Strijk hacks en tips voor frisse en frisse kleding

Merk je wel eens dat je jaloers bent op de frisse en frisse kleren van anderen? Dat is heel normaal, maar zeker niet nodig. Je hoeft niet de vreemde eend in de bijt te zijn, met tientallen rimpels en plooien in je kleding.

Met deze top strijktrucs en tips kun je strijken gemakkelijk, effectief en durven we zeggen – leuk maken.

Inhoudsopgave
  • 17 Genius Ironing Hacks En Tips
  • Veelgestelde vragen
  • Geniet van deze tips en hacks

17 Genius Ironing Hacks En Tips

Strijken is misschien niet je favoriete manier om de tijd te doden, maar het is de sleutel om er goed uit te zien. We geven je 17 top strijkhacks en strijktips om dit huishoudelijke karwei gemakkelijker te maken.

1. Gebruik uw droger

Schimmel uit kleding halen

Als je maar een paar dingen hebt die moeten worden gestreken, kun je in plaats daarvan je droger gebruiken. Spuit ze met wat water, gooi ze in de droger en laat ze een paar minuten staan. De warmte zal stoom uit het water creëren en de rimpels gladstrijken. Dit is een geweldige strijkhack als je moet multitasken.

2. Was kleinere ladingen

Vrouw die wasgoed schoonmaakt

We weten dat het doen van grote ladingen handig is, maar het is niet super effectief. Als u kleinere belastingen doet, hoeft u minder te strijken! De stoom en warmte in de machine heeft meer ruimte om door uw kleding te gaan, waardoor rimpels en plooien worden verminderd.

3. Spritz uw overhemden

Man spritzing shirt voor het strijken

Voor het strijken, spritz je shirts met water. Deze strijktip helpt je om hardnekkige rimpels te verwijderen. Misschien heeft je strijkijzer zelfs een spritz-optie. Als dat zo is, gebruik het dan!

Zodra het item is gedempt, strijk je zoals normaal. De combinatie van water en warmte zal rimpels gemakkelijk aanpakken.

4. Hang kleding zo snel mogelijk op

Kleren die te drogen hangen

We weten dat het ophangen van kleding het meest saaie – en onbevredigende – deel van de was is. Maar als je rimpels en kreukels wilt voorkomen, is het cruciaal dat je je kleding zo snel mogelijk ophangt. De kleding zal nog steeds warm zijn, zodat de rimpels nog niet zijn gezet. Zwaartekracht helpt de kleding glad en fris te houden.

5. Schud het uit

Vrouw die wasgoed wasgoed wast blootgesteld aan bedwantsen

Tussen de wasmachine en de droger, geef je kleding een shake. Dit helpt om ze en onthechte kleding te ontwarren, zodat ze niet ingepakt en gerimpeld in de droger terechtkomen.

6. IJzer op bestelling

De achterkant van een overhemd strijken

Deze zal al jullie georganiseerde mensen behagen. Je kunt je kleding sorteren van delicaat en minder gerimpeld, tot steviger en meer gerimpeld.

Je strijkijzer wordt heter naarmate je verder gaat, wat het voorbereidt op het aanpakken van de meer koppige kledingstukken. Het betekent ook dat je niet hoeft te wachten tot het strijkijzer is afgekoeld tussen kleding die verschillende temperaturen vereist. Dit is een top strijkpunt die je voor het leven zult gebruiken.

7. Zeg nee tegen cirkels

Misschien ben je verrast door deze. We keken allemaal naar onze ouders die in cirkelvormige bewegingen ijzeren, maar raad eens? Het is niet meer in de mode!

Strijken in cirkels veroorzaakt krassen en het kan de pasvorm van je kleding verpesten. Gebruik in plaats daarvan lange rechte slagen in dezelfde richting. Dit voorkomt dat je strethet scheuren van de stof.

8. Zeg ja tegen Steam

Stoom strijken van een shirt

De volgende strijktip is om ja te zeggen tegen stoom! Als je er geen rimpel uit kunt krijgen, hoe hard je ook hebt geprobeerd, moet je de stoom aanzetten. Je ziet de rimpels voor je ogen verdwijnen.

9. Controleer uw board

Vrouw die een overhemd strijkt met een droog strijkijzer

Heb je een hekel aan strijken omdat je strijkplank zuigt? Tijd om een nieuwe te kopen. Het hebben van een fatsoenlijke plank kan het verschil maken in het strijken. Het maakt het makkelijker en beschermt je kleding als je een goed board hebt.

Voordat je een nieuw board koopt

Misschien heb je gewoon een nieuwe strijkplankhoes nodig, niet een hele nieuwe plank. Controleer de kwaliteit van het hele bord voordat u een beslissing neemt.

10. Reinig uw strijkijzer

Verroest en vuil kleren ijzer

Een vuil strijkijzer kan sporen achterlaten op stoffen en het materiaal vastpakken. Wanneer u roest, vlekken, vuil of kleverigheid opmerkt, is het tijd om uw strijkijzer schoon te maken. Gebruik een reinigingsoplossing of meng gelijke delen gedestilleerde witte azijn en water en maak met een doek de plaat schoon.

Mogelijk moet u ook de binnenkant van uw strijkijzer schoonmaken. Gebruik hiervoor een reinigingsoplossing of meng gelijke delen gedestilleerde witte azijn en water. Giet het in de watertank. Druk op de zelfreinigende knop of druk herhaaldelijk op de stoomknop.

Vul daarna het strijkijzer met schoon water en druk op de stoomknop om eventuele restanten van de oplossing eruit te halen. Dit voorkomt kalkaanslag die schadelijk kan zijn voor uw kleding.

11. Azijn: de beste vriend van je ijzer

Vrouw die azijn gebruikt om te strijken

Wie wist dat ijzers een beste vriend had? Nou, dat doen ze – en het is azijn.

Er zijn een paar manieren om azijn te gebruiken bij het strijken. Probeer een van deze strijktrucs!

  • Verwijder vouwen: Meng gelijke delen gedestilleerde witte azijn en water. Doe het in een spuitfles. Spuit het kledingstuk in en gebruik vervolgens het strijkijzer om de vouwen te verwijderen.
  • Verwijder glanzende gebieden: Ken je die glimmende plekken die je op je kleding krijgt van strijkijzers? Azijn kan helpen. Gebruik je spuitfles om het kledingstuk te bevochtigen en strijk vervolgens zoals normaal. Controleer natuurlijk eerst of je strijkijzer schoon is.
  • Voorkom gele vlekken: Wanneer u klaar bent met strijken, gebruikt u uw oplossing om kragen en okselgebieden te spuiten om zweetvlekken te voorkomen.
  • Maak je strijkijzer schoon: Volg de bovenstaande tips om je zoolplaat en de binnenkant van je strijkijzer schoon te maken met gelijke delen azijn en water.

12. Strijk op je favoriete geur

Vrouw spuit geur

Je kunt je kleding goed laten ruiken door parfum toe te voegen aan je watertank. Voeg gewoon een druppel toe!

Wanneer je begint met strijken, zul je de heerlijke geur opmerken. Nu ruikt al je kleding de hele tijd naar je favoriete geur.

13. Pak je stijltang

Wist je dat je een stijltang kunt gebruiken als strijkhack? Nou, dat kan.

Dit is perfect als je geen strijkijzer hebt of haast hebt.

Maak eerst de stijltangen plaat schoon. Je wilt geen vuil of haarlakresten in je kleding drukken! Doe dit met een schone doek terwijl de stijltang koel is.

Gebruik voor delicatesse een lagere temperatuur. Je kunt dit geleidelijk verhogen, afhankelijk van de stof. Kijk naar het kledinglabel om een idee te krijgen van welke temperatuur de kleding aankan.

Plaats het item nu voorzichtig tussen de platen en recht de rimpels totdat ze weg zijn.

14. Föhn je jurk

Een ander haargereedschap dat van pas komt bij een strijkhack is je föhn.

Gebruik een spuitfles om water op de kleding te spuiten. Dit zal de plooien verzachten. Houd de kleding strak, plat liggend of hangend, en gebruik de föhn om hete lucht op de rimpels te blazen. Dit zal ze in korte tijd verwijderen.

Dit is super handig voor rokken en jurken omdat ze moeilijk te strijken kunnen zijn. Bovendien is het goed voor delicate stoffen. Je moet niet echt zijde en wol strijken, dus een föhn kan hier wonderen doen!

15. Douche Stoom

Badkamer met douchedeur open

Dit is nog een toptip voor degenen die geen strijkijzer hebben. Gebruik douchestoom!

Hang de gerimpelde kleding op in de badkamer. Zet de douche aan met tde hoogste warmtestand. Trek de deur achter je dicht en laat de badkamer vollopen met stoom. Na ongeveer 10 of 20 minuten zou je kleding er veel beter uit moeten zien!

We houden van deze tip voor zachtere rimpels. Douchestoom is niet zo effectief voor hardnekkige plooien. In feite werkt het het beste voor niet-katoenen kleding. Voor zaken als overhemden kan het zinloos zijn. Kies in dat geval voor een strijkijzer.

16. Spuitfles en zon

Overhemden die buiten te drogen hangen

Voor een meer hipster manier om rimpels aan te pakken, kan deze strijktruc helpen!

Deze is vooral handig als je zonder strijkijzer op vakantie bent. Het enige wat je hoeft te doen is de kleding met water te besprenkelen en het kledingstuk in de hete zon op te hangen. Als je geen spuitfles hebt, gebruik dan je handen of een fles om wat water op de kleding te spatten.

17. Commerciële Spray

Onze laatste strijktip is om een commerciële rimpelafgiftespray te proberen. Deze zijn geweldig als je veel reist. Het is behoorlijk verwoestend als je je koffer opent om te ontdekken dat al je kleding gekreukt is. Maar als je een commerciële spray hebt, kun je dat probleem snel oplossen!

Gebruik deze sprays over de stof van je kleding om snel rimpels te verwijderen, stoffen te verfrissen en statische elektriciteit te verwijderen. Sommigen van hen hebben heerlijke geuren die een extra bonus kunnen zijn.

Veelgestelde vragen

Is een steamer beter dan een strijkijzer?

Een stomer is misschien beter dan een strijkijzer, maar het hangt ervan af hoe je het gebruikt. Ze zijn gemakkelijker op te zetten (geen strijkplank), stoffen kunnen worden gestoomd om rimpels te verwijderen en ze verwarmen sneller dan een strijkijzer.

Wat kun je doen als je een hekel hebt aan strijken?

Als je een hekel hebt aan strijken, is een van de beste manieren om je kleding kreukvrij te houden, het kopen van kreukbestendige kleding. Een andere methode is om je kleding naast de douche te hangen en de stoom de plooien los te laten.

Hoe krijg je hardnekkige rimpels uit kleding?

Een van de beste manieren om hardnekkige rimpels uit kleding te krijgen, is door ze te wassen in een wasverzachter. Wacht terwijl de kleding voor 90 procent droog is en gebruik een strijkijzer op de juiste temperatuur om de rimpels te verwijderen. Dit helpt ook bij het drogen van de kledingstukken.

Kun je natte kleren strijken?

Je kunt natte kleding strijken, vooral dunne items zoals overhemden. Door ze te strijken nadat ze uit de wasmachine zijn gekomen, worden rimpels verwijderd.


Geniet van deze tips en hacks

Deze strijktips en hacks zullen helpen om strijken leuker, gemakkelijker en effectiever te maken. Sommige van deze tips zijn geweldig voor koppige vouwen, terwijl andere helpen als je haast hebt. En sommige van deze toptips zijn ideaal voor reizigers. Laat ons weten wat voor jou het beste werkt!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Kurkuma vlekken verwijderen? 5 tips om kurkuma vlekken te verwijderen