Hoe urine en poep van huisdieren van tapijt te reinigen

We houden allemaal zielsveel van onze huisdieren. Waar we niet van houden, zijn de incidentele ongelukken die gebeuren, vooral op een tapijt. Het lijkt misschien mission impossible om vlekken en geuren eruit te krijgen, maar maak je geen zorgen.

Door te weten hoe je urine en poep van huisdieren op de juiste manier van het tapijt kunt reinigen, kun je snel van de rommel afkomen.

De sleutel is snel handelen. Het zo snel mogelijk reinigen van de urine of poep kan een vlek en ophoping van geur voorkomen. Het is ook essentieel om de geur volledig te elimineren om te voorkomen dat uw huisdier terugkeert naar de plek.

Blijf lezen voor onze stapsgewijze handleiding voor opnieuw vlekkeloze tapijten.

Inhoudsopgave
 • Voordat u begint met schoonmaken
 • Hoe urine van huisdieren van tapijt te reinigen
 • Hoe huisdierenpoep van tapijt te reinigen
 • Aanvullende tips
 • Veelgestelde vragen
 • Zich ontdoen van de puinhoop

Voordat u begint met schoonmaken

Het maakt niet uit met wat voor soort puinhoop je te maken hebt, draag handschoenen en was daarna je handen om besmetting te voorkomen.

Nadat u vast afval van uw tapijt hebt verwijderd, gooit u het onmiddellijk weg om aanhoudende geuren te voorkomen. Voordat u begint, raden we u aan om uzelf uit te rusten met de nodige hulpmiddelen, zoals doeken en een poepschepper.

Hoe urine van huisdieren van tapijt te reinigen

Laten we beginnen met urine van huisdieren. Uw huisdier kan zindelijkheidstraining doen, of misschien heeft hij een infectie waardoor hij uw tapijt bevuilt. Deze tips kunnen helpen.

 • Tijd: 35 minuten, plus wachttijd.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Oude handdoeken.
 • Zwaar object (optioneel).
 • Water.
 • Enzymreiniger.
 • Spuitfles.

1. Absorbeer overtollige vloeistof

Hoe sneller je bij de puinhoop komt, hoe beter het resultaat. Urine sijpelt snel in de tapijtvezels en vindt zijn weg naar de achterkant. De urine kan hier een ravage aanrichten, waardoor vieze geuren ontstaan en zelfs het tapijt verpesten.

Wanneer u merkt dat uw huisdier op uw tapijt heeft geplast, pakt u een oude handdoek en legt u deze over de plek. Oefen wat druk uit om zoveel mogelijk uit te knijpen. U kunt een telefoonboek of een ander zwaar voorwerp gebruiken.

Laat de handdoek en het voorwerp 10 minuten op de vlek liggen om het overtollige vocht op te nemen. Zodra de handdoek het grootste deel van de vloeistof heeft geabsorbeerd, pak je er nog een en veeg je de rest van de urine uit.

2. Maak het gebied nat

Giet koud water op het gebied en begin net buiten de vlek. Giet het water langzaam naar het midden. Als u dit doet, voorkomt u dat de vlek zich verspreidt. Het water zal helpen om eventuele urine die zich in de vezels nestelt, op te heffen.

3. Gebruik een Enzyme Cleaner

Enzymreinigers, zoals de Nilodor Urine Digester, zijn uitstekend in het verwijderen van urine; ze zijn niet giftig en veilig te gebruiken. De enzymen werken door de verbindingen in de vlek af te breken. Dit helpt om slechte geuren en vervelende vlekken te elimineren (1).

Spuit de reiniger rechtstreeks op de vlek – als je een concentraat hebt, verdun het dan volgens de richtlijnen. Enzymatische reinigingsmiddelen moeten meestal geruime tijd op de vlek blijven, dus lees de instructies om ervoor te zorgen dat u het correct doet.

Houd er rekening mee

Als je een wollen tapijt of een ander speciaal tapijt hebt, zorg er dan voor dat de reiniger veilig is voor het materiaal. Doe een spottest op een onopvallende plek om er zeker van te zijn dat de enzymreiniger het tapijt niet beschadigt.

4. Absorbeer de Cleaner

Leg nog een handdoek over het gebied om de reiniger te absorberen. U kunt ook een zwaar voorwerp op de handdoek plaatsen om meer vloeistof eruit te persen.

Laat de handdoek een nacht zitten, bedekt met het zware voorwerp. De volgende ochtend moeten de vlek en geur verdwenen zijn en kunt u de gebruikte handdoeken wassen of weggooien.

Hoe huisdierenpoep van tapijt te reinigen

Wanneer je bontbaby binnenshuis zijn behoefte doet, kan dit extreem vervelend zijn. Het laatste wat je wilt is een poepvlek op je tapijt. Maar als je snel handelt en deze methode volgt, zal het niet eens een probleem zijn.

 • Tijd: 40 minuten, plus wachttijd.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk / Gemiddeld.

Wat je nodig hebt

 • Poepschepper.
 • Poepzak.
 • Afwasmiddel.
 • Gedistilleerde witte azijn.
 • Water.
 • Kom of spuitfles.
 • Doeken.
 • Waterstofperoxide (optioneel).
 • Enzymreiniger.
 • Handdoeken of papieren handdoeken.
 • Stofzuiger.

1. Verwijder vaste stoffen

Voordat u aan de vlek kunt beginnen te werken, moet u alle vaste stoffen van het tapijt verwijderen. We raden ten zeerste aan om een poepschepper te gebruiken om het proces gemakkelijker te maken. Doe de vaste stoffen in een zak en gooi deze onmiddellijk weg.

2. Een oplossing combineren

Combineer een eetlepel afwasmiddel, zoals Dawn, en een eetlepel azijn in een grote kom of spuitfles. Voeg twee kopjes warm water toe en meng het goed.

3. Spons de vlek

Dompel een schone doek in de oplossing en gebruik deze om de vlek iets te weken. Dep het voorzichtig met een andere schone doek totdat alle vloeistof is geabsorbeerd. Ga door met dit proces totdat de vlek verdwenen is of begint te verdwijnen.

Als de vlek hardnekkig is

Een beetje waterstofperoxide kan eventuele verkleuring verwijderen die door de ontlasting wordt achtergelaten. Gebruik dit echter alleen op lichte tapijten omdat het kan verkleuren.

4. Enzymen toepassen

Enzymen zijn zeer effectief in het afbreken van vlekken en geuren veroorzaakt door huisdieren. Voor uitwerpselen raden we de Bissell Professional Stain and Odor cleaner ten zeerste aan.

Als u een concentraat gebruikt, verdun het dan zoals aangegeven voordat u het gebruikt. Breng de reiniger aan volgens de instructies. Mogelijk moet u de reiniger tot enkele uren op het gebied laten staan – raadpleeg de aanwijzingen voor de exacte tijd.

5. Dep Droog

Gebruik een schone doek, handdoek of papieren handdoek om overtollige reiniger en vloeistof te deppen. Begin bij de randen van de vlek en werk naar het midden toe.

6. Vacuüm

Werk af door het gebied te stofzuigen zodra het volledig droog is. Dit zal helpen om overgebleven puin te verwijderen en de vezels te herstellen.

Aanvullende tips

Het zo snel mogelijk verwijderen van een ongeval met een huisdier is de beste manier om ingestelde vlekken te voorkomen. Hier zijn een paar extra tips om u te helpen eventuele rommel van uw tapijt te verwijderen:

 • Probeer zuiveringszout en azijn: Gedroogde of oude urine kan lastig te elimineren zijn, vooral de geur. Een effectieve methode is het gebruik van zuiveringszout en azijn. Deze zullen helpen om de tapijtvlek te verwijderen terwijl ze elke geur ontgeuren. Besproei het gebied met azijn en bestrooi met zuiveringszout. Bedek het gebied vervolgens 24 uur met een handdoek en spoel af met koud water. Droog als het klaar is.
 • Vermijd ammoniak: Ammoniak zal niet veel doen om ongelukken met huisdieren te bestrijden. Omdat het een sterke alkali is, zal het een kleverig residu achterlaten en zelfs de vezels beschadigen. Ammoniak zal ook niet helpen om de geuren van uw huisdier te verwijderen. Het zal in plaats daarvan de geur waarschijnlijker maken om terug te keren (2).
 • Overweeg om de opvulling te vervangen: Vlekken van huisdieren, vooral urine, kunnen snel in een tapijt trekken. Als u ongelukken opmerkt die in de vulling zijn gedrenkt, overweeg dan om dat onderdeel te vervangen. Urine en uitwerpselen kunnen ervoor zorgen dat vieze geuren zich ophopen en in uw huis blijven hangen.

Veelgestelde vragen

Wat neemt oude poepvlekken uit tapijt?

De beste manier om oude poepvlekken uit tapijt te halen, is door een op enzymen gebaseerd reinigingsmiddel te gebruiken, zoals deze Rocco en Roxie Stain and Odor Eliminator. Het is huisdier- en kindveilig, eet geuren en vlekken en laat geen residu achter.

Verwijdert Oxiclean poepvlekken?

OxiClean werkt wel op poepvlekken omdat het zuurstofbleekmiddel bevat, dat kleine belletjes vrijgeeft wanneer het contact maakt. Deze bubbels komen diep naar beneden om de poepvlek van de tapijtvezels te halen.

Ontdoet stoomreiniging van een tapijt zich van hondenurine?

Stoomreiniging van een tapijt om hondenurine te verwijderen is geen goed idee. De stoom kan de zaken erger maken en het urine-eiwit binden aan synthetische tapijtvezels.

Is Zuiveringszout giftig voor honden?

Zuiveringszout is giftig voor honden als het in ruime hoeveelheden wordt gegeten. Gelukkig zouden ze behoorlijk wat zuiveringszout moeten consumeren om nadelige effecten te hebben.


Zich ontdoen van de puinhoop

Het maakt niet uit wat voor soort huisdier je hebt, ongelukken gebeuren. Het is belangrijk om voorbereid te zijn, vooral als je vloerbedekking in je huis hebt. Urine en poep van huisdieren kunnen onaangename geuren achterlaten; als het niet volledig wordt verwijderd, zal uw huisdier waarschijnlijk terugkeren naar die plek.

Ruim eventuele ongelukken zo snel mogelijk op om vlekken te voorkomen. Vloeistoffen zullen snel in de achterkant of vulling van het tapijt trekken, waar ze onaangename geuren kunnen veroorzaken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   De 5 beste zelfgemaakte vloerreinigers voor doe-het-zelvers