Wat zijn HE-wasmachines en hoe werken ze?

Als je nieuw bent in de wereld van HE-wasmachines en in de war bent door al het jargon, ben je niet de enige.

We kunnen helpen verduidelijken wat HE-wasmachines zijn, of je er al dan niet een hebt en of je er een moet krijgen. Je hebt misschien veel hype gehoord, dus we zullen de voor- en nadelen opsplitsen, zodat je de juiste beslissing voor je kunt nemen.

Blijf lezen als je een expert wilt worden in alles wat met hoogrendement wasmachines te maken heeft. We kunnen niet zeggen dat je vrienden super onder de indruk zullen zijn van de informatie, maar het zal van pas komen als je op zoek bent naar een nieuw apparaat!

Inhoudsopgave
 • Wat zijn HE Wasmachines?
 • Hoe weet je of je een HE Wasmachine hebt?
 • Voors en tegens van high-efficiency wasmachines
 • Hoogefficiënte wasmachine versus gewone top-load wasmachine
 • Beste hoogrenderende wasmachine
 • Hoe verschilt HE-wasmiddel van regulier?
 • Veelgestelde vragen
 • Wasmachine Expert

Wat zijn HE Wasmachines?

Dit is de vraag die in je hoofd voorkomt. Wat zijn dat in hemelsnaam?

HE staat voor high-efficiency. Hoogefficiënte wasmachines zijn energie- en waterefficiëntere machines. Ze gebruiken minder water en wasmiddel om je kleding schoon te maken. Je kunt zowel he-ringen voor als bovenladers vinden, dus als je een persoonlijke voorkeur hebt op dat gebied, heb je geluk.

HE-wasmachines gebruiken tot 66 procent minder water dan traditionele machines voor het laden van bovenladers (1). Ze kunnen tot 50 procent minder energie verbruiken omdat er minder water is om op te warmen. Op de lange termijn ga je veel geld besparen. Bovendien is het vriendelijk voor het milieu.

Deze wasmachines werken met behulp van een wassysteem. Het maakt geen gebruik van een roerwerk, dus het is zachter voor je kleding. Ze gebruiken minder water voor zowel de was- als spoelcycli.

He-wasmachines met voorladers tuimelen de kleding in roterende bewegingen in het water om het water en het reinigingsmiddel te combineren. Dit verwijdert vuil en vlekken.

Bovenladende HE-machines maken gebruik van waaiers. Om de kleding te wassen, werken de waaiers in zachte bewegingen – draaien, wiebelen en rotaties.

Je kleding wordt gewassen in een ondiepe plas water – zo laag dat je het misschien niet eens door de deur van de machine kunt zien. Ze wassen echter nog steeds evenveel kleding en werken als traditionele machines.

HE wasmachines worden steeds populairder. Dit komt deels omdat nieuwe wetgeving betekent dat meer merken HE-wasmachines maken. Maar deze machines verbruiken ook minder water en energie, dus ze zijn goedkoper voor klanten om door de jaren heen te draaien.

Hoe weet je of je een HE Wasmachine hebt?

Wanneer u een machine koopt, zal de fabrikant bekendmaken of het apparaat al dan niet hoogrendement heeft. Dat is de belangrijkste manier om het te vertellen.

Als u het echter niet zeker weet, zijn er een paar belangrijke factoren.

Ten eerste, als je een top-loading machine hebt, zul je merken dat je wasmachine het centrale roerwerk mist. Dat is een goede aanwijzing dat je een HE wasmachine hebt.

De andere weggever is dat het veel minder water gebruikt. Je kunt het misschien niet eens zien!

Er moet in het algemeen een teken of sticker op het apparaat of in de gebruikershandleiding staan waarin staat of het hoogrendement is of niet.

Voors en tegens van high-efficiency wasmachines

Laten we ingaan op de goede dingen! Nu je weet wat een HE wasmachine is, wat is dan het belangrijkste verkoopargument? Wat maakt mensen gek voor hen? We zullen u door de belangrijkste voordelen leiden, evenals enkele van de opmerkelijke nadelen.

Pros:

 • Minder waterverbruik en minder energie: Deze wasmachines zijn efficiënter. Ze zijn vriendelijker voor het milieu omdat ze minder water en energie verbruiken. Dit bespaart u ook geld op uw maandelijkse rekeningen.
 • Schone kleding: Je kleding kan nog schoner zijn als je kiest voor een HE wasmachine. Ze zijn zachter voor je kleding en verminderen slijtage. De machines hebben over het algemeen sensoren om zich aan te passen aan de beste temperatuur, het beste niveau en de centrifugeercyclus om uw kleding te wassen, waardoor deze efficiënter reinigt.
 • Meer ruimte: Je hebt niet het centrale roerwerk als het gaat om machines met bovenlader. Dit maakt meer ruimte in de machine, zodat u grotere ladingen wasgoed tegelijk kunt doen.
 • Minder wasmiddel: Omdat HE-wasmiddel geconcentreerd is, hoeft u er niet zoveel van te gebruiken. Dit resulteert in minder zeepachtige resten op je kleding. Het betekent ook dat je minder vaak wasmiddel moet kopen, waardoor je geld bespaart!
 • Sneller draaien: HE-machines kunnen sneller draaien dan gewone machines. Dit betekent dat je kleding minder nat is als de cyclus voorbij is. Daarom drogen ze sneller aan de lijn of in de droger!

Hoewel er enkele grote voordelen zijn, zijn er ook enkele belangrijke nadelen om te overwegen.

Tegens:

 • Gevoelig voor schimmel en meeldauw: Omdat er na het wassen een beetje water in de trommel achterblijft, is de kans groter dat u schimmel en meeldauw in uw machine vindt. Zorg ervoor dat u de machine tussen de toepassingen door lucht om dit probleem op te lossen.
 • Luidruchtig: Klanten vinden dat HE-wasmachines luidruchtiger zijn dan standaard wasmachines. Dit komt omdat ze sneller draaien, waardoor ze meer trillen.
 • Ongelijke reiniging: Omdat de machines zachter zijn voor de kleding, kunnen ze vaak plekken missen. Het ontbreken van een roerwerk betekent dat deze machines niet altijd goed zijn in het verwijderen van taaie vlekken. Mogelijk moet u uw kleding voorbehandelen voordat u ze wast, vooral als ze bevlekt zijn.
 • Onderhoude: Omdat deze machines minder water verbruiken, elimineert de machine niet altijd alle zeep- en waterresten aan het einde van de cyclus. Dit kan leiden tot bacteriegroei en schimmel, wat meer onderhouds- en soms reparatiekosten betekent.
 • Langere wascycli: HE wasmachines hebben de neiging om meer tijd per cyclus te nemen om kleding te wassen, dus je zult op je kleding wachten. U doet echter grotere ladingen tegelijk, dus dit is geen groot probleem.

Hoogefficiënte wasmachine versus gewone top-load wasmachine

Hoewel deze twee apparaten verschillen, zijn ze allebei nog steeds populair in huishoudens. Als je niet helemaal tussen hen kunt kiezen, laten we de twee vergelijken in termen van prijs, water, uiterlijk en meer. Misschien helpt het je om de juiste keuze te maken voor je wasruimte.

Prijs

Ten eerste, als je een beperkt budget hebt, wil je misschien een old-school top load wasmachine overwegen. Vanaf 2022 zijn ze gemiddeld ongeveer $ 600, maar er zijn ook enkele goedkopere opties.

Aan de andere kant zijn hoogrenderende wasmachines gemiddeld ongeveer $ 700, met nogal wat populaire opties die oplopen tot $ 1000.

Water- en energieverbruik

Het lijdt geen twijfel dat hoogrenderende wasmachines minder water en energie verbruiken dan traditionele wasmachines. Zoals gezegd verbruiken HE-wasmachines tot 66 procent minder water en tot 50 procent minder energie. Dit leidt tot een aantal behoorlijk aanzienlijke besparingen op uw maandelijkse rekeningen.

Uiterlijk

In één oogopslag zien deze wasmachines er misschien niet al te anders uit. Maar hoogrenderende ringen zijn verkrijgbaar als zowel voor- als bovenladers. Dus als u op zoek bent naar een nieuwe machine, raden we u aan om naar een HE-wasmachine te kijken.

Levensduur

Conventionele top-load wasmachines hebben de neiging om ongeveer 14 jaar mee te gaan. HE wasmachines hebben de neiging om ongeveer 10-13 jaar mee te gaan. U kunt dus een jaar of twee extra krijgen van uw gewone top-load wasmachine.

Grootte

Beide soorten wasmachines zijn er in verschillende maten en capaciteiten. Sommige HE-machines zijn iets hoger en breder. HE-wasmachines worden echter geleverd zonder het centrale roerwerk, zodat u meer kleding per cyclus past. Als je stapels wasgoed boven je hoofd hebt, klinkt dit als muziek in de oren.

Installatie

Beide apparaten zijn eenvoudig te installeren. Als u sanitair hebt ingesteld en klaar bent om te gaan, kan uw installatieteam een van deze machines in uw huis installeren.

Nu je weet hoe deze twee apparaten zich tegen elkaar opstapelen, is het hopelijk gemakkelijker om de juiste beslissing te nemen.

Beste hoogrenderende wasmachine

Nadat je hebt geleerd wat een HE-wasmachine is, ben je misschien nieuwsgierig en enthousiast om er een te kiezen. Er zijn er veel beschikbaar op de markt en we hebben er uren besteed aan het onderzoeken van een paar. Hier zijn vijf geweldige aanbevelingen:

 • Samsung high-efficiency top load wasmachine met active waterjet: Samsung is ons go-to wasmachine merk. We gebruiken ze al jaren en blijven onder de indruk. Dit model heeft een grote capaciteit van vijf kubieke voet, zodat u meer belastingen in minder tijd kunt doorstaan. Het heeft een uitstekende Active WaterJet-kraan, zodat u bevlekte kledingstukken kunt voorbehandelen met behulp van de machine.
 • LG high-efficiency front-load wasmachine met 6Motion-technologie: De 6Motion-technologie op deze machine maakt gebruik van zes verschillende wasinstellingen voor ultieme reinheid. Elke beweging werkt om kleding schoner te maken terwijl het super zachtaardig blijft. Het wordt ook geleverd met een garantie van 10 jaar op de motor.
 • Maytag hoogefficiënte toplaadring met Dual Action PowerWash: Ik weet dat we hebben gezegd dat HE-topladers niet worden geleverd met een centrale roerder, maar dit combineert het beste van twee werelden. Het is zeer efficiënt, maar heeft het traditionele roerwerk. Het maakt echter gebruik van een PowerWash-boost die vlekken en vuil afbreekt voor een meer geconcentreerde reiniging. Als je kinderen hebt, dan levert dit misschien wel de netheid op waar je van droomde.
 • LG Front Load Wasmachine Met Stoom: Deze machine laat uw kleding sneller reinigen dankzij de TurboWash 360 graden technologie. De machine maakt gebruik van sensoren om stof, textuur en belastingsgrootte te detecteren, zodat u uw wasgoed niet hoeft te scheiden! We houden ook van de stoomfunctie, die allergenen met 95 procent vermindert; het is gecertificeerd door de Asthma and Allergy Foundation of America.
 • GE voorlader met UltraFresh ontluchtingssysteem: Deze machine ziet er niet alleen weelderig uit, maar laat je kleding ook weelderig ruiken. Het OdorBlock-systeem elimineert vocht dat op zijn beurt geuren voorkomt. Het heeft fantastische antimicrobiële technologie die ervoor zorgt dat uw pakking, afvoeren en dispenser langer schoner is. Ten slotte, je ceen personaliseer elke wascyclus omdat er verschillende digitale bedieningselementen zijn.

Hoe verschilt HE-wasmiddel van regulier?

Wanneer u kiest voor een HE wasmachine, moet u HE Pod wasmiddel gebruiken. Gewoon wasmiddel is te zeepachtig voor HE-wasmachines.

De twee reinigingsmiddelen bevatten dezelfde reinigingsingrediënten om vuil op te tillen en te verwijderen. Maar HE Vloeibaar wasmiddel is sudderend en geschikt voor de laagwatermachines. Het is ook geconcentreerder, zodat u minder wasmiddel kunt gebruiken, wat lagere kosten in de loop van de tijd betekent.

Deskundig advies

U kunt HE-wasmiddel gebruiken in HE- en niet-HE-machines. Maar je moet nooit gewoon wasmiddel gebruiken in een HE-machine.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als u gewoon wasmiddel in een HE-wasmachine gebruikt?

Dit wasmiddel produceert te veel sop voor een HE wasmachine. Daarom kan het uw machine overlopen, beschadigen, de garantie ongeldig maken en ook te veel zeepresten op uw kleding achterlaten.

Te veel sop dempt het wasgoed ook, wat het vermogen om je kleding goed schoon te maken en te spoelen vermindert. Dit sop kan er ook voor zorgen dat de machine oververhit raakt, wat de wascyclus kan verlengen. Dit verslaat het doel om geld te besparen op uw energierekening.

Wat zijn veelvoorkomende problemen met HE-wasmachines?

HE wasmachines zijn behoorlijk fenomenaal, maar ze zijn nog niet perfect.

HE-wasmachines zijn gevoeliger voor schimmel en meeldauw omdat de machines zich aan het einde van een cyclus aan iets meer water vastklampen.

Deze apparaten hebben ook de neiging om luidruchtiger te zijn omdat ze meer trillen.

Soms zorgt de machine niet eens voor het reinigen van uw kleding en kan het een residu op uw kleding achterlaten als u te veel wasmiddel gebruikt.

Of dit type apparaat geschikt voor u is, hangt echt af van persoonlijke voorkeur.

Zijn alle Tide Wasmiddelen HE?

Als je een fan bent van Tide-wasmiddel, heb je geluk. Alle Tide wasmiddel is HE compatibel! Getijdenwasmiddel is verbazingwekkend in het verwijderen van vuil en vlekken, maar ze zijn ook laag sudderend, zodat je ze in elk type wasmachine kunt gebruiken.

Zoek bij twijfel naar het HE-symbool op de verpakking. Het is een cirkel rond een kleine letter “hij”.

Tide originele geur vloeibaar wasmiddel


Wasmachine Expert

Nu je weet wat HE wasmachines zijn, kun je beslissen of je er een plek voor hebt in je wasruimte. Deze machines zijn energiezuinig, super effectief in het reinigen en hebben minder wasmiddel nodig. Als je eindeloze stapels wasgoed hebt, is dit misschien de juiste machine voor jou.

Houd er wel rekening mee dat je altijd een HE-wasmiddel moet gebruiken. De machine zelf kan vooraf meer kosten, maar hij zou 10-13 jaar mee moeten gaan.

Hoewel veel gezinnen HE-wasmachines gebruiken en ervan houden, heeft het allemaal te maken met persoonlijke voorkeur.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?