Wat is CADR-classificatie?

Het kopen van een luchtreiniger kan lastig zijn. Er zijn zoveel functies om te overwegen, en veel daarvan zijn verbijsterend.

Een functie waarmee u misschien niet bekend bent, is de CADR-classificatie. Wat betekent dit? Hoe beïnvloedt het de efficiëntie van een luchtreiniger? Is het belangrijk om er een te kiezen met de hoogste instelling?

We zullen al deze vragen beantwoorden. Lees dan verder.

Inhoudsopgave
 • Wat is CADR-classificatie?
 • Hoe CADR te bepalen
 • Hoe nauwkeurig zijn CADR-classificaties?
 • CADR-limieten en wat u moet weten
 • CADR Critici en Controverses
 • Veelgestelde vragen
 • De afhaalmaaltijden

Wat is CADR-classificatie?

CADR staat voor Clean Air Delivery Rate. Het is een classificatie die is toegekend aan een luchtreiniger wanneer deze onafhankelijk wordt getest door de AHAM (Association of Home Appliance Manufacturers). De AHAM is hard aan het werk geweest en meet de CADR van luchtreinigers sinds de jaren 1980.

De CADR is een eenvoudige manier voor consumenten om een luchtreiniger te evalueren. De classificatie geeft alleen het volume schone, gefilterde lucht aan dat de specifieke luchtreiniger zal produceren.

Is de CADR-classificatie hetzelfde voor luchtreinigers die verschillende zuiveringsmethoden gebruiken, zoals ionisatoren of HEPA-filters? Het antwoord is ja. CADR-classificaties zijn geldig ongeacht de gebruikte zuiveringstechnologie.

De CADR is gewoon een beoordeling van het eindresultaat, niet hoe de specifieke eenheid de lucht zuivert.

Wanneer u naar de CADR-classificatie kijkt, is het belangrijk om de kamergrootte op te merken waarvoor de luchtreiniger is ontworpen. Een eenheid met een CADR-classificatie van 200 cfm (kubieke voet per minuut) zal het niet zo goed doen als een luchtreiniger met een classificatie van 300 cfm.

Het is veilig om te zeggen dat de luchtreiniger met de hoogste CADR-classificatie de krachtigste is. Er zijn echter een paar dingen die men moet weten voordat u genoegen neemt met de hoogste CADR.

Houd er rekening mee

Het is belangrijk om te onthouden dat CADR-testen alleen worden gebruikt op draagbare luchtreinigers en niet op eenheden voor het hele huis. Luchtreinigers voor het hele huis vereisen een andere methode.

Hoe CADR te bepalen

De luchtreiniger is getest volgens de ANSI/AHAM AC-1 standaard. Dit proces heeft specifieke eisen voor de luchtreiniger die gecertificeerd moet worden. De vereisten omvatten het volgende:

 • De luchtreiniger wordt getest in een kamer of kamer die 1008 kubieke voet meet.
 • Verontreinigingen in die ruimte worden vóór het testen gemeten om een nauwkeurig resultaat te geven.
 • De luchtreiniger wordt gedurende 20 minuten geactiveerd, terwijl het aantal verontreinigingen periodiek wordt gemeten.
 • De afname van verontreinigingen moet worden vergeleken met de reguliere vervalsnelheid.

Zodra de test is voltooid, geven de testers de luchtreiniger zijn beoordeling. De CADR-classificatie wordt gemeten in kubieke voet per minuut (cfm). De EPA legt uit dat het gebruik van een luchtreiniger met een CADR van 250 hetzelfde zou zijn als het toevoegen van 250 kubieke voet schone lucht per minuut.

CADR-beoordelingscategorieën

U zult waarschijnlijk drie CADR-classificaties opmerken bij het onderzoeken van een potentiële luchtreiniger. Dit komt omdat elke eenheid zijn effectiviteit moet testen tegen drie veel voorkomende luchtverontreinigende stoffen binnenshuis om het AHAM-keurmerk te verkrijgen. Je vindt er drie categorieën: tabaksrook, stof en pollen.

De CADR-classificatie kan variëren, maar één eenheid heeft meestal nauwe beoordelingen tussen de drie categorieën. Er is echter een limiet en minimumaantal voor elke verontreinigingscategorie:

 • Stof: 10 tot 400 CADR.
 • Stuifmeel: 10 tot 450 CADR.
 • Tabaksrook: 10 tot 450 CADR.

Experts zullen over het algemeen luchtreinigers aanbevelen met een CADR-classificatie van meer dan 150. Alles boven de 350 is zeer effectief, terwijl eenheden met een rating onder de 100 niet goed presteren (1).

Hoe nauwkeurig zijn CADR-classificaties?

CADR-beoordelingen zijn een goed startpunt om te weten of een luchtreiniger effectief is of niet. CADR-testen hebben een lange geschiedenis en worden erkend door gerenommeerde organisaties zoals de EPA en FTC. Onafhankelijke organisaties zoals de Consumentenbond vertrouwen er ook op.

Vanwege de herkenning kunt en moet u vertrouwen op de CADR-classificatie van een luchtreiniger. Als er iets is, is het een goed startpunt wanneer u op zoek bent naar een luchtreiniger.

CADR-limieten en wat u moet weten

Wanneer u kijkt naar de CADR-classificatie van een luchtreiniger, is het belangrijk om een paar punten te weten:

 • Kleine deeltjes zijn niet inbegrepen: De CADR-classificatie vertelt u de algehele prestaties van de betreffende eenheid. Het zal je echter niet vertellen wat de effectiviteit ervan is tegen kleinere deeltjes. De kleinste verontreinigende stoffen zijn waarschijnlijk het lastigst als u last heeft van allergieën of astma. Sommige eenheden zijn zeer effectief in het verwijderen van grotere deeltjes – daarom scoren ze een hoge beoordeling – maar slagen er niet in om de kleinste deeltjes te verwijderen.
 • Gas wordt niet gemeten: U hebt waarschijnlijk gemerkt dat cadr-classificatie slechts drie categorieën dekt en dat gassen niet zijn inbegrepen. Gassen, zoals VOC’s, kunnen echter gevaarlijk zijn voor de gezondheid van u en uw gezin. Gassen vereisen een andere filtratiemethode dan vaste deeltjes, zoals actieve kool.
 • Luchtreinigers werken op de hoogste stand: Na het testen wordt de luchtreiniger op de hoogste stand gezet. De meeste huiseigenaren vermijden echter de hoogste instelling terwijl ze in de kamer zijn vanwege geluidsniveaus.
 • Zal geen slijtage vertonen: Net als andere apparaten zullen luchtreinigers na verloop van tijd slijten – sommige sneller dan andere. Omdat de test zo kort is (20 minuten), zal het u niet vertellen hoe of wanneer het apparaat in effectiviteit zal afnemen.

Experts zeggen dat de CADR-classificatie van de AHAM belangrijker is met betrekking tot goedkopere luchtreinigers. Wanneer u naar een eenheid zoekt, zult u waarschijnlijk merken dat niet alle fabrikanten een CADR-classificatie weergeven. Veel high-end units vervaardigd door gerespecteerde bedrijven kiezen er vaak voor om hun producten geen CADR-rating te geven.

CADR Critici en Controverses

Ondanks dat het wordt erkend als een nauwkeurige manier om de prestaties van luchtreinigers te meten, heeft de CADR-methode kritiek gekregen.

In 2003 klaagde The Sharper Image de uitgever van het tijdschrift Consumer Reports, Consumer’s Union, aan op basis van een slechte recensie. De Sharper Image is de maker van een van de populairste luchtreinigers voor thuis op de markt: de Ionic Breeze (2).

De Ionic Breeze gebruikte een ionisator om de lucht te reinigen, maar toen Consumer Reports het vergeleek met de traditionele HEPA-filters, schoot het nogal tekort. Consumer Reports vond de CADR-rating erg laag. Tot overmaat van ramp ontdekte het tijdschrift ook dat het in feite aanzienlijke hoeveelheden ozon produceerde.

Wat is de deal met ozon?

Ozon kan de beschermende laag zijn tussen de sterke UV-stralen van de zon en ons, maar het kan ook schadelijk zijn op grondniveau (3).

Veelgestelde vragen

Hoe belangrijk is een CADR-beoordeling?

CADR (clean air delivery rate) is cruciaal voor de efficiëntie van uw luchtfilter. Het vertelt de consument hoe snel het filter de lucht in uw kamer zal reinigen en vergelijkt het met andere vergelijkbare modellen.

Zijn CFM en CADR hetzelfde?

CFM (cubic feet per minute) en CADR (clean air delivery rate) zijn niet hetzelfde, maar de twee vullen elkaar aan. CFM meet de luchtstroom van het filter in enkele minuten, terwijl CADR de CFM is vermenigvuldigd met de effectiviteit van het filter en gemeten in uren.

Wat is een goede CADR-classificatie voor luchtreiniger?

Weten wat een goede CADR voor een luchtreiniger is, hangt af van de grootte van de luchtreiniger. Kleine modellen leveren 100 plus CADR, middelgrote luchtreinigers leveren 200 CADR of hoger en de grootste presteren op 300 of hoger.

De vuistregel is hoe hoger de CADR-waarde, hoe effectiever de luchtreiniger is.

Welke luchtreiniger heeft de hoogste CADR-classificatie?

Naar onze mening is de luchtreiniger met de hoogste CADR-classificatie de IQAir Multigas Medical-Grade Luchtreiniger. Het heeft een maximale CADR van meer dan 300 wanneer het op de hoogste instelling wordt geplaatst.


De afhaalmaaltijden

De Clean Air Delivery Rate (CADR) van een luchtreiniger is een uitstekende manier om te vertellen hoe een apparaat zal presteren. Een luchtreiniger wordt getest op effectiviteit tegen drie veel voorkomende luchtverontreinigende stoffen: pollen, stof en smoKe. Experts raden aan om er een te kiezen met een CADR-rating van ten minste 150.

De CADR-classificatie vertelt u echter niet of een eenheid gassen verwijdert of hoe goed deze in de loop van de tijd presteert. Dus, het kiezen van een luchtreiniger met een hoge CADR-classificatie zal niet genoeg zijn als u allergieën of astma heeft.

Een hoge CADR-classificatie vertelt u niet of het apparaat kleine deeltjes verwijdert. Daarom raden we ten zeerste aan om een luchtreiniger te kiezen met een True HEPA- of hepa-filter van medische kwaliteit, omdat deze de kleinste verontreinigende stoffen verwijderen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dettol - 3L Allesreiniger Power & Fresh - Katoenfris 1x1L - Citrus 1x1L - Kersenbloesem 1x1L - Voordeelverpakking