Kan ik een wollen deken wassen?


Kan ik een wollen deken wassen?

Niets zegt warmte en comfort als een gezellige wollen deken. Naarmate de wintermaanden dichterbij kruipen en de dagen en nachten kouder worden, kunt u merken dat u uw wollen deken vaker gebruikt. Hoewel wol merkbaar duurzamer is dan sommige andere stoffen en misschien niet gemakkelijk vlekt, moet het nog steeds af en toe worden schoongemaakt. Leren hoe je je favoriete wollen dekens moet verzorgen en wassen, kan ze jarenlang in de buurt houden.

Dit is wat u moet weten over het wassen, drogen en bewaren van een wollen deken.

Kun je 100% wol wassen?

Ja, meestal wel.

Weet dat, als je een 100% wollen deken gaat wassen, of het nu vintage of een harder weefsel is, zoals Pendleton wol, je zult er heel voorzichtig mee moeten zijn. Gebruik alleen koud water en kies een wolvriendelijk wasmiddel, maar daarover later meer.

Het soort wol dat wordt gebruikt om je gezellige deken te maken, bepaalt hoe deze wordt gewassen. Er zijn verschillende soorten volledig natuurlijke wol die worden gebruikt om dekens te maken, waaronder:

 • Alpaca: Veelzijdige alpacawol wordt gebruikt in spreien, dekens, pakken en bovenkleding. Alpacawol is populair vanwege zijn duurzaamheid en zachtheid. Huacaya fleece wordt vaak gebruikt in dekens, terwijl zijdezachter suri fleece wordt gebruikt in kleding.
 • Angora: Niet te verwarren met mohair wol van Angora-geiten, deze wol geproduceerd van Angora-konijnen is fragiel maar toch pluizig en vederlicht. Het heeft de beste vochtafvoer van alle wol of andere natuurlijke vezels. Angorawol wordt vaak gemengd om het sterker te maken.
 • Kameel: Een van de meer economische keuzes, kamelenwol werd populair in de jaren 1920 en wordt nog steeds gebruikt in kleding, tapijten en stoffering. Het is zeldzaam voor dekens, maar je kunt er een paar zien met een kamelenmix.
 • Kasjmier: Luxe kasjmier komt van kasjmiergeiten en is moeilijk te produceren. Hoewel niet zo duurzaam als schapenwol, is kasjmier lichtgewicht en extreem zacht.
 • Lamswol: Ook wel scheerwol genoemd, lamswol wordt geschoren van jonge schapen. Het is glad, zacht, rimpelbestendig en hypoallergeen. Lamswol is duurder, omdat een enkel schaap slechts één keer lamswol kan maken voordat het volwassen wordt.
 • Melton: Een van de warmste, meest duurzame wolsoorten die er zijn. Melton is dik, waterafvoerend en windbestendig, waardoor het perfect is voor zware wollen dekens en bovenkleding.
 • Merino: Grotendeels gebruikt in sportkleding en winterdekens, Merino wol komt van Merino schapen die leven in Spanje, Australië en Nieuw-Zeeland.
 • Shetland: Gekweekt uit schapen afkomstig uit de Shetlandeilanden van Schotland. Deze wol wordt gebruikt bij het breien en is warm, lichtgewicht en veelzijdig, maar je ziet het zelden gebruikt in dekens.

Je vraagt je misschien af: “Wat is het verschil tussen kasjmier en wollen dekens?”

Kasjmier is een zeer dunne wolvezel, waardoor het veel minder duurzaam is dan sommige andere soorten. Dat betekent dat je kasjmier wassen met de grootste zorg. In vergelijking met dikkere wol heeft kasjmier ook minder schilfering of microscopische ribbels. Dat is de reden waarom wol en kasjmierproducten van lage kwaliteit jeuken, omdat de schubben op de huid vangen.

Kan ik een Pendleton Wollen Deken wassen?

Een Pendleton deken is een beetje anders dan je typische wollen deken. Pendleton dekens worden al meer dan 140 jaar gemaakt door Pendleton Wollen Molens van Oregon.

Er zijn momenteel verschillende stijlen Pendleton wollen dekens beschikbaar, maar ze zijn allemaal gemaakt van Merino wol of 100% scheerwol. Om te zien of u uw Pendleton wollen deken kunt wassen of niet, leest u de wasinstructies. Sommige kunnen in de machine worden gewassen of met de hand worden gewassen, terwijl andere moet chemisch gereinigd worden.

Lees ook:   Scrub Daddy | allesreiniger spray (750 ml)

Kan ik een wollen deken wassen die alleen chemisch schoon is?

stapel roze wollen dekens

U zult merken dat sommige van de wollen dekens rond uw huis een Dry Clean Only-label hebben. In feite heb je misschien zelfs routinematig je Pendleton wollen deken naar de stomerij gebracht uit angst dat de deken zou krimpen of verpest zou raken als je hem zelf zou wassen.

De waarheid is dat het ervan afhangt. De meeste wollen dekens – ja, zelfs kasjmier – vereisen geen stomerij. Je moet gewoon voorzichtig zijn.

Uiteindelijk, als u bang bent dat er iets mis kan gaan, kunt u uw Dry Clean Only-items altijd naar de professionele schoonmakers brengen; als je bereid bent om een andere methode te proberen, lees dan verder.

Hoe een wollen deken schoon te maken en te verzorgen

Het wassen van je wollen dekens is niet de enige manier om ze schoon en fris te houden. Je kunt wollen dekens vele jaren bewaren als je ze op de juiste manier verzorgt.

Hier zijn enkele tips om te overwegen:

 1. Lucht je wollen dekens. Ventilatie is de beste manier om wollen dekens fris te houden. Neem je dekens mee naar buiten en schud ze uit. Hang de dekens ergens met luchtstroom, omdat dit vuil en stof van de draden van de deken zal verliezen. Je kunt de deken opnieuw schudden voordat je hem weer naar binnen brengt.
 2. Gebruik een borstel met zachte haren. Leg de wollen deken op de grond en borstel in de richting van de korrel. De wolvezels zullen in dezelfde richting liggen, waardoor het uiterlijk van de deken wordt verbeterd. Bovendien kunnen de borstelharen helpen bij het verwijderen van eventuele vlekken of aarde die in de draad werden vastgehouden.
 3. Ontharing. Wanneer de natuurlijke vezels van je wollen deken los beginnen te komen, vormen zich kleine balletjes of pillen. Wollen kleding heeft de neiging om te pilleren. Pilling is het gevolg van wrijving. Met andere woorden, hoe meer u uw wollen deken gebruikt, hoe groter de kans dat er pillen ontstaan. Je kunt een speciale de-pilling kam krijgen, ook wel een bobble remover genoemd, om de vezels te ontwarren, waardoor een glad, zacht oppervlak achterblijft.

Je kunt die drie stappen samen of afzonderlijk doen, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt.

Maar hoe zit het met het schoonmaken van een wollen deken?

Het is duidelijk dat het simpelweg luchten en borstelen van wol niet altijd kleine vlekken zal verwijderen of ze minder opvalt. Wol is van nature waterafstotend, maar dat betekent niet dat het onoverwinnelijk is tegen druppeltjes koffie of sap. Zodra je iets op wol morst, wil je zo snel mogelijk schoon zien.

gevouwen zachte plaids

Je hebt drie dingen nodig: azijn, een mild of pH-neutraal wasmiddel en een spuitfles. Volg vervolgens de onderstaande stappen.

 1. Maak uw reinigingsoplossing. Meng in de spuitfles 1 deel azijn en 2 delen koud water. Gebruik geen heet water, omdat dat de vezels kan doen krimpen. Bonus: azijn helpt bij het verwijderen van eventuele muffe geuren.
 2. Behandel de vlek. Spuit het bevlekte gebied en dep het voorzichtig met een schoon washandje. Test de deken eerst om te zien of de kleurstof loskomt. Als dit het geval is, moet u de aanwijzingen volgen om uw wollen deken chemisch te laten reinigen. Als de azijn- en wateroplossing niet effectief is, kunt u in plaats daarvan proberen koud water te mengen met het pH-neutrale reinigingsmiddel. Herhaal hetzelfde proces van sproeien en droog vegen. De vlek moet geleidelijk verdwijnen.
 3. Droog het gebied. Zodra de vlek er minder opvallend uitziet, neem dan een droge doek om overtollig vocht uit de wol te verwijderen. Lucht vervolgens de deken uit en laat hem drogen.
Lees ook:   welke azijn voor schoonmaken

3 manieren om een wollen deken te wassen

man die de wasmachine laadt

Nu je weet hoe je een wollen deken moet verzorgen en lichte vlekken kunt verwijderen, hoe zit het dan met het wassen van een wollen deken? Van nature is wol duurzaam, zacht en warm. Het beschadigen van een wollen deken kost wat moeite, waardoor ze gemakkelijker te verzorgen zijn dan sommige andere materialen. Sterker nog, je hoeft je niet eens zorgen te maken over het zo vaak wassen ervan. De meeste richtlijnen stellen dat wollen dekens slechts eens in de drie maanden hoeven te worden gewassen – en dat is wanneer u ze vaak gebruikt.

Er zijn drie manieren om een wollen deken schoon te maken. Laten we deze methoden opsplitsen:

 1. Met de hand wassen wollen dekens.

  Dit is het beste voor lamswol (scheerwol), evenals Merino en kasjmier.

  Je hebt een wolvriendelijk wasmiddel (meestal voor delicatesse) en wasverzachter nodig. Als alternatief kunt u een zachte shampoo gebruiken, omdat wol haar is.

  Het met de hand wassen van wol is relatief eenvoudig. Voor het grootste deel van het proces laat je het water en het wasmiddel hun werk doen. Begin met het vullen van uw gootsteen of het bad met lauw water (30ºC/80ºF of minder). Voeg wat van het wolwasmiddel of de shampoo toe aan het water. Meng het wasmiddel goed door elkaar voordat je je wollen deken toevoegt. Dompel het materiaal onder in het zeepsop en laat het ongeveer 10-15 minuten weken.

  Nadat die tijd voorbij is, draai je de wollen deken voorzichtig rond het water. Zoek eventuele probleemplekken op om lichtjes met je hand te wrijven. Wrijf de stof nooit samen zoals je zou doen met katoen of andere producten, omdat die wrijving de wolvezels zal beschadigen, wat resulteert in dobberen en krimpen.

  Wanneer u klaar bent met het wassen van de deken, verwijdert u deze uit het vuile water. Spoel af met schoon water om eventuele achterblijvende zeep te verwijderen.

 2. Machine wassen wollen dekens.

  Kijk eens naar je wollen deken om te zien of het toelaat voor machine wassen. Stevigere wolvezels, zoals lamswol of een Pendleton-deken, doen het prima in de wasmachine.

  Houd er rekening mee dat de meeste wol niet met een machine kan worden gewassen, omdat het verwarmde water en het spinnen zal resulteren in vormverlies, krimpen en dobberen / pilleren. Keperweven is minder gevoelig voor schade. Doe nooit zachtere wol, zoals kasjmier, in de wasmachine, zelfs als uw machine een aangewezen “wolwas” heeft.

  Net als bij het wassen van de handen, heb je een niet-toxisch reinigingsmiddel nodig voor delicate stoffen of een milde shampoo. Selecteer de cyclus die koud of lauw water gebruikt (30ºC/80ºF of minder). Als dat niet beschikbaar is, selecteert u koude temperatuur en loopt u op een zachte of delicate cyclus. Je wilt zoveel mogelijk wrijving vermijden tijdens de spincyclus.

  Als je wollen deken een vlek heeft, laat dan ongeveer 10 minuten een zachte zeep op de vlek zitten voordat je de deken in de wasmachine doet.

  Heeft uw wasmachine hebben een handwascyclus? U kunt die optie ook bestuderen als uw machine zacht genoeg is.

 3. Stomerij Wollen Dekens.

  De veiligste methode voor het wassen van wolmaterialen is om ze droog te laten reinigen. Zoals eerder vermeld, is het aan u of u handwast of uw wol in de machine wast.

Lees ook:   wc schoonmaken hoe

Hoe wollen dekens zacht te houden

een baby gewikkeld in een zachte wollen deken

Vraagt u zich af hoe u gewassen wollen dekens zacht kunt houden?

De truc zit in het wasmiddel of de shampoo waarmee je het wollen textiel wast. U zult merken dat de meeste wolvriendelijke reinigingsproducten oliën bevatten, zoals sinaasappelolie of lanoline. Deze zijn meestal ook wreedheidsvrij en milieuvriendelijk, dus u kunt zich goed voelen over de aankoop.

Drogende wollen dekens

Nadat je een van de drie bovengenoemde wasmethoden hebt voltooid, ga je verder met de droogvolgorde. Steek nooit een wollen deken in een droogmachine. Je wilt het materiaal ook niet uitwringen en uitrekken. In plaats daarvan moet je de wol plat leggen om te drogen en het water voorzichtig uitdrukken.

Je kunt ook wat droge handdoeken neerleggen en de wollen deken erop leggen. Rol vervolgens de handdoeken en deken samen als een burrito of Zwitserse rol om het resterende vocht eruit te persen. Rol de wol uit de handdoeken, hervorm deze indien nodig en leg deze vervolgens plat om aan de lucht te drogen.

De onderbuikreactie is om de deken op te hangen alsof je een tent opzet, maar dat is een no-no. Dit kan ertoe leiden dat delen van de deken vorm verliezen en doorzakken.

Plaats de wollen deken nooit direct in de zon, want dat zou de kleuren kunnen bleken.

Opbergen van wollen dekens

De beste manier om een wollen deken op te bergen is om te wachten tot deze volledig is opgedroogd voordat je hem opvouwt. Plaats het vervolgens in een ademende opslagcontainer, zoals een katoenen zak, en plaats het ergens koel en donker. Net als bij het drogen, wilt u een plaats uit direct zonlicht kiezen om bleken te voorkomen.

Maak je wollen dekens altijd schoon voordat je ze opbergt in voorkom kledingmotten. Als u zich zorgen maakt over ongedierte dat uw dekens in opslag hindert, kunt u altijd hang wat kledingmottenvallen op voor gemoedsrust.

Je kunt ook cederkrullen gebruiken, omdat dat insecten afstoot en tegelijkertijd een aangename geur toevoegt aan wollen kleding of beddengoed die je hebt opgeborgen.

Heb je een muffe geur? Gebruik wat witte azijn.

Laatste gedachten over het wassen van wollen dekens

vrouw die schoon fris wasgoed ruikt

Nu weet je het antwoord op de vraag “Kan ik een wollen deken wassen?” Het antwoord is absoluut. Wol heeft een beetje TLC nodig wanneer het met de hand of in de machine wordt gewassen, maar zolang je langzaam gaat en milde wasmiddelen gebruikt, zullen je wollen dekens fris ruiken en zacht aanvoelen.

Bekijk meer tips voor zorgen voor wollen kleding en leer nog meer over hoe wol te wassen.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.