Verzorging van wollen kleding


Verzorging van wollen kledingGebruiker:Diliff, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Verleng de levensduur van je wollen kleding en dekens en schrik schadelijke larven van kledingmotten af door dit geweldige advies op te volgen.

Wol is de natuurlijke vezel verkregen van schapen en een paar andere dieren, waaronder mohair van geiten en angora van konijnen.

De schilfering en krimp in wol maken het gemakkelijk om tot garen te spinnen door de individuele vezels te helpen zich aan elkaar te hechten tijdens het spinproces. De krimp geeft wollen stoffen een grotere bulk dan ander textiel en houdt lucht vast, waardoor het product warmte kan vasthouden. Wolvezels zijn hol waardoor ze gemakkelijk meer vocht vasthouden dan andere kledingvezels.

Dit verhoogde niveau van warmte en vocht is een aantrekkingskracht op motten.

Wassen wollen kleding en dekens

Controleer altijd het onderhoudsetiket van de fabrikant om na te gaan of uw wollen kledingstuk alleen geschikt is voor handwas, machinewas of stomerij. Het wordt aanbevolen dat wollen kleding na elke 4 of 5 dragen en kasjmier vaker wordt gewassen.

Handwas wol

De meeste wollen kledingstukken en dekens vereisen handen wassen, maar zorg ervoor dat u uw permanente onderhoudslabel controleert om te zien of het item ‘alleen chemisch schoon’ is. Gebruik een mild wasmiddel of een gespecialiseerde wollen wasvloeistof.

Roer het wasmiddel en zorg ervoor dat de kleding grondig wordt blootgesteld aan de oplossing door het voorzichtig door de wasfase te knijpen. Verlies van kleurstoffen in dit stadium kan optreden, vooral in nieuwe kledingstukken, totdat het item een paar keer is gewassen en de overtollige kleurstof is verwijderd. Wees niet te ruw in de was om te voorkomen dat de vorm van wollen kleding wordt vervormd. Spoel meerdere keren in koel tot lauw water om ervoor te zorgen dat het wasmiddel volledig is verwijderd voor de droogfase.

Om te drogen, wordt aanbevolen dat wollen kleding in een handdoek wordt gerold en voorzichtig wordt ingedrukt om de eerste hoeveelheden water te verwijderen voordat u vervolgens plat ligt en op een schone handdoek vormt om volledig te drogen. Wollen kleding moet zijn vorm goed behouden vanwege de natuurlijke elasticiteit in de vezels. Vermijd directe hitte en gebruik geen wasdroger.

Machine Wassen Wol

Was een wollen kledingstuk alleen in de machine als dit expliciet wordt vermeld in het permanente verzorgingslabel van wollen kleding. Sommige wollen kledingstukken hebben vezels die zijn gecoat in een hars die voorkomt dat ze nauwer verweven raken in het wasproces (wat zou resulteren in een verlies van zachtheid in het kledingstuk). Probeer wasmiddelen te vermijden die worden beschreven als biologisch of die witmakers bevatten. De wastemperatuur moet 30 of 40 graden zijn en de spincyclus moet langzaam en kort worden gehouden.

Lees ook:   wat is steriliseren schoonmaken

Volg voor het drogen het verzorgingsadvies voor het wassen van de handen hierboven.

Stomerij Wol

Gebruik een gerenommeerde stomerij waar je ervaring mee hebt of die ten zeerste wordt aanbevolen. Veel wollen kledingverzorgingslabels vermelden ‘alleen chemisch reinigen’, in welk geval u niet moet proberen om met de hand of in de machine te wassen. De oplosmiddelen en het proces voor de stomerij roeien ook eventuele motteneieren of larven uit die op wollen kleding aanwezig kunnen zijn. Wollen dekens kunnen altijd het beste chemisch worden gereinigd – hand- of machinewas kan leiden tot aanzienlijke krimp en een verlies van zachtheid in het gevoel van de deken.

Vlekken verwijderen

Het is altijd het beste om een goede gespecialiseerde stomerij te gebruiken om ernstige vlekken of vlekken op wollen kleding te verwijderen.

Wanneer u uw kledingstuk naar de stomerij brengt voor het verwijderen van vlekken, probeer dit dan snel te doen en leg precies uit waar de vlek door is veroorzaakt om de kans op succes bij het verwijderen van wolvlekken te vergroten.

Persen: U hoeft misschien niet te strijken of kunt de hoeveelheid strijken die nodig is verminderen door uw wollen kleding op te hangen terwijl u nog steeds licht vochtig (niet nat!) bent. Als u wollen kledingstukken moet strijken, gebruik dan een lage / woltemperatuurinstelling op uw strijkijzer. Doe altijd het hoofd strijken met de kleding binnenstebuiten. Waar je de ‘rechterkant’ van de stof moet strijken, strijk dan altijd door een schone witte doek, om een ‘glanzend’ effect te voorkomen. Stomen is een effectieve manier om kreukels te verwijderen zonder de risico’s die gepaard gaan met strijken!

Opslag en kleding Mottenpreventie voor wollen kleding en dekens

Wollen kledingstukken moeten schoon worden bewaard – dit is van cruciaal belang omdat kledingmotlarven zich voeden met menselijk en dierlijk haar en huid, wat een vorm van eiwit is, en ze worden ook bijzonder aangetrokken door voedselvlekken en het restant van transpiratie, dat ook het vocht levert dat essentieel is voor hun overleving. Wol zelf, gemaakt van dierlijk haar, is gemaakt van keratine, een vorm van eiwit dat een voedingsmiddel is voor mottenlarven.

Lees ook:   Dettol Power & Fresh Katoenfris Allesreiniger - 3 x 4 l

We raden aan dat wol clothes worden netjes opgevouwen opgeborgen, en idealiter in opbergzakken. Voordat u het opbergt, raden we u aan om wollen kledingstukken licht te borstelen met een zachte kledingborstel.

Als u uw wollen kleding of dekens voor een lange periode opbergt, raden we u aan de items en lucht regelmatig in fel licht te schudden om mogelijke mottenlarven af te schrikken. Ze hebben een hekel aan verstoring en licht! Het stofzuigen van kasten en kasten in dit stadium is ook erg belangrijk.

Bij Moth-Prevention.com bieden we een aantal oplossingen om zowel motten en hun larven uit te roeien als verdere mottenschade aan uw kleding te voorkomen.

Voor ernstige plagen door motten en eliminatie raden we ons assortiment wollen kleding motten killer kits aan. Voor voortdurende mottenmonitoring raden we de aankoop aan van onze clothes moth traps voor wolmotten.

Veelgestelde vragen voor het verzorgen van wollen kleding

Als u de stappen neemt om wol te beschermen tegen motten, is de kans groot dat u om uw kleding van dit materiaal geeft. Bij het verzorgen van wollen kledingstukken zijn er een paar speciale overwegingen om in gedachten te houden. Hier zijn enkele nuttige veelgestelde vragen over het schoonmaken en verzorgen van wollen kleding!

Hoe zorg je voor een wollen trui?

Er zijn veel aspecten aan wolverzorging. Begrijpen hoe de stof moet worden opgeslagen, gewassen en behandeld, zal helpen om ervoor te zorgen dat uw favoriete gezellige wollen trui langer meegaat. Dus hoe wordt wol gewassen? Kun je wol strijken? Om voor een wollen trui te zorgen, moet je weten hoe je deze goed kunt wassen met het juiste wasmiddel. Je moet ook weten hoe je wol moet behandelen als het gaat om warmte en hoe je je wollen truien moet bewaren, zodat ze beschermd zijn tegen clothes moths.

Hoewel wol kan worden gestreken, moet je extra voorzichtig zijn. Zeer warme temperaturen kunnen immers invloed hebben op deze natuurlijke stof. Gebruik bij het strijken van wol een stuk mousseline of katoen om het te beschermen tegen directe kledingijzerwarmte. Plaats ook geen wollen kleding in de droger op een hoge hittecyclus. Bovendien moet u wol wassen met wolveilig wasmiddel (zoals Woolite) en uw wasmachine op de “wol” -instelling zetten, die zacht en op de juiste temperatuur is. Zorg er ten slotte voor dat wol wordt beschermd tegen clothes moths.

Lees ook:   wat kun je schoonmaken met bleek

Hoe was je wol zonder het te verpesten?

Kun je wol wassen? Het antwoord is ja. Wol is echter gevoelig voor water, warmte en stretching. Het is immers gemaakt van natuurlijke vezels, meestal schapen, maar soms ook alpaca’s of andere dieren! Wees dus voorzichtig en gebruik geen agressieve zeep of zeer heet water. Wol kan niet door een wasdroger op “heet” omdat het kledingstuk kan krimpen. Het is ook het beste voor wol om aan de lucht te worden gedroogd om te voorkomen dat het uitrekt.

Dus kun je wol in de machine wassen? Ja, je kunt wol wassen in een wasmachine. Om wol te wassen, keert u eerst het wollen kledingstuk binnenstebuiten (indien mogelijk). Voeg vervolgens een wolveilig wasmiddel toe aan de “wol” wascyclus. Als je wasmachine geen wolcyclus heeft, was wol dan met koel of licht warm water op een zachte cyclus. Laat daarna je wollen kledingstuk aan de lucht drogen, idealiter plat op een kledingdroogrek om uitrekken te voorkomen. Hoge hitte kan wol ruïneren.

Is wol makkelijk te onderhouden?

Wol is duurzaam en veelzijdig. Het heeft ook een lange slijtage en is zeer winterhard! Met dat in gedachten, ja, het is gemakkelijk te onderhouden. Wol kan echter gevoelig zijn voor warmte. Vooral als het los geweven is. Om krimp te voorkomen, houdt u natte wol uit de buurt van hoge warmtebronnen zoals wasdrogers.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.