Hoe te strijken zonder strijkplank

Wilt u uw kleding strijken, maar heeft u geen strijkplank? Geen probleem! Hoewel een strijkplank het beste is, is het niet helemaal nodig. Misschien is je bord kapot, zit een bord op dit moment niet in je budget of heb je simpelweg geen ruimte.

We kunnen je leren strijken zonder strijkplank. Het is tijd om weer hallo te zeggen tegen frisse, rimpelvrije kleding.

Inhoudsopgave
 • Hoe te strijken zonder strijkplank
 • Hoe te strijken zonder een strijkijzer en strijkplank
 • Veelgestelde vragen
 • Experimenteel worden

Hoe te strijken zonder strijkplank

We snappen het. Je wilt frisse, nette kleding – maar je wilt (of kunt geen strijkplank hebben). Er zijn nog steeds manieren om je best geklede zelf te bereiken!

1. Kies een Surface

Je hebt een stevig, plat oppervlak nodig dat enigszins lijkt op een strijkplank. Opties voor een oppervlak zijn onder meer:

 • Een verdieping: Hardhouten vloeren en keramische vloeren zijn goede plekken om te strijken. Bescherm het oppervlak echter met een handdoek. Zorg er ook voor dat de vloer schoon is.
 • Een tabel: Bescherm je tafel met een dikke handdoek voor het strijken. Zodra dat is gebeurd, heb je een echt stevig oppervlak om je strijkwerk te doen. Bovendien zijn ze voor de meeste mensen een goede hoogte.
 • Een bed: U kunt uw bed gebruiken om te strijken. Je krijgt niet de meest frisse afwerking, omdat je bed waarschijnlijk vrij zacht is. Maar het is handig en er is geen risico op beschadiging van uw houten meubels. Pas wel op dat je je strijkijzer niet te lang op het beddengoed laat liggen, want dit kan het materiaal verschroeien.
 • Wasmachine: Tot slot kun je de bovenkant van je wasmachine gebruiken om te strijken. Hierdoor blijft alles handig in de wasruimte. Je kunt een handdoek neerleggen, maar het metaal kan helpen warmte te reflecteren. Dit zal je strijktijd versnellen! Wees voorzichtig, want het metaal van de machine kan warmte vasthouden, wat een gevaar kan zijn.

2. Kies een overkapping

We hebben het gehad over het neerleggen van een handdoek om het door u gekozen oppervlak te beschermen. Laten we eens kijken naar die optie, en een paar anderen:

 • Strijkdeken: Als de reden dat je geen strijkplank hebt, is vanwege opslag, dan moet je investeren in een strijkdeken. Dit zijn slanke pads waarmee je op elk oppervlak kunt strijken zonder het te beschadigen. Ze zijn verkrijgbaar in vele maten, zodat u er een kunt vinden die bij uw huis past.
 • Magnetische strijkmat: Deze zijn ideaal als je op een metalen oppervlak strijkt, zoals je wasmachine. Ze blijven aan de oppervlakte plakken en bewegen niet. Je kunt ze echter ook gemakkelijk op de vloer, het bed of de keukentafel gebruiken. Ze blijven gewoon niet plakken tenzij het oppervlak magnetisch is.
 • Een handdoek: En tot slot de vertrouwde handdoektruc! Leg een dikke witte handdoek neer om je oppervlakken te beschermen. We zeggen wit, zodat er geen risico is op kleuroverdracht bij gebruik van een hoge strijkwarmte. Als je geen dikke handdoek hebt, leg dan twee of drie gewone handdoeken in laagjes.

3. Kies een ijzeren rest

We mogen een ijzeren rust niet vergeten. Je hebt een plek nodig om je hete strijkijzer te plaatsen terwijl je kleding herschikt. Er zijn twee geweldige opties:

 • Een keukenpothouder: Zorg voor een pannenlap in de buurt om je hete strijkijzer neer te zetten. Deze zijn ontworpen om warmte vast te houden, zodat het uw oppervlak beschermt.
 • Een ovenwant: U kunt ook een ovenwant gebruiken. Leg hem plat in de buurt en laat je hete strijkijzer daar tussen de kleren rusten!

Zodra je je oppervlak, bedekking en iro hebt gekozenn rust – ijzer zoals normaal.

Hoe te strijken zonder een strijkijzer en strijkplank

Als je geen strijkplank hebt of een strijkijzer – kun je nog steeds kreukvrije kleding krijgen? Absoluut. We zullen enkele geweldige tips delen om u te helpen goede resultaten te behalen zonder deze huishoudelijke hulpmiddelen.

1. Gebruik een clothes steamer

Vrouw dampende jas met een stoomboot

Een kledingstomer is een goed alternatief voor een strijkijzer. Het zal je niet dezelfde scherpe resultaten opleveren, maar we raden ze aan voor mensen die weinig opslagruimte hebben of veel reizen. Er is een enorm aanbod aan steamers op de markt. Grote, kleine, handheld degenen, staande. Ze zullen rimpels in slechts een paar minuten verwijderen en ze zijn gemakkelijk te gebruiken!

2. Gebruik een Hair Flat Iron

Je stijltangen kunnen rimpels uit je kleding halen. Dit is een wondermiddel voor kleine rimpels en moeilijk bereikbare gebieden, zoals de kraag van een overhemd. Als je stijltang temperatuurinstellingen heeft, nog beter! Je hebt ook geen vlakke ondergrond nodig. Zorg ervoor dat het oppervlak van de stijltang schoon is voordat u het op uw kleding gebruikt.

3. Gooi kleding in droger

Vrouw die vuil wasgoed wast

Je kunt rimpels uit je kleding halen met een droger. Dit bespaart u tijd omdat u kunt multitasken terwijl de droger zijn ding doet! Spuit het kledingstuk gewoon een beetje of doe het in met een ander vochtig item. Droog op een middelhoog vuur gedurende vijf of tien minuten. Haal het er meteen uit en hang het op tot het helemaal droog is.

4. Hang kleding op in de badkamer

Jong meisje dat schone was ophangt

Hang de kledingstukken aan een kleerhanger in de badkamer en laat de douche stoom eventuele rimpels of plooien eruit trekken. Het helpt als de douche super warm is en de deuren en ramen gesloten zijn. Dit kan tussen de 10 en 20 minuten duren.

5. Probeer een Wrinkle Release Spray

Man die een rimpelverwijderaar op een zakelijk pak spuit

Als je veel onderweg bent, of iets anders wilt proberen, bekijk dan een rimpelafgiftespray. Deze handige sprays ontspannen de vezels van je kleding om rimpelverwijdering aan te moedigen. Spray, trek het kledingstuk glad en strak en hang volledig te drogen voordat je het draagt.

Veelgestelde vragen

Welk oppervlak is veilig om op te strijken?

Je kunt strijken op een hardhouten vloer, tegels, een wasmachine en ook een tafelblad. Zorg ervoor dat u het oppervlak beschermt met een handdoek om heast, vocht te absorberen en de kleding vast te pakken.

Wat is de snelste manier om rimpels uit kleding te krijgen?

Een manier om rimpels snel uit kleding te krijgen, is door een paar ijsblokjes in de droger te plaatsen met je gerimpelde wasgoed. Terwijl de droger opwarmt, smelten de ijsblokjes en creëren ze stoom om rimpels af te vlakken.

Je kunt ook een vochtige handdoek gebruiken, die in je droger plaatsen met je gekreukte wasgoed.

Is stomen beter dan strijken?

Stomen is beter dan strijken omdat het taaie rimpels uit het kledingstuk verwijdert met behulp van doordringende stoom. Het werkt beter op jassen, rokken, jassen, blazers en zelfs shirts.

Hoe maak je een opvouwbare strijkplank?

De eenvoudigste manier om een opvouwbare strijkplank te maken, is door de basisvorm te snijden met MDF. Bedek het MDF met beslag en katoen en bevestig het vervolgens aan je muurruimte met een pianoscharnier. Gebruik een scharnier om een stuk hout aan de basis te bevestigen, zodat het stabiliteit heeft wanneer het wordt neergeklapt.

Hoe krijg je rimpels uit kleding zonder strijkijzer?

Er zijn verschillende manieren om rimpels uit kleding te krijgen zonder strijkijzer. Hang je kleding bij de douche om de stoom op te vangen, of hang ze over je radiatoren om te drogen. De andere methode is om kokend water in een pan te gieten en de kleding in de buurt te hangen.


Experimenteel worden

Hoewel een strijkijzer en strijkplank het beste is, zijn er zeker manieren om wi te strijkenthout beide! In feite vindt u deze misschien gemakkelijker en minder tijdrovend. Blijf gewoon experimenteren totdat je de methode vindt die het beste werkt voor je kleding.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe u uw voorraadkast als een pro kunt organiseren