Hoe witte kleding te wassen

Witte kleding wit houden is een worsteling. Ik weet dat ik witte lakens, truien en blouses heb weggegooid omdat ze verkleurd zijn. Het kan gênant zijn om het huis te verlaten met een wit t-shirt dat in de loop van de tijd vergeeld is.

Waarom verkleurt witte kleding? Dit gebeurt vanwege lichaamsolie en vuil, maar ook door het wassen met donkerdere kleuren op wasdag.

Maar nu hoeft u niet te voorkomen dat u witte kleding koopt uit angst om ze te verkleuren. We laten je precies zien hoe je witte kleding met en zonder bleekmiddel kunt wassen. Op die manier kun je je witte items voor altijd in je garderobe bewaren.

Inhoudsopgave
 • Wat te gebruiken om wit te wassen
 • Wat je nodig hebt bij het wassen van wit
 • Hoe witte kleding te wassen (stap voor stap)
 • Veelgestelde vragen over whites wassen
 • Andere tips voor het houden van white Kleding Wit

Wat te gebruiken om wit te wassen

Er zijn veel opties als het gaat om het wassen van witte kleding. Je kunt vasthouden aan het gebruik van bleekmiddel, of je kunt niet-bleekproducten gebruiken, wat ook de truc zal doen.

1. Chloorbleekmiddel

Chloorbleekmiddel wordt meestal gebruikt om wasgoed witter te maken en te desinfecteren. Dus als dat is wat u wilt doen, is dit misschien uw beste optie.

Pros

 • Zeer effectief: Chloorbleekmiddel is uitstekend geschikt voor het verwijderen van vlekken, het verhelderen van witte stoffen en het desinfecteren. Natriumhypochloriet is het actieve ingrediënt dat al het harde werk doet (1).
 • Gemakkelijk te vinden: Je kunt chloorbleekmiddel kopen bij je plaatselijke supermarkt of op Amazon voor een redelijke prijs. Met een beetje kom je al een heel eind! Zorg ervoor dat u huishoudelijk chloorbleekmiddel gebruikt met een concentratie van 5,25% tot 6,15% natriumhypochloriet. Het heeft uitstekende desinfecterende eigenschappen zonder giftige resten achter te laten (2).

Tegens

 • Alleen voor blanken: Als u op zoek bent naar iets voor zowel gekleurde als witte items, is chloorbleekmiddel niet het beste. Het kan alleen worden gebruikt voor witte items.
 • Schadelijk: Helaas kan chloorbleekmiddel stoffen beschadigen als je het te veel gebruikt.
 • Niet te combineren met wasmiddel: Het gebruik van chloorbleekmiddel met je gewone wasmiddel is een grote don’t. Het gaat de effectiviteit ervan tegen.
 • Chloorbleekmiddel kan giftig zijn: Helaas, hoe meer bleekmiddel je gebruikt, hoe schadelijker de effecten ervan op je lichaam kunnen zijn. Als u per ongeluk chloorbleekmiddel inademt, kan dit nadelige effecten hebben op uw organen en longen. Het is ook schadelijk als het op je huid of ogen terechtkomt. Dus als je jonge kinderen of huisdieren in huis hebt, kan chloorbleekmiddel er een zijn om te vermijden (3).

Uitkijken

Chloorbleekmiddel mag met niets anders worden gemengd dan zuiver water. Maak geen chemische cocktail met chloorbleekmiddel en andere reinigingsproducten. Het is gevaarlijk (4).

2. Oxy Bleekmiddel

Zuurstofbleekmiddel is een ander veelzijdig huisartikel. Natuurlijk is het ook geweldig voor het wassen van witte kleding.

Pros

 • Vlek verwijderen: Oxy bleekmiddel is krachtig vanwege de vlekverwijderende eigenschappen en het wit houden van witte kleding.
 • Het is veilig: Het is veiliger voor u en het milieu dan chloorbleekmiddel. Maar het is ook veiliger voor je kleding (5). Het kan worden gebruikt op alle wasbare stoffen, met uitzondering van wol en zijde.
 • Werkt voor kleuren: Als je iets in de kast wilt voor het wassen van wit en kleuren, dan is oxy bleach een goede keuze.
 • Meng het: Je kunt oxy bleach mengen met wasmiddel voor een allround diepere reiniging.

Tegens

 • Niet geschikt voor alle stoffen: Oxy bleekmiddel werkt niet met zijde of wol. Dus als je iets nodig hebt om je zijden en wollen items witter te maken, moet je blijven zoeken.

3. Azijn

Om verder te gaan met items die je waarschijnlijk al in huis hebt, ten eerste hebben we azijn.

Waarschuwing

Zorg ervoor dat je gedistilleerde witte azijn gebruikt, omdat elk ander type azijn je kleding kan beschadigen.

Pros

 • Goed om mee te spoelen: Zodra je een wasbeurt hebt gedaan om je kleding witter te maken, voeg je dit toe voor een spoelcyclus. Witte azijn verwijdert overtollig wasmiddel uit stoffen, waardoor je zeer schone kleding krijgt.
 • Whitens en brightens: Witte azijn maakt je kleding op natuurlijke wijze witter en fleurt ze op. En u hoeft zich nooit zorgen te maken dat het vlekken achterlaat.
 • Mild maar sterk: Gedistilleerde witte azijn is mild genoeg om kleding niet te beschadigen, maar sterk genoeg om je witten witter te maken.

Tegens

 • Een extra stap: Omdat het wordt aanbevolen om te worden gebruikt in een spoelcyclus, is het een extra stap voor wasdag. Het is misschien een uitdaging om te onthouden om dit als een extra stap toe te voegen, maar het is het gedoe waard!
 • Kan geur achterlaten: Azijn heeft een sterke geur. Hoewel het grootste deel ervan de stoffen verlaat tijdens de spoelcyclus, kunt u er misschien sporen van ruiken.

4. Borax en Baking Soda

Ten slotte kunt u Borax of zuiveringszout gebruiken – of beide – om witte kleding wit te houden.

Pros

 • Huishoudelijke artikelen: Veel mensen zullen Borax of zuiveringszout al in hun kast hebben staan. Als zodanig is het goed om naar te grijpen wanneer je blanken snel wit moet maken!
 • Witten: Het houdt witte kleding wit met heel weinig gedoe.
 • Meng het: Borax en zuiveringszout kunnen beide worden gemengd met wasmiddel voor een grondigere reiniging.

Tegens:

 • Niet zo effectief: Borax en zuiveringszout werken, maar ze zijn gewoon niet zo effectief als bleekmiddel. We hebben zuiveringszout op onze witte vellen gebruikt om verkleuring te verwijderen, en hoewel het fantastisch werk heeft geleverd, is het niet zo wit als bleekmiddel. Het is echter nog steeds ons go-to niet-giftige wasmiddelalternatief.

Wat je nodig hebt bij het wassen van wit

Gereedschap:

 • Wasmachine (elke soort) of groot bad of emmer (voor handen wassen).
 • Wasdroger, waslijn of droogrek.
 • Maatbeker.
 • Beschermende slijtage bij gebruik van bleekmiddel.

Benodigdheden om uit te kiezen:

 • Chloorbleekmiddel
 • Oxy bleekmiddel (zoals OxiClean)
 • Witte gedistilleerde azijn
 • Borax
 • Zuiveringszout
 • Wasmiddel (indien van toepassing)

Hoe witte kleding te wassen (stap voor stap)

Nu je je favoriete wasbleekmiddel hebt gekozen, ben je klaar om te gaan. Volg deze instructies nauwgezet op om uw witte kleding wit te houden of verkleuring van uw witte kleding te verwijderen.

 • Tijd: Vijf minuten (plus cyclustijd).
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

1. Aparte blanken

Het is cruciaal om je witte kleding apart van andere kleuren te wassen om te voorkomen dat ze verkleuren. Dit omvat het scheiden van ze van lichtgrijs en crèmekleuren. Het laatste wat je wilt is dat je hele lading witte was roze is van één rode sok!

2. Een lichte belasting maken

Het is het beste om het bij lichte ladingen te houden bij het wassen van je witte ladingen. Een volle wasmachine laat weinig ruimte over voor water om aarde en vuil weg te spoelen. Ja, dit betekent iets extra werk op de korte termijn, maar witter wit voor de lange termijn.

3. Kies uw wasmiddel

Als u geen chloorbleekmiddel gebruikt, kunt u nog steeds wasmiddel gebruiken bij uw witte doeken. Het is belangrijk om er een te selecteren die je wit helpt op te fleuren, zoals OxiClean White Revive.

Een andere optie is een wasmiddel dat optische witmakers bevat. Deze accentueren blauw licht in plaats van geel licht, wat wit een veel helderder uiterlijk geeft.

4. Maak die blanken witten wit

Of u nu kiest voor chloorbleekmiddel, oxybleekmiddel, witte azijn, zuiveringszout of Borax, het is tijd om beide opties aan het werk te zetten. Elk reinigingsmiddel werkt anders, dus de instructies verschillen afhankelijk van wat u kiest. Lees elke stap zorgvuldig door, zodat u de beste zorg besteedt aan het wassen van uw witten.

Hoe kleding witter te maken met chloorbleekmiddel:

 1. Lees de instructies: Lees op de fles de instructies van de fabrikant om te weten hoeveel u aan uw waslading moet toevoegen. Dit zal verschillen afhankelijk van het merk dat u koopt.
 2. Gebruik warm water: Het is belangrijk om je witte doeken op een warme temperatuur te wassen voor de meest effectieve reiniging.
 3. Start uw wascyclus: Voeg je witte wijnen toe aan de wasmachine en begin de cyclus zonder enig ander wasmiddel. Dit is belangrijk omdat chloorbleekmiddel niet mag worden gemengd met wasmiddel.
 4. Verdun het chloorbleekmiddel: Meng een kopje bleekmiddel met een liter warm water. Als u een dispenser gebruikt, kunt u deze stap overslaan.
 5. Wacht met het toevoegen van het chloorbleekmiddel: Ongeacht het soort wasmachine, je moet wachten tot de machine is gevuld met water. Voeg vijf minuten na de wascyclus uw chloorbleekmiddel toe aan de dispenser of rechtstreeks in de machine. Als u een automatische bleekmiddeldispenser heeft, zal uw machine het bleekmiddel op het juiste moment afgeven. Het is essentieel om het bleekmiddel zo verdund mogelijk te krijgen, daarom wachten we voordat we het toevoegen.

Hoe kleding witter te maken met Oxy Bleach:

 1. Lees de instructies: Lees altijd de instructies van de fabrikant bij het gebruik van een nieuw product.
 2. Voeg het toe aan het begin van de cyclus: Voeg volgens de instructies de beoogde hoeveelheid oxybleekmiddel toe aan het begin van de cyclus – voordat u de kleding toevoegt.
 3. Voeg wasmiddel toe: Je kunt wasmiddel toevoegen als je wilt.
 4. Wassen op elke temperatuur: Je kunt oxy bleach op elke temperatuur gebruiken, maar bij het wassen van wit is het beter om het warm of heet te doen.
 5. Wassen op een lange cyclus: Oxy bleac |h werkt vrij langzaam, dus het is het beste om het te gebruiken op een cyclus van minstens een uur lang.

Waarschuwing

Gebruik geen oxybleekmiddel op wol of zijde.

Hoe kleding witter te maken met gedistilleerde witte azijn

Je hebt twee opties voor het gebruik van gedistilleerde witte azijn om witte kleding te wassen.

 1. Maat 1/2 kopje: Meet 1/2 kopje witte gedistilleerde azijn uit.
 2. Voeg tijdens de spoelcyclus toe: Voeg aan het begin van uw spoelcyclus het 1/2 kopje azijn toe aan de wasverzachterdispenser of rechtstreeks in de machine. Dit zal je witten opfleuren en je gewone wasverzachter vervangen zonder residu op je kleding achter te laten.

Voor een diepere reiniging van je witte kleding, probeer dit:

 1. Meet één kopje: Meet een kopje gedistilleerde witte azijn uit.
 2. Vul een grote pot: Vul met kokend water een grote pot, groot genoeg voor de items die je wilt bleken. Voeg je kopje gedistilleerde witte azijn toe.
 3. Voeg je witte kleding toe: Voeg nu je witte kleding toe aan de grote pot en bedek ze, indien mogelijk.
 4. Een nacht weken: Laat de kleding een nacht weken.
 5. Wassen zoals gewoonlijk: Was de volgende dag de kleding zoals je normaal zou doen.

Stof Tip

Deze methode is alleen bedoeld voor 100% katoenen stoffen.

Hoe kleding witter te maken met borax of zuiveringszout

 1. Meet de juiste hoeveelheid uit: Voor Borax wil je 1/2 kopje. Gebruik voor zuiveringszout één kopje.
 2. Voeg toe aan de machine: Voor Borax, voeg het toe aan je wasmachine voor de kleding. Het kan rechtstreeks in de wasmachine. Voeg zuiveringszout toe aan de wasmiddeldispenser of rechtstreeks in de machine.
 3. Meng het: Vergeet niet dat je Borax en zuiveringszout kunt mengen met wasmiddel voor een betere reiniging. Zuiveringszout kan worden gemengd met wasmiddel in de dispenser, dus het is super eenvoudig!
 4. Voeg je kleding toe en was: Voeg je witte kleding toe aan de machine en was ze zoals gewoonlijk op elke temperatuur. Natuurlijk is het heter beter.

Al deze tips en trucs kunnen worden gebruikt op lakens. Lees altijd van tevoren het etiket op je linnen om er zeker van te zijn dat het geschikt is met heet water en bleekproducten.

5. Droog je kleding

Deze stap vereist het lezen van de etiketten op uw kleding. Elk kledingstuk kan een andere manier van drogen hebben, dus lees goed door. Overdrijf je kleding niet, want dit kan de stof verslijten. Als je een automatische drogerinstelling hebt, gebruik die dan, zodat de droger stopt wanneer hij voelt dat de kleding droog is.

Als u te veel drogen wilt voorkomen, droogt u uw kleding buiten in de zon voor het beste resultaat. Als je echter ergens woont waar het constant regent, droog dan je kleding op laag vuur. Haal ze uit de droger voordat ze volledig droog zijn en laat ze op een rek eindigen.

Veelgestelde vragen over whites wassen

Hoe kunt u okselvlekken op witte kleding voorkomen?

Wanneer u een vlek ziet, behandel dan de vlek. Dat zou je wasmotto moeten zijn! Negeer die vlek niet tot de wasdag.

We raden aan om gedestilleerde witte azijn te gebruiken om okselvlekken te behandelen. Spuit de azijn eenvoudig op de binnenkant van het okselgebied en laat het tien minuten staan. Werk aan de vlek met een borstel met zachte borstel om zweetresten te breken.

Witte azijn voorkomt ophoping en vergeelde vlekken. Zodra je aan de vlek hebt gewerkt, was je deze zoals gewoonlijk. U kunt meer witte azijn aan de spoeling toevoegen volgens de bovenstaande stappen.

Hoe krijg je witte kleren weer wit?

Wat als je kleding al bevlekt is? Het is nog niet te laat om ze uit te zoeken en weer wit te maken. Welnu, het is gemakkelijker om te voorkomen dat blanken vervagen, maar het is mogelijk om gele en grijze kleding terug te brengen naar wit.

Alle bovenstaande stappen zouden de truc moeten doen voor het bleken van je blanken, maar als je iets anders wilt proberen, hebben we enkele tips.

 • Lees de etiketten van uw wasmiddel: Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel per lading. Overmatig gebruik van wasmiddel kan je kleding dof maken. Gebruik ook een reinigingsmiddel met optische witmakers om de witheid in je kleding terug te brengen.
 • Kies altijd voor warm water: Kies indien mogelijk, afhankelijk van uw kledinglabels, voor warm water. Dit vervaagt kleuren, wat perfect is voor het wassen van wit.
 • Laat je witte wijnen voorweekt: Meng een kopje zuiveringszout met vier liter warm water in een grote kuip. Laat de kleding acht uur weken voordat je ze zoals gewoonlijk wast. Dit zou de witte kleur van je kleding terug moeten brengen. Mogelijk moet u een scrub gebruiken voor de meer hardnekkige gele of grijze gebieden, zoals de oksels.
 • Probeer bleekmiddel: Als al het andere faalt, kun je je kleding weer wit bleken! Zorg ervoor dat je beschermende kleding draagt voor deze. Meng 1/4 kopje bleekmiddel met een liter warm water in een bassin of bad. Voeg de kleding toe en laat vijf tot tien minuten staan voordat je het wast zoals gewoonlijk.

Hoe witte kleding met kleur te wassen?

Als je een wit t-shirt met rode strepen hebt, vraag je je misschien af wat je daaraan moet doen.

Wat te gebruiken:

 • Probeer oxy bleach: De meeste merken oxy bleach werken met kleuren en wit. Sommige merken bevatten echter kleurstoffen, geuren of antiklonterproducten die doffe kleuren hebben, dus vermijd die. Je kunt dit Purex kleurveilige bleekmiddel gebruiken voor dit project.
 • Witte azijn: Witte azijn wordt gebruikt voor het opfleuren van kleuren, dus bij het opfleuren van het wit, zul je ook de andere kleuren in de stof opfleuren. Borax en zuiveringszout werken ook voor kleuren.
 • Koel of warm water: Om te voorkomen dat de kleur vervaagt, moet u geen heet water gebruiken.

Wat niet te doen:

 • Chloorbleekmiddel: Als het gaat om kleuren, gebruik dan geen chloorbleekmiddel. Het zal de kleuren witter maken of vervagen!

Warm of koud water?

Hoewel we warm water aanbevelen bij het wassen van wit, is het lezen van het etiket op uw items belangrijk. Veel delicate items kunnen niet tegen warm water, terwijl handdoeken dat wel kunnen. Lees voordat je je items wast die etiketten heel goed door.

Controleer op vlekken

Is het geel op je witte handdoek verkleuring, of is het eigenlijk een vlek? Als het een vlek is, moet u een vlekverwijderingsbehandeling uitvoeren in plaats van de bovenstaande tips. Bovendien, als je een vlek opmerkt, gebruik dan geen heet water, want dit zal de vlek zetten.

Hoe witte kleding normaal te wassen

Hier is een typische wasroutine voor witte kleding die je regelmatig kunt gebruiken:

 • Gebruik een wasmiddel voor wit: Gebruik geen oud wasmiddel. Kies er een speciaal voor witte kleding. Ze zullen wit doen herleven en de helderheid herstellen.
 • Kies de juiste instelling: Heet water verwijdert vuil en aarde het beste, dus het is goed om witte kleding wit te houden. Lees natuurlijk eerst het verzorgingsetiket van het kledingstuk.
 • Wascyclus: Je kunt je witten wassen op je normale of zachtere instelling als je dat liever hebt.
 • Droogcyclus: Het is het beste om je witte wijnen buiten te luchten om te drogen. Maar als dat niet mogelijk is, droog je kleding dan op een lage warmtestand die automatisch stopt wanneer de kleding droog is om overdroging te voorkomen.

Waarom worden witte overhemden grijs?

Witte overhemden worden grijs vanwege onjuiste reinigingsmethoden. U kunt het verkeerde wasmiddel gebruiken of het kledingstuk op een ongeschikte temperatuur wassen.

Andere tips om witte kleding wit te houden

Enkele dingen om in gedachten te houden bij het wassen van je witte wijnen:

 • Was wit vaak: Het is belangrijk om je blanken vaak goed te wassen. Hoe langer je witte kleding draagt, hoe meer opbouw er is, wat moeilijk is om eruit te komen. Was je witte doeken om de één tot twee keer, of je lakens elke week.
 • Voorzichtig wassen: Een zachtere cyclus is beter als het gaat om delicate witte wijnen, zoals lakens.
 • Combineer geen belastingen: Als het gaat om het wassen van wit, is het verleidelijk om ze allemaal samen te voegen. Maar handdoeken en lakens zijn heel anders, vooral als het gaat om drogen. Als u lakens en handdoeken samen droogt, drogen de lakens sneller dan de handdoeken, wat betekent dat u uw lakens te veel kunt drogen terwijl u wacht tot die handdoeken zijn opgedroogd.
 • Gebruik minder wasmiddel: Ja, minder wasmiddel gebruiken of vervangen door een van de al genoemde producten is beter. Wasmiddel kan zich vastklampen aan items en een residu achterlaten waardoor het wit verkleurd lijkt.
 • Maak je wasmachine schoon: Gebruik elke maand twee kopjes gedistilleerde witte azijn en een hete wash cyclus om je wasmachine schoon te maken. Dit zorgt voor versere en schonere was.
 • Strijken: Controleer bij het strijken van kleding de etiketten om er zeker van te zijn dat het veilig is om te worden gestreken. Vermijd het gebruik van hoge hitte die schroeiplekken op uw witte kleding kan achterlaten.
 • Bewaar witte kleding op de juiste manier: Zorg ervoor dat je witte wijnen goed droog zijn voordat je ze bewaart. Stop je witten niet in plastic kuipen of zakken, omdat dit ze geel kan maken. Als je ze apart moet bewaren, gebruik dan een katoenen kledingzak. Voor speciale of erfstukartikelen, wikkel elk item in wit, zuurvrij tissuepapier en bewaar het in een kartonnen opbergdoos. Zet de doos niet in een kelder of zolder, maar bewaar hem in een ruimte die temperatuurgestuurd kan worden.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?