Hoe een wasmachine af te tappen en klompen te verwijderen

Stinken je kleren? Loopt uw machine niet goed af? Dan kan er een verstopping in je wasmachine zitten. Ja – dat klopt, uw machine is waarschijnlijk niet kapot.

We zullen u uitleggen hoe u zowel een top load als een front load wasmachine kunt aftappen. Deze snelle methode verwijdert stilstaand water en geeft u een optie om te controleren op klompen.

Uw machine draait in een mum van tijd weer goed!

Inhoudsopgave
 • Hoe een wasmachine af te tappen
 • Waarom loopt mijn wasmachine niet leeg?
 • Hoe een wasmachine af te tappen om te verplaatsen
 • Tips voor het aftappen van een wasmachine zonder dat er overal water naartoe gaat
 • Veelgestelde vragen
 • Laat uw machine weglopen

Hoe een wasmachine af te tappen

Wanneer u handmatig water uit uw machine moet afvoeren, zorg er dan voor dat u de overeenkomstige inst volgtructions voor uw machinetype.

Voordat u aan de slag gaat, moet u er altijd voor zorgen dat u het apparaat loskoppelt. Dit vermindert uw kansen op elektrische schokken.

We raden u ook aan uw gebruikershandleiding te raadplegen voor specifieke instructies voor het merk apparaat dat u bezit. Ze kunnen enigszins afwijken van ons advies.

 • Tijd: 15 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Een voorlader wasmachine aftappen

Veel voorladers huisvesten de afvoer in de rechterbenedenhoek. Dit betekent dat je een opslagcontainer niet altijd netjes onder de afvoer kunt plaatsen en dat je misschien veel water op de vloer krijgt.

In die situatie kunt u een zeer ondiepe lade gebruiken. Je kunt ook iemand vragen om je te helpen de machine op blokken hout of bakstenen te plaatsen, zodat deze iets verhoogd is. Op die manier kun je een emmer onder het apparaat plaatsen.

Wat je nodig hebt:

 • 3-4 handdoeken
 • Tarp (optioneel)
 • Een ondiepe bak of emmer
 • Bakstenen of hout (optioneel)
 • Bekken
 • Wasmiddel
 • Warm water
 • Borstel met zachte borstel

1. Bereid het gebied voor

Begin met het loskoppelen van het apparaat. Als u in de meest recente cyclus warm water hebt gebruikt, geeft u de machine een paar uur de tijd om af te koelen.

Leg een zeil neer als je denkt dat het nodig is. Anders kun je gewoon een paar handdoeken neerleggen om water op te vangen dat op de vloer terecht kan komen.

Als je denkt dat het zou helpen, vraag dan iemand om je te helpen de machine op blokken hout of bakstenen te tillen. De afvoerpomp van onze Samsung-machine bevindt zich zeer dicht bij de grond en creëert altijd een puinhoop wanneer we deze aftappen. Het is echter nooit genoeg geweest om dit te rechtvaardigen. Het is dus helemaal aan jou!

2. Lokaliseer de afvoer

Zoek naar de afvoerpomp en het filter. Het bevindt zich meestal rechtsonder in de machine. Er komt een klein paneel dat het bedekt. Als u bijvoorbeeld een GE-apparaat hebt, bevindt het zich meestal op dit apparaat.

Meestal staan deze panelen op scharnieren, zodat je ze gemakkelijk kunt openen. De jouwe kan echter op zijn plaats worden geschroefd, in welk geval je een schroevendraaier nodig hebt.

Merk op dat het afvoerfilter niet altijd aan de voorkant zit. Sommige Whirlpool-apparaten hebben bijvoorbeeld hun regenpijp aan de achterkant. Controleer altijd uw gebruikershandleiding als u het niet zeker weet.

3. Laat de wasmachine leeglopen

Uw machine heeft mogelijk een klein noodafvoerfilter. Het is een smalle rubberen slang. Trek dit van zijn plaats en richt het in je emmer of bak.

Verwijder de dop en laat het waterfilter uit in de opslagcontainer. Wacht een paar minuten tot er maar een klein straaltje naar beneden komt. Plaats de dop terug en plaats de slang weer op zijn plaats.

Het is tijd om de machine leeg te maken. Schroef het afvoerfilter langzaam los voordat u het voorzichtig van zijn plaats trekt. Water zal naar buiten druppelen. Zorg ervoor dat uw container het water opvangt voordat u het filter verder uittrekt.

We raden af om het filter op dit moment helemaal naar buiten te trekken. Dit is om ervoor te zorgen dat u doorgaat zonder overstromingen.

Laat de emmer of bak vullen met water. Als het begint te overlopen, retourneer dan het filter voordat u uw emmer leegt. Ga vervolgens verder met het proces.

Zodra het water is gestopt met stromen, kunt u het filter helemaal naar buiten trekken om te controleren op verstoppingen en voorwerpen die vastzitten in het filter.

Top Tip

Als u hebt besloten om uw machine te verhogen, kan er nog steeds wat water in de machine zitten. Dit kan zijn omdat uw machine, toen deze werd verhoogd, niet 100 procent niveau was. Plaats het voorzichtig terug op de grond en laat het resterende water weglopen.

4. Inspecteer en reinig de pomp

We weten dat dit technisch gezien geen onderdeel is van het aftappen van de machine, maar het is essentieel voor de gezondheid van uw apparaat. Als uw machine niet correct leegliep, kan dit te wijten zijn aan een verstopping.

Gebruik een zaklamp om in de afvoer te kijken om te controleren op klompen of vreemde voorwerpen. Verwijder ze.

Vul een bassin met warm zeepsop (gebruik afwasmiddel, geen afwasmiddel) en laat het filter 10 minuten weken voordat je het schrobt met een borstel met zachte borstel. Breng het vervolgens terug naar het apparaat.

Een bovenlader wasmachine aftappen

Schakel voordat u begint altijd de stroom uit en koppel het apparaat los. Misschien wilt u zelfs het netsnoer afplakken om te voorkomen dat het nat wordt tijdens het proces.

De afvoerslang voor bovenladers bevindt zich meestal aan de achterkant van de wasmachine, naast de watertoevoerslangen. De warm- en koudwaterslangen zijn meestal rood en blauw, terwijl de afvoerslang meestal grijs is.

Schakel uit voorzorg de waterslangen uit.

Wat je nodig hebt:

 • Grote emmer of ondiepe lade
 • Een paar handdoeken
 • Loodgietersslang
 • Tang (optioneel)

1. Bereid het gebied voor

Trek de machine weg van de muur, zodat u de slang aan de achterkant van het apparaat kunt vinden.

Leg een paar handdoeken op de grond met je grote emmer. Als uw afvoerslang laag bij de grond staat, zult u meer succes hebben met een ondiepe lade.

Top Tip

Vraag iemand om u te helpen de machine te verplaatsen. Deze apparaten zijn fors en het is misschien niet veilig om het zelf te doen.

2. Koppel de afvoerslang los

Koppel de afvoerslang los van de leiding. Meestal moet je het gewoon losdraaien. Houd het omhoog, zodat de zwaartekracht het water niet door de slang en op de grond stuurt.

3. Giet de slang af in een emmer

Plaats de afvoerslang voorzichtig in uw emmer of bak. Dit voorkomt morsen op uw vloer. Let goed op of de bak of emmer niet overloopt.

Wanneer de emmer of bak vol begint te raken, vervangt u voorzichtig de afvoerslang in de pijp. Leeg uw lade of emmer en herhaal stap 2 en 3 totdat al het water is afgetapt.

4. Controleer op klompen en verwijder ze

Als uw machine een probleem had met het aftappen, kan een verstopping de boosdoener zijn.

Gebruik een loodgietersslang om rond te voelen voor een verstopping in de pijp en het afvoersysteem. Draai aan de handgrepen totdat u de verstopping hebt gevonden en verwijder deze vervolgens.

In sommige machines kan de afvoerpomp zich onder het apparaat bevinden. Hier kun je klompen vinden. In dit geval moet u het apparaat naar voren kantelen met wat hulp van iemand anders.

U zult een afvoerslang en inlaatslang zien die verbonden zijn met veerklemmen. Gebruik een tang om de klemmen eraf te knijpen. Vanaf hier kunt u alle klompen verwijderen die u vindt met uw tang.

Zodra u klaar bent met het leegmaken van het apparaat en het opruimen van klompen, vervangt u alle onderdelen en sluit u uw machine weer aan.

Waarom loopt mijn wasmachine niet leeg?

Meestal, wanneer een wasmachine niet correct leegloopt, is er een probleem met de afvoerslang. Misschien is het verstopt of gebogen.

Er kan ook een probleem zijn met het dekselvergrendelingssysteem. Een ander probleem is een vuile muntval. Ten slotte kan er een probleem zijn met de waterniveausensor.

Hoe een wasmachine te repareren die niet leegloopt

Als u het probleem met uw machine hebt gevonden, zijn hier enkele hacks om het probleem op te lossen:

 • Verstopping in de pijp: Meestal worden afvoerproblemen veroorzaakt door klompen. Wanneer u uw machine aftapt met behulp van de bovenstaande stappen, controleer dan altijd op verstoppingen. Verwijder ze als je ze vindt.
 • Gebogen pijp: Als de pijp gebogen of geknikt is, probeer hem dan recht te trekken. Als dat niet werkt, moet u mogelijk een vervangende pijp kopen.
 • Dekselvergrendelingssysteem: Bij wasmachines met bovenlader loopt het water alleen weg als het deksel goed op slot zit. Als uw machine niet meer registreert dat het deksel gesloten is, kunt u de steel op het deksel verlengen zodat deze op de schakelaar drukt. Als alternatief moet u mogelijk een nieuwe dekselschakelaar aanschaffen.
 • Vuile muntval: Veel machines hebben een muntval die puin vangt zodat het niet wegloopt. Ruim je muntval regelmatig op.
 • Waterniveau sensor: Als u een probleem hebt met de sensor, controleert u deze met een multimeter. Zoek de draden die van elke terminal naar de schakelaar in het circuit lopen en koppel ze vervolgens los. Test voor het doorgaan in paren voor de drie terminals. Raak bijvoorbeeld de sondes aan op terminals één en twee, dan één en drie, gevolgd door twee en drie. Je moet alleen continuïteit hebben tussen één paar. Als u continuïteit tussen de andere twee paren vindt, is er een probleem met de waterniveausensor en moet u een vervangende schakelaar aanschaffen.

Als geen van de bovenstaande werkt, neemt u contact op met de fabrikant.

Hoe een wasmachine af te tappen om te verplaatsen

Het aftappen van een machine om te verplaatsen is iets anders dan het aftappen van een machine voor onderhoud. Wanneer u verhuist, wilt u absoluut geen water meer in de machine hebben. Het laatste wat je nodig hebt zijn lekkages in de verhuiswagen.

Dit voorkomt ook schimmel- en meeldauwophoping in de machine, vooral als deze een tijdje in opslag zal zijn.

 • Tijd: 2-3 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt:

 • Gedistilleerde witte azijn
 • Spray fles
 • Microvezeldoek
 • 3-4 handdoeken
 • Tarp (optioneel)
 • Een ondiepe bak of emmer
 • Bekken
 • Wasmiddel
 • Warm water
 • Borstel met zachte borstel
 • Loodgietersslang
 • Tang (optioneel)

1. Maak de machine grondig schoon

Voordat u een wasmachine leegmaakt om te verplaatsen, is het cruciaal om deze grondig te reinigen.

Maak een 1:1 oplossing van gedestilleerde witte azijn en water in een spuitfles. Spuit de binnenkant van de machine, inclusief de deur en rubberen pakking. Veeg af met een microvezeldoek.

Spuit vervolgens de doek met de oplossing voordat u de buitenkant van de machine voorzichtig afveegt.

Giet een kopje gedistilleerde witte azijn in de trommel en begin een hete cyclus. Uw machine kan een trommelreinigingscyclus hebben. Maak daar gebruik van.

Zodra de cyclus is voltooid, laat u de trommel grondig aan de lucht drogen.

2. Bereid het gebied voor

Koppel uw machine los en geef hem een paar uur de tijd om af te koelen, omdat u tijdens de laatste cyclus warm water hebt gebruikt. Leg een zeil neer als je je vloeren wilt beschermen. Anders kun je gewoon een paar handdoeken neerleggen. Zet vervolgens uw grote emmer of ondiepe bak neer, afhankelijk van hoe laag de afvoer naar de vloer is.

3. Water uitschakelen

Zet de watertoevoerkranen uit en koppel de slangen volledig los, omdat u in beweging bent en de machine hierna een tijdje niet zult gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er geen druppels water terug in uw machine terechtkomen nadat u deze hebt afgetapt.

4. Koppel de slangen los en laat het water leeglopen

Voor een bovenlader koppelt u de afvoerslang los van de pijp en houdt u deze omhoog totdat u de slang over de emmer hebt gericht. Plaats het vervolgens in de emmer, zodat het water naar beneden stroomt in uw opslagcontainer. Let goed op dat de emmer niet overloopt.

Als het naar boven begint te vullen, vervangt u de afvoerslang in de pijp, leegt u de emmer en herhaalt u het bovenstaande proces.

Voor voorladers, leeg het noodafvoerfilter als u er een hebt. Het is een smalle rubberen slang. Trek het eruit en richt het in een emmer of bak. Verwijder de dop en laat het water een paar minuten leeglopen totdat er slechts een klein straaltje overblijft. Sluit de slang af en plaats deze weer op zijn plaats.

Schroef het afvoerfilter los voordat u het langzaam uittrekt, zodat het water in de bak of emmer valt. Trek het er niet helemaal uit; anders zal het water stromen en overstromen. Wanneer uw lade of emmer vol is, plaatst u de afvoer weer op zijn plaats, leegt u de emmer en herhaalt u deze stap. Ga door totdat er geen water uitkomt.

5. Verwijder eventuele klompen

Gebruik voor topladers een loodgieterslang om klompen te controleren en te verwijderen. Sommige bovenladers houden de afvoerpomp onder het apparaat. U moet iemand vragen om u te helpen de machine naar voren te kieperen, zodat u de klem kunt verwijderen die de afvoer en inlaatslangen verbindt. Gebruik hiervoor een tang en verwijder de klompen.

Voor voorladers kunt u uw zaklamp gebruiken om in de afvoerpomp te kijken. Verwijder eventuele schijnbare klompen met je vingers (of tang als dat je uitscheldt).

6. Kantelmachine om overtollig water te verwijderen

Voordat u uw machine inpakt om te verplaatsen, is de laatste stap het verwijderen van overtollig water. Voor bovenladers moet u de machine naar achteren kantelen om overtollig water af te voeren.

Voor voorladers, kantel de machine 4-6 inch naar voren, zodat al het resterende water uit de open afvoerpijp stroomt. Het is een goed idee om hiervoor dikke absorberende handdoeken te laten leggen.

Tips voor het aftappen van een wasmachine zonder dat er overal water naartoe gaat

Je hebt waarschijnlijk al begrepen dat het aftappen van een wasmachine een beetje een rommelige klus is. Dit geldt vooral als u een voorlader heeft waarbij de afvoerpijp laag bij de grond ligt. Laten we onze beste tips voor het minimaliseren van rommel samenvatten:

 • Til de machine op: Til de machine op stenen of blokken hout als je kunt.
 • Leg het zeil neer: Een zeil kan uw vloeren beschermen en water bevatten.
 • Leg absorberende handdoeken neer: We zullen niet denken dat je gek bent als je tonnen handdoeken gebruikt om eventuele rommel op te vangen.
 • Gebruik de juiste diepte van de opslagcontainer: Hoewel het verleidelijk is om een diepe emmer te gebruiken, past een ondiepe lade beter onder de afvoerpijp, vooral voor machines met voorlader. Houd er rekening mee dat je het elke minuut of twee moet legen, zodat het niet overloopt.
 • Leeg het langzaam: Zorg ervoor dat u de afvoerslang met een bovenlader naar boven richt totdat u uw emmer klaar hebt. Zodra je de slang naar beneden richt, zal de zwaartekracht de water uit. Voor voorladers, verwijder het afvoerfilter langzaam, zodat het water niet allemaal tegelijk naar buiten gutst.

Waarschuwing

Als er een verstopping in uw machine zit en deze halverwege de cyclus niet meer functioneert, heeft u een rommeligere taak bij de hand. Wanneer u de afvoer van uw machine opent, zit deze vol met water uit die cyclus. Dit kan een paar liter zijn! In dit geval zal het erg nat en rommelig zijn. Daarom raden we de bovenstaande vijf stappen aan als een noodzaak in deze situatie. Je wilt de kamer niet overspoelen.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of de afvoerslang van mijn wasmachine verstopt is?

Er zijn een paar manieren om een verstopping te diagnosticeren.

 • Rare geluiden: Als de wasmachine klinkt alsof hij in overdrive werkt, kan er een verstopping zijn. Deze verstopping kan zich in de pomp of de buis naar de pomp bevinden.
 • Zichtbare klompen: Wanneer u het filterscherm of de pomp schoonmaakt, merkt u mogelijk zichtbaar een verstopping op.
 • Water uit de afvoerbuis morsen of een back-up maken in de trommel: Als er water uit de afvoerstandaardbuis morst of terugkomt in de trommel van de machine, heeft u waarschijnlijk een afvoerverstopping. Deze gebeuren in de sanitaire leidingen of in het valgebied. Het kan zelfs verder naar beneden zijn, in welk geval je een loodgieter nodig hebt.
 • Onjuiste afvoer: Dit is het meest voorkomende teken van het hebben van een verstopping. Je kunt een verstopping hebben als het water niet goed wegloopt en je kleding is vaak nat, zelfs na een snelle spincyclus.

Nu je weet hoe je een wasmachine moet aftappen, controleer je op klompen terwijl je dat doet. Als u er een opmerkt, verwijder ze dan onmiddellijk.

Waarom zit er water onder de trommel van mijn wasmachine?

In veel machines bevindt de waterpomp zich onder de trommel. Het wordt een probleem als dit water terugkomt in de trommel. Het is mogelijk dat de machine gewoon een goede reiniging nodig heeft als u merkt dat dit water in uw trommel komt en stinkt of vies is.

Als het probleem zich blijft voordoen, neemt u contact op met de fabrikant.

Is het ok om water in de wasmachine te laten?

Als je bijzonder vuile kleding hebt en ze in de wasmachine wilt laten weken, is het prima om dit ’s nachts te doen. We raden echter niet aan om het langer te laten staan of dit vaak te doen.

Niet alleen kan het ervoor zorgen dat de kleding een vreselijke vochtige geur heeft, maar het langdurig in uw machine laten staan van water verhoogt de kans op schimmel en meeldauwophoping.

Kun je een verstopping ontstoppen met kokend water?

Het kan. Kokend water heeft wel het vermogen om klompen te smelten of los te maken. Het is echter niet de meest effectieve oplossing. Probeer in plaats daarvan de klomp te verwijderen met een loodgietersslang.

Als u de verstopping niet kunt bereiken, kunt u proberen deze met kokend water te verwijderen.

Ga naar de afvoerpijp en giet er kokend water in. Je merkt misschien dat de verstopping begint op te lossen.

Pas op dat je jezelf niet verbrandt met heet water.


Laat uw machine weglopen

Het is essentieel om je wasmachine van tijd tot tijd leeg te maken. Als uw apparaat niet goed leegloopt of uw kleding stinkt, kan dit zijn omdat er een verstopping in de afvoer zit.

Het aftappen van een wasmachine en het verwijderen van klompen is nu toegankelijk met onze vierstappenmethode. Het is misschien een beetje rommelig, maar het duurt slechts ongeveer 15 minuten!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?