Zeep versus wasmiddel: wat is beter?

Zeep versus wasmiddel: wat is het verschil? Beide zorgen ervoor dat je kleding schoon is, maar ze zijn heel anders gemaakt. We zullen je de belangrijkste verschillen tussen zeep en wasmiddel bespreken, wat beter is, en ten slotte, hoe je thuis je eigen zeep kunt maken.

Dus als u op zoek bent naar een manier om een meer natuurlijke en milieuvriendelijke reiniger te maken, bent u bij ons aan het juiste adres.

Zeep versus wasmiddel: wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen zeep en wasmiddel zijn de ingrediënten. Zepen worden gemaakt met biologisch afbreekbare ingrediënten zoals oliën, loog en vetten. Wasmiddelen worden gemaakt met synthetische chemicaliën, zoals oppervlakteactieve stoffen, optische witmakers en parfums. Beide schone kleding goed, maar wasmiddelen zijn effectiever op vlekken en bij verhelderende kleding. Zeep is echter vriendelijker voor het milieu en de huid.

Lees ook:   Foutcodes van whirlpool wasmachines (problemen oplossen als een pro)

Inhoudsopgave
  • Wat is zeep?
  • Wat is wasmiddel?
  • Zeep versus wasmiddel: wat is het verschil?
  • Zeep versus wasmiddel: wat is beter?
  • Hoe zeep thuis te maken
  • Hoe een goed wasmiddel te kiezen
  • Schone kleren

Wat is zeep?

Zeep is een combinatie van vet of olie, water en ten slotte een alkali- of basiszout (1). Het bestaat al sinds 2800 voor Christus.nd kan worden gebruikt voor het wassen van handen, ons lichaam en natuurlijk de was.

Zeep wordt op twee verschillende manieren gemaakt: een koud proces of een warm proces.

Het koude proces neemt een loogoplossing op kamertemperatuur en mengt deze met een olie. Dit wordt dikker en warmt op voordat het in een mal wordt gegoten waar het stolt in een stuk zeep. Het wordt een paar weken laten zitten om overtollig water te laten verdampen voordat het wordt verpakt en verkocht aan consumenten.

Het hete proces verwarmt alle ingrediënten totdat ze zijn gemengd. Dit is een snellere manier om zeep te maken. Wanneer de zeep vloeibaar is, wordt deze in een mal gegoten. Het kan worden verpakt en verkocht zodra het stevig is.

Hoe werkt zeep? Het verwijdert ziektekiemen en vuil. Zeepmoleculen hebben één uiteinde dat waterminnend is en één uiteinde dat olieminnend is. Dus wanneer je je handen wast, binden de zeepmoleculen zich met zowel water als olie (die vuil en ziektekiemen op onze handen draagt). Wanneer u uw handen spoelt, verwijdert de zeep de ziektekiemen samen met het water.

Zeep wordt geleverd in een staafvorm of een vloeibare vorm die meestal wordt afgegeven uit een fles met een pomp. Je kunt het in de winkel kopen of er zelf een maken.

Wat is wasmiddel?

Wasmiddelen bevatten, in tegenstelling tot zeep, meer synthetische ingrediënten (2). Het belangrijkste verschil is dat wasmiddelen door de mens gemaakte sulfaten bevatten, meestal afgeleid van petrochemische producten, die kleding, haar, handen en gerechten reinigen wanneer het in contact komt met water.

Maar dat is niet alles. Wasmiddelen bevatten tegenwoordig veel andere chemische ingrediënten die veel voordelen hebben. Sommige bevatten bijvoorbeeld enzymen die goed zijn voor het verwijderen van vlekken. Sommige bevatten bleekmiddel dat goed is om te desinfecteren. Anderen bevatten geuren om je kleding te ruiken. Andere populaire ingrediënten zijn kleurstoffen, vulstoffen en optische witmakers.

Net als zeep werken wasmiddelen door vet, vuil en vuil te breken en te verwijderen. Ze komen meestal in vloeibare, peul- of poedervorm en de meeste huishoudens zijn bekend met het gebruik ervan. In feite functioneren ze zeer vergelijkbaar met zeep.

De wasmiddelmoleculen omringen vet en vuil, breken het op in kleinere stukjes en spoelen het weg met het water. Wasmiddelen doen dit door de oppervlaktespanning van het water te verminderen, waardoor klodders water op kleding worden afgebroken en het wasmiddel beter werk kan leveren.

Zeep versus wasmiddel: wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen zeep en wasmiddel zijn de ingrediënten. Veel merken labelen hun wasmiddelproducten als “zeep” om er natuurlijker uit te zien. Het beste is dus om naar de ingrediënten te kijken. Zepen worden gemaakt met oliën, glycerine, loog, dierlijk vet en geuroliën naast enkele andere verschillende biologisch afbreekbare ingrediënten.

Detergentia bevatten daarentegen meer synthetische chemicaliën, zoals synthetisch gemaakte sulfaten (vaak afgeleid van aardolie), optische witmakers, kleurstoffen en parfums (3). Ze bevatten ook enkele biologisch afbreekbare ingrediënten, zoals enzymen, maar over het algemeen zal het hele brouwsel niet biologisch afbreekbaar zijn.

Toch is het vermeldenswaard dat er biologisch afbreekbare en milieuvriendelijke wasmiddelen zijn. Maar als je naar de ingrediënten kijkt, zijn dit gewoon waszepen! Ze worden bestempeld als “wasmiddelen” omdat consumenten het woord wasmiddel automatisch associëren met het schoonmaken van wasgoed. Het is dus een goede marketingtechniek.

We hebben een handige tabel gemaakt om de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen zeep en wasmiddel te benadrukken.

Kenmerken Zeep Reinigingsmiddel
Ingrediënten Natuurlijke, biologisch afbreekbare ingrediënten Een mix van natuurlijke en synthetische chemicaliën
Formulier Vloeistof of staaf Vloeistof, poeder, peulen,
Biologisch afbreekbaar Ja Nee
Milieuvriendelijk Ja Nee
Giftigheid Geen Kan giftige ingrediënten bevatten
Hypoallergeen Ja Er zijn hypoallergene opties
Prijs Duurder Goedkoper
Oorsprong 2800 v.Chr. Eerste Oorlog van de Wereld, Duitsland

Zeep versus wasmiddel: wat is beter?

Wasmiddel is absoluut beter in het schoner laten lijken van kleding. Het pakt taaie vlekken, geuren aan en als het bleekmiddel bevat, kan het kleding desinfecteren.

Het is echter niet supervriendelijk voor het milieu. Vanwege de synthetische ingrediënten worden wasmiddelen niet biologisch afgebroken nadat ze zijn gebruikt. Bovendien, als ze dingen bevatten zoals parfums, kleurstoffen, optische witmakers en bleekmiddel, kunnen ze erg irriterend zijn voor mensen’s huid.

Aan de andere kant is waszeep niet zo effectief in het ophelderen van wit en kleuren vanwege het ontbreken van optische witmakers of het verwijderen van vlekken. Zeep is ook niet zo effectief in hard water omdat de zeep reageert met kalk en zeepresten creëert (4). Dit is meestal het geval met zepen die rijk zijn aan alkalisch, maar sommige zepen hebben extra ingrediënten, zoals biologische enzymen, om dit tegen te gaan.

Toch is het een milieuvriendelijke en hypoallergene optie. Tegenwoordig maken fabrikanten verbazingwekkende waszeep “wasmiddelen” die bijna net zo effectief zijn als wasmiddelen.

Top Tip

Als u waszeep gebruikt, kunt u gemakkelijk vlekken verwijderen en kleuren opfleuren met natuurlijke alternatieven zoals zuiveringszout of witte azijn. Er zijn ook veel online recepten voor zelfgemaakte vlekkenverwijderaars, die natuurlijke ingrediënten gebruiken.

Hoe zeep thuis te maken

Als je je eigen zeeprecept wilt maken, zijn we er om je te helpen! Dit is een milieuvriendelijk recept voor waspoederzeep dat gemakkelijk te maken is en na verloop van tijd veel geld bespaart.

Wat je nodig hebt

  • 20 gram kokosolie.
  • 10 gram olijfolie.
  • Negen ons gedestilleerd water.
  • 4,78 gram 100% puur loog.
  • Etherische oliën (optioneel).
  • Rubberen handschoenen.
  • Plastic of keramische kom.
  • Staafmixer.
  • Gietijzeren of geëmailleerde pot.
  • Houten of plastic spatel.
  • Zeepvormen of geëmailleerde bakvorm.
  • Twee kopjes wassoda.
  • Twee kopjes zuiveringszout.
  • Luchtdichte glazen pot.
  • Kaasrasp.

Voorzichtigheid

Werk in een goed geventileerde ruimte of draag een veiligheidsmasker omdat het loog sterke dampen kan produceren wanneer het wordt gemengd met water. Het is ook erg belangrijk om geen metalen materialen te gebruiken, omdat loog gewelddadig reageert met metaal (5).

Aanwijzingen

Eerst moeten we het stuk zeep maken. Als u wilt, kunt u een volledig natuurlijk stuk zeep kopen en deze stappen overslaan. Als je echter creatief wilt worden, laten we dan eens kijken hoe je je eigen stukken zeep kunt maken.

  1. Als je je rubberen handschoenen draagt, meet je alle ingrediënten uit.
  2. Zet het vuur op de pot en zet deze op laag vuur.
  3. Voeg de kokosolie toe.
  4. Als de kokosolie begint te smelten, bereid je je loogoplossing voor. Giet eerst het water in een kom. Langzaam voeg het loog toe, roerend met een houten spatel terwijl je gaat.

    Waarschuwing

    Voeg nooit water toe aan loog, omdat dit een abrupte stijging van de watertemperatuur zal veroorzaken en gevaarlijke dampen zal afgeven (6).
  5. Zet de oplossing opzij en laat 20 minuten afkoelen.
  6. Als de kokosolie gesmolten is, voeg dan de olijfolie toe. Roer om te combineren.
  7. Als de olie tussen 120 en 130 °F ligt, zet eerst het vuur uit voordat je langzaam de loogoplossing erin giet, roerend terwijl je gaat.
  8. Zet je staafmixer op laag en begin met het roeren van het mengsel, waarbij je in cirkels beweegt.
  9. Doe dit ongeveer 10 minuten of totdat het mengsel er dik uitziet als pudding.
  10. Doe een deksel op de pot en laat het 50 minuten staan.
  11. Controleer het om de zoveel tijd. Als het borrelt, geef het dan een goede mix.
  12. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen tot het 180 °F is.
  13. Voeg ongeveer 30 druppels etherische oliën toe. We raden lavendel en citroen aan omdat ze samen geweldig ruiken.
  14. Giet het mengsel voorzichtig in zeepvormen. Tik de mallen tegen het aanrecht om eventuele luchtbellen uit te kloppen. (Als je geen zeepvormen hebt, kun je een geëmailleerde bakvorm gebruiken.)
  15. Laat het 24 uur volledig uitharden.

Met dit mengsel zou je tussen de zeven en 10 repen zeep moeten krijgen. Nu zullen we ze gebruiken voor het maken van waszeeppoeder.

  1. Voeg wassoda toe aan je luchtdichte container.
  2. Voeg zuiveringszout toe aan de container.
  3. Rasp een van je zelfgemaakte zeeprepen heel fijn. Als je het zeeprecept nog niet hebt gemaakt, gebruik dan elke vorm van natuurlijke zeepreep en volg dezelfde stappen.
  4. Voeg de geraspte zeep toe aan de luchtdichte container.
  5. Doe het deksel op de container en schud het goed om de ingrediënten door elkaar te mengen.

Als het gaat om het wassen van kleding, voeg dan een tot twee eetlepels toe aan je trommel of wasmiddeldispenser, afhankelijk van hoe vies de kleding is. Natuurlijk kun je de andere stukken zeep bewaren om je handen te wassen.

Hoe een goed wasmiddel te kiezen

Als je niet de route van zelfgemaakte waszeep volgt, hoe doe je dat danu kiest voor een goed wasmiddel?

Controleer de ingrediënten

Leren hoe je de ingrediënten op wasproducten kunt lezen, is een geweldige vaardigheid om te hebben. We raden aan om wasmiddel te kopen zonder optische witmakers, bleekmiddel, parfums en kleurstoffen, omdat dit de meest voorkomende irriterende stoffen voor de huid zijn.

Er zijn veel milieuvriendelijke wasmiddelen op de markt, maar je moet weten wat je zoekt. De meeste merken zullen op de fles vermelden dat hun wasmiddel is gemaakt met plantaardige ingrediënten, maar zullen niet noodzakelijkerwijs alles op het product bekendmaken.

Type

Wasmiddelen zijn er in veel verschillende soorten. De belangrijkste zijn vloeistof, poeder en peulen. Elk heeft zijn voor- en nadelen, dus beslis wat uw voorkeursmethode is.

Vloeistof is een betaalbare optie en lost gemakkelijk op in water. Poeder is minder rommelig en bevat vaak zuurstofbleekmiddel, wat geweldig is voor het verwijderen van vlekken. Pods zijn superhandig, vooral als je naar een wasserette reist om je was te doen.

Geur

Er is niets bevredigender dan je schone kleren uit te trekken die fris en mooi ruiken. Maar synthetische geuren kunnen schadelijk zijn voor je huid en longen. We raden aan om een ongeparfumeerd wasmiddel te kiezen, vooral als je een gevoelige huid hebt.

Als je van een extra geur houdt, kies dan een wasmiddel dat is geparfumeerd met essentiële oliën. Of voeg de jouwe toe tijdens je wasroutine!

Doel

Geen twee wasmiddelen zijn hetzelfde. Afhankelijk van je levensstijl heb je misschien iets nodig met een specifiek doel. Sommige wasmiddelen zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in het verwijderen van geuren, vlekken, baby-rommel, het verhelderen van kleuren en nog veel meer. We raden aan om een wasmiddel te kopen dat je kleding op de beste manier gaat reinigen.

Wat is uw wasmachine?

U moet een wasmiddel kiezen dat werkt met uw wasmachine. Als je een hoogrenderende wasmachine hebt, koop dan een wasmiddel dat werkt met die wasmachines. Anders suddert het te veel en kan het water het wasmiddel niet wegspoelen. Evenzo, als je de neiging hebt om koude wasbeurten te doen, moet je een wasmiddel vinden dat bij alle temperaturen werkt.


Schone kleren

Wat je ook kiest – zeep of wasmiddel – je hebt nog steeds schone kleren. Hoewel wasmiddelen het beter doen om vlekken op te helderen, te bleken en te verwijderen, zijn ze niet de meest milieuvriendelijke.

Waszepen daarentegen zijn gemaakt met biologisch afbreekbare ingrediënten. Je vindt ze online of in de winkel. Waarom zou je anders niet proberen je eigen te maken? Het zorgt zeker voor een interessante middagactiviteit.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?






Wat ging er mis?