Wat is witte schimmel en is het gevaarlijk?

Als u een witte schimmelplaag in uw huis vermoedt, accepteer dan onze sympathie. Je moet veel vragen hebben over hoe het is verschenen en wat dit voor jou betekent.

Is het meer dan een onaangenaam gezicht en geur? Is het net zo gevaarlijk als zwarte schimmel? Wat kun je doen om er zo snel mogelijk vanaf te komen?

Hier beantwoorden we alle vragen die u kunt hebben als u de groei van witte schimmel in uw huis vermoedt.

Inhoudsopgave
 • Hoe ziet witte schimmel eruit?
 • Is witte schimmel gevaarlijk?
 • Hoe witte schimmel te identificeren
 • Hoe witte schimmel op te ruimen en te voorkomen
 • Veelgestelde vragen
 • De mal breken

Hoe ziet witte schimmel eruit?

Witte schimmel veroorzaakt door Sclerotinia sclerotiorum schimmel wordt meestal gevonden op sojabonen. Het infecteert echter honderden plantensoorten en andere organische materialen (1).

Het kan paniekopwekkend zijn om te beseffen dat witte schimmel ook uw huis kan beïnvloeden. Schimmels die binnenshuis worden gevonden, worden ook veroorzaakt door schimmels. Sommige hiervan omvatten Alternaria, Aspergillus, Penicillium, Cladosporium, en Stachybotrys Chartarum.

Visuele tekenen van schimmel

Uit de schimmels die schimmel veroorzaken, alles behalve Stachybotrys zijn wit of groen en kunnen in kleur evolueren.

Als je brood in huis houdt, heb je waarschijnlijk na een paar dagen in de kast witte tot groene wazige dekking op de korst gezien. Dit gebeurt meestal vanwege de luchtvochtigheid in de kast en een schimmelsporen die contact maakten met het voedsel.

Stachybotrys, ook bekend als zwarte schimmel, wordt als giftig beschouwd en moet, met de nodige voorzichtigheid, onmiddellijk worden verwijderd. (2)

Waar groeit witte schimmel?

Als schimmel heeft witte schimmel zijn aangewezen ideale omgeving voor groei – water en vocht. Als vuistregel geldt dat als er schimmel aanwezig is, er ergens in het gebouw een onjuiste waterafvoer is.

In de natuur is schimmel cruciaal voor rotting en bodemverrijking. Binnenshuis kan het echter een bedreiging vormen.

Veel voorkomende plaatsen waar u witte schimmel in uw huis kunt vinden, zijn:

 • Houten oppervlakken.
 • Behang.
 • Kartonnen.
 • Tapijten.
 • Stof.
 • Planten.
 • Voedsel.
 • Rottende bladeren op planten.

Wat deze allemaal gemeen hebben, is dat ze allemaal gemaakt zijn van organisch materiaal. Merk op dat schimmelsporen door de lucht reizen. Als gevolg hiervan heeft schimmel een ernstig potentieel om uw huis en de gezondheid van uw gezin te beschadigen. (3)

Witte schimmel vs. efflorescentie

Witte schimmel vs. efflorescentie

Huiseigenaren zien vaak uitbloeiing en beschouwen het onnauwkeurig als witte schimmel.

De verwarring ontstaat omdat de twee qua kleur en textuur op elkaar lijken. In tegenstelling tot schimmel, die overal in uw huis kan groeien, vindt uitbloeiing voornamelijk plaats op beton, bakstenen en steenmetselwerk. Terwijl schimmel groeit en zich verspreidt, doet uitbloeiing dat niet.

Efflorescentie is een afzetting van zouten in kristallijne vorm en wordt meestal gezien aan de buitenkant van nieuwe gebouwen. Regen zorgt er normaal gesproken voor om het weg te spoelen als de uitbloeiing zich in een vroeg stadium bevindt (4).

In het gevorderde stadium, ook bekend als “kalkvlekken”, kan het eeuwigdurend vocht in het gebouw veroorzaken. Op dit punt moet het zo snel mogelijk met professionele hulp worden verwijderd (5).

Hoewel het vervelend is en esthetisch onaangenaam, uitbloeiing brengt geen gezondheidsrisico’s voor het publiek met zich mee.

Witte schimmel vs. meeldauw

Witte schimmel vs. meeldauw

Onderscheid maken tussen schimmel en meeldauw is moeilijker, omdat ze zowel wit als pluizig zijn en een vergelijkbare geur hebben (6). Meeldauw wordt in een vroeg stadium ook wel schimmel genoemd. (7).

Zowel meeldauw als schimmels worden veroorzaakt door schimmels, groeien, verspreiden en vormen dezelfde risico’s. Ze hebben echter nog steeds enkele subtiele verschillen die bepalen hoe ze worden gediagnosticeerd en later worden verwijderd.

In tegenstelling tot schimmel groeit meeldauw op vlakke oppervlakken en ontwikkelt zich in dezelfde vorm. Het komt vooral voor in de douche, keuken en andere overwegend vochtige plaatsen in huis.

Meeldauw verandert ook van kleur; het kan veranderen in geel of bruin. Indien onbehandeld, kan het zich verspreiden en de gevolgen voor de gezondheid, zoals een allergische reactie, op de mensen die het gebouw bewonen verergeren.

Gelukkig is meeldauw relatief eenvoudig te behandelen. In feite kan het verdwijnen na behandeling met bleekmiddel of azijn, dat elk huishouden de neiging heeft om op voorraad te houden. Schimmel kost echter veel meer moeite om te verwijderen.

Misschien vind je dit ook interessant
Man reinigen schimmel met schimmelvernevelaar5 Beste Mold Foggers (2022 Beoordelingen)

Is witte schimmel gevaarlijk?

Ja, hoewel niet noodzakelijkerwijs dodelijk, kan de witte schimmel gevaarlijk zijn. Het is vooral zo voor mensen die lijden aan astma of mensen met een schimmelallergie. Witte schimmel kan astma-aanvallen veroorzaken en allergische bijwerkingen veroorzaken. (8)

Een volledig ontwikkelde schimmelallergie wordt gekenmerkt als een reactie van het lichaam op het inademen van sporen. Als je een zwak immuunsysteem hebt, loop je meer risico.

In de meeste gevallen kan schimmel in uw huis op zijn minst gevoeligheden veroorzaken, zoals: (9)

 • Piepende ademhaling.
 • Niezend.
 • Rode of jeukende ogen.
 • Verstopte neus.
 • Hoest, postnasale infuus.
 • Roodheid van de huid.

Hoewel sommige mensen inderdaad met schimmel kunnen leven, is dit zeer onverstandig. Als een van de symptomen aanhoudt, raadpleeg dan uw arts.

Hoe witte schimmel te identificeren

Het oorspronkelijke probleem met schimmel is dat het lange tijd onopgemerkt kan blijven voordat je het ontdekt.

Het is verleidelijk om het bestaan van witte schimmel zelf te bevestigen, maar je beste gok is een professionele inspectie.

Sommige bedrijven bieden inspectie als onderdeel van hun schimmelverwijderingsdiensten. Het is altijd cruciaal om hun referenties te controleren en een weloverwogen beslissing te nemen, omdat er geen certificeringen of voorschriften van de overheid zijn over wie gekwalificeerd is om matrijs te inspecteren (10).

Hoewel de overheid geen schimmelreinigingsbedrijven onderschrijft, kunnen bedrijven die te maken hebben met waterschade helpen bij het identificeren van schimmel.

Hoe zit het met testkits?

De doe-het-zelf-route is niet aan te raden als het gaat om schimmel. Hoewel sommige schimmeltestkits effectief kunnen zijn, is er geen testkit goedgekeurd als een voldoende methode om schimmel te diagnosticeren. Daarom is het het beste als u het opvolgt met een professionele inspectie.

In ieder geval, als u tekenen ziet of een vochtige, aardse of muffe geur voelt bij het betreden van een kamer en vermoedt dat het witte schimmel kan zijn, zoek dan een professional.

Is het mogelijk om schimmel te doden met UV-straling?

Een andere veelgestelde vraag van degenen die in hun huizen tegen schimmel vechten, is of ultraviolet (UV) licht de kracht heeft om schimmel te doden.

Het korte antwoord is: slechts enkele. Ultraviolet kiemdodende bestralingsreinigers (UVGI) zijn – indien goed ontworpen – effectief in het vernietigen van toxines binnenshuis, zoals virussen en bacteriën. (11)

De gebruikelijke huishoudelijke UVGI-reinigers die vaker worden aangetroffen, werken slechts tot op zekere hoogte tegen schimmel. Bovendien, als mensen in het huis wonen, mogen ze nooit je primaire wapen zijn.

Zelfs als de reiniger van keuze inderdaad een effectieve en krachtige is, is een dode schimmelsporen niet ons hoofddoel. Deze kunnen nog steeds gevaarlijk zijn omdat ze niet stoppen met het produceren van allergische reacties.

De symptomen van astma zullen bijvoorbeeld op geen enkele manier worden verminderd als er nog steeds dode sporen rond het huis zijn. Dit betekent dus UVGI-reinigers, zo effectief als ze in dodelijk schimmel, zijn niet genoeg op zichzelf.

Is Bleach een goed alternatief tegen schimmel?

De EPA ontmoedigt het repetitieve gebruik van bleekmiddel om schimmel op te ruimen. Maar in sommige gevallen kan het nuttig zijn voor af en toe schoonmaken.

Zoals eerder vermeld, is het altijd belangrijk om een professional te raadplegen bij het omgaan met een schimmelprobleem. Zij kunnen de u adviserense van een biocide of chemische stof die organismen zoals schimmels doodt (chloorbleekmiddel is daar een goed voorbeeld van).

De reden dat ze dat zouden doen, is een geval waarin immuungecompromitteerde individuen in de buurt zijn. Tijdens het gebruik van bleekmiddel is het essentieel om altijd te ventileren en de lucht van het binnengebied naar buiten af te voeren.

Houd er rekening mee dat je ammoniak niet moet mengen met een chloorbleekoplossing, omdat het giftige dampen kan produceren.

Vergeet niet dat biociden er zijn om levende organismen te vernietigen. Hoewel dit klinkt als een zeer agressieve maatregel van reiniging, is het niet bijzonder geschikt als routinepraktijk voor het opruimen van schimmels.

Hoe zich te ontdoen van witte schimmel op hout

Hoe hard hout ook lijkt, water kan er nog steeds in trekken. Omdat dit intern gebeurt, kan schimmel in uw muren, plafonds en meubels groeien zonder in het begin zichtbaar te zijn. (12)

Wanneer u maar kunt, is de beste manier van handelen om het besmette gedeelte volledig te vervangen.

Voorzichtigheid

Een aannemer aan het huis kan het meest geschikt zijn voor de klus – met name als de mal ook de steunbalken heeft overgenomen. Het volledig verwijderen is de veiligste manier om ervoor te zorgen dat u van de schimmel afkomt.

Leidt witte schimmel op hout tot rot?

In de meeste gevallen wel. Dus door witte schimmel te voorkomen, voorkom je ook houtrot.

Hoe zich te ontdoen van witte schimmel in de kelder

Hier zijn een paar eenvoudige stappen om u te helpen met schimmel in uw kelder:

 • Gebruik een luchtontvochtiger om het zo droog mogelijk te maken.
 • Sluiten alle ramen en andere openingen wanneer de luchtontvochtiger is ingeschakeld.
 • Verwijder poreuze en ontvlambare oppervlakken.
 • Opruiming de vrije ruimtes.
 • Controleer sanitaire leidingen op condensatie. Droog en isoleer ze vervolgens met goed schuim.

Hoe zich te ontdoen van witte schimmel op tapijten

Poreuze materialen zijn niet je vrienden wanneer schimmel verschijnt. Tapijten, plafondtegels en badkamermatten – alles wat absorberend is – zullen waarschijnlijk moeten worden weggegooid. Alle schimmel die het aanraakt, heeft een grotere kans om te groeien, omdat het de lege ruimtes van dergelijke materialen opvult. Deze mal is dan onmogelijk te verwijderen.

Hoe witte schimmel op te ruimen en te voorkomen

Als je de pech hebt om al witte schimmel te hebben, zijn hier enkele tips om het op te ruimen. Als je het geluk hebt om geen witte schimmel te hebben, laten we dan voorkomen dat het je mooie huis infecteert.

Jezelf beschermen

Beschermingsmiddelen worden aanbevolen voor het reinigen van beschimmelde gebieden.

Ze omvatten N-95-maskers. Je kunt deze kopen in de meeste grote bouwmarkten en online bedrijven. Je hebt ook normale rubberen handschoenen en brillen nodig (die zonder gaten erin)(13).

Basisopruiming

Er zijn hier geen ingewikkelde zelfgemaakte recepten nodig. Water en wasmiddel of bleekmiddel zijn voldoende om met harde schimmel bedekte oppervlakken af te schrobben.

Houd oppervlakken droog

In het bijzonder moeten alle organische materiaaloppervlakken in uw huis droog worden gehouden. Dit betekent snel al het gemorste water of vloeistof van houten vloeren opvegen. Het betekent ook het repareren van alle loodgieterslekken en gerelateerde problemen. Natuurlijk moet je ook voorzichtig zijn bij het water geven van bloemen met potten op de grond.

Gewassen tapijt moet zo snel mogelijk worden gedroogd en geen contact maken met de vloer. Dit is belangrijk, vooral als de vloer is gemaakt van organische materialen.

Ventileer alle ruimtes

Velen van ons kennen de geur van een beschimmelde badkamer. Het is dus belangrijk om alle ruimtes te ventileren, vooral de badkamer en de keuken, waar vocht veel voorkomt. Van ventilatie is bekend dat het vocht minimaliseert, waardoor het een efficiënt hulpmiddel is voor preventie.

Vergeet niet dat schimmel zich snel kan vormen en ontwikkelen, dus zorg ervoor dat u de deur open houdt of de ventilator aanhoudt na elke keer dat u doucht. Hetzelfde geldt voor de keuken, vooral na maaltijden die veel stoom produceren.

Om het effect op het hele huis te maximaliseren, moet u de lucht in uw huis goed gecirculeerd houden. (14)

Ontvochtigen

Veel mensen kiezen luchtbevochtigers voor hun huis, meestal in de winter, en om congestie te bestrijden. Toch, als je je zorgen maakt over schimmel in je huis, is een luchtontvochtiger meer geschikt.

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 35 en 45 procent. Als de luchtvochtigheid stijgt tot 50 procent, neemt het risico op schimmelgroei toe, dus het is het beste om het zo snel mogelijk aan te pakken met een luchtontvochtiger. Als je er een hebt, houd je de luchtvochtigheid laag in het hele huis.

Regelmatige inspecties

Vergeet niet dat hoe eerder je de aanwezigheid van schimmel ontdekt, hoe sneller je kunt reageren. U kunt ook de schade aan zowel uw huis als uw gezondheid in zijn sporen stoppen. (15)

U kunt bijvoorbeeld schimmel- en meeldauwinspectie onderdeel maken van uw zondagse reinigingsroutine en toezicht houden op alle oppervlakken die u afstoft. Als u tekenen van vroege groei opvangt, zoals een geur of een wazige witte vacht, zorg er dan voor dat u met een professional praat.

Denk je dat je een professional nodig hebt? De EPA adviseert mensen om altijd degenen te kiezen die zijn aangesloten bij een grotere professionele organisatie.

Veelgestelde vragen

Hoe word ik blootgesteld aan witte schimmel?

Elke keer dat u in de buurt inademt of een oppervlak aanraakt dat bedekt is met witte schimmel, wordt u blootgesteld aan schimmel. Schimmel beïnvloedt ons door het inademen van sporen die door de lucht reizen wanneer schimmel aanwezig is. (16)

Heb ik nu schimmel?

Ja, hoogstwaarschijnlijk. Elk huis, zelfs de schoonste, heeft wat schimmel. maar dit betekent niet dat het genoeg is om gevaarlijk te zijn. Als je een aardse geur kunt voelen, zorg er dan voor dat je er goed naar kijkt terwijl je jezelf en de mensen om je heen beschermt.

Moet ik een professional bellen om schimmel te verwijderen?

We raden u aan om een professional te bellen voor hulp bij het verwijderen van schimmel, vooral wanneer u te maken heeft met grotere groei of meer dan één getroffen gebied. Een professional weet hoe hij dit veilig en efficiënt kan doen.

Hoe kan ik mijn huis beschermen tegen witte schimmel na een overstroming?

Het betreden van uw huis na een overstroming kan lastig en overweldigend zijn. U wilt waarschijnlijk zorgen voor een snel herstel van uw huis en de gezondheid van uw gezin behouden, maar weet misschien niet waar u moet beginnen.

Verwijder na de veiligheidsinspectie alle geweekte meubels en items gemaakt van organische materialen uit het huis. Dit omvat alle tapijten, houten planken, houten vloertegels, houten bestek en behang, om er maar een paar te noemen.

Als het mogelijk is om ze schoon te maken en te herstellen (niet alleen om ze te drogen), kunt u ze later weer binnenbrengen, wanneer uw huis klaar is. Houd ze voorlopig echter uit de buurt van de rest van je huishoudelijke artikelen.

Vergeet niet dat alle schimmel, inclusief witte schimmel, zich snel ontwikkelt en dat de groei misschien al is begonnen. Dit betekent dat het zeer waarschijnlijk is dat andere delen van uw huis gevoelig zijn voor besmetting.

Tijdens het verwijderen van besmette items wilt u zo goed mogelijk beschermd zijn. Draag dus een beschermend masker en handschoenen om het risico op bijwerkingen te verminderen.

Is het witte schimmel of efflorescentie?

Witte schimmel en uitbloeiing lijken op elkaar, waardoor het lastig te identificeren is en paniek kan veroorzaken. Hier is een snelle manier om dit te testen:

Is het op beton of metselwerk? Het is waarschijnlijk uitbloeiing. Om er zeker van te zijn, kun je wat water op het gebied spuiten en als het weggaat, is het waarschijnlijk geen schimmel.

Als dat niet het geval is, heb je waarschijnlijk te maken met witte schimmel. U kunt een professional bellen voor grotere oppervlakken (meer dan 10ft) of veilig proberen het zelf schoon te maken. Vergeet niet dat het bellen van een professional meestal de beste gok is om er effectief vanaf te komen. (17)

Zwarte of witte schimmel, wat is erger?

Zowel zwarte als witte schimmels zijn giftig en moeten met dezelfde voorzichtigheid worden behandeld. Beide moeten onmiddellijk worden verwijderd en voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om toekomstige groei te stoppen. Volgens het California Department of Public Health weten we niet dat de ene gevaarlijker is dan de andere.

Kan mijn arts bepalen of ik een allergie voor schimmel heb?

Het is altijd een goed idee om met uw arts te praten over eventuele zorgen met betrekking tot schimmel. Hoewel ze misschien niet in staat zijn om te testen op alle soorten schimmelallergieën, kunnen ze zal in staat zijn om sommige te beoordelen en u bruikbare tips te geven om te volgen. Dit is de beste manier om in dit stadium voor uw gezondheid te zorgen. (18)

Wat kan ik doen als mijn huisbaas me niet helpt met schimmel?

Probeer eerst je huisbaas te bereiken door middel van een officiële brief. Hoewel de wet in elke staat anders is, verplichten sommige staten, zoals Californië, alle verhuurders wettelijk om een ruimte te bieden die geschikt is om te wonen. Als uw verhuurder nog steeds niet reageert, kunt u contact opnemen met uw lokale code-afdeling en hulp zoeken.


De mal breken

Witte schimmel verenigt verschillende schimmelsoorten – allemaal veroorzaakt door schimmels. Het groeit en vreet aan organisch materiaal, wat de integriteit van uw huis in gevaar brengt. Het is ook een drager van allergenen en een ergernis voor de gezondheid van de luchtwegen, dus het zal waarschijnlijk ziekten veroorzaken.

Als het nog nooit bij je is opgekomen om de witte schimmel in je huis te inspecteren, is dit een goed moment om het te doen. Het vangen en stoppen in zijn sporen is de veiligste manier om ervoor te zorgen dat het geen verdere schade veroorzaakt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dettol Schoonmaakdoekjes - Power & Fresh - Kersenbloesem - 1 stuk