Is DIY wasmiddel HE Wasmachine-veilig?

Lopen door het waspad van de plaatselijke supermarkt kan schokkend zijn. Commercieel wasmiddel, vooral HE wasmiddel, is duur. Het is genoeg om je te laten nadenken over het maken van zelfgemaakt wasmiddel.

U moet weten of zelfgemaakt wasmiddel uw kleding en in de winkel gekochte wasmiddelen reinigt en of het veilig is voor HE-wasmachines.

Inhoudsopgave
 • Zelfgemaakt wasmiddel vs winkel gekocht
 • Is zelfgemaakt wasmiddel HE wasmachine-veilig?
 • Beste zelfgemaakt wasmiddel
 • Veelgestelde vragen
 • Is DIY wasmiddel HE Wasmachine-veilig?

Zelfgemaakt wasmiddel vs winkel gekocht

Het belangrijkste verschil tussen zelfgemaakt wasmiddel en in de winkel gekocht wasmiddel is dat zelfgemaakt wasmiddel eigenlijk geen wasmiddel is. Het is zeep.

Zeep wordt gemaakt met behulp van een neutraliserende alkali (loog) samen met vetten en oliën. Wasmiddel daarentegen niet alle vetten en oliën bevatten, tenzij het in een chemische fabriek wordt vervaardigd. Uiteindelijk betekent het dat wasmiddelen beter oplosbaar zijn dan zepen.

Zelfgemaakte waszeep maakt gebruik van waterontharders zoals zuiveringszout, wassoda en borax om het water te verzachten. Wassoda en borax kunnen ook wasboosters worden genoemd, omdat ze het reinigingsmiddel helpen beter te werken. Er zijn ook recepten voor zelfgemaakt wasmiddel zonder Borax die ook werken.

De zeep wordt gebruikt om je kleding schoon te maken. U kunt ook een vlekkenverwijderaar en geur toevoegen aan uw zelfgemaakte wasmiddel.

In de winkel gekocht wasmiddel maakt gebruik van alkaliën die oplosbare zouten en basen zijn om vuil en vlekken te verwijderen zonder te schrobben. Zuiveringszout is een milde alkali, Borax is een matige alkali en soda wassen is een sterke alkali.

Zelfgemaakt wasmiddel is ongeveer 10 keer goedkoper dan commercieel wasmiddel. Het kan echter nodig zijn om een tweede spoeling aan uw wascyclus toe te voegen om ervoor te zorgen dat alle resten uit uw kleding worden verwijderd.

Je moet ervoor zorgen dat je zelfgemaakte wasmiddel geen klonten heeft en goed stroomt. Als u een zelfgemaakt vloeibaar wasmiddel gebruikt dat niet glad is, meng het dan met 2 eetlepels heet water voordat u de vloeistof aan de automatische dispenser van de wasmachine toevoegt.

Een zelfgemaakte vloeistof werkt beter dan een poeder in wasmachines met voorlader, omdat voorladers minder water gebruiken.

U kunt ook tafels met één dosis maken die u rechtstreeks in de trommel van uw machine plaatst voordat u vuile kleding toevoegt. Als u een probleem heeft met residu van het wasmiddel, kunt u deze eerst oplossen in warm water.

Voors en tegens van zelfgemaakt wasmiddel

Hoewel er veel voordelen zijn aan het maken van je eigen wasmiddel, zijn er ook verschillende nadelen aan verbonden. Zelfgemaakt natuurlijk wasmiddel is bijvoorbeeld goedkoper dan in de winkel gekocht wasmiddel, maar kan nogal rommelig zijn om te maken.

Hier is een lijst met de voor- en nadelen van doe-het-zelf wasmiddel.

Pros:

 • Zelfgemaakt wasmiddel is goedkoper dan in de winkel gekocht wasmiddel.
 • Het werkt net zo goed of beter dan in de winkel gekocht wasmiddel.
 • Zelfgemaakt wasmiddel is gemakkelijk te maken.
 • Er zijn geen gifstoffen of agressieve chemicaliën opgenomen in zelfgemaakt wasmiddel.
 • Zelfgemaakt wasmiddel gaat lang mee omdat je maar 1-2 eetlepels per lading gebruikt.

Tegens:

 • Zelfgemaakt wasmiddel is minder handig dan in de winkel gekocht wasmiddel, omdat je een container moet vinden om het in te bewaren, de ingrediënten te vinden en het wasmiddel te maken.
 • Je kleding voelt misschien niet zo zacht aan, omdat er geen additieven zijn om de kleding zachter te maken.
 • Vlekken komen mogelijk niet zo snel en gemakkelijk van uw kleding af als bij het gebruik van in de winkel gekocht wasmiddel.
 • Zelfgemaakt wasmiddel kost tijd om te maken, omdat je tijd moet besteden aan het verwerken van de ingrediënten.
 • Wasmiddel maken is een rommelige klus.
 • Zelfgemaakt wasmiddel reageert mogelijk niet goed als je hard water hebt.

Is zelfgemaakt wasmiddel HE wasmachine-veilig?

Huisgemaakt wasmiddel in maatschep

Je vraagt je misschien af of zelfgemaakt wasmiddel HE wasmachine-veilig is. Het antwoord is ja, het zou he wasmachine veilig moeten zijn, omdat de zelfgemaakte wasmiddelrecepten geen sudsingmiddel als ingrediënt bevatten. Het sudsingmiddel zorgt ervoor dat het sop overloopt en je wasmachine beschadigt.

Houd er echter rekening mee dat, aangezien zelfgemaakt wasmiddel geen commercieel HE-wasmiddel is, het gebruik ervan in uw machine uw garantie ongeldig kan maken.

Daarnaast gebruiken HE wasmachines niet zoveel water als een standaard wasmachine om je kleding schoon te maken. Dit kan interfereren met het vermogen van het zelfgemaakte wasmiddel om op te lossen in uw machine.

Als u ontdekt dat er resten op uw kleding achterblijven, kunt u het zelfgemaakte wasmiddel oplossen in 1 kopje water voordat u het aan de trommel van uw wasmachine toevoegt.

Beste zelfgemaakt wasmiddel

Als u op zoek bent naar een eenvoudig recept voor zelfgemaakt wasmiddel in poedervorm, is hier een geweldig milieuvriendelijk recept dat u kunt proberen.

Wat je nodig hebt

 • 1 5 oz reep Fels-Naptha zeep, Castilië zeep, Zote zeep, of Ivory zeep
 • 2 kopjes Borax
 • 2 kopjes wassoda
 • 2 kopjes baking soda
 • 10-30 druppels van een essentiële olie zoals lavendel (optioneel)
 • 2 plastic zakken of een grote container
 • Luchtdichte opslagcontainer

1. Rasp de zeep

U moet beginnen met het zo fijn mogelijk raspen van de stukken zeep, zodat ze oplossen in de was machine. Een andere optie is om de staven af te breken tot fijne pellets.

2. Meng ingrediënten

Giet alle ingrediënten in één plastic zak en sluit deze af. Plaats de zak vervolgens in een tweede plastic zak. Duw, tuimel en rol de zakken nu enkele minuten.

Blijf mengen totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

3. Winkel

Doe de gemengde ingrediënten in een grote container voor opslag. U moet ervoor zorgen dat het een luchtdichte container is, vooral als u in een vochtige omgeving woont.

Te gebruiken

Voeg 2 eetlepels van het wasmiddel toe voor een grote lading wasgoed en 1 1/2 eetlepel voor kleinere ladingen. Voeg het wasmiddel toe aan de trommel voordat je je vuile was aan de wasmachine toevoegt. Plaats het zelfgemaakte droge wasmiddelpoeder nooit in een automatische dispenser, omdat het niet goed oplost en afgeeft.

Voor het beste resultaat lost u het wasmiddel op in 1 kopje zeer warm water voordat u het aan de trommel van uw machine toevoegt.

Veelgestelde vragen

Zal regulier wasmiddel een HE-wasmachine beschadigen?

Ja, gewoon commercieel wasmiddel zal een HE-wasmachine beschadigen omdat het een sudsingmiddel in het recept heeft opgenomen.

Is het veilig om zelfgemaakte wasverzachter in een wasmachine te gebruiken?

Ja, het is veilig om een zelfgemaakte wasverzachter in je wasmachine te gebruiken.

Hoeveel kost zelfgemaakt wasmiddel?

De gemiddelde kosten van commercieel wasmiddel zijn ongeveer 20 cent per lading, maar de eerste partij zelfgemaakt wasmiddel zou u ongeveer 5 cent per lading moeten kosten.

Kan zelfgemaakt wasmiddel worden gebruikt in een septisch systeem?

Ja, zelfgemaakte wasmiddelen kunnen worden gebruikt met een septisch systeem omdat ze geen vuilverstoppingsvullers bevatten.

Lost zelfgemaakt wasmiddel goed op in een wasmachine?

Soms lost zelfgemaakt wasmiddel niet goed op in een wasmachine. De oplossing is om het wasmiddel toe te voegen aan 1 kopje zeer warm of heet water om het wasmiddel op te lossen voordat u het aan uw wasmachine toevoegt.


Is DIY wasmiddel HE Wasmachine-veilig?

Ja, zelfgemaakt wasmiddel is HE wasmachine-veilig. Het bevat niet de sudsingmiddelen die uw dure wasmachine zullen beschadigen. Bovendien is diy wasmiddel natuurlijk en milieuvriendelijk om te gebruiken om je kleding schoon te maken.

Hoewel het rommelig is om te maken, is zelfgemaakt wasmiddel goedkoop, gaat het lang mee en zal het uitstekend werk leveren bij het schoonmaken van je kleding.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?