Hoeveel water gebruikt een wasmachine?

Als u betaalt voor het water dat uw huishouden gebruikt, wilt u waarschijnlijk weten welk type wasmachine de minste hoeveelheid water gebruikt. Hiermee kunt u elke maand geld besparen op uw waterrekening en tegelijkertijd milieuvriendelijker zijn.

Dus vandaag praten we over hoeveel water de verschillende soorten wasmachines gebruiken om kleding schoon te maken.

Watergebruik wasmachine

De hoeveelheid water die een wasmachine gebruikt verschilt per type. Een HE-wasmachine met voorlader met een ENERGY STAR-label kan slechts 7 gallons per lading gebruiken in vergelijking met een standaard wasmachine met bovenlader die maar liefst 19 of 20 gallons per cyclus kan gebruiken. U bespaart water met een HE-wasmachine met een ENERGY STAR-certificering.

Lees ook:   hoe houten tafel schoonmaken

Inhoudsopgave
 • Welke wasmachines gebruiken het meeste water?
 • Hoeveel water gebruikt een wasmachine?
 • Factoren die van invloed zijn op het waterverbruik
 • Hoe u het waterverbruik van uw wasmachine kunt verminderen
 • Veelgestelde vragen
 • Hoeveel liter water gebruikt een wasmachine

Welke wasmachines gebruiken het meeste water?

Een standaard top load wasmachine waarbij het roerwerk het wasgoed draait verbruikt het meeste water. In het verleden gebruikten deze wasmachines ongeveer 45 gallons van water per lading, maar moderne top load wasmachines zijn in staat om minder water te gebruiken dan in het verleden. Een wasmachine met bovenlader gebruikt echter nog steeds het meeste water om je kleding te wassen.

Een HE-voorladerwasser daarentegen gebruikt een tuimelende actie om de kleding te wassen. De tuimelactie betekent dat de voorladers alleen veel minder water per lading nodig hebben om je kleding schoon te maken.

Hoeveel water gebruikt een wasmachine?

Wasmachine wordt gevuld met water dat de volledige lading linnengoed bedekt

Wasmachines variëren in de hoeveelheid water die ze gebruiken. Een traditionele top load wasmachine met een roerwerk gebruikt veel meer water dan een front load wasmachine. De gemiddelde gebruiker zal 295 ladingen per jaar uitvoeren en de gemiddelde machine zal 10 of meer jaar meegaan.

U kunt zien hoeveel liter water een wasmachine gebruikt in de onderstaande tabel.

Gemiddelde vergelijking van waterverbruik

Top Load Wasmachine HIJ Top Load Wasmachine Front Load Wasmachine Energy Star-gecertificeerd
Per cyclus in gallons 19 13 7 14
Per jaar in gallons 5605 3835 2065 4130
Over de levensduur van 10 jaar in gallons 56,050 38,350 20,650 41,300

Hoogrenderende wasmachine

Hoogefficiënte wasmachines zijn verkrijgbaar in zowel top- als front load wasmachine-stijlen. Ze zijn ontworpen om minder water en energie te gebruiken dan een gewone wasmachine. Bovendien zorgt de grote kuipcapaciteit ervoor dat u grote ladingen minder vaak kunt wassen.

HE-machines kunnen tot 80% minder water gebruiken dan traditionele wasmachines met toplading.

Top Load Wasmachine

Een traditionele top load wasmachine maakt gebruik van een roerwerk in het midden van de trommel. Het roerwerk is als een hoge spil met vinnen die uitsteken.

De machine werkt door de trommel te vullen met water. Vervolgens draait en wrijft het kleding tegen het roerwerk waardoor vuil en aarde loskomen. Het wasmiddel in het water trekt het vuil en de grond in het water en hangt het daar op. De wasmachine met de bovenste lading heeft een grote hoeveelheid water nodig om te werken.

Een HE top load wasmachine maakt gebruik van een waaier om kleding schoon te maken. De waaier is een onopvallende heuvel die je in het midden van de onderkant van de trommel ziet. De machine voegt de juiste hoeveelheid water toe op basis van het gewicht van het wasgoed in de machine.

De waaier tuimelt de kleding in de trommel en zorgt ervoor dat de kledingstukken tegen elkaar wrijven in plaats van tegen een roerwerk te wrijven. Dit betekent dat de HE-wasmachine minder water nodig heeft om de kleding schoon te maken, omdat ze steeds opnieuw in het water op de bodem van de trommel tuimelen.

Front Load Wasmachine

Voorlader wasmachines draaien verticaal als een groot wiel. Hierdoor ontstaat een grote ruimte in de trommel die behoorlijk wat wasgoed zal bevatten. De wasmachine laat de waaiers vervolgens water op de kleding spuiten om de was schoon te maken.

Een front load wasmachine werkt door de kleding op te tillen en vervolgens de kleding in het water te laten vallen.

Factoren die van invloed zijn op het waterverbruik

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het waterverbruik van uw wasmachine. U kunt een waterverbruikscalculator gebruiken of gewoon rekening houden met deze factoren bij de aankoop van uw volgende wasmachine.

Capaciteit van de wasmachine

De grootte van een wasmachine wordt gemeten in kubieke voet en beïnvloedt de watercapaciteit van de machine. Draagbare wasmachines zijn minder dan 3,5 kubieke voet en hebben een laag waterverbruik voor elke cyclus. Een standaard wasmachine is ongeveer 3-4 kubieke voet en heeft meer water nodig voor elke cyclus.

Een grotere wasmachine kan 17-20 pond (8 kg – 9 kg) wasgoed of meer wassen. Dit vermindert het aantal ladingen dat u elke week moet wassen. De grotere machine zal echter meer water gebruiken om elke lading wasgoed te wassen dan een kleinere machine.

De waterbesparing komt door de grootte van de wasmachine die u nodig hebt in evenwicht te brengen. Het wassen van meerdere kleine ladingen per dag zal meer water verbruiken dan één keer per week één grote lading. Het wassen van een kleine lading was in een grote wasmachine verbruikt echter meer water dan het wassen van die kleine was in een standaard wasmachine.

Idealiter wilt u een machine vinden die groot genoeg is, zodat u de was slechts één of twee keer per week kunt wassen zonder dat u ruimte overhoudt in uw machine.

Cyclusinstellingen

Vrouw die de instellingen van de wasmachinecyclus aanpast

Wasmachines hebben verschillende cycli. De zware cyclus voor zwaar vervuilde kleding gebruikt meer water dan de reguliere wascyclus. Het gebruik van een extra spoeling of de diepe wascyclus gebruikt ook meer water.

De milieuvriendelijke of waterbesparende cyclus werkt om kleding schoon te maken terwijl water wordt bespaard en zal heel weinig water gebruiken om uw kleding te wassen. De koudwaterinstelling bespaart ook een aanzienlijke hoeveelheid energie ten opzichte van het gebruik van de warmwaterinstelling.

Leeftijd van de wasmachine

Oudere wasmachines zijn niet zo waterefficiënt als de nieuwere machines. De technologie is verbeterd, zodat er minder water nodig is om een lading wasgoed te wassen.

ENERGY Star Wasmachines

Het ENERGY Star-programma is een door de overheid gesteund programma dat is ontworpen om mensen te helpen geld te besparen en het milieu te beschermen. Het label identificeert energie-efficiënte producten.

ENERGY Star Washers moeten aan een reeks normen voldoen om in aanmerking te komen voor het ENERGY Star-label. De normen hebben te maken met grootte, energieprestaties en waterprestaties. Over het algemeen zullen ze 33% minder water gebruiken dan wasmachines zonder certificering.

Hoe u het waterverbruik van uw wasmachine kunt verminderen

Hier zijn een paar tips die u kunt gebruiken om te besparen op uw waterverbruik, meer dan alleen de aanschaf van een HE-wasmachine voorlader.

 • Het is het beste om een volledige lading wasgoed te laten draaien in plaats van een reeks kleinere ladingen.
 • Kies de juiste laadmaten en cycli voor de lading die u wast.
 • Sla de extra spoeling over, tenzij je het echt nodig hebt.
 • Draag je kleding meer dan eens en was kleding alleen als ze vies zijn.
 • Gebruik je handdoeken meer dan eens voor het wassen.
 • Beperk wasdagen tot een paar keer per week in plaats van elke dag.
 • Controleer op lekken in uw slangen. Slangen moeten om de 5 jaar worden vervangen.
 • Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel.
 • Gebruik geconcentreerde wasmiddelen die geen groot volume water nodig hebben.

Veelgestelde vragen

Gebruiken moderne wasmachines minder water?

Ja, de meeste moderne wasmachines gebruiken minder water dan in het verleden. Technologische vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat wasmachines beter kunnen reinigen terwijl ze minder water gebruiken.

Kun je water toevoegen aan je wasmachine?

Hoewel u handmatig water aan uw wasmachine kunt toevoegen, zal het uw kleding niet helpen schoner te worden. Het verdunt eenvoudig de concentratie van wasmiddel in het water. Het overtollige water vermindert alleen de mechanische werking van het wrijven van kledingstukken tegen elkaar, tegen het bad of tegen het roerwerk om ze schoon te maken.

Bovendien zijn moderne machines ontworpen om overtollig water af te voeren om overstromingen in de wasruimte te voorkomen. Het toevoegen van water aan je wasmachine zal je wasmachine niet helpen om je kleding beter te wassen.

Hoeveel water gebruikt een vaatwasser?

Oudere vaatwassers die vóór 1994 werden vervaardigd, gebruikten maar liefst 9-14 liter water tijdens een wascyclus. Moderne vaatwassers zijn waterefficiënter en gebruiken ongeveer 3 liter water per cyclus.


Hoeveel liter water gebruikt een wasmachine

De hoeveelheid water die een wasmachine gebruikt, varieert afhankelijk van het type en de grootte van de wasmachine die je hebt. Een zeer efficiënte Samsung front load wasmachine zal veel minder gebruiken dan een standaard top load wasmachine. Als u wilt besparen op waterverbruik per lading, zoek dan naar de HE-wasmachines, omdat ze zijn ontworpen om kleding in zeer lage hoeveelheden water te wassen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?