Moet ik wasverzachter gebruiken?

De gezellige knuffelfoto’s op de flessen wasverzachter doen ons allemaal naar dit product grijpen tijdens het winkelen. Wie wil er nu geen zachte, knuffelige kleding aan het einde van de wasdag?

Maar vraag jezelf af: moet ik wasverzachter gebruiken? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het gebruik van wasverzachter, of het nodig is en enkele alternatieven.

Inhoudsopgave
  • Wat doet wasverzachter?
  • Soorten wasverzachter
  • Is wasverzachter nodig?
  • Fabric Softener alternatieven
  • Veelgestelde vragen over wasverzachter
  • Zacht, geparfumeerd en statisch vrij

Wat doet wasverzachter?

Als je wasverzachter hebt gebruikt, ben je bekend met de belangrijkste redenen waarom mensen er dol op zijn. Maar er zijn ook enkele belangrijke nadelen van wasverzachter om te overwegen.

Pros

  • Het verzacht stoffen, zodat je comfortabele kleding hebt enfterwards.
  • Het vermindert rimpels om het strijken te versnellen.
  • Wasverzachter vermindert statische hechting en voorkomt slijtage tijdens de wascyclus.
  • De meeste wasverzachters zijn geparfumeerd, dus het voegt een geurige flair toe aan je waslading.

Tegens

  • Het vermindert het absorberend vermogen van bepaalde materialen, zoals handdoeken.
  • Wasverzachter bouwt zich in de loop van de tijd op kleding op en creëert een barrière voor water en zeep. Dus als je merkt dat je kleding niet schoon wordt, kan dit komen door een film van wasverzachter.
  • Als het is gemaakt met synthetische geuren, kan het hoofdpijn en ademhalingsproblemen veroorzaken (1).

Soorten wasverzachter

Hoewel we ons richten op vloeibare wasverzachter, zijn er twee andere soorten: drogervellen en drogerballen. Deze drie soorten wasverzachter zien er heel verschillend uit, maar hebben vergelijkbare rollen op wasdag.

Vloeistof

Vloeibare wasverzachter is geweldig voor het verwijderen van geuren en het verzachten van kleding. Vloeibare wasverzachter wordt toegevoegd tijdens de spoelcyclus en kan statische en rimpels verminderen.

Het is de duurste van de drie soorten, vaak gemaakt met chemicaliën die je huid kunnen irriteren.

Ook – vloeibare wasverzachter bouwt zich op kleding op. Dit maakt het een hoger brandgevaar dan de andere twee soorten, volgens de Consumentenbond in de VS. (2).

Droger lakens

Drogerlakens zijn een goedkoper alternatief voor vloeistof. Ze zijn handig en licht van gewicht, zodat je ze gemakkelijk mee kunt nemen naar de wasserette of in je tas tijdens het reizen.

Je kunt drogerlakens in je wasdroger doen met je natte kleding.

Ze hebben echter een filmachtige coating die de binnenkant van uw droger kan bevlekken, het filter kan verstoppen en meer pluisjes op uw wasgoed kan achterlaten.

Droger Ballen

Drogerballen zijn de goedkoopste optie. Ze zijn milieuvriendelijk omdat je ze kunt hergebruiken. Ze zijn meestal gemaakt van wol of hittebestendig BPA-vrij plastic.

Hoewel ze je kleding nog steeds vrij goed verzachten, kun je merken dat je wasstijf aanvoelt dan met vloeibare wasverzachter.

Drogerballen gaan met je natte kleren de wasdroger in.

Is wasverzachter nodig?

Wasverzachter is niet nodig. Veel mensen slaan deze stap over op wasdag. Er zijn zelfs materialen die zeker niet zullen profiteren van wasverzachter. Maar sommige andere kledingstukken hebben zeker baat bij een beetje verzachting.

Welke stoffen hebben wasverzachters nodig?

  • Katoen: Alledaagse kleding zoals katoenen kleding profiteert van wasverzachter. Het kan helpen om statische hechting te verminderen en de kleding comfortabeler te maken.
  • Linnen: Wasverzachter kan helpen statische en rimpels op linnen te verminderen. Het voegt ook een lekkere geur toe en vermindert de droogtijd.
  • Beddengoed: Het toevoegen van wasverzachter aan je lakens kan ze een heerlijk zacht gevoel geven. Het maakt die acht uur slaap nog relaxter.

Wanneer niet te gebruiken wasverzachter

  • Vlamvertragende stoffen: Controleer het etiket op uw kleding, omdat het kan zeggen of de stof al dan niet vlamvertragend is. Er kan ook staan om geen wasverzachter te gebruiken. Maar dit geldt over het algemeen voor nachtkleding voor kinderen, wol, zijde en synthetische stoffen.
  • Handdoeken: Je zou kunnen denken dat het toevoegen van wasverzachter je handdoek zal helpen weelderig en pluizig te blijven. Maar in feite vermindert de coating van wasverzachters het absorptievermogen van handdoeken. Als je de behoefte voelt om een weekmaker te gebruiken, doe het dan af en toe.
  • Kleding wassen voor mensen met een gevoelige huid: Dit is vooral belangrijk als u een niet-milieuvriendelijke optie gebruikt. De geur en chemicaliën in vloeibare weekmakers en drogervellen kunnen de babyhuid en mensen met huidallergieën irriteren.
  • Alle sportuitrusting: Sportkleding is ontworpen om zweet te absorberen. Het gebruik van een wasverzachter kan echter de effectiviteit van dit doel verminderen, omdat het de kleding binnendringt. Binnenkort verliezen je sportbeha’s, leggings en tops hun vochtafvoerende vaardigheden – niet ideaal voor een ochtend in de sportschool.
  • Blanken: Als u wit wast, raden we aan om de wasverzachter over te slaan. Het kan je wit zelfs vlekken of geel maken.

Fabric Softener alternatieven

Het moment waar we allemaal op hebben gewacht: wat zijn enkele alternatieven voor het gebruik van wasverzachters? Gelukkig zijn er veel geweldige doe-het-zelf en milieuvriendelijke opties om te proberen.

Zuiveringszout

Zuiveringszout doet geweldig werk om water gladder te maken en het zachter te laten aanvoelen op je huid (3). Was daarom je kleren met een beetje zuiveringszout kan je zachtere kleding geven.

Dit is een toptip als je in een gebied met hard water woont en constant stijve kleding hebt na de wasdag.

Voeg 1/2 kopje zuiveringszout toe aan je wasmiddeldispenser. Of voeg direct toe aan de wasmachinetrommel voordat je het gewoon wast.

Maak je eigen drogerballen

Drogerballen zijn geweldig voor het verminderen van statische en verzachtende kleding. Hoewel ze geen extra geur toevoegen, zijn ze een goede milieuvriendelijke optie. Sterker nog, je kunt er zelf een maken!

  1. Deze instructies maken zes drogerballen. Koop eerst 3 strengen 100% wolgaren. De strengen moeten ongeveer 210 meter zijn en niet wasbaar. Je hebt ook een naald met grote ogen nodig.
  2. Wikkel de wol 10 keer om twee vingers.
  3. Haal het garen van je vingers. Wikkel meer garen 10 keer rond het midden van het bestaande garen.
  4. Wikkel meer wol om je garenknoop tot je een klein bolletje hebt. Maak je geen zorgen als het er slordig uitziet!
  5. Ga door totdat je een wollen wad ter grootte van een tennisbal hebt.
  6. Snijd de wol en rijg de naald met de staart, weef deze door een paar draden op de bal.
  7. Steek het in een hoek en trek het door de bal. Knip de korte streng garen af die uithangt.
  8. Om de ballen te voelen, doe je ze in een panty en was en droog je ze drie keer.
  9. Nu zijn ze klaar voor gebruik! Gooi ze alle zes in je droogcycli om je kleding zacht en statisch vrij te maken.

Gedistilleerde witte azijn

Azijn kan stoffen verzachten en statische hechting verminderen (4). Hoewel het een harde geur heeft, merken we dat de geur niet door de wascyclus heen blijft. Maar voor een extra maatregel, voeg je je favoriete etherische olie toe. We raden een mooie mix van citroen en lavendel aan.

Voeg aan het begin van de cyclus 1/2 kopje azijn toe aan de wasverzachterdispenser. Voeg ongeveer vijf druppels etherische oliën toe aan de mix en was de kleding zoals normaal.

Je kunt de kleding ook besproeien met azijn voordat ze in de droger gaan om statische elektriciteit en stijfheid te verminderen.

Aluminiumfolie Bal

Dit is een leuke, gemakkelijke en effectieve tip voor het verminderen van statische en verzachtende kleding.

Scheur een royale hoeveelheid tinfoil af en verfrommel het tot een bal ter grootte van een honkbal. Gooi het in de droger. Het gooien van de bal zal de kleding opwinden om ze uit elkaar te halen, waardoor statische elektriciteit wordt verminderd en zachtheid wordt toegevoegd.

Houd er rekening mee

Gebruik geen ballen van aluminiumfolie met delicate stoffen. De scherpe randen kunnen de stoffen beschadigen.

Een tennisbal

Misschien krijg je een paar grappige blikken op de wasserette met deze tip. Maar wanneer je je zachte en statisch-vrije kleding uittrekt, zul je zien waarom het de moeite waard is!

Het toevoegen van een tennisbal aan de droogcyclus werkt op dezelfde manier als de aluminiumfolie. Het roert de stoffen en houdt ze uit elkaar, waardoor statische hechting wordt verminderd. Het kan ook wat zachtheid toevoegen aan je kleding. Gebruik dit op lage temperatuurcycli om de tennisbal te beschermen.

Maak een DIY wasverzachter

Als u van vloeibare wasverzachter houdt, maar een milieuvriendelijk en goedkoper alternatief wilt, kunt u uw eigen wasverzachter maken.

  1. Voeg twee kopjes epsomzout toe aan een pot.
  2. Voeg 1/2 kopje zuiveringszout toe aan de pot.
  3. Voeg 40 druppels etherische oliën toe.
  4. Meng goed.
  5. Voeg twee of drie eetlepels toe aan de spoelcyclus van je waslading.

Dit recept geeft je zachte, statisch-vrije en geurende kleding.

Droog je kleding aan de lucht

De laatste tip die we hebben is: droog je kleding aan de lucht. Door ze buiten aan een waslijn te hangen, vermindert statische hechting omdat de kleding van elkaar gescheiden is.

Misschien merk je dat de kleding iets stijver is dan normaal. Maar als je ze 10 minuten in de droger laat lopen voordat je ze ophangt, kan dit helpen!

Bonus voordeel

Er is iets moois aan de geur van het aan de lucht drogen van je kleding. Ze houden de geur van je wasmiddel, maar hebben ook een frisheid om buiten te zijn.

Veelgestelde vragen over wasverzachter

Moet ik wasverzachter op lakens gebruiken?

Ja! Het toevoegen van wasverzachter aan lakens en beddengoed geeft ze een weelderige afwerking die geweldig is om te slapen. We voegen dit graag toe aan onze lakens, maar we geven de voorkeur aan een van de alternatieven!

Omdat standaard wasverzachter de absorbeerbaarheid kan verminderen, is dit niet ideaal voor mensen die ’s nachts zwaar zweten. Gebruik in plaats daarvan een zelfgemaakte wollen bal of gedistilleerde witte azijn.

Moet ik wasverzachter op handdoeken gebruiken?

Het is oké van tijd tot tijd. Maar over het algemeen sla je de wasverzachter over bij het wassen van handdoeken. Een aluminiumfoliebal is echter een geweldig alternatief.

Moet ik wasverzachter gebruiken op jeans?

Voor raw denim en stretchy denim raden we aan om de wasverzachter over te slaan. Het kan de natuurlijke stof van de jeans slijten en ze gaan gewoon niet zo lang mee.

Als je voorgewassen, voorgestresste of stone washed denim hebt, is het toevoegen van vloeibare wasverzachter aan een hete was prima. Maar over het algemeen kan een wollen bal of tennisbal helpen zonder schade aan je jeans te veroorzaken.

Moet ik wasverzachter gebruiken op babykleding?

Nee. Baby’s hebben een supergevoelige huid. Je moet altijd ongeparfumeerd wasmiddel gebruiken en het is bekend dat de wasverzachter vol zit met synthetische geuren.

Ook kan vloeibare wasverzachter de vlamvertragende effectiviteit op de kleding van uw baby verminderen, wat resulteert in een veiligheidsrisico. Zelfgemaakte woldrogerballen zijn een fantastisch alternatief.

Moet ik wasverzachter gebruiken op trainingskleding?

Nee. Vloeibare wasverzachter kan de vochtafvoerende en absorberende eigenschappen van uw trainingskleding verminderen. Gebruik dus zeker geen wasverzachter of drogervellen op deze kledingstukken.

Elk van onze alternatieve wasverzachters zal goed werken. We raden gedestilleerde witte azijn aan, omdat dit ook helpt bij het elimineren van zweetgeuren (5).

Is vloeibare wasverzachter veilig?

Standaard vloeibare wasverzachter is helaas niet de veiligste toevoeging aan wasladingen.

Enkele van de meest schadelijke ingrediënten in zowel vloeibare wasverzachter als drogervellen zijn onder meer (6):

  • Benzylacetaat (gekoppeld aan alvleesklierkanker).
  • Benzylalcohol (een irriterend middel voor de bovenste luchtwegen).
  • Ethanol (gekoppeld aan aandoeningen van het centrale zenuwstelsel).
  • Limoneen (een bekende kankerverwekkende stof).
  • Chloroform (een neurotoxine en carcinogeen).

Naast het feit dat het onveilig voor u is, is vloeibare wasverzachter ook niet vriendelijk voor het milieu. De chemicaliën kunnen de lucht binnen en buiten het huis vervuilen.

Is wasverzachter slecht voor de wasmachine?

Als je op ons lijkt, ben je een beetje beschermend over je wasmachine. Het is normaal om deze dure machines te willen beschermen.

Een ding dat u kunt doen om de levensduur van uw wasmachine te verlengen, is het gebruik van wasverzachter overslaan. De meeste conventionele vloeibare ontharders zijn op basis van aardolie en bevatten dierlijk vet dat uw machine en leidingen kan verstoppen (7). Het stimuleert ook schimmelgroei.

Hoeveel wasverzachter moet ik gebruiken?

De fles vloeibare wasverzachter vertelt u hoeveel u moet gebruiken. Dit verandert afhankelijk van het merk dat u kiest. Maar als je een HE-wasmachine hebt, gebruik dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid voor de beste resultaten.

Stofverzachter tips:

  • Giet geen wasverzachter rechtstreeks op kleding. Doe het altijd door een dispenser. Als het in direct contact komt met je kleding, kan het de stoffen binnendringen en beschadigen.
  • Bewaar het uit zonlicht bij kamertemperatuur, anders kan het dikker worden.
  • Reinig uw wasverzachterdispenser vaak. Dit zorgt ervoor dat er geen smurrie ophoopt die zich op je kleding kan storten.
  • Voeg het niet toe tijdens de wascyclus. Uw machine zal in principe alle wasverzachter wegwassen en verspillen. Voeg het in plaats daarvan toe aan uw spoelcyclus.

Hoe kan ik mijn kleding goed laten ruiken zonder wasverzachter?

Zoals besproken, is wasverzachter niet nodig. Er zijn andere manieren om zachte, statisch-vrije en geurende kleding te krijgen.

Onze beste vriend hier is essentiële oliën. Etherische oliën zijn natuurlijk en komen in een reeks prachtige geuren. Voeg een paar druppels toe aan je wasmiddel of zelfgemaakte fabric wasverzachter om je kleding te ruiken.

Je kunt lavendelwater ook maken met gedestilleerd water en lavendelolie. Spuit het over je kleding voordat je ze in de droger stopt en oh mijn woord – je zult daarna in lavendelhemel zijn!


Zacht, geparfumeerd en statisch vrij

Dit zijn de drie dingen die we allemaal willen van onze was. Naast schoon zijn natuurlijk. Je hebt misschien eerder gedacht dat vloeibare wasverzachter of drogervellen de enige manier waren om dit te bereiken. Maar nu weet je anders.

Gebruik onze alternatieven om zachte en geparfumeerde kleding te krijgen die statisch vrij is. Het kost helemaal niet veel moeite, vooral als je voor de tennisbaloptie gaat.

Als je nog steeds niet zeker weet of je deze tips leuk vindt, houd er dan rekening mee dat wasverzachter niet veilig is voor jou, je kleding, je machine of het milieu.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?






Wat ging er mis?