Mohair vs Wol


Mohair vs Wol

Ben je in de war over het verschil tussen mohair en wol? Nou, je bent niet de enige. Mohair en wol worden vaak met elkaar verward en ze kunnen op het eerste gezicht erg op elkaar lijken. De realiteit is echter dat mohair en wol zeer unieke stoffen zijn; elk heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen. Als je je stomverbaasd voelt als je probeert te begrijpen hoe deze twee van elkaar verschillen, lees dan verder! We zullen de belangrijkste eigenschappen benadrukken, evenals hoe de twee stoffen van elkaar verschillen.

Wat is Mohair

Laten we beginnen met eens te kijken naar wat mohair is. Mohair is een stof gemaakt van haar van een Angora geit. Angorageiten zijn afkomstig uit Turkije in de regio Anatoliëvlakten. Mohair is een term die is afgeleid van mukhayyar, een Arabisch woord dat ‘de stof van geitenhaar’ betekent. Pas in de 16e eeuw werden Angorageiten voor het eerst geïntroduceerd in Spanje en Frankrijk en in 1849 werden ze voor het eerst geïntroduceerd in de Verenigde Staten; de geiten werden in zeer hoog aanzien gehouden en zorgvuldig bewaakt om hun speciale jassen voor deze tijden te beschermen.

Als je ooit eerder mohair hebt gevoeld, kun je waarschijnlijk begrijpen waarom de mensen van Turkije zo beschermend waren voor hun Angora-geiten. Mohair is een luxe natuurlijke vezel met een textuur die erg lijkt op zijde; het is glad en zacht.

Een Angora Geit met haar kind

Velen verwijzen zelfs naar mohair als een “diamantvezel” of “edelvezel”. Dit komt door zijn prachtige glans en zeer unieke glans. Mohair wordt vaak gemengd met merino wol, alpacawol, of andere natuurlijke stoffen, en het toevoegen van mohair verhoogt de algehele glans van het stuk.

Naarmate een Angora-geit ouder wordt, worden hun haren dikker. Hierdoor kan mohair zich lenen voor een verscheidenheid aan toepassingen op basis van de leeftijd van de geit die is geschoren en hoe dik de vezels zijn. Dunnere haren geschoren van jongere geiten worden vaak gebruikt om truien en andere kledingstukken te maken. De dikkere haren van oudere geiten lenen zich mooi voor het maken van bovenkleding, bekleding en tapijten.

Lees ook:   Rowenta Silence Force Effitech RO7936

De mohair verkregen uit het eerste scheren van een schaap wordt gezien als de meest exclusieve en luxueuze soort mohair. Zoals we hierboven hebben gedeeld, hebben jonge schapen fijner haar en hun eerste scheerbeurt levert een extreem zachte en gladde stof op. Deze mohair wordt aangeduid als kid mohair.

Mohair voelt licht aan, maar de stof is extreem duurzaam en resistent. Mohair is gemakkelijk te verven, maar het komt ook in verschillende natuurlijke tinten, waaronder wit, zwart, grijs, bruin en rood.

Is mohair warm? Ondanks dat het een lichtgewicht stof is, is mohair zeer isolerend en kan het gebruikers behoorlijk warm houden. Dit is de reden waarom het vaak wordt gebruikt voor het maken van bovenkleding, truien of sokken. Mohair is ook in staat om vocht te absorberen om te voorkomen dat mensen zich te klam voelen.

Vanwege de beperktere beschikbaarheid en het complexe productieproces is mohair een relatief zeldzame stof en wordt het geleverd met een behoorlijk stevig prijskaartje.

Wat is wol

Wol wordt meestal gemaakt met behulp van het vlies van een schaap, maar het kan ook worden gemaakt met behulp van het haar van andere dieren zoals konijnen, alpaca’s en geiten. Het vlies of de haren van deze dieren worden geschoren en tot garen gesponnen. Het garen kan worden gebruikt om een verscheidenheid aan kledingstukken en textiel te maken.

garens van wol

Omdat wol van zoveel verschillende dieren kan komen, variëren de kenmerken sterk, afhankelijk van de leeftijd en het specifieke schapenras of dier waar het vandaan komt. Wol kan erg zacht zijn en geschikt voor gebruik voor kledingstukken dicht bij de huid, zoals sokken, hoeden, sjaals en truien, of het kan dik en grof zijn en goed geschikt voor het maken van tapijten, bekleding of gordijnen.

Lees ook:   Vliesbehang verwijderen? Snel en simpel vliesbehang afhalen

Wol is een zeer isolerend materiaal; het kan gebruikers warm houden in zeer koude omstandigheden. Wol is ook zeer duurzaam en gaat lang mee; omdat het van nature elastisch is, is het bestand tegen scheuren. Wol kan zelfs worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt om nieuwe items te maken.

Zoals we hierboven vermeldden, variëren de exacte kenmerken van wol op basis van de soort, het ras en de leeftijd van het dier waarvan het vlies of haar is verkregen. De belangrijkste factor die van invloed is op hoe zacht een wollen stof zal aanvoelen, is de diameter van elke wolvezel. Hoe dunner de vezel, hoe zachter het eindproduct zal zijn.

Wol kan een micronniveau hebben tussen 10 micron en 40 micron (houd er rekening mee dat menselijk haar meestal een micronniveau van ten minste 50 heeft, maar tot 100). Enkele van de zachtste en meest luxueuze wolsoorten zijn:

  • Merinowol: Merino wol is een van de zachtste soorten wol. Het komt van Merino schapen. Het aantal micron voor merinowol is typically rond de 21,5, maar kan zo laag zijn als 15.
  • Kasjmier: Kasjmier heeft een extreem laag micronniveau van 19 of minder, waardoor het extreem zacht en glad is. Het komt van de Kasjmiergeit.
  • Lamswol: Wol verkregen uit het eerste scheren van jonge schapen (lammeren) is zachter dan de wol die van een volwassen schaap wordt geschoren. Het micronniveau van lamswol zal variëren op basis van het specifieke schapenras.

Mohair vs Wol

kleding mot vallen veilige kleding mottenvallen

Zoals je kunt zien, zijn er enkele overeenkomsten tussen mohair en wol. Beide stoffen zijn warm en geïsoleerd en kunnen vrij zacht en comfortabel zijn tegen de huid. Ze voeren allebei ook vocht af van de huid om mensen comfortabel te houden. Mohair en wol zijn zeer duurzame stoffen, zijn bestand tegen rimpels en zijn van nature vlamvertragend.

Lees ook:   hoe ketting klok schoonmaken

Er zijn echter ook enkele belangrijke verschillen te benadrukken tussen deze twee stoffen. Mohair is zeldzaam en het produceren van mohair van hoge kwaliteit is een complex proces. Dit betekent dat mohair kledingstukken en andere items moeilijker te vinden zijn dan vergelijkbare kledingstukken gemaakt van wol. Het betekent ook dat het kopen van mohair een duurdere onderneming zal zijn.

Wol en mohair zijn, net als mensenhaar, gemaakt van keratine-eiwit. De uiterlijke samenstelling van elk materiaal is echter anders. Mohair heeft platte schubben. In tegenstelling tot wol die ‘stekelig’ kan aanvoelen, voelt mohair heel glad aan. Deze eigenschap betekent ook dat mohair niet jeukt op de huid zoals de meeste wolsoorten doen (met uitzondering van Merino wol en een paar anderen), waardoor het een betere keuze is voor mensen met een gevoelige huid.

Een ander belangrijk verschil tussen mohair en wol is dat mohair een natuurlijke glans heeft. Dit geeft mohair stoffen een glans waardoor ze bijna zijdeachtig kunnen lijken.

Mohair of wol – Wat is het beste voor u?

Op het eerste gezicht denk je misschien dat mohair en wol hetzelfde zijn, maar zoals je kunt zien is elk materiaal uniek. Nadenken over uw voorkeuren, behoeften en budget kan u helpen beslissen of mohair of wol het beste is voor een bepaalde toepassing.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.