Hoeveel kost tapijtreiniging?

Hoewel tapijten beroemd zijn om het gezellig maken van uw huis, zijn ze ook een plek waar huisstofmijt zich verzamelt. Deze kunnen op hun beurt astma en allergieën veroorzaken. Daarom adviseren wij om wekelijks te stofzuigen en daarnaast het tapijt elke maand grondig te reinigen. (1).

Als u uw tapijt professioneel wilt laten reinigen, zult u dankbaar zijn, maar ook een beetje uit eigen zak.

Als u zich afvraagt hoeveel tapijtreiniging kost, hebben we prijzen en meer informatie om u te helpen een beslissing te nemen.

Inhoudsopgave
 • Hoeveel kost tapijtreiniging?
 • Extra kosten voor tapijtreiniging
 • Wat is de beste methode voor het reinigen van tapijten?
 • Soorten tapijt
 • Hoe worden tapijten professioneel gereinigd?
 • Kan ik mijn tapijten zelf schoonmaken?
 • Is professionele tapijtreiniging de moeite waard?
 • Verzorgingstips
 • Veelgestelde vragen
 • Tel de kosten

Hoeveel kost tapijtreiniging?

Professionele tapijtreinigingsbedrijven zullen meestal kosten in rekening brengen op basis van de grootte van het gebied dat een grondige reiniging vereist of per kamer.

De gemiddelde kosten van het schoonmaken van een vierkante voet tapijt zijn $ 0,27, terwijl een kamer tussen $ 40 en $ 70 ligt (2). Afhankelijk van de grootte van het huis betalen de meeste mensen tussen $ 120 en $ 240, dus gemiddeld $ 180 (3).

Gemiddelde kosten per vierkante voet. 0,27 dollar
Gemiddelde kosten per schoonmaakbeurt. 180 dollar
Gemiddelde kosten per kamer. $ 40 – $ 70
Gemiddelde kosten voor 200-500 vierkante voet thuis. $ 45 – $ 180
Gemiddelde kosten voor 500-1500 vierkante voet thuis. $ 180 – $ 540
Gemiddelde kosten voor 1500-2500 vierkante voet thuis. $ 540 – $ 900

Tapijtreiniging vs. Tapijtreiniging

Terwijl een tapijt bij u thuis moet worden schoongemaakt, is een tapijt gemakkelijk elders mee te nemen. Professionele tapijtreinigers halen het tapijt bij u thuis en nemen het mee voor een grondige reiniging. U kunt uw vloerkleed ook leveren aan gespecialiseerde schoonmaakbedrijven. Een vloerkleed van 8 x 10 voet kost je ongeveer $ 320 voor professionele reiniging (4).

Extra kosten voor tapijtreiniging

De bovenstaande geschatte kosten houden gewoon rekening met de algemene schoonmaak. Misschien wilt u echter extra reiniging voor vlekken, reparaties of hulp bij het verplaatsen van meubels. Dit zijn allemaal extra diensten die tot extra kosten leiden.

Extra schoonmaak

Het kan zijn dat u om verschillende redenen extra schoonmaakbeurt nodig heeft:

 • Vlekken voor huisdieren: Niet alle huisdieren zijn zindelijk, dus ze kunnen zichzelf ontlasten op uw tapijt. Een professionele tapijtreiniger zal de vlekken voorbehandelen voor de algemene reiniging van het hele tapijt. Dit zal ook helpen om eventuele slechte geuren die gepaard gaan met dit type vlek te verminderen.
 • Bloedvlekken: Het is het beste om ze te verwijderen zodra ze zich voordoen, omdat ze er later misschien niet uitkomen. Breng wat koud water aan, spuit met een oplossing van afwasmiddel en koud water en herhaal dit indien nodig. Gebruik nooit heet water omdat dit de vlek kan zetten.
 • Koffievlekken: Deze moeten ook onmiddellijk worden verwijderd. Winkels verkopen specifieke producten die deze vlekken bestrijden. Maar als je er geen bij de hand hebt, kun je een mengsel van water, azijn en licht bleekmiddel gebruiken. Dep altijd bij het reinigen van de vlek; niet wrijven.

Vlekken kunnen tussen de $ 40 en $ 300 kosten om te verwijderen, afhankelijk van de ernst en grootte.

Reparaties

Uw tapijt moet minstens 10 jaar meegaan. Sommige factoren kunnen de degenera echter versnellention proces. Vezels kunnen worden beschadigd door overmatig zonlicht, veel voetverkeer, bleekmiddel en vlekken. Deze vezelschade kan uiteindelijk leiden tot verkleuring.

Professionele tapijtreinigers kunnen kleurreparaties toepassen, ook wel verven genoemd. Ze verven het tapijt opnieuw met een mengsel van de verf van het originele tapijt en andere materialen. Zodra het opnieuw is uitgevoerd, wordt de levensduur van het tapijt verlengd.

Denk aan tapijtbehandelingen die weerstand creëren tegen vlekken. Op deze manier kunt u proberen het proces van verkleuring te voorkomen. Sommige producten om in te investeren zijn Teflon, Scotchgard en Stainmaster.

Het losmaken van het tapijt kan extra schade aan uw tapijt veroorzaken. Dit kan golven en rimpelingen in uw tapijt veroorzaken, wat duidt op een noodzaak om opnieuw uit te rekken. Tapijten kunnen om vele redenen losraken, zoals stoomreiniging op de verkeerde manier of valse aflevering. We raden u aan om contact op te nemen met professionele tapijtreinigers en installateurs om deze redenen.

Meubilair

 • Ontroerend: Uw tapijt is waarschijnlijk bedekt met verschillende meubels – sommige zwaarder dan andere. De meeste professionele schoonmakers brengen extra kosten in rekening om uw meubels te verplaatsen (de kosten kunnen afhankelijk zijn van het gewicht). Anderen kunnen het echter in de prijs opnemen. Met al deze verschillende mogelijkheden is het goed om dit vooraf te checken. Als u kosten wilt besparen, kunt u het meubilair zelf verplaatsen voordat u het schoonmaakt.
 • Reiniging: Sommige professionele tapijtreinigers bieden een pakket aan waarin meubelreiniging is inbegrepen. Dit kan u vaak de extra kosten besparen van het apart laten schoonmaken van een ander bedrijf. Vraag je schoonmaker dus om te kijken wat de aanbiedingen zijn.

Trap

Omdat deze reiniging iets meer moeite kost, hebben veel professionele tapijtreinigers een gemiddelde extra kosten van $ 3-5 per trap.

Teflon Behandeling

Dit is een van de behandelingen die u kunt doen – of professionele tapijtreinigers kunt laten doen – om uw tapijt voor te behandelen. Teflon voegt een vlek- en waterbestendige coating toe aan het tapijt, waardoor je meer tijd hebt bij morsen.

Biologische reiniging

Als u de voorkeur geeft aan een 100 procent milieuvriendelijke reiniging met niet-giftige producten, bieden verschillende bedrijven dit aan. De gemiddelde kosten per kamer zijn ongeveer $ 165.

Wat is de beste methode voor het reinigen van tapijten?

Er zijn verschillende soorten tapijtreiniging. Elk type komt op eigen kosten en maakt gebruik van verschillende reinigingstechnieken.

Warmwater extractie (HWE)

Dit is de meest gebruikte techniek. Onder hoge druk wordt heet water op het tapijt aangebracht. Tegelijkertijd schrobt een verzorgingsgereedschap het tapijt om het vuil erin los te maken.

In sommige gevallen wordt een ammoniakoplossing toegevoegd. Hierna wordt het tapijt afgespoeld met heet water. Dit water wordt vervolgens teruggezogen in de machine.

Het is duidelijk dat deze methode veel water gebruikt. Daarom moet u het grootste deel van het water opnieuw zuigen om schimmelgroei in de tapijtvezels te voorkomen. Uw tapijt heeft dus 24 uur nodig om te drogen na deze reinigingsbehandeling.

Deze methode kan ongeveer 30 procent meer kosten voor katoenen en wollen tapijten omdat ze uitdagender zijn om schoon te maken. Hoe meer lussen in het tapijt en hoe meer gedraaid ze zijn, hoe meer het kost.

Droogkuis

Ook bekend als droge vochtreiniging, gebruikt dit type tapijtreiniging veel minder water dan de HWE-methode. Chemicaliën en reinigingspoeders worden gemengd met heet water en in het tapijt geborsteld. Hierna wordt het tapijt gestofzuigd.

Met deze methode hoeft uw tapijt slechts 20 minuten te drogen voordat u er weer op kunt lopen. Chemisch reinigen is minder arbeidsintensief dan HWE-reiniging, maar het is ook minder effectief. Wees dus niet verbaasd dat er minder vuil en puin wordt verwijderd.

Misschien vind je dit ook interessant
Vrouw die een tapijt droogtDroog tapijtreiniging versus stoomreiniging: wat is beter?

Inkapseling Tapijtreiniging

Dit type reiniging verschilt niet zoveel van chemisch reinigen. Een mengsel van reinigingsproducten wordt door een machine in het tapijt gewreven. Dit kan een roterende machine, een borstelapplicator of een compressiespuit zijn. Het toegevoegde wasmiddel bindt zich aan het vuil en vuil in het tapijt voordat het opnieuw wordt gestofzuigd.

Na dit type reiniging kunt u onmiddellijk op het tapijt lopen. Als uw tapijt niet zo vies is, is het een uitstekende methode om het uiterlijk te verbeteren. Op een zwaar bevuild tapijt is dit type reiniging echter minder effectief.

Shampoo Tapijtreiniging

Deze techniek vereist niet veel drogen omdat er een lage hoeveelheid vocht wordt gebruikt. Het tapijtshampooschuim wordt door rotatie in het tapijt geborsteld en vervolgens gestofzuigd.

T is vermeldenswaard is dat het product wat residu in het tapijt kan achterlaten omdat het niet wordt gespoeld. Dit is ook het nadeel van deze methode, omdat het residu in de toekomst mogelijk meer vuil aantrekt.

Tapijtreiniging motorkap

Dit is een oppervlaktereinigingsmethode die meestal wordt gebruikt in hotels en commerciële gebouwen. Een roterende pad wordt gedrenkt met reinigingsproducten en bevestigd aan een machine. Dit apparaat wordt vervolgens bij 100-300 tpm over het tapijt geduwd.

Om de paar honderd vierkante meter moet de pad opnieuw worden behandeld met extra oplossing en worden gespoeld om de efficiëntie te garanderen. Anders vult het zich gewoon met het vuil van het tapijt, dat daarna over het hele tapijt wordt uitgespreid. Omdat dit geen diepe reiniging is, moet het misschien vaker worden herhaald.

Soorten tapijt

De prijs van de reiniging kan per type tapijt verschillen. Bij delicatere materialen komt er een prijsverhoging. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende materialen waarvan tapijten zijn gemaakt:

 • Nylon: Het meest populaire materiaal voor het produceren van tapijten. Ze kunnen worden gereinigd met de goedkopere warmwaterextractietechniek. Een nadeel van deze stof is dat het gemakkelijk vlekt en mogelijk vaker moet worden schoongemaakt.
 • Olefine: Dit materiaal is bestand tegen schimmel. Het is ook sterker dan nylon, maar presteert minder dan andere vezels. Het heeft een wolachtig uiterlijk en een goede vlekbestendigheid. De bodembestendigheid is echter zeer slecht.
 • Acryl: Dit is een goedkoper alternatief voor wol. Het is zacht, delicaat en luxueus met een goede vlekbestendigheid.
 • Wol en katoen: Dit soort tapijten zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Ze zijn meestal duurzaam, vlekbestendig en milieuvriendelijk. Het nadeel van wol en katoen is dat ze duurder zijn als materiaal en om schoon te maken.

Hoe worden tapijten professioneel gereinigd?

De meeste professionele tapijtreinigers volgen deze stappen:

 1. Voorinspectie: Het schoonmaakbedrijf zal waarschijnlijk een medewerker sturen om uw tapijt te controleren. Zij inspecteren eventuele vlekken en het type tapijt dat je hebt om de verwachte prijs in te schatten. Soms gebeurt deze pre-inspectie telefonisch. Als dat het geval is, zorg er dan voor dat u uw tapijt controleert op vlekken voordat u belt.
 2. Verwijderen van meubels: Dit kun je zelf doen, of je kunt het aan het schoonmaakbedrijf vragen. Kleine meubels worden verwijderd, terwijl grotere stukken mogelijk op hun plaats moeten blijven. In dat geval worden ze gedekt voor bescherming. Het meubilair mag alleen worden geretourneerd als het tapijt droog is – de duur is afhankelijk van het type reiniging.
 3. Voorvacuüm: Het tapijt krijgt de eerste stofzuiger om droog stof en vuil uit het tapijt te verwijderen.
 4. Pre-spray en pre-spots: Het tapijt wordt gespoten, waarbij vlekken speciale aandacht krijgen. Deze behandeling verhoogt de effectiviteit van het reinigingsproces.
 5. Reiniging: Het hele tapijtoppervlak wordt gereinigd, afhankelijk van de methode die uw tapijt nodig heeft. De grond wordt uit het tapijt gehaald en indien nodig wordt het tapijt grondig gespoeld.
 6. Na verzorging: Sommige bedrijven passen deze verzorging toe. Dit helpt het tapijt sneller en op de juiste manier te drogen.
 7. Droog: De tijd die uw tapijt nodig heeft om te drogen, hangt af van de methode die wordt gebruikt om het schoon te maken. Als dit lang duurt, kunnen professionele tapijtreinigers ventilatoren gebruiken om het proces te versnellen. Deze trekken de droge lucht van de kamer aan en duwen deze naar het tapijt. Het helpt ook als u uw ramen opent en de ac of ventilatoren opzet.
 8. Inspectie na de reiniging: Na het schoonmaken komt er een medewerker bij u langs om het tapijt te controleren. Je kunt alles aanwijzen wat niet naar je zin is.

Kan ik mijn tapijten zelf schoonmaken?

Vooral voor het reinigen van vlekken kunnen sommige doe-het-zelftechnieken ook effectief zijn. U kunt sommige huishoudelijke producten zoals zuiveringszout gebruiken om uw eigen vlekkenverwijderaars te maken.

Sommige vlekken zullen echter niet gemakkelijk worden verwijderd. Je kunt proberen ze eruit te krijgen met een machine. Veel lokale bouwmarkten bieden ze te huur aan. Huurkosten beginnen bij $ 30 per dag. De meeste van deze verhuurlocaties bieden ook een reinigingsoplossing om met de machine te gebruiken.

Is professionele tapijtreiniging de moeite waard?

U kunt denken aan het professioneel laten reinigen van tapijten als een gedoe, vooral omdat ze alleen maar weer vies worden. Maar diy is niet altijd de gemakkelijkste of goedkoopste optie.

DIY Nadelen

Sommige schoonmaaktaken vereisen geen professionele tapijtreinigers. Maar doe-het-zelf tapijtreiniging kan niet alles dekken. De nadelen van zelf een machine inhuren zijn:

 • Moeilijk te gebruiken: Als u are niet gewend om zware machines te bedienen, het kan moeilijk voor u zijn om ze te verplaatsen. Dit is vooral het geval als je een kleine leefruimte hebt. Helaas helpt het niet dat deze machines vaak met moeilijke instructies komen.
 • Storing: Anderen hebben het materiaal voor u gehuurd en hebben het mogelijk misbruikt. Dit kan ertoe leiden dat de machine kapot gaat, wat leidt tot extra kosten of uw tapijt beschadigt.
 • Verkeerde maat: Afhankelijk van uw tapijtoppervlak brengt een professionele tapijtreiniger een machine met de benodigde maat mee. Wanneer u uzelf huurt, kunt u eindigen met een apparaat dat te groot of te klein is. Dit kan resulteren in een langere werktijd.

Professionele schoonmakers zijn misschien duurder, maar ze weten wat ze doen. Ze hebben de exacte materialen die nodig zijn en kunnen hun methoden wijzigen afhankelijk van het type tapijt. Het prijsverschil kan de moeite waard zijn, omdat de moeite die je moet doen voor diy hoog is.

Hoe u uw reiniger kiest

Voordat u uw keuze maakt, moet u wat onderzoek doen naar de verschillende schoonmaakbedrijven in uw buurt. Stel ze de volgende vragen:

 • Hoeveel ervaring hebben ze?
 • Wat voor soort methoden bieden ze aan?
 • Hebben ze pakketten en aanbiedingen? (bijv. voor het reinigen van meubels)
 • Wat zijn de kosten?
 • Wat zijn de bijkomende kosten?

Verzorgingstips

Volg deze tips om te proberen uw tapijt schoon te houden:

 • Stofzuig je tapijt twee tot drie keer per week.
 • Breng een vlekbestendige spray aan of behandel uw tapijten met een beschermende oplossing.
 • Vermijd het lopen met vuile schoenen op het tapijt, zodat puin er niet in vast komt te zitten.
 • Controleer of vloerkleden hun kleur verliezen als ze nat worden voordat je ze op je tapijt legt.
 • Wacht niet tot uw tapijten er vies uitzien om ze schoon te maken – hoe vuiler uw tapijt, hoe meer het u kost om het schoon te maken.

Veelgestelde vragen

Is professionele tapijtreiniging luidruchtig?

Professionele tapijtreiniging kan luidruchtig zijn omdat tapijtstomers met industriële sterkte twee keer zo luid zijn als huishoudelijke versies. Ook creëren industriële stofzuigers meer decibels dan de staander in je huis.

Stofzuigen tapijtreinigers ook?

Tapijtreinigers gebruiken een stofzuiger als onderdeel van hun voorreinigingsregime. Het tapijt moet zo schoon mogelijk zijn voordat het naar het stoomstadium gaat, en een vacuüm met industriële sterkte is de beste methode om dit te bereiken.

Hoe vaak moeten tapijten worden gereinigd?

Tapijten moeten elke 12 tot 18 maanden worden gereinigd. Misschien wilt u het echter verhogen tot twee keer per jaar als u huisdieren en kinderen heeft.

Is het goedkoper om een tapijt schoon te maken of te vervangen?

Het is veel goedkoper om uw tapijt schoon te maken dan te vervangen. Zelfs het gebruik van een professionele service die gemiddeld $ 180 kost, zal uw vuile tapijt transformeren en het er als nieuw uitzien.

De kosten van een nieuw tapijt kunnen oplopen tot $ 500 tot $ 900, afhankelijk van de kwaliteit en of u het professioneel laat monteren.

Is mijn tapijt te oud om schoon te maken?

Het meeste tapijt gaat tussen de vijf en tien jaar mee met het juiste onderhoud. Als de vezels echter uit elkaar vallen en u kale plekken kunt zien, kan het de moeite waard zijn om het te vervangen in plaats van het schoon te maken.


Tel de kosten

Bij het plannen van de maandelijkse schoonmaak van uw tapijt, zijn er veel dingen om te overwegen. De grootte van de kamer heeft invloed op de prijs die een professionele schoonmaker u in rekening brengt. Dus bij het kiezen van een type vloer voor uw huis, kunt u eerst onderzoeken wat de geschatte kosten zouden zijn.

Je hebt nu een overzicht van eventuele extra kosten. Met morsen weet u nu hoe u ze kunt reinigen met standaard huishoudelijke producten. Dit voorkomt dat morsen verandert in vlekken die een professionele reiniging vereisen.

Hoewel doe-het-zelf tapijtreiniging altijd een optie is, weegt de hoeveelheid werk niet altijd op tegen de kosten van professionele reiniging.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dettol - 16L Allesreiniger Power & Fresh - Oceaan 2x4L - Citrus 2x4L - Voordeelverpakking