Mottenballenalternatieven: motten wegwerken zonder mottenballen


Mothball alternatieven

Wanneer je ervoor kiest om kleding voor het ene seizoen naar het andere te wisselen, stop je uiteindelijk enorme hoeveelheden stoffen in de kast – en iedereen weet dat er nooit genoeg kastruimte is! Je streeft ernaar om je kleding fris en uit één stuk te houden totdat het seizoen weer roept. Als iemand die goed voor zijn kleding zorgt, weet je dat het afweren van die vervelende motten terwijl je kleding in seizoensgebonden opslag is, essentieel is. Je draait je om om te zoeken naar mottenballen om te voorkomen dat je kleding een door motten geteisterde puinhoop wordt! In je zoektocht vind je een mix van wat je kent als mottenballen, maar ook mottenvallen, cederballen en meer. Zijn dit echt allemaal mottenballen?! Of zijn dit mottenballenalternatieven die je moet overwegen voor de bescherming van dit seizoen tegen kledingmotten?

Mottenballen waren misschien het favoriete bestrijdingsmiddel van je grootmoeder voor motten, maar ze kunnen ook ernstige schade toebrengen aan de gezondheid van mens en dier. Gemaakt van een van beide naftaleen of paradichloorobenzeenmottenballen zijn giftig wanneer ze worden geconsumeerd en ze kunnen ook kanker veroorzaken.

Met andere woorden, geen wonder dat er vandaag de dag een wereld van alternatieven voor mottenballen beschikbaar is!

Er zijn niet alleen vervangers voor mottenballen, maar er zijn ook enkele acties die u kunt ondernemen om uw doel van het behoud van uw kleding te bereiken.

Een eenvoudig tweedelig recept van “voorbereiding” en “conservering” is wat nodig is.

Was altijd je kleding voordat je ze opbergt

man die kleding in de wasmachine stopt

Het bereidingsgedeelte van het recept begint met wat kan aanvoelen als een “washathon”. Het is tijd om de wasmachine aan het werk te zetten.

Voordat je je kleding in kledingzakken en opbergbakken gaat stoppen, is er één cruciale stap om motten weg te houden. Je wilt je kleding grondig wassen en er ook voor zorgen dat ze volledig droog zijn voordat je ze opbergt.

Voor meer delicate items, ga je gang en gebruik een was mesh zak om uw kleding te beschermen tijdens een rigoureuze wasbeurt.

Ervoor zorgen dat je kleding motvrij in de opslag gaat, is prioriteit nummer 1. Proberen het mottenprobleem op te lossen NADAT de mottenlarven en motteneieren knuffelig zijn opgeslagen met je mooie kasjmier is niet de juiste keuze.

Zonder grondige reiniging zou je een mottenreservaat kunnen creëren waar mottenlarven zich een heel seizoen lang een weg door kleding kauwen – volledig ongecontroleerd!

Motten voelen zich aangetrokken tot meer dan alleen de wolvezels van je trui. Ze houden ook van bepaalde geuren, zoals zeep, parfum, voedsel en zweet. Het wassen van kleding kan helpen bij het verwijderen van motteneieren op de kleding die nog niet is uitgekomen en de al actieve mottenlarven.

Lees ook:   Hoe zich te ontdoen van pantry vliegen en wormen

Als u geïnteresseerd bent in welke van uw kledingstukken het meeste risico lopen, moet u echt ons artikel lezen waarin wordt uitgelegd wat motten eten en waarom – gewaarschuwd is gewaarschuwd in de strijd om uw seizoenskleding in één stuk te houden!

Gebruik luchtdichte opslagcontainers

luchtdichte container

Vasthouden aan deel 1 van het recept, het selecteren van een mottenafschrikwekkende opslagoplossing is de volgende prioriteit na een grondige wasbeurt.

Het type kledingopslag dat u gebruikt, speelt een grote rol in hoe beschermd uw kleding is tijdens hun slaperige laagseizoen in de minder bezochte delen van uw kast. Een van de beste preventieve maatregelen tegen motten is het gebruik van luchtdichte opslag. Bewaar uw beddengoed en seizoensgebonden kleding in containers die bugbestendig zijn. Je kunt chemicaliënvrije kledingzakken met ritssluiting gebruiken voor items die luchtstroom nodig hebben (zoals zware breisels en erfstukartikelen die een vleugje vintage verzorging nodig hebben) terwijl je ook insecten op afstand houdt.

Harde opslagbakken zijn ook geweldig, maar voordat je je kleding in een opslagbak verpakt, moet je ervoor zorgen dat de opslagbak zelf motvrij is.

Je zou niet al het werk van de afgelopen 72 uur ongedaan willen maken – laten we deze “washathon” de moeite waard maken!

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar probeer vochtige omgevingen te vermijden, zelfs als de kledingopslag die u gebruikt luchtdicht is. Motten houden van vochtige en vochtige omgevingen, dus nodig ze niet uit om de “luchtdichtheid” van uw opslagcontainers te testen. Dat is geen spelletje roulette dat je wilt spelen met je prachtige merino wol worpen.

Natuurlijk zijn er ook doorzichtige vacuüm opbergzakken die met zorg en voorzichtigheid moeten worden gebruikt rond delicate kledingstukken.

Niet-giftige mottenvallen

In deel 2 van dit mottenvrije kledingrecept gaan we kijken naar items die je nu misschien gaat herkennen als vervangende mottenballen.

Als je ervaring hebtBij motten weet je dat je iets veel krachtigers nodig hebt dan een zak lavendel om een mottenplaag te voorkomen. Dus voor een echt, modern en veilig alternatief voor de giftige mottenballen van de vorige generatie, kunt u zich wenden tot niet-giftige kledingmottenvallen.

Kleding mot vallen kan in je kledingkast worden geplaatst om de volwassen motten te vangen voordat ze de kans krijgen om hun eieren te leggen en zeker voordat hun larven de kans krijgen om uit te komen als onderdeel van wat een lange levenscyclus.

Niet-giftige kledingmottenvallen zijn een uitstekend modern alternatief voor ouderwetse (verboden!) mottenballen, omdat ze geen gevaarlijke dampen bevatten, gemakkelijk te gebruiken zijn en volwassen motten effectief op het kleverige papier vangen voor eenvoudige reiniging.

Hoewel andere mottenballenalternatieven op deze lijst niet noodzakelijkerwijs motten doden, kleren mottenvallen kan en zal het aantal volwassen motten in uw huis verminderen – zelfs voordat ze de kans hebben gehad om te paren en hun eieren te leggen!

Lees ook:   Beste stofzuigers voor hardhouten vloeren van 2023

Natuurlijk, als je kleverige mottenval continu vol zit met gevangen motten, is dat een waarschuwingssignaal dat je misschien al een groter probleem hebt. Uw seizoensgebonden opslagvoorbereidingsfase was misschien niet zo grondig als u had gedacht.

een kleverige feromoonval die op een kastplank naast wollen wordt geplaatst

Ceder ballen of blokken

cederhouten blokken die aan hangers kunnen worden gehangen of in laden kunnen worden geplaatst

Je zou ceder kunnen gelijkstellen aan “organische mottenballen”. Deze verbinding wordt waarschijnlijk versterkt door het feit dat een zoektocht naar mottenballen vaak “cederballen” oplevert die zijn ontworpen om de mot van huishoudelijke kleding af te weren. De olie in cederhout is een krachtig afweermiddel dat motten uit de buurt van je kleding houdt. Het nadeel van cederhout is dat de oliën en geur van korte duur zijn. Alle cederhouten blokken, hangers, ballen of chips die u koopt voor uw kast en kledingkast moeten om de 2-3 maanden of zo worden vervangen.

En onthoud – deze geuren zijn een afschrikmiddel, maar ze vangen of doden de kledingmot niet echt zoals je misschien aanneemt.

Lavendel

een zakje vol lavendel

Een ander natuurlijk alternatief voor mottenballen is lavendel. De heerlijke geur voegt een aangename geur toe aan je opgeslagen kleding. Bovendien krijg je de voordelen van lavendel aromatherapie! Pak wat gedroogde lavendel en hang het in je kamer. Als alternatief kunt u zakjes lavendel kopen om de planken van uw kast te bekleden. Lavendelolie is een ander gemakkelijk te gebruiken alternatief. Dep wat van de olie op een watje en zet het in de buurt van je kleding. Zorg ervoor dat de olie de stof niet raakt, omdat deze kan vlekken.

Lavendel zal, net als cederolie, vervagen en na verloop van tijd zijn potentie verliezen. Net als cederolie is lavendel een afweermiddel, geen mottendoder!

Zakje Kruidnagel, Rozemarijn en Tijm

Vasthoudend aan het zelfgemaakte thema, klinkt dit mottenballenalternatief misschien meer thuis in de keuken dan in de slaapkamerkast. Wees gerust, dit is een mot die brouwsel afschrikt dat door velen wordt gebruikt in hun zelfgemaakte oplossingen.

Je maakt gewoon een zakje dat aangename geuren levert die ook motten verdrijven. Nogmaals, rozemarijn en tijm zijn geen killer-kruiden; hun geuren zijn gewoon iets dat motten meestal vermijden.

Zoek wat gedroogde kruidnagels, tijm en rozemarijn (of je kunt gewoon een van de drie gebruiken) en meng ze in een zakje. De combinatie kan krachtig genoeg zijn om motten ongeveer 6 maanden uit te stellen. Natuurlijk, nadat de geur begint te verdwijnen, kunt u de zak opnieuw vullen met een verse verzameling kruiden.

Van kruidnagel alleen is bekend dat ze genoeg kracht hebben om vliegende motten af te schrikken. Je kunt wat tissuepapier nemen en kruidnagel inpakken voordat je ze bijvoorbeeld in de zak van een wollen jas of tussen gevouwen shirts plaatst.

Zelfgemaakte mottenafstotende spray

Naast het plaatsen van pakjes lavendel of rozemarijn overal, kun je een diy-spray mengen. Het is gemakkelijk te maken en gebruikt ingrediënten zoals neem olie, waarvan bewezen is dat het vele soorten motten afstoot en doodt, waaronder kledingmotten.

Lees ook:   Beste Roomba voor dierenhaar van 2023

Huismiddeltjes zijn geweldig, maar ze brengen het risico met zich mee dat ze niet effectief zijn, omdat mengsels onvermijdelijk gevarieerd zijn. Recepten voor zelfgemaakte mottensprays die je online vindt, zullen sterk variëren en niemand kan echt zeggen dat hun doe-het-zelf-spray degene was die werkte (of de reden waarom ze de kledingmotten afschrikten).

Voor een basisrecept van zelfgemaakte mottenspray heb je een spuitfles van 2 kwart nodig. Giet er 1/4 kopje neemolie bij. Vul de resterende ruimte met water en voeg wat vloeibare zeep toe.

U kunt ook gebruik witte azijn en water of een mengsel van azijn, neemolie en azijn om een mottendodende spray te maken. Wees echter voorzichtig met wat voor soort materialen u de oplossing spuit, omdat azijn mogelijk leer, suède en zijde kan bevlekken.


Welk natuurlijk alternatief voor mottenballen is geschikt voor jou?

Ongeacht het gebruikte afschrikmiddel, kunnen we het er allemaal over eens zijn dat sommige goede voorbereidingspraktijken voordat u uw kleding opbergt, veel van het zware werk zullen doen als het gaat om het bewaren van uw kostbare kledingstukken.

Als het gaat om de strijd om die fris geurende truien vrij te houden van motteneieren en larven, heb je 2 denkrichtingen;

  1. Probeer vliegende motten af te weren en laat ze ongedeerd, maar weg van je kledingopslag
  2. Vang en dood de kledingmotten en haal ze voorgoed uit de broedcyclus!

Mottenballen, althans de ouderwetse naftaleen, waren ontworpen om af te schrikken en te doden met behulp van hun giftige dampen. Het doden van de vliegende kledingmotten is de ideale uitkomst als je echt al je kleding wilt beschermen. Je wilt immers niet simpelweg de motten van je kleding in seizoensopslag afschrikken om ze thuis te vinden in je dagelijkse kleding.

Vangen en doden is daarom een robuustere, geurvrije en volledig niet-giftige manier om je kleding op natuurlijke wijze te beschermen tegen die textielhongerige kledingmotten – met toch dure smaken in breiwerk!

Bekijk onze niet-toxische Kleding Moth Traps die op dit moment kledingkasten en kasten over de hele wereld beschermen.

De enige vraag die overblijft is, wie houdt er meer van je gezellige kasjmier? De vervelende kledingmot, of jij?

  de bloem van een Neem boom

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.