlijke bescherming

Draag rubberen handschoenen bij het werken met wassoda omdat het wordt geclassificeerd als irriterend (11).
 1. Strooi 1/4 kopje wassoda op de stinkende delen van de kleding.
 2. Voeg water toe en werk het met je handen in. Hierdoor ontstaat een pastatextuur.
 3. Laat 30 minuten staan.
 4. Wassen zoals normaal.

Mondwater

Wist je dat je mondwater kunt gebruiken op wasdag? Het is geen algemeen bekend ding, maar het werkt wel. Mondwater kan bacteriën doden en geuren in je mond neutraliseren, dus het is logisch dat het hetzelfde doet als je kleding ruikt (12).

 1. Giet een paar petjes op de zweterige delen van je kleding.
 2. Laat 30 minuten staan.
 3. Wassen zoals normaal.

Test altijd eerst op een onopvallend deel van het kledingstuk om er zeker van te zijn dat het geen vlek achterlaat.

Tips om stank uit kleding te halen

Hoewel deze methoden geweldig zijn, zijn er nog een paar tips die we met u kunnen delen. Deze zullen je helpen om de zweetgeuren op je kleding zo goed mogelijk aan te pakken. We willen het u zo gemakkelijk mogelijk maken om van deze slechte geuren af te komen.

 • Was je kleding direct: Na een training in de sportschool, of een bijzonder zweterige dag op het werk, is het het beste om de kleding onmiddellijk te wassen. Dit stopt de bacteriën in zijn sporen, zodat het niet verder broedt op de kleding.
 • Gebruik uw vriezer: Als je je kleding niet meteen kunt wassen, gebruik dan je vriezer. Invriezen doodt de bacteriën niet, maar het voorkomt dat het groeit (13). Het is dus zeker veel beter dan de zweterige kleding een paar dagen in je sporttas te laten zitten voordat je de was doet.
 • Gebruik natuurlijk wasmiddel: Gewone wasmiddelen bevatten synthetische geurstoffen. Deze hebben eigenlijk de neiging om slechte geuren te maskeren in plaats van ze te verwijderen (14). Wanneer deze geuren vervagen, is de geur er nog steeds. Natuurlijk geurende wasmiddelen hebben echter de neiging om zuiveringszout te gebruiken, wat ideaal is voor het verwijderen van geuren.
 • Was de kleding binnenstebuiten: Het zweet en de oliën zitten aan de binnenkant van je kleding. Als je ze binnenstebuiten wast, hebben het wasmiddel en water een betere kans om het zweet direct aan te pakken.
 • Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel: Als je niet genoeg wasmiddel gebruikt, worden je kleren niet schoon. Als je te veel gebruikt, wordt het water te dik en is het moeilijker om je kleding schoon te maken.
 • Voeg zuiveringszout toe aan de was: We houden ervan om zuiveringszout toe te voegen aan onze extra vuile ladingen wasgoed. Het maakt de kleding super schoon. Voeg gewoon 1/2 kopje zuiveringszout toe aan de dispenser of rechtstreeks in de trommel. Normaal wassen.
 • Geen wasverzachter: Hoewel wasverzachter je kleding zacht kan maken en heerlijk kan laten ruiken, is het gemaakt met synthetische geuren. Het zal waarschijnlijk de geuren maskeren in plaats van ze te verwijderen. We raden in plaats daarvan essentiële oliën aan.
 • Houd je wasmachine schoon: Dit is iets dat gemakkelijk te vergeten is. Maar je moet je wasmachine één keer per maand schoonmaken. Sommige machines hebben zelfreinigende opties. U kunt echter twee kopjes gedistilleerde witte azijn aan de dispenser toevoegen en op de heetste temperatuur op een regelmatige cyclus wassen om het schoon te maken.
 • Gebruik een kledingstomer: Kledingstomers zijn geweldig voor het doden van bacteriën en het opfrissen van kleding. Er zijn veel geweldige kledingstomers op de markt – probeer er een.
 • Frisse lucht en zonlicht: Moeder Natuur weet het het beste! Zonlicht en frisse lucht kunnen helpen om stoffen op te frissen (15).
 • Hang niet rond in je gymkleding: We hebben al gezegd dat gymkleding zich graag vastklampt aan geurveroorzakende bacteriën. Hoewel het verleidelijk is om na een training een snelle hap te eten, is het het beste om eerst te douchen en je om te kleden.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste wasmiddel voor Zweetgeur?

Naar onze mening is Win Sports Detergent de beste wasreiniger voor zweetgeuren. Het herstelt gespannen stof, is geweldig voor sportkleding en bevat geen geur- en kleurstoffen.

Waar doe je de azijn in de wasmachine?

Je stopt de azijn in een wasmachine in het compartiment voor de wasverzachter. Het mengt zich vervolgens met de was om vlekken te verwijderen en geuren aan te pakken.

Kan zuiveringszout een wasmachine beschadigen?

Zuiveringszout kan uw wasmachine beschadigen als het in aanzienlijke hoeveelheden wordt gebruikt. Het bedekt de interne componenten en verstopt uiteindelijk de mechanismen.


Maak je niet druk

Slechte geuren kunnen super gênant zijn, ook al ervaren we ze allemaal. Zorg ervoor dat je onze beste tips volgt om slechte geuren uit je kleding te houden. Je hebt zeker minstens één van deze items bij de hand. Bovendien kunnen dingen als zuiveringszout en citroensap van pas komen tijdens je wasroutine!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?