Hoe tapijt te stomen

Bent u benieuwd hoe u uw tapijten schoner kunt krijgen zonder de professionals in te schakelen? Heb je schattige kinderen en huisdieren die helaas al het vuil lijken mee te slepen?

Stoomreiniging kan uw oplossing zijn. Het vergt stofzuigen een tandje hoger door een hygiënische diepe reiniging te bieden die het potentieel heeft om stof, vlooien en meer te verwijderen. Stoomreiniging kan zelfs uw tapijten ontsmetten.

Werkt stoomreiniging voor u en uw gezin? Wat is de beste manier om dit te doen? Onze go-to gids voor het stoom reinigen van uw tapijt zal u helpen.

Inhoudsopgave
 • Hoe werkt een stoomreiniger?
 • Voordelen van stoomreiniging
 • Hoe tapijt te stomen
 • Ga voorzichtig te werk
 • Veelgestelde vragen
 • Stoomreiniging weg

Hoe werkt een stoomreiniger?

De meeste stoomreinigers lijken op een stofzuiger omdat ze worden geleverd met een bus of bevestigd aan een stok, vergezeld van een slang en mondstuk. Ze zijn echter niet gemaakt om losse stukjes puin op te zuigen.

In plaats daarvan gebruikt de motor druk om waterdampen op hoge temperatuur in uw tapijt te forceren. De machine zuigt het er vervolgens weer uit, samen met al het andere dat erin zit. Dit maakt het geschikt voor het raken van diepgewortelde vlekken, samen met slepende allergenen die stofzuigen niet de kracht heeft om te verwerken.

Vanwege de mogelijkheden van deze machine wordt de methode vaak gebruikt om plaatsen schoon te maken die een sterk gesteriliseerde omgeving vereisen, zoals ziekenhuizen. (1).

Woord van waarschuwing

Neem altijd contact op met uw tapijtfabrikant voordat u tekeer gaat met een stoomreiniger. Niet alle tapijten zijn gemaakt voor stoomreiniging en het bedrijf moet kunnen bepalen of de uwe dat is.
Misschien vind je dit ook interessant
Toepassingen voor stoomreinigers25 Genius-toepassingen voor stoomreinigers (krijg waar voor je geld)

Voordelen van stoomreiniging

U zult misschien verbaasd zijn over het aantal voordelen van het stoomcleanen van uw tapijten. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, het volgende:

 • Geen zeepachtige resten: Sommige van de beste tapijtstoomreinigers gebruiken alleen water, terwijl anderen de optie bevatten om wasmiddel toe te voegen. Hoe dan ook, door de werking van de machine blijven er geen kleverige of zeepachtige resten achter in uw tapijten.
 • Hoge hitte doodt ziektekiemen: Denk aan alle smurrie die je van de buitenwereld opspoort. Bovendien kunnen onder andere schimmel, meeldauw en stof zich snel in uw tapijten verzamelen zonder dat u het weet. Stoomreiniging kan veel van dit wegvagen – waarvan je veel anders moeilijk zou kunnen verwijderen (2).
 • Milieuvriendelijke reinigingsmethode: Omdat veel stoomreinigers alleen op water vertrouwen om de klus te klaren, hoeft u zich geen zorgen te maken over agressieve chemicaliën. Voor mensen met kinderen en huisdieren is dit een grote bonus. Door uw tapijten te reinigen, kan uw lucht ook een toename van de kwaliteit zien – twee vliegen in één klap.
 • Eenvoudig te gebruiken: Afgezien van het vullen van de tank en een paar andere kleine taken, is stoomreiniging niet ingewikkeld. Je manoeuvreert het als een stofzuiger, wat velen al weten. Bovendien zijn sommige stoomreinigers zelfs klein en lichtgewicht.
 • Budgetvriendelijke dieptereiniging: Schoonmaakmiddelen en professionele klussen tellen op als het gaat om je portemonnee. Stoomreiniging biedt u echter een service van hoge kwaliteit tegen lage kosten, en dat is iets om te waarderen. Hierdoor kunt u het zo vaak doen als u wilt, zolang uw tapijten can omgaan ermee.
 • Bereik moeilijke plaatsen: Stel je voor dat alles zich opbouwt in de kleine hoekjes en gaatjes van je huis. De stoom kan zich voortbewegen in deze spleten. Veel apparaten worden ook geleverd met bijlagen om te helpen bij dit scenario.
 • Omgaan met moeilijke vlekken: Voor zaken als wax, voedselvlekken, hondenurine en meer is stoomreiniging een haalbaar alternatief voor het uitbesteden aan professionals. Je kunt sommige van deze misschien uitschakelen met pure waterdamp.
 • Allergievriendelijk: Het hebben van allergieën kan een tol eisen, vooral met de wisseling van de seizoenen. Omdat stoomreiniging een aantal van deze plagen kan doden, kunnen mensen met een allergie verlichting vinden (3).

Hoe tapijt te stomen

Het is een vrij eenvoudige taak; laten we het opsplitsen.

 • Tijd: Ongeveer 20 minuten per kamer (plus droogtijd)
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Plan van tevoren

Deze belangrijke tip is nodig om ervoor te zorgen dat je zonder afleiding kunt schoonmaken en genoeg tijd hebt om het gebied te laten drogen. Leg de huisdieren weg en zorg ervoor dat je kleintjes weten dat speeltijd niet is toegestaan in de omgeving.

Voorbereidingen

Zoals veel dingen in het leven, zal je schoonmaakklus alleen zo goed zijn als je bent voorbereid. Het is misschien verleidelijk om deze stappen te vermijden, maar geloof ons, je zult wensen dat je dat niet deed. Het is tenslotte nog maar een paar minuten van je tijd:

 1. Ruim de ruimte op en maak deze schoon: Dit helpt je bij het bepalen van een duidelijk reinigingspad en welke plekken meer aandacht nodig hebben. Zonder veel meubels en rommel, zul je een gemakkelijkere tijd hebben met het werk.
 2. Bescherm uw meubels: Natuurlijk zijn niet alle meubels gemakkelijk verplaatsbaar, vooral als je alleen werkt. Om het te beschermen tegen de stoom, plaats je plastic of waspapier onder de benen. Dit absorbeert overtollig vocht en voorkomt dat houten poten schade oplopen.
 3. Stof grondig af: Stoomreiniging is voor het diepgewortelde spul, niet voor het stof langs plinten en muren. Beheer dit dus van tevoren om te voorkomen dat u tijdens het proces op uw vers gereinigde tapijten wordt neergehaald. Dat zou zonde zijn!
 4. Stofzuig het gebied: Het is een belangrijke stap in het voorbereidingsproces om ervoor te zorgen dat onder andere vuil, haar en munten uit het zicht zijn. Je ruimte wordt beter voorbereid, maar het voorkomt dat je in het proces moet stoppen en onopgemerkte items van eerder moet ophalen.
 5. Gebruik uw bijlagen: De meeste stofzuigers worden geleverd met hulpstukken, dus maak er gebruik van. Ga in de hoeken en gaten om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk hebt opgeruimd.
 6. Behandel de ruwe plekken: Zijn er bepaalde vlekken die je wilt overwinnen? Start het proces en bereid ze ook voor. Gebruik uw go-to vlekkenverwijderaar of tapijtreiniger op het gebied. Dep het voorzichtig en laat het zoals het is.

Beknibbel niet op stofzuigen

Het maakt niet alleen dingen schoner, maar stofzuigen rukt ook de tapijtvezels op. Dit betekent dat de vezels losraken en beter in staat zijn om de stoom op te nemen wanneer het reinigingstijd is.

Tijd om schoon te maken

Nu uw ruimte is voorbereid, is het tijd om verder te gaan met de stoomreiniger zelf:

 1. Vul het waterreservoir: Raadpleeg de handleiding om te bepalen of gewoon kraanwater of gedestilleerd water hier het beste is. Hoewel de eerste niet noodzakelijkerwijs iets zal beschadigen, kunnen sommige bedrijven de laatste aanbevelen. Gebruik warm water om het verwarmingsproces te starten dat een machine later zal afhandelen.
 2. Voeg je zeep toe (indien nodig): Als u een reinigingsproduct gebruikt, is dit het moment om dat toe te voegen. Controleer het etiket voor instructies en volg de installatie van uw machine. Sommigen hebben hiervoor een aparte tank, terwijl anderen je het rechtstreeks aan de watertank laten toevoegen.
 3. Probeer een alternatieve oplossing: Wilt u het voordeel van een oplossing zonder de agressieve chemicaliën? Sommigen raden aan om azijn toe te voegen in een verhouding van 50/50 met het water. Dit budgetvriendelijke huishoudartikel heeft meerdere toepassingen voor het schoonmaken en staat bekend als effectief (4).
 4. Schakel uw machine in en laat deze opwarmen: Sommige stoomreinigers verwarmen automatisch en andere kunnen tot 10 minuten duren voor gebruik. Volg de instructies in uw handleiding en bereid u voor op de taak die voor u ligt.
 5. Plan uw route dienovereenkomstig: Afhankelijk van waar je gaat schoonmaken, moet je een ontsnappingsplan hebben waarbij je niet over je schoongemaakte vloeren loopt. Als je een grote ruimte en meerdere kamers hebt om te raken, zal dit meer voorbedachtheid vergen, maar het is het waard.
 6. Begin in de hoeken van elke kamer: Net zoals je zou doen bij het vegen of dweilen, wil je beginnen in de hoek van de kamer, het verst van de deur. Dit stelt u in staat om te vermijden wat we zojuist in stap vijf hebben behandeld.
 7. Schoon zoals aangegeven: Sommige stoomreinigers kunnen specifieke aanwijzingen hebben met betrekking tot gebruikswijzen en manieren om met de machine om te gaan. Controleer op verschillende vloeropties en andere geschikte instellingen. Over het algemeen ga je een standaard heen-en-weer benadering volgen.
 8. Vermijd korte slagen: Streef naar lange slagen, versus korte statische. Je zult zien waar je naartoe gaat en waar je vervolgens moet dekken. Overlap je lijnen om ervoor te zorgen dat je alles raakt.
 9. Profiteer van bijlagen: Net als stofzuigers worden stoomreinigers vaak geleverd met meerdere hulpstukken. Gebruik ze! Ze zullen je helpen om moeilijk bereikbare vlekken of plaatsen aan te pakken die je misschien niet hebt schoongemaakt, omdat God weet wanneer.
 10. Beweeg langzaam: Het laatste wat je wilt is een gehaaste klus met weinig tot geen impact. Stoomreinigers zijn effectief, maar je moet er voorzichtig mee omgaan. Beweeg langzaam en methodisch, zodat er tijd is om het te verspreiden, te werken en alles weer naar buiten te zuigen.

Vergelijkbare artikelen
Vrouw die een tapijt schoonmaaktHoe vaak tapijt te reinigen (voor alle reinigingstypen)

Droogtijd

Het grootste deel van de klus is voorbij en nu is het tijd om de tapijten te drogen:

 1. Tijd om te ventileren: Om dit proces te helpen, ga je gang en open je ramen of zet je een plafondventilator aan. Dit geeft een kans voor lucht om te circuleren, waardoor de tapijten sneller drogen.
 2. Wacht zes tot 24 uur: Het is geen klein tijdsbestek, we weten het, maar dit hangt allemaal af van uw tapijt. We raden aan om deze taak ’s avonds uit te voeren, zodat je in ieder geval ’s nachts de tijd hebt om het af te wachten.
 3. Breng het huishouden op de hoogte: Als je in een druk huis woont of dat van iemand anders stoom schoonmaakt, is het van cruciaal belang dat niemand op de vloer loopt. Kunt u hen niet telefonisch of persoonlijk bereiken? Zet een opvallend bordje op. Je bent hier better safe than sorry.

Doe een Check-Up

Herinner je je al die vervelende vlekken en vuile gebieden die je met de stoomreiniger wilde verbannen? Zodra de vloeren helemaal droog zijn, raden we aan om er goed overheen te kijken.

Inventariseer hoe goed de vlekken zijn opgetild en of het tapijt er beter uitziet. Als je sommige plaatsen opmerkt die meer zorg nodig hebben, raak ze dan opnieuw met wat vlekreiniging in plaats van te wachten op je volgende stoomreinigingssessie.

Ga voorzichtig te werk

Stoom kan lijken onschadelijk wanneer het in feite gevaarlijk kan zijn, wat leidt tot brandwonden op uw huid (5). Of erger nog, het kan je harige geliefden en kinderen schaden.

Om een ongelukkige en behoorlijk pijnlijke gebeurtenis te voorkomen:

 • Overweeg beschermende slijtage: Het klinkt misschien overdreven, maar brillen, een lange broek en een shirt, samen met sokken, kunnen je beschermen tegen onverwachte stoomverbrandingen.
 • Zorg ervoor dat huisdieren en kinderen weg zijn: We hebben het al gezegd, maar we zullen het nog een keer zeggen.

Veelgestelde vragen

Is stoomreinigingstapijt beter dan shampoo?

Stoomreiniging van een tapijt is beter dan shampooën omdat de stoom diep in de tapijtvezels komt en alleen water gebruikt in plaats van chemicaliën. Dit is beter voor u, uw gezin en het milieu.

Waar gaat het vuil naartoe als je stoomschoon maakt?

Het vuil valt weg van de vezels wanneer je stoomt en wordt later weggezogen. Sommige stoomreinigers hebben zuigmogelijkheden die het vuile water in een reservoir verzamelen om later te verwijderen.

Hoe vaak moet een tapijt met stoom worden gereinigd?

U moet uw tapijten elke 12 tot 18 maanden met stoom reinigen, maar het hangt af van hoe vies uw tapijten worden en de mate van bezoekersaantallen. Ook moet u mogelijk vaker een diepe reiniging uitvoeren als u huisdieren en kinderen heeft.

Hoe lang duurt het om een tapijt met stoom schoon te maken?

De tijd die nodig is om een tapijt met stoom te reinigen, hangt af van de grootte en het type tapijt. Gemiddeld duurt het 10 minuten om een stoomreiniging uit te voeren in een standaard kamer van 12 ft x 12 ft.

Wat kun je toevoegen aan een stoomreiniger?

U kunt azijn toevoegen aan uw stoomreiniger om de binnenkant van uw stomer te desinfecteren en om bacteriën te doden die zich aan uw vloeroppervlakken hechten. Azijn is 100 procent natuurlijk, veilig in gebruik en vriendelijk voor het milieu.


Stoomreiniging weg

Stoomreiniging van uw tapijten is veel eenvoudiger dan het lijkt. Met een beetje voorbedachtheid en knowhow, zul je deis vaardigheid en uw tapijten ook. Niet alleen ziet uw vloer er beter uit, maar het kan ook helpen om langer mee te gaan.

Vergeet niet om georganiseerd en op je taak te blijven en mooie strakke lijnen te maken terwijl je bezig bent. Geef je tapijten ruim de tijd om te drogen en help ze met een beetje luchtstroomactie.

Vergeet de veiligheid niet – zowel voor uzelf tijdens het schoonmaken als voor uw huisdieren en kinderen. Het laatste wat je wilt is dat iemand gewond raakt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe verfroller schoonmaken