Hoe zwembadtegels schoon te maken met een hogedrukreiniger

Geef je een zwembadfeest, wil je een ontspannende avondduik nemen of oefen je gewoon je slagen? Dan moet je ervoor zorgen dat je zwembad schoon is.

Zwembadonderhoud is een van de prijzen die u betaalt wanneer u een zwembad in uw tuin installeert, maar met de juiste hulpmiddelen is het de moeite waard.

We zullen u helpen bij het reinigen van zwembadtegels met een hogedrukreiniger. Vervolgens laten we je een techniek en methode zien die deze taak versnelt en je sprankelende resultaten geeft.

Inhoudsopgave
 • Is het veilig om zwembadtegels schoon te maken met een hogedrukreiniger?
 • Hoe zwembadtegels schoon te maken met hogedrukreiniger
 • Tips voor het veilig wassen van zwembadtegels onder druk
 • Reinig tegels in een mum van tijd

Is het veilig om zwembadtegels schoon te maken met een hogedrukreiniger?

Ja zolang je maar de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

Ten eerste moet u het juiste type mondstuk en PSI gebruiken om ervoor te zorgen dat u de tegels reinigt zonder schade aan te richten.

U moet er ook voor zorgen dat u persoonlijke veiligheidsmaatregelen neemt. Dit omvat het dragen van beschermende kleding en het houden van je handen uit de weg van de waterstroom.

Als u een verwarmde hogedrukreiniger of elektrische wasmachine gebruikt, moet u zich ook bewust zijn van de hitte.

U moet ook contact opnemen met uw gebruikershandleiding om er zeker van te zijn dat de hogedrukreiniger veilig is om te gebruiken voor en rond zwembaden. Vooral bij elektrische hogedrukreinigers omdat er een risico op elektrocutie kan zijn.

Zorg er ten slotte voor dat alle verbindingen in uw zwembad veilig zijn, zodat u geen van deze ingewikkelde onderdelen beschadigt.

Hoe zwembadtegels schoon te maken met hogedrukreiniger

Laten we uw zwembadtegels helemaal opfrissen. We doorlopen de benodigde tools en de stapsgewijze instructies, zodat u volledig voorbereid bent.

Wat je nodig hebt

 • Een hogedrukreiniger bij voorkeur tussen de 1200 en 2600 PSI. Als u boven de 2000 gaat, zorg er dan voor dat u op een onopvallende plek test en een brede sproeikop gebruikt.
 • Beschermende kleding en schoenen.
 • Een verscheidenheid aan spuitmonden en hulpstukken – een lang spuitpistool is een handig hulpmiddel.

Top Tip

U wilt geen wasmiddel gebruiken, omdat dit in uw zwembad kan komen, waardoor het gevaarlijk wordt om in te zwemmen. Als je echt hardnekkige vlekken hebt, overweeg dan een hogedrukreiniger die ook stoomreiniging kan maken. Dit zal zich ontdoen van opbouw en ziektekiemen en bacteriën doden.

Stap voor stap instructies

 1. Trek je beschermende kleding aan.
 2. Stel eerst uw hogedrukreiniger in. Als de jouwe hoge temperaturen kan bereiken, kies dan voor heet water of stoom. Zo niet, dan komt dat goed. Het kan gewoon wat langer duren om schoon te maken.
 3. Maak het zwembad leeg. Verwijder puin met behulp van een net of zwembadvacuüm. Maak ook de omgeving schoon. Verwijder ook zwembadspeelgoed, omdat het je in de weg kan zitten en water naar je kan reflecteren, wat letsel kan veroorzaken.
 4. Test de gewenste druk. We raden aan om te beginnen met lage druk of het breedste mondstuk te gebruiken om het oorspronkelijke vuil en vuil op te ruimen. Veeg ongeveer 30 seconden in horizontale bewegingen langs de tegels, of totdat het oppervlaktevuil weg is.
 5. Begin met schoonmaken in kleine secties, bouw geleidelijk de druk op of verander sproeiers totdat u de ideale reinigingskracht voor u vindt. Zorg ervoor dat elk gebied schoon is voordat u naar de volgende sectie gaat.
 6. Wanneer u in krappe ruimtes komt, zijn hoeken taaie voeglijnen, verander nozzles of hulpstukken wanneer dat nodig is. Een lang spuitpistool helpt je om op moeilijker bereikbare plaatsen te komen.
 7. Zodra u klaar bent, schakelt u de hogedrukreiniger uit en koppelt u het apparaat los. Trek aan de trekker om eventuele druk of overgebleven water los te laten. Laat het gebied grondig drogen, vooral als je zwembadtegels rond het zwembad hebt, omdat dit nu een uitglijdend gevaar is.

Tips voor het veilig wassen van zwembadtegels onder druk

Het is belangrijk om veiligheid boven alles te oefenen bij het gebruik van een hogedrukreiniger. Hier zijn onze beste tips voor het voorkomen van tegelschade en schade aan uzelf of anderen.

Zoek de juiste druk uit

U vindt online tegenstrijdige adviezen over welke druk u moet gebruiken voor het reinigen van zwembadtegels, maar we raden aan tussen 2000 en 2600.

Als uw hogedrukreiniger ongeveer 3000 PSI is, moet u verder naar achteren gaan staan en een brede sproeikop gebruiken. Test bij elke PSI altijd op een onopvallende plek en gebruik brede spuitmonden om ervoor te zorgen dat u geen schade aan uw zwembadtegels veroorzaakt.

Sta drie meter naar achteren

Zoals gezegd moet je afstand nemen van je tegels. Drie voet is een goede vuistregel. Als je te dichtbij staat en directe druk uitoefent, loop je het risico de tegels te kraken.

Stuur het gezin naar binnen

Zorg er bij het wassen onder druk voor dat er geen andere familieleden of huisdieren in de buurt zijn. Ze kunnen gemakkelijk de taak vergeten die je doet en in gevaar komen als ze met je spelen of proberen te praten.

Laat de draden niet nat worden

Dit geldt met name voor elektrische hogedrukreinigers die zijn aangesloten op een stopcontact. Laat ze niet nat worden. Water en elektriciteit gaan niet samen. Raadpleeg uw gebruikershandleiding om te zien of het veilig is om te gebruiken in de buurt van een zwembad of voor zwembadtegels.

Gebruik de juiste nozzles

Test uw nozzles en gebruik de juiste zoals aanbevolen door de fabrikant. Naar onze mening is alles boven de 25 ideaal. Het mondstuk van nul graden is er een die je zeker wilt vermijden.

Houd de hogedrukreiniger in beweging

Terwijl wij raad aan om in kleine secties te werken voordat je naar de volgende sectie gaat, je moet de hogedrukreiniger op die specifieke plek laten bewegen. Als je de hogedrukreiniger te lang op één plek houdt, loop je het risico dat de tegels barsten door de herhaalde druk.


Reinig tegels in een mum van tijd

Drukwassen van je zwembadtegels tikt deze taak in een mum van tijd van je to-do lijstje aan. Het is een stuk sneller dan het schoonmaken van de tegels met de hand, en een stuk minder stressvol.

Er zijn enkele veiligheidsmaatregelen die u moet nemen om ervoor te zorgen dat u dit werk goed doet zonder het risico op schade of letsel.

Zorg er altijd voor dat je beschermende kleding draagt. Gebruik de juiste PSI en test op een onopvallende plek. En zorg ervoor dat u de elektrische bedrading nooit mengt met het zwembadwater.

Zodra je jezelf vertrouwd hebt gemaakt met de veiligheidstips en de instructies hebt gelezen, ben je klaar om te gaan!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?