Kitchen Sponge Feiten en Statistieken

Wist je dat je keukenspons het smerigste deel van het huis is, met mogelijk tot 10 miljard bacteriekolonies per vierkante centimeter (bron)? Als dit walgelijke feit je intrigeert, ben je hier aan het juiste adres.

We zijn hier om schokkende feiten en statistieken over keukensponzen te delen. Ze laten je niet alleen rennen voor een ander schoonmaakgereedschap – het geeft je meer kennis voor je volgende trivia-avond!

Hier zijn 10 feiten over keukensponzen, plus tips voor het hebben van een schoner, minder met bacteriën besmet huis.

Inhoudsopgave
  • 10 Belangrijke Keukenspons Feiten en Statistieken
  • Interessante feiten over sponzen
  • Keukenspons bacterie experimenten
  • Veelgestelde vragen
  • Absorbeer deze feiten

10 Belangrijke Keukenspons Feiten en Statistieken

  1. De keukenspons is dicht met meer dan 362 verschillende soorten bacteriën.
  2. U moet uw keukenspons om de twee weken vervangen.
  3. Vroeger gebruikten mensen zeesponzen om hun huizen schoon te maken.
  4. Otto Bayer vond in 1937 per ongeluk de schuimkeukenspons uit.
  5. Antibacteriële sponzen bevatten een giftige chemische stof genaamd Triclosan.
  6. Een keukenspons is viezer dan een toilet.
  7. Er zijn meer hygiënische sponsalternatieven, zoals cellulosesponzen, siliconensponzen en vaatdoeken.
  8. Sponzen zijn zo vies omdat bacteriën zich voeden met voedselresten.
  9. Je moet je spons om de paar dagen schoonmaken, maar het heeft geen significante invloed op het aantal bacteriën.
  10. De verkoop van Sponge in de Verenigde Staten was in 2020 goed voor bijna vijfhonderd miljoen dollar.

Interessante feiten over sponzen

De keukenspons is een kiemzone. Dat weten we zeker. Maar er zijn meer leuke feiten te ontdekken over deze standaard schoonmaaktool – laten we erin duiken.

Het herbergt 362 verschillende soorten bacteriën

Niet alleen zijn er bacteriën over de spons, maar er zijn honderden verschillende soorten. De keukenspons zit vol met ziektekiemen.

Er leven veel kleine beestjes in je keukenspons. In feite zijn er niet veel andere plaatsen op aarde waar je bijna evenveel bacteriën in één ruimte zult vinden.

Uw spons moet worden vervangen

We zeggen niet dat je geen keukenspons moet gebruiken – dat kan nog steeds. Maar zorg ervoor dat je het om de paar dagen schoonmaakt.

Om het schoon te maken, kun je het dempen en een minuut in de magnetron doen.

Je moet het ook om de paar weken vervangen. Helaas betekent dit dat het niet het meest milieuvriendelijke reinigingsproduct op de markt is.

Oceaansponzen kunnen reinigen

Heb je je ooit afgevraagd waar de term spons vandaan komt? Nou, het komt eigenlijk van oceaansponzen! Met hun grove textuur worden deze waterdieren al eeuwenlang gebruikt als reinigingsmiddel.

Tegenwoordig gebruiken we meestal geen zeesponzen voor het schoonmaken. In plaats daarvan worden keukensponzen gemaakt van synthetische materialen zoals polyester of plantaardige cellulose.

Wie heeft de spons uitgevonden?

De gewone keukenspons is uitgevonden door een Duitse wetenschapper genaamd Otto Bayer. In 1937 vond hij per ongeluk het materiaal uit dat werd gebruikt voor keukensponzen.

Hij testte verschillende manieren om polyurethaanschuim te gebruiken toen hij er een maakte met te veel luchtbellen. Het bleek geweldig te zijn in het afwassen en na verloop van tijd werd het idee geperfectioneerd in wat we vandaag gebruiken.

Antibacteriële sponzen zijn giftig

Als je in de verleiding bent gekomen door een spons die op de markt wordt gebracht als antibacterieel, denk dan nog eens goed na. Deze sponzen zijn behandeld met een giftige chemical genaamd Triclosan, een pesticide (1). Dit bestrijdingsmiddel heeft verbanden met kanker, een afname van schildklierhormonen en huidirritatie.

Hoewel je waarschijnlijk geen schade zult ondervinden van het afwassen met handschoenen, moet je onthouden dat deze spons je keukengerei raakt.

Een keukenspons is vuiler dan het toilet

Het is waar – je keukenspons bevat meer bacteriën dan je toilet (2). Het bevat zelfs schadelijke pathogene bacteriën, waaronder E. coli en salmonella.

Maak rauw vlees niet schoon

Als u de bacteriebelasting op uw spons wilt verminderen, zorg er dan voor dat u deze nooit gebruikt om rauw vlees van uw gerechten te reinigen.

Er zijn meer hygiënische sponsalternatieven

Nu je je realiseert hoe onhygiënisch een spons is, vraag je je waarschijnlijk af: wat moet ik in plaats daarvan gebruiken?

Als je het bij de keukenspons wilt houden, raden we een cellulose keukenspons aan, zoals deze Arcliber Sponges. Deze biologisch afbreekbare sponzen zijn gemaakt van houtpulp. Daarom, wanneer u het om de paar weken moet vervangen, draagt het niet bij aan stortplaatsen.

Een andere geweldige optie is een siliconen spons, zoals Geloo Silicone Dish Sponges. Deze zijn vaatwasmachinebestendig, zodat je ze tussen gebruik door grondig kunt reinigen. Dit betekent ook dat je ze niet zo vaak hoeft weg te gooien of te vervangen.

Je zou ook kunnen kiezen voor herbruikbare vaatdoeken zoals deze Zweedse vaatdoeken. Je kunt ze wassen in de wasmachine, waardoor ze fris en schoon blijven.

Als het helpt, hebben we al meer dan zes jaar geen keukenspons gebruikt – en onze vaat is sprankelend schoon!

Wat maakt een spons zo vies

Als je je afvraagt waarom een spons zoveel bacteriën verzamelt, is het gewoon omdat het wordt gebruikt om voedsel schoon te maken. Voedselresten kunnen bacteriën voeden, waardoor ze zich vermenigvuldigen. Terwijl je die bacterie van je borden en vorken wast, nestelt het zich op de keukenspons en verbergt het zich in de poriën, wat onhygiënisch blijkt.

Het maakt niet uit hoe vaak je de spons schoonmaakt

Hoewel we aanraden om je spons om de paar dagen in de magnetron te reinigen, zal dit bacteriën slechts in geringe mate minimaliseren (3). Studies hebben aangetoond dat er nauwelijks een verschil is tussen een regelmatig gereinigde spons en een spons die nooit wordt schoongemaakt.

Dus hoewel je misschien wilt proberen de spons te koken of te stomen, is het het beste om hem om de paar weken te vervangen.

Sponzen brengen miljoenen dollars op

In 2020 bracht de spons- en schuursponsjesmarkt een omzet van 478,57 miljoen dollar op. (4). De vijf toonaangevende sponsbedrijven zijn 3M co., Armaldy Brands Inc. en Corazzi Fibre Srl. De verkoop van sponzen neemt snel toe omdat het zo eenvoudig is om ze online te bestellen.

Keukenspons bacterie experimenten

Talloze studies hebben gekke hoeveelheden bacteriën op sponzen ontdekt. We zullen je door enkele van deze wetenschappelijke studies leiden en welke tests ze hebben gedaan om hun resultaten te vinden.

Een studie is: Microbioomanalyse en confocale microscopie van gebruikte keukensponzen onthullen massale kolonisatie door Acinetobacter- moraxella- en Chryseobacterium-soorten (bron). In deze studie analyseerden experts de bacteriële microbiomen van keukensponzen door middel van DNA-sequencing, fluorescentie en laserscanmicroscopie.

Een andere studie is de Microbiologische kwaliteit van keukensponzen die worden gebruikt in universitaire studentenslaapzalen (5). Onderzoekers analyseerden 50 sponzen van studenten aan de Universiteit van Sharjah. Ze bewaarden de sponzen drie tot 10 dagen bij kamertemperatuur voordat ze werden beoordeeld. De resultaten waren niet verrassend: de sponzen zaten vol met pathogene bacteriën.

Nog eentje waar we naar kijken: Bewijs van Cronobacter sakazakii en Extended Spectrum Beta Lactamase (ESBL) die bacteriën produceren (6). Deze studie onderzocht microbiële gemeenschappen op 100 gebruikte keukensponzen. Ze verwerkten de sponzen voor verschillende ziektekiemen, waaronder gist, schimmel, microkokken, Enterobacteriaceae en meer. Ze ontdekten dat de sponzen sterk besmet waren met verschillende ziektekiemen, waaronder door voedsel overgedragen ziekteverwekkers.

De conclusie blijft dezelfde: keukensponzen zijn vies.

Veelgestelde vragen

Wie heeft sponzen uitgevonden?

Otto Bayer, een Duitse wetenschapper, vond in 1937 per ongeluk de synthetische spons uit. Voor hem gebruikten mensen natuurlijke zeesponzen om hun huizen schoon te maken.

Wat zijn Cleaning Sponges gemaakt van?

Er worden verschillende materialen gebruikt om sponzen te maken. Meestal worden sponzen gemaakt van synthetisch schuim. Maar laten we de meest voorkomende materiaalsoorten in detail bekijken:

  • Cellulose: Dit is een biologisch afbreekbare optie. Het is gemaakt van houtpulp, waardoor het een milieuvriendelijkere optie is, vooral omdat je het nog steeds elke week of twee moet vervangen.
  • Microvezel: Microvezelsponzen zijn zacht, maar zijn niet zo effectief op voedsel. In plaats daarvan zijn ze goed voor ramen of voertuigen.
  • Dobie sponzen: Deze sponzen zijn niet-schurend. Ze zijn gemaakt van polyurethaan met een nylon coating, waardoor ze geweldig zijn voor het reinigen van meer delicate oppervlakken.
  • Silicone: Hoewel deze nog niet super populair zijn, zijn ze gemaakt met zachte siliconen borstelharen, die krassen voorkomen. Bovendien kun je ze door de vaatwasser halen om ze grondig schoon te maken. Houd er rekening mee dat deze geen absorptievermogen hebben.
  • Synthetisch schuim: De meeste sponzen, waaronder het populaire Scrub Daddy, zijn gemaakt van synthetisch schuim. Het is super absorberend en zacht, maar het kan gemakkelijk honderden, zo niet miljoenen bacteriën herbergen.
  • Bamboe: Je kunt ook natuurlijke bamboesponzen krijgen, zoals de Casabella Kind spons. Deze sponzen zijn gemaakt van plantaardige materialen, waaronder loofah, cellulose, katoen, hennep en bamboe.

Top Tip

Het maakt niet uit wat voor soort spons je gebruikt, het is de moeite waard om ze in kleur te coderen. Gebruik bijvoorbeeld blauw voor het reinigen van oppervlakken, geel voor gerechten, oranje voor badkamers, enzovoort.

Wat is het effect van het gebruik van vuile sponzen in de keuken?

Het grootste risico van het gebruik van vuile sponzen is dat ze een bron van kruisbesmetting zijn. Het gebruik van een vuile spons kan ziekteverwekkers, bacteriën en andere micro-organismen verspreiden naar andere oppervlakken. Dit omvat andere gerechten, werkbladen, kookoppervlakken of snijplanken.

Omdat sommige van deze bacteriën gevaarlijk zijn, kunnen ze je ziek maken (7). Het risico is laag, maar het is er nog steeds.

Hoe lang gaan sponzen mee?

Sponzen die wasbaar of herbruikbaar zijn, lijken misschien voor altijd mee te gaan, maar je moet ze om de twee weken vervangen. Als je een doekspons of een siliconenspons hebt, kun je ze vaker wassen en drogen in plaats van ze te vervangen.


Absorbeer deze feiten

Nu we je door 10 feiten en statistieken over het schoonmaken van keukensponzen hebben geleid, raden we je aan om één ding te onthouden. Als je een keukenspons gaat gebruiken, vergeet dan niet om deze om de twee weken te vervangen.

Dat gezegd hebbende, we zijn geen grote fans van keukensponzen. Je kunt beter een siliconenspons, vaatdoek of schrobborstel gebruiken. Deze bevatten aanzienlijk minder bacteriën, wat veiliger is voor u en uw gezin.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?






Wat ging er mis?






Lees ook:   hoe een vloerkleed schoonmaken