Wat doet een luchtbevochtiger?

Het wordt aanbevolen om de luchtvochtigheid tussen de 30 en 50 procent te houden om een goed uitgebalanceerde omgeving te creëren (1). Wanneer de luchtvochtigheid echter onder de 30 daalt, kan dit specifieke problemen veroorzaken, zoals droogte en congestie.

Een fantastische optie om de luchtvochtigheid in uw huis te verhogen, is een luchtbevochtiger. Deze handige apparaten zijn geweldig, vooral tijdens de winter- of griepseizoenen.

Maar wat doet een luchtbevochtiger? Kan het helpen bij een verkoudheid? Wat zijn de voordelen? We zijn hier om al uw vragen over luchtbevochtigers te beantwoorden.

Inhoudsopgave
 • Hoe werkt een luchtbevochtiger?
 • Wat zijn de voordelen van luchtbevochtigers?
 • Wat zijn de nadelen van luchtbevochtigers?
 • Helpt een luchtbevochtiger met …
 • Op welke vochtigheid moet ik mijn luchtbevochtiger instellen?
 • Hoeveel kost een luchtbevochtiger?
 • Reiniging en onderhoud van een luchtbevochtiger
 • Veelgestelde vragen
 • Luchtbevochtigers hebben hun plaats

Hoe werkt een luchtbevochtiger?

Luchtbevochtigers stoten waterdamp of stoom uit in de lucht om het vochtgehalte te verhogen. Het zijn eenvoudige apparaten met een tank om het water en een controlebasis vast te houden.

Er zijn vijf hoofdtypen luchtbevochtigers:

1. Ultrasone warme of koele mist

Koele mistbevochtiger op tafel

Deze luchtbevochtiger creëert een fijne nevel die in de lucht wordt uitgestoten en kort daarna verdampt. Het bestaat uit een klein metalen membraan dat trilt met ultrasonische snelheid – vandaar de naam. Bijgevolg creëert het kleine waterdeeltjes die de mist vormen.

Afhankelijk van het model zullen sommige het water verwarmen tot 104 graden Fahrenheit – waardoor een warme mist ontstaat. Anderen blijven koud – waardoor een koele mist ontstaat. Sommige meer high-end luchtbevochtigers bieden de mogelijkheid van warme of koele mist.

2. Vaporisator

Vaporizer op tafel

Deze bevatten een verwarmingselement dat het water kookt om stoom te creëren, die vervolgens in de lucht wordt vrijgegeven. De stoom moet koel zijn tegen de tijd dat het je bereikt. Ga echter niet te dicht bij het apparaat staan tijdens het hardlopen – en houd kinderen en huisdieren uit de buurt.

Als bonus bieden sommige vaporizers – zoals de Vicks – de mogelijkheid om VapoPads toe te voegen om de effectiviteit te vergroten en te helpen bij ziekte.

3. Verdamping Koele Mist

Verdamping Cool Mist luchtbevochtiger

Verdampingsbevochtigers trekken droge lucht over of door een vochtige lont in de tank. Het water in de tank begint te verdampen en naarmate de damp toeneemt, wordt vochtige lucht terug de kamer in geblazen. Tijdens het proces wordt warmte uit de lucht verwijderd, waardoor koelere lucht terug in de kamer wordt afgegeven.

4. Luchtwasser

Luchtwasser

Deze apparaten werken tegelijkertijd om de lucht te zuiveren en te bevochtigen. Ze werken door lucht naar binnen te zuigen en te “wassen” met behulp van roterende schijven of matten.

Terwijl de lucht wordt geschrobd, worden grote deeltjes stof, pollen en andere onzuiverheden verwijderd. Luchtwassers produceren een schone en koele nevel die de luchtvochtigheid effectief verhoogt.

5. Hele-Huis

Een luchtbevochtiger voor het hele huis kan uw hele huis in één keer bevochtigen. Er zijn verschillende soorten, waaronder verdampings- en het duurdere stoommodel. Deze worden rechtstreeks in uw HVAC-systeem geïnstalleerd.

Hoe wordt de luchtvochtigheid gemeten?

Bij het meten van de luchtvochtigheid gebruiken we vaak een term genaamd ‘relatieve vochtigheid’. De relatieve vochtigheid is de verhouding van vocht in de lucht in vergelijking met hoeveel vocht de lucht kan vasthouden. Temperatuur speelt een belangrijke rol bij de luchtvochtigheid, omdat warme lucht meer vocht kan vasthouden in vergelijking met koude (2).

Een hygrometer wordt vaak gebruikt om de relatieve vochtigheid van een ruimte te meten. Er zijn meestal aparte apparaten voor gebruik binnen en buiten. Hygrometers meten de temperatuur en het vochtgehalte om u exacte resultaten te geven, zoals 40 procent luchtvochtigheid (3).

Wat beïnvloedt de luchtvochtigheid?

Drie factoren kunnen van invloed zijn op de luchtvochtigheid in uw huis:

 • Temperatuur: Zoals hierboven vermeld, wanneer de luchttemperatuur stijgt, hoe meer vocht het kan vasthouden, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Aan de andere kant, als het kouder wordt, kan de lucht niet zoveel vocht vasthouden, waardoor het droger wordt.
 • Ventilatie: We gebruiken onze HVAC-systemen om de binnenlucht te verbeteren door hete lucht te verwijderen en te vervangen door frisse lucht. Onvoldoende ventilatie kan leiden tot vocht en schimmel als de luchtvochtigheid en temperatuur stijgen.
 • Uw huis: Zowel de luchtdichtheid als de bouwmaterialen van uw huis zullen de luchtvochtigheid aanzienlijk beïnvloeden. Een goede luchtdichtheid stelt u in staat om de temperatuur en ventilatie beter te regelen. Sommige bouwmaterialen, zoals gewapend beton, kunnen het lastig maken om condensatie te beheersen. Ter vergelijking: nieuwere materialen zoals cellulosevezels op basis van hout absorberen vocht (4).

Wat zijn de voordelen van luchtbevochtigers?

Tijdens de winter heeft de lucht de neiging om koud en fris te zijn – cue de gebarsten lippen en schilferige huid. Met een luchtbevochtiger kunt u echter de winter doorkomen zonder vochtgebrek te voelen. Hier zijn een paar voordelen van luchtbevochtigers:

Voorkomt snurken

Of je nu de snurker bent of de persoon die er de hele nacht naar moet luisteren, het kan erg frustrerend zijn. Als je de neiging hebt om door je mond te ademen tijdens het slapen, zul je waarschijnlijk wakker worden met een droog gevoel.

Gebruik ’s nachts een luchtbevochtiger om je keel en neus te kalmeren van de droogte. Het zal je helpen om comfortabeler te slapen en tegelijkertijd snurken te minimaliseren.

Gunstig voor het huis

Als u houten vloeren of meubels heeft, kan het in evenwicht houden van de luchtvochtigheid ervoor zorgen dat het hout langer meegaat. Bovendien, als je kamerplanten hebt, zullen deze profiteren van een beetje extra vocht in de lucht.

Voorkomt statische elektriciteit

Is het je ooit opgevallen hoe pluizig je haar kan worden tijdens de winter? Of merk je statische elektriciteit bij het verwijderen van het laken uit je bed? Droge omstandigheden in uw huis kunnen dit veroorzaken.

Statische elektriciteit is niet alleen vervelend; het kan ook gevaarlijk zijn als het zich opbouwt, omdat het bepaalde elektronica kan beschadigen. Een hogere luchtvochtigheid kan helpen om statische elektriciteit te voorkomen of te verminderen.

Helpt de verspreiding van virussen in de lucht te voorkomen

Recente studies toonden aan dat virussen in de lucht zich het minst waarschijnlijk verspreidden wanneer de luchtvochtigheid ten minste 43 procent was. De studie toonde aan dat bijna 85 procent van de virussen vrijwel ineffectief was in vochtigere omstandigheden (5).

Vocht kan de beweging van ziektekiemen voorkomen, omdat ze naar het dichtstbijzijnde oppervlak vallen in combinatie met vocht. Als gevolg hiervan is het moeilijker voor ziektekiemen om zich door de lucht te verspreiden. Dit geeft u de kans om ze schoon te maken en te verwijderen.

Wat zijn de nadelen van luchtbevochtigers?

Er zijn veel voordelen aan luchtbevochtigers, maar ze zijn niet zonder gebreken.

Contaminatie

Hoewel luchtbevochtigers zeer gunstig zijn, kunnen ze een broedplaats worden voor schimmels en bacteriën. Dit is niet alleen smerig om naar te kijken; het kan er ook voor zorgen dat bacteriën en schimmels zich door de lucht verspreiden. Naarmate het water in de tank damp wordt, worden ook de verontreinigingen vloeibaar.

Houd er rekening mee

Het is cruciaal om uw luchtbevochtiger regelmatig schoon te maken en het water te vervangen voordat u het gebruikt. Laat nooit water lang in de luchtbevochtiger staan – reinig en droog de tank altijd voordat u deze opbergt.

Hoge luchtvochtigheid

Als uw lucht droog is, is het gebruik van een luchtbevochtiger gunstig. Als u het echter te veel gebruikt, kunt u een nieuw probleem creëren: een hoge luchtvochtigheid.

Volgens de EPA worden vochtigheidsniveaus van 60 procent en meer als hoog beschouwd. Bij een hoge luchtvochtigheid treden waarschijnlijk vocht en condensatie op. Dit kan leiden tot huisstofmijt, schimmel, meeldauw en andere allergenen binnenshuis (6).

Bijhouden

Als u een luchtbevochtiger gebruikt, moet u ook een meter hebben om de luchtvochtigheid te meten, zoals een hygrometer. Houd de luchtvochtigheid bij in uw huis, en gebruik de luchtbevochtiger alleen als dat nodig is.

Helpt een luchtbevochtiger met …

Verkouden?

Dit staat nog steeds ter discussie. Veel ouders gebruiken koele mistbevochtigers om congestie en verstopte neuzen te verlichten. Onderzoek heeft echter aangetoond dat warme mistbevochtigers niet zo effectief zijn bij de behandeling van verkoudheidssymptomen (7).

Voorzichtigheid

Gebruik altijd een koelnevelbevochtiger rond kinderen. Als ze te dicht bij een stomer of vaporizer komen, kunnen ze verbrand raken.

Astma?

Hoewel luchtbevochtigers kunnen helpen om hoesten te verlichten, kunnen ze ook astma veroorzaken. Dit komt door het risico op huisstofmijt en andere allergenen binnenshuis die gedijen in vochtigere omstandigheden. Bovendien, als de tank schimmel of meeldauw heeft, kan dit zich door de lucht verspreiden, waardoor u het inademt (8).

Droge huid?

Zodra de winter toeslaat, voelen veel mensen dat hun huid droog is en zijn de lippen gebarsten. Dit komt omdat het menselijk lichaam voor ongeveer 50 tot 60 procent uit water bestaat. Wanneer we worden blootgesteld aan droge omstandigheden, wordt het vocht uit ons lichaam getrokken, waardoor we droog, schilferig en schraal worden.

Gebruik een luchtbevochtiger om de relatieve luchtvochtigheid op een evenwichtige 50 procent te houden, zodat uw lichaam comfortabel is. Drink naast de luchtbevochtiger gedurende de dag voldoende water om te compenseren voor wat verloren is gegaan.

Hoesten?

Wanneer u een slechte hoest of verkoudheid op de borst krijgt, adviseren experts dat het nemen van antibiotica niet veel zal doen. Dus wat kun je doen? Volgens de Centers for Disease Control and Prevention kan het gebruik van een schone koelnevelbevochtiger of vaporizer helpen om de symptomen te verlichten (9).

Allergieën?

Net als bij astma gedijen veel voorkomende allergenen binnenshuis in vochtige omgevingen. Daarom kunt u door de luchtvochtigheid te verhogen allergieën veroorzaken. Bovendien, als schimmel en meeldauw in de tank groeien, zullen ze zich door de lucht verspreiden (10).

Op welke vochtigheid moet ik mijn luchtbevochtiger instellen?

Een luchtvochtigheid onder de 30 is te droog en boven de 60 is te hoog. We raden u aan uw luchtbevochtiger op 40 of 45 procent te zetten voor een optimale luchtvochtigheid.

Hoeveel kost een luchtbevochtiger?

Afhankelijk van het type kunnen luchtbevochtigers voor het hele huis tussen de $ 100 en $ 700 kosten.

Verdampingsbevochtigers zijn minder duur in vergelijking met stoombevochtigers.

Bij luchtbevochtigers voor het hele huis moet u ook rekening houden met installatiekosten. Deze kunnen variëren tussen $ 350 en meer dan $ 800 (11).

Afhankelijk van het model en de grootte kunnen kleine luchtbevochtigers ergens tussen de $ 15 en $ 100 kosten.

Reiniging en onderhoud van een luchtbevochtiger

Het verzorgen van uw luchtbevochtiger is cruciaal om luchtverontreiniging te voorkomen. Dagelijks onderhoud omvat het legen en bijvullen van de tank. U moet de tank een of twee keer per week spoelen met witte azijn om mogelijke schimmel of minerale opbouw te verwijderen.

U kunt de tank ontsmetten met bleekmiddel, peroxide of pure azijn wanneer dat nodig is. Koppel de luchtbevochtiger altijd los voordat u deze schoonmaakt of onderhoud uitvoert. Gebruik nooit andere chemicaliën om de tank schoon te maken, omdat deze beschadigd kan raken of ervoor kan zorgen dat de chemicaliën zich door de lucht verspreiden.

Veelgestelde vragen

Hoe weet u of uw huislucht droog is?

Je weet dat je huislucht droog is als je last hebt van een zere neus en keel, en last hebt van jeuk en rode ogen. Je voelt je ook uitgedroogd en je kunt meer last hebben van allergieën. Een ander veelbetekenend teken is verhoogde statische elektriciteit.

Waar moet ik mijn luchtbevochtiger plaatsen?

U moet uw luchtbevochtiger op een centrale positie plaatsen, op minstens twee voet van de grond verhoogd. Vermijd ook om het in direct zonlicht te plaatsen.

Hoe dicht moet een luchtbevochtiger bij uw bed zijn?

Uw luchtbevochtiger moet ongeveer drie voet van uw bed verwijderd zijn. Plaats het nooit naast je bed, anders veroorzaakt dit ’s nachts problemen met de ontlasting en kan schimmelsporen aanmoedigen om te groeien.

Hoe lang duurt het om een kamer te bevochtigen?

De tijd die nodig is om een kamer te bevochtigen, hangt af van het merk, het model en de grootte van uw luchtbevochtiger. Sommige duren drie uur, terwijl anderen 24 uur kunnen duren.

Kun je kraanwater gebruiken in een luchtbevochtiger?

Je kunt geen kraanwater in je luchtbevochtiger gebruiken omdat het minerale elementen en chloor bevat. Wanneer het water verdampt, laat het een wit residu achter op uw oppervlakken. Het vervuilt ook de lucht die je breade.


Luchtbevochtigers hebben hun plaats

We horen allemaal over mensen die in de winter luchtbevochtigers gebruiken om congestie en andere problemen zoals een droge huid te verlichten. Ze voorkomen ook snurken, kunnen uw huis beschermen en statische elektriciteit verminderen.

Hoewel luchtbevochtigers zeer gunstig zijn, kunnen ze meer kwaad dan goed doen als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Het is cruciaal om uw luchtbevochtiger goed onderhouden te houden om te voorkomen dat schimmels en bacteriën zich in de tank opbouwen. Toch kan een luchtbevochtiger uw thuisomgeving gemakkelijk comfortabel houden tijdens de koudere maanden.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Last van mieren op uw terras: tips voor bestrijding