Zetmeelhoudende kleding (de handleiding)

Als je op zoek bent naar een professionelere afwerking van je outfits, dan moet je kleding stijfmaken. Dit is een geweldige manier om een fris randje toe te voegen aan je shirts, broeken en andere items!

Je hoeft je kleding niet naar de stomerij te brengen om deze taak uit te voeren – het is gemakkelijk genoeg om vanuit huis te doen. We leren je hoe je je kleding kunt stijfmaken en geven je enkele extra tips om ervoor te zorgen dat je geen items beschadigt.

Inhoudsopgave
 • Wat doet zetmeel met kleding?
 • Hoe kleding te zetmeel
 • Wat niet te zetmeel
 • Zetmeel tips
 • Veelgestelde vragen
 • Wees professioneel

Wat doet zetmeel met kleding?

Laten we eens nader bekijken wat zetmeel met kleding doet. Kortom, het is een techniek die wordt gebruikt om je kleding fris en vrij van rimpels te laten. Maar met voordelen komen ook nadelen.

Voordelen:

 • Het gives je kleding een gladde, frisse finish.
 • Vuil en zweet blijven aan het zetmeel kleven, in plaats van aan de kleding. Dit maakt de kleding veel gemakkelijker schoon te maken.
 • Het stijfzetten van je kleding maakt het strijken makkelijker.
 • Je kleding zal minder snel rimpelen.
 • Je kunt langer gaan tussen wasbeurten, tot drie keer slijten van een gesteven item.

Nadelen:

 • De kleding kan stijf en krassend aanvoelen tegen je huid.
 • Zetmeel kan de stof van je kleding afbreken. Je kleding gaat niet zo lang mee als je ze vaak stijft.

Hoe kleding te zetmeel

Je kunt je kleding natuurlijk naar de stomerij brengen en hen vragen om je kleding te stijfmaken. Of – je kunt het zelf leren.

Wat je nodig hebt

 • Spuitzetmeel (voor katoenen of linnen kleding).
 • Wasmaat (voor synthetische kleding).
 • Strijkplank.
 • Ijzer.
 • Kleerhanger.

Stap voor stap instructies

 1. Wassen en drogen: Was en droog het item dat je gaat zetten grondig. Zorg ervoor dat het vlekvrij is, omdat het strijkijzer daadwerkelijk vlekken kan zetten.
 2. Plaats op de strijkplank: Leg het kledingstuk plat op je strijkplank. We raden aan om een strijkplank met een warmtereflecterende hoes te gebruiken om het werk gemakkelijker te maken.
 3. Spuitzetmeel: Spuit het zetmeel of de was gelijkmatig over het kledingstuk. Wacht even tot het zetmeel in het item is gezakt.
 4. Ijzer: Controleer het stofverzorgingslabel voor het item en strijk met de hoogst mogelijke warmte voor het specifieke kledingstuk. Gebruik de stoominstelling niet bij het strijken, omdat dit niet helpt bij knapperigheid bij het gebruik van zetmeel. Druk lichtjes aan met het strijkijzer.
 5. Hang het item op: Hang het item na het strijken aan een kleerhanger om volledig te drogen. Dit helpt rimpels te voorkomen.

Dus dat is het – easy peasy! Je kunt nu vanuit huis zetmeel en geld besparen bij de stomerij.

Wat niet te zetmeel

Hoewel zetmeel een relatief eenvoudige taak is, moet je wel voorzichtig zijn. Sommige items kunnen niet worden gesteven omdat zetmeel wordt gebruikt om kleding te verstijven. De rijst en maida in zetmeel zijn geweldig voor katoen, maar niet geweldig voor andere materialen (1). Deze omvatten alles wat je niet verstijfd zou willen hebben, zoals:

 • Zijde.
 • Zijde-blends.
 • Delicate kunststoffen.
 • Wol.
 • Wolmengsels.
 • Kasjmier.

Er zijn ook stoffen die niet traditioneel kunnen worden gesteven en in plaats daarvan een stofmaat vereisen. Deze omvatten duurzame kunststoffen, zoals polyester of nylon, omdat de stofgrootte het materiaal zal beschermen.

Zetmeel tips

Laten we eens kijken naar wat meer tips voor het stijfzetten van je kleding om de taak zo gemakkelijk en effectief mogelijk te maken!

 • Er zijn verschillende niveaus van zetmeelproducten. Je kunt licht, gemiddeld of zwaar worden. Als u een zwaarder zetmeel gebruikt, week en wast u het item tussen het zetmeel om de zetmeellagen te verwijderen. Dit kan de levensduur van uw stof verlengen.
 • Als je een item hebt gesteven, bewaar het dan niet in je kledingkast of bewaar het niet lang in je kledingkast. Alleen zetmeel items die je gaat dragen. Dit komt omdat zetmeel vervelende insecten kan aantrekken (2). Reinig een item altijd grondig om zetmeel te verwijderen voordat u het opbergt.
 • Als u vloeibaar zetmeel gebruikt, meng dan twee kopjes met drie liter water. Dompel het item in de oplossing en hang het te drogen. Strijk dan terwijl het nog licht vochtig is.
 • Als op het etiket alleen chemisch reinigen staat, omvat dit het zetmeeleren van het item. Breng het altijd naar een stomerij en vraag hen om het voor u te doen.
 • U kunt maïzena gebruiken in plaats van een in de winkel gekocht product, omdat het goed verstijft (3). Meng 1,5 eetlepels maïzena met twee kopjes water om een melkachtige pasta te maken. Vul een gootsteen met warm water voordat u uw zetmeeloplossing toevoegt. Week het shirt in het water voordat het te drogen hangt. Strijk terwijl de kleding nog licht vochtig is.
 • Als u uw eigen zetmeeloplossing maakt, probeer deze dan in een spuitfles te bewaren. Dit bespaart je wat tijd wanneer je de volgende keer naar zetmeelkleding gaat. Je kunt het gewoon spuiten terwijl het op de strijkplank ligt in plaats van het in de oplossing te weken en het weer te drogen te hangen.

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen? Daar kunnen wij bij helpen.

Is zetmeel slecht voor je shirts?

Op korte termijn kan zetmeel je kleding beschermen tegen vlekken en vuil. Ken je die vervelende zw?vlek eten rond je overhemdkraag? Dat kun je vaarwel kussen als je zetmeel gebruikt! Het zal zoveel gemakkelijker zijn om weg te spoelen, omdat het vuil aan het zetmeel kleeft in plaats van aan het shirt.

Na verloop van tijd kan zetmeel echter kledingvezels afbreken en je shirts gaan rafelen. Maar als je van die frisse afwerking houdt, is het waarschijnlijk de moeite waard om af en toe nieuwe shirts in te slaan.

Moet je een starch dress broek?

Zetmeel kan helpen om de broek fris te houden en de plooien te accentueren. Controleer echter eerst het materiaal. Als het is gemaakt van een synthetisch materiaal, gebruik dan wasmaat. Als er wol in de broek zit, kan deze niet worden gesteven.

Doet Zetmeel Washout van Kleding?

Ja. Zetmeel lost op in water, dus het is gemakkelijk om het uit je kleding te wassen. Was het item gewoon normaal volgens de instructies van het stoffen onderhoudslabel.

Laat je zetmeel drogen voor het strijken?

Nope! Besproei het item met zetmeel en laat het een paar momenten staan om het zetmeel erin te laten bezinken, maar het hoeft niet volledig droog te zijn. Als het kledingstuk licht vochtig is, is het zelfs gemakkelijker om vouwen en rimpels glad te strijken.

Kun je vloeibaar zetmeel in de wasmachine doen?

Als u vloeibaar zetmeel toevoegt aan uw laatste spoelcyclus, kan dit helpen de kleding voor te bereiden op strijken. Dit zal u helpen rimpels en vouwen te verwijderen en u tijd te besparen – u hoeft niet langer elk afzonderlijk item te spuiten voordat u gaat strijken!

Giet gewoon 1,5 kopjes vloeibaar zetmeel in de dispenser of rechtstreeks in de trommel tijdens de laatste spoeling. Hang de kleding te drogen voor het strijken terwijl ze nog licht vochtig zijn.

Voorkomt het zetmeel van een shirt rimpels?

Dat is zeker! Daarom houden we van zetmeelerende overhemden. U kunt er zeker van zijn dat uw gesteven shirt kreukvrij blijft tijdens uw werkuren. Bovendien kan het het de hele nacht beschermen als je na het werk een drankje drinkt! Als je merkt dat het niet werkt, gebruik dan de volgende keer een beetje extra zetmeel.

Hoe zet je zetmeel zwarte kleding?

Misschien heb je geprobeerd je zwarte kleding te stijfleggen om alleen witte vlekken en strepen te vinden. Maar wat als je op je werk zwarte kleding moet dragen? Welnu, er is een snelle, gemakkelijke manier om zetmeelzwarte kleding te maken.

Draai het kledingstuk binnenstebuiten en stijf de binnenkant in plaats van de zichtbare kant van de kleding. Dit is misschien ongemakkelijker op je huid, maar als je een zwart item moet zetmeel, is dit de beste manier.

Kun je je kleding in de droger steken?

Het is geen goed idee om je kleding in de droger te zetten, omdat de warmte van de droger het zetmeel kan smelten, waardoor het in de stof smelt. De beste manier om kleding te stijfmaken is om ze aan de lucht te laten drogen.


Wees professioneel

We houden van zetmeelerende kleding omdat het je een frisse, professionele afwerking geeft. Je ziet er goed uit en voelt je daarom goed als je naar je werk gaat.

U moet echter ook professioneel zijn als het gaat om zetmeel, dus zorg ervoor dat u onze instructies opvolgt. Dwaal niet af van deze tips, want het maken van de verkeerde beweging, of het zetmeel van het verkeerde materiaal, kan kleding beschadigen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?