Kunt u uw tapijten mothproof maken?


een jong stel dat hun nieuwe woning betrekt met een rol tapijt

Iedereen weet dat motten in kasten kunnen komen en allerlei soorten kleding kunnen vernietigen. Veel mensen vergeten echter dat motten zich vaak ook op andere soorten stoffen richten. Sommige soorten motten kunnen zelfs de tapijten in uw huis vernietigen! Niemand wil mottenlarven vinden die door hun tapijten eten. Of de larven nu uw decoratieve tapijten aanvallen of kauwen op het eigenlijke tapijt dat in kamers in uw hele huis is geïnstalleerd, de strijd is zeker echt.

Voor sommige plagen moet het tapijt mogelijk worden verwijderd en helemaal worden vervangen. Voor andere plagen is behandeling mogelijk. Idealiter zit je nog in de preventiefase. Zoals ze zeggen, een goede verdediging is de beste aanval!

Om te voorkomen dat motten je tapijten in een lunch veranderen, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Je moet je vijand kennen en preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat ze je huis binnenvallen! Dat is precies waar we het hier over zullen hebben. Lees verder om erachter te komen hoe u uw tapijten vlinderbestendig kunt maken, bestaande tapijtmottenplagen kunt behandelen en meer.

Tapijtmotten: waar komen ze vandaan en wat zijn ze?

Case-bearing Moths, soms ook bekend als Tapijt of Tapestry Moths, zijn ook bekend als Webbing Clothes Moths (Tineola Bisselliella) of Case-Bearing Clothes Moths (Tinea Pellionella). Deze motten zijn te vinden in elk land van de wereld. Ze hebben een spanwijdte van 14-18 mm, lichtgekleurde hoofden en geelachtig witte en grijze vleugels. Deze vervelende insecten zijn het meest actief van juni tot september, afhankelijk van waar je woont in de Verenigde Staten of Europa.

De larven van deze mottensoort voeden zich met wol, bont, kleding van natuurlijke vezels, meubelbedekking, wandtapijten, dierenhuiden, veren en ja, tapijten. De cyclus van een Tapijtvlinder begint en eindigt binnen een jaar. Net als bij Webbing Clothes Moths, draaien Case-bearing Carpet Moths webbing in gebieden waar ze verblijven. De levenscyclus van tapijtmotten hangt volledig af van de vochtigheid, temperaturen en beschikbare stoffen op de locatie waar ze wonen.

Webbing Kleding Mot en Case-bearing Carpet Moth

Hoe maak je een tapijt motproof?

Uw tapijten zijn waarschijnlijk een integraal onderdeel van uw huis en interieur. Als zodanig kan het erg frustrerend zijn om er gaten doorheen te laten graven! Om deze reden is tapijtvlinderpreventie essentieel, omdat het enige mottenvrije tapijt een synthetisch tapijt is!. Regelmatige mottenbestendige methoden worden geadviseerd voor alle tapijten die natuurlijke vezels bevatten en meestal moet dit inhouden dat uw huis als geheel wordt beschermd of behandeld.

Veel natuurlijke remedies kunnen ook worden gebruikt om motten ervan te weerhouden tapijten te besmetten. Deze omvatten ceder, lavendel, munt, laurierbladeren, rozemarijn en tijm. De meeste natuurlijke remedies, sprays en poeders moeten mogelijk regelmatig worden ververst totdat er nergens meer motten in uw huis zijn.

Voorkomen dat motten in de eerste plaats uw huis binnendringen, is een belangrijke stap om die tapijtmotten op afstand te houden. Laat ’s avonds geen deuren of ramen open staan. Gebruik Moth Traps om volwassen mannelijke motten te vangen voordat ze kunnen broeden en de vrouwtjes leggen eieren in uw tapijten, bekleding en kleding. Als je ergens anders in je huis een mottenplaag hebt, zorg er dan voor dat je het behandelt voordat het zich verspreidt naar je wandtapijten of tapijten.

Om tapijtmotten af te schrikken:

 • Voorkom dat motten binnenkomen
 • Gebruik afschrikmiddelen zoals natuurlijke kruiden
 • Gebruik mottensprays en poeders
 • Plaats tapijtvlindervallen rond uw huis om de broedcyclus te helpen doorbreken
 • Reinig uw tapijten en stofzuig regelmatig
 • Kies voor vloerbedekking gemaakt van synthetische materialen
Lees ook:   Dettolpharma Desinfectant - 500 ML - Antibacterieel

een selectie van lavendel, tijm, rozemarijn en munt met etherische oliën

Hoe komen tapijtmotten in je huis?

Tapijtmotten kunnen op verschillende manieren uw huis binnendringen. Dit ongedierte kan huiseigenaren in oude huizen of gloednieuwe huizen lastig vallen! Soms verbergen tapijtmotten zich in kleding of meubels die zijn gekocht bij kringloopwinkels, consignatiewinkels of garageverkopen. Ze kunnen ook via scheuren en ventilatieopeningen in uw huis komen. Of ze vliegen gewoon door een open deur of raam naar binnen.

In veel gevallen zullen motten zich in oudere huizen bevinden met donkere, rustige plaatsen op zolders of opslagruimten. Daarom is het belangrijk om je hele huis te behandelen als je tapijtmotten onder het meubilair of langs de plinten opmerkt. Tapijtmotten worden meestal aangetrokken door donkere, rustige plaatsen. De opening waarbij een bank tegen de muur wordt geduwd in een zelden gebruikte ruimte is een goed voorbeeld.

Een andere veel voorkomende manier waarop tapijtmotten huizen binnenkomen, is het bouwproces van het huis. Terwijl een huis wordt gebouwd, worden veel plaatsen blootgesteld aan het open lucht. Gedurende deze tijd wordt vloerbedekking soms in en uit de weg gedragen voor toekomstige installatie. Meestal wordt het nieuwe tapijt in plastic gewikkeld. Scheuren en scheuren in dit plastic zijn echter mogelijk. Op dit punt kunnen motten in nieuwe tapijten komen en eieren leggen voordat de installatie zelfs maar plaatsvindt. Motteneieren zijn plakkerig en zullen zich vastklampen aan de vezels van het tapijt. Later, wanneer de vloerbedekking is geïnstalleerd, komen de eieren uit.

Over Wol tapijt motten

Tapijtmotten houden van natuurlijke vezels. De volwassen motten eten eigenlijk niets. Het zijn de larven waar je je zorgen over wilt maken. Tapijtvlinderlarven eten de keratine-eiwitten. Deze eiwitten zijn te vinden in wol. Daarom, als u zijden of wollen tapijten in uw huis heeft, zijn mottenplagen waarschijnlijker.

Het identificeren van mottenlarven in tapijtvezels

een stuk wollen tapijt dat is opgegeten door Moth Larvae

Als u tekenen van motten in uw huis ziet, aarzel dan niet om ze meteen te behandelen. Hoe eerder u uw huis van motten bevrijdt, hoe minder schade er later zal zijn om te repareren. Als u merkt dat uw tapijt draadloze plekken ontwikkelt, kan dit zijn omdat larven door de vezels kauwen wanneer de dingen stil en stil zijn.

Mogelijk vindt u buisvormige casussporen als bewijs. Deze buisvormige gevallen zijn meestal delicaat en dun, met een cilindrische vorm en bruinachtige kleur. Als u vermoedt dat tapijtvlinderlarven zich tegoed doen aan de vezels van uw tapijt wanneer er niemand in de buurt is, controleer dan in de buurt van donkere delen in de kamer om te vinden waar ze zich verbergen. Kijk onder zware meubels, in de buurt van je plinten of rond items die tegen de muur zijn geduwd.

Helaas kunnen larven ook onder het tapijt zitten. Als het tapijt permanent wordt geïnstalleerd, kan het moeilijk zijn om eronder schoon te maken. Controleer je vacuümzak op dode mottenlarven of omhulsels. Als je alleen maar bewijs in het vacuüm ziet, kunnen ze onder het tapijt liggen.

Het elimineren van motten bij de bron is een belangrijk onderdeel van de behandeling van een plaag. Als al het andere faalt, kun je mottenbommen of ontsmetting gebruiken om een hele kamer te behandelen. Dit zal ervoor zorgen dat waar die mottenlarven zich ook verstoppen, ze het niet meer naar hun zin hebben.

 • Zoek naar donkere spleten
 • Check onder het meubilair
 • Zoek in de buurt van plinten
 • Controleer uw vacuümtank of zak
 • Overweeg om de hele kamer te behandelen
Lees ook:   iRobot Roomba Combo i8+

Hoe tapijtmotten te verwijderen

Tapijten zijn meestal de oorzaak van een tapijtvlinderbesmetting. Dit geldt vooral als u tapijten terugbrengt van een vakantiebestemming of ze erft. Gebruikte vloerkleden zijn eersteklas onroerend goed voor Carpet Moth Eggs! Vloerkleden kunnen zwaar of logistiek moeilijk te behandelen zijn. Tapijten die permanent in huis zijn geïnstalleerd, zijn even moeilijk te verzorgen en kunnen ontsmetting vereisen. Hier zijn enkele stappen die u moet nemen om tapijtmotten in uw huis te verwijderen.

Tapijt mot larven

Stap 1: Identificatie

Eerst moet je de bron van de Tapijtvlinder-plaag achterhalen. Welk vloerkleed is besmet? Zit de plaag onder je tapijt?

Stap 2: Kies uw voorkeursoplossing

Er zijn veel spuitbussen en sprays beschikbaar om tapijten te behandelen en toekomstige plagen te voorkomen. Sommige mottendodende sprays creëren een geurloze, heldere, niet-kleverige coating die tot een maand lang giftig blijft voor motten, eieren en larven.

Stap 3: Kom in positie

Nu moet je het tapijt verwijderen of jezelf op een plek plaatsen waar je het kunt behandelen. Verplaats het vloerkleed indien mogelijk naar buiten. Het doel is om het besmette gebied te behandelen met minimale verstoring van de rest van uw huis. Vergeet niet om de onderkant van een tapijt of tapijt te behandelen, want dit is een zeer goede plek voor eieren en larven om zich te verbergen.

Stap 4: Spuit of ontsmet het tapijt om eieren te doden

Nu is het tijd om de behandeling uit te voeren. Je kunt mottenbommen gebruiken in een afgesloten ruimte of een hele kamer ontsmetten met de deuren en ramen gesloten. Als het aangetaste tapijt naar buiten kan worden gedragen, kunt u het mogelijk behandelen met een mottendodende spray of poeder. Zorg ervoor dat je de onderkant van het vloerkleed grondig spuit. Nadat de behandeling is voltooid, moet u het tapijt ook reinigen en stofzuigen. Dit zal eventuele eieren of dode larven verwijderen.

Stap 5: Voorkom herinfectie

Veel geweldige natuurlijke remedies, aerosolbeschermingsproducten en sprays kunnen worden gebruikt om opnieuw aantasting te voorkomen. Vacuümbare mottendodende tapijtpoeders kunnen ook worden gebruikt. Dit zijn allemaal effectieve manieren om te voorkomen dat motten opnieuw worden aangetast.

 • Controleer je vloerkleed elke dag op tekenen van motten
 • Stofzuig dagelijks in het begin
 • Als u na een week verse mottenlarvenactiviteit ziet, overweeg dan om het rookproces te herhalen
 • Herhaal deze processen na een month om ervoor te zorgen dat de motten echt weg zijn

Extra tapijtmottenweringstips

een close-up van een stofzuiger op een wollen tapijt

 • Stofzuig elk gebied en een kamer grondig. Verplaats meubels uit de weg en stofzuig eronder voordat je ze terugzet. Gebruik het mondstuk van uw stofzuiger om grondig schoon te maken langs plinten of op moeilijk bereikbare plaatsen. Deze moeilijk bereikbare gebieden zijn precies waar mottenlarven graag rondhangen! Zorg ervoor dat u uw stofzuiger leegt om te voorkomen dat u eieren van het ene deel van uw huis naar het andere verspreidt. Je kunt ook mottendodend poeder gebruiken en vervolgens het gebied grondig stofzuigen.
 • Fumigatie helpt bij het omgaan met de meeste resterende mottenlarven of volwassenen die op de loer liggen in uw huis. Als u niet zeker weet waar een plaag vandaan komt, moet u mogelijk elke kamer afzonderlijk ontsmetten.
 • Als u besluit om oud of beschadigd tapijt te scheuren, kan het verstandig zijn om ook de ondervloer te vervangen. Deze onderlaag is waarschijnlijk toch verslechterd. Zorg ervoor dat u tapijt uit uw huis haalt dat in plastic is verpakt. Op die manier verspreid je niet per ongeluk eieren door je hele huis.
 • Voordat u nieuw tapijt of ondervloer installeert, reinigt en stofzuigt u de vloer. Er zijn veel geurloze niet-vlekkende beschermende sprays die u langs de randen van uw vloer kunt aanbrengen. Breng mottenpoeder aan op plinten en laat het indien mogelijk een nacht intrekken. Stofzuig het vervolgens allemaal voordat je er nieuw tapijt in doet.
 • Gebruik mottenvallen of mottentape om ervoor te zorgen dat er geen volwassen motten binnenkomen en eieren leggen op, in of onder uw gloednieuwe tapijten.
Lees ook:   HG natuursteen aanrechtbladreiniger Natuursteen aanrechtblad reiniger

Carpet Moths Veelgestelde vragen: dit is wat u moet weten

een prachtig Oosters vloerkleed

Hier zijn een paar laatste veelgestelde vragen over het voorkomen en elimineren van tapijtmotten in uw huis.

Wat is het beste tapijt om motten te vermijden?

Mottenlarven eten natuurlijke stoffen en vezels. Dit kan wol, leer, veren en bont zijn. Schapenvacht tapijten of tapijten die zijn gemaakt met wollen vezels zijn bijzonder gevoelig voor mottenplagen. Dus, als u een mottenvrij tapijt wilt, zorg er dan voor dat u er een kiest die geen wollen materialen, dierlijke producten of natuurlijke vezels gebruikt.

Sommige mensen houden van het gevoel van echte wollen tapijten. Gelukkig zijn veel fabrikanten automatisch mottenvrij tapijten van natuurlijke vezels voordat ze ze verkopen. De bedrijven Penthouse en Telenzo verkopen beide een aantal mooie mottenvrije wollen tapijten. De meeste tapijten van synthetische vezels zijn ook inherent motbestendig.

Hoe voorkom ik dat motten mijn tapijt opeten?

Om te voorkomen dat motten uw tapijt opeten, moet u voorkomen dat ze in de eerste plaats uw huis binnenkomen. Sluit uw deuren en ramen bij zonsondergang of plaats Moth Traps om volwassen motten te vangen voordat ze eieren kunnen leggen. Mottenbommen, sprays, poeders of ontsmettingsproducten kunnen bestaande Tapijtvlinderbesmettingen elimineren.

Stofzuigers en mottendodend tapijtpoeder kunnen u ook helpen om van motten af te komen. Zorg ervoor dat u stofzuigt onder meubels of in donkere gebieden. Schud vloerkleden en kussens uit of bewaar ze maximaal 72 uur in de vriezer. Regelmatig en grondig schoonmaken kan een lange weg gaan om te voorkomen dat motten uw interieur vernietigen.

Waar hebben tapijtmotten een hekel aan?

Motten en vele andere insecten worden afgestoten door de feromonen in verschillende natuurlijke materialen. Ceder is bijzonder onaangenaam voor motten. Je kunt ceder, rozemarijn, kruidnagel en tijm combineren in boekentassen. Hang ze in de buurt van je deuren, laden, kasten, ramen of andere gebieden waar motten aanwezig kunnen zijn.

Motten Haten:

 • Ceder
 • Rozemarijn
 • Munt
 • Tijm
 • Teentjes

 ceder spaanders en olie

Tapijtvlinder Preventie &Verwijdering: Laatste gedachten

Nu weet u hoe u tapijtvlinders kunt voorkomen, verwijderen en behandelen! Vergeet niet dat de beste manier om uw tapijten veilig te houden, is om preventieve maatregelen te nemen tegen het toelaten van motten in uw huis in de eerste plaats. Op die manier kunt u tapijtschade volledig voorkomen. Hopelijk zijn deze tips verhelderend geweest en kun je je tapijten er fris en nieuw uit laten zien!

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.