Hoe truien te wassen


Hoe truien te wassen

Als de temperaturen verschuiven van vriespunt naar vlammend, stop je met het stapelen van de wollige breisels en truien en ga je op zoek naar lichtere kledingstukken. Maar voordat je begint met het inpakken van je favoriete wintertruien, moet je ervoor zorgen dat je ze wast. Het laatste wat je wilt is een perfect goede gebreide top inpakken en deze vervolgens volgend najaar opgraven en onder vlekken of gekauwd door kledingmotten vinden.

Het verzorgen van je wollen kan echter problematisch zijn. Je kunt ze niet zomaar in de wasmachine gooien zoals andere kleding, want ondanks die dikke stof zijn de meeste truien delicaat. U moet de onderhoudsinstructies controleren en voorzichtig zijn met hoe u ze droogt en bewaart. Gelukkig hebben we de tips die je nodig hebt om je truien nog vele jaren in topconditie te houden.

Hoe vaak moet je je truien wassen?

De vuistregel voor het wassen van truien is elke 2-5 draagt, tenzij je trui vies is. Bepaalde stoffen kunnen minder gewassen worden omdat ze duurzamer zijn dan andere, zoals synthetische stoffen of wol, bijvoorbeeld. Hieronder zullen we u door meerdere manieren leiden om het zweet te wassen om de beste resultaten te krijgen.

Lees altijd het zorgetiket

Je bent waarschijnlijk klaar om meteen te beginnen met het wassen van je truien, maar er is iets essentieels dat je eerst moet doen. Zelfs als je geen premium kasjmier trui wast, moet je nog steeds het onderhoudsetiket lezen. Anders mis je misschien een belangrijk detail en eindig je met een geruïneerd kledingstuk.

een handwaslabel op roomwol

Als je trui een label heeft met de tekst Alleen chemisch reinigen, dan moet je het zonder twijfel naar een professional brengen. Maar als op het etiket staat dat chemisch reinigen wordt aanbevolen, kunt u wegkomen met het met de hand wassen of het wassen van uw trui. Evenzo, als het item blijft Alleen met de hand wassen, gooi de trui niet in de wasmachine.

Het negeren van de onderhoudsinstructies is de snelste route om je favoriete trui te vernietigen.

Hoe sweaters met de hand te wassen

Truien moeten voorzichtig worden behandeld wanneer ze worden gewassen. Ja, handen wassen kan je vingers snoeien, maar het resultaat – en de levensduur van je favoriete trui – is het waard. Houd er rekening mee dat wassen kasjmier truien vereist een andere methode. De manier waarop we hieronder beschrijven, kan het beste worden gebruikt met wolmengsels, chenille, katoen en acryl.

Lees ook:   Motten in huis: wat te doen tegen motten?

Volg deze stappen:

 1. Begin met spot-treating. U kunt een kleine hoeveelheid vlekverwijderaar gebruiken en deppen op alle opvallende plekken. Spoel de vlek grondig af voordat u doorgaat met de wasbeurt.
 2. Vul een plastic emmer, kuip of gootsteen met koud water. Gebruik nooit warm water, vanwege de schade die het uw kledingstuk kan veroorzaken.
 3. Giet 1/2 theelepel van een zacht wasmiddel of wolwas in de wastafel. Vermijd overmatig gebruik van het wasmiddel, want dan wordt je trui krassend en stijf.
 4. Laat je trui in het water zakken en laat hem even weken. Roer het water vervolgens met je handen. Trek rubberen handschoenen aan en knijp het materiaal lichtjes uit, zodat het water in de vezels werkt. Nooit een trui schrobben of wringen. Je krijgt pilling en stretching.
 5. Laat de trui nog 5 minuten weken.
 6. Spoel grondig af totdat de stof vrij is van zeep.
 7. Haal je trui uit het water en leg deze op een absorberende handdoek. Leg het plat. Rol de kleding op met de handdoek. Knijp weer.
 8. Nadat je overtollig vocht hebt verwijderd, rol je de trui uit de handdoek en begin je hem voorzichtig opnieuw te vormen. Duw de ribbels tegen elkaar langs de polsen, taille en halslijn.
 9. Laat je breisels 24 uur aan de lucht drogen.

Hoe truien in een wasmachine te wassen

wollen truien in de wasmachine Als u wilt voorkomen dat uw handen snoeien, kunt u ervoor kiezen om een wasmachine te gebruiken. Om dit te doen, heb je een vertrouwde mesh waszak om de delicate vezels van uw trui te beschermen tijdens het roeren. Wanneer u de wasmachine laadt, vermijd dan om grotere items zoals handdoeken en denim jeans in je truien en delicatesse te stoppen.

Dit is riskanter dan handen wassen, dus zorg ervoor dat u deze stappen precies volgt:

 1. Behandel de vlekken op je trui.
 2. Plaats je gebreide kleding in aparte gaas waszakken. Dit voorkomt pilling en snagging in de wasmachine.
 3. Stel de watertemperatuur in op de koudste die beschikbaar is. Warm water zorgt ervoor dat natuurlijke vezels en zelfs sommige synthetische stoffen rafelen; heet water zorgt ervoor dat materialen als wol en kasjmier krimpen.
 4. Kies de zachtste cyclus, zoals Delicates of Permanent Press of de Handwascyclus. Als u een wasmachine met een bovenlader bezit, begin dan met de cyclus en laat het bassin vullen met water voordat u uw trui erin doet. Voeg het wasmiddel toe en dompel je trui onder. Voor front-loading machines, doe in het wasmiddel, dan de trui, en begin dan met de wascyclus.
 5. Selecteer geen spin. Sla dat deel van de was over.
 6. Zodra het wassen is gedaan, verzamel je de trui en bal je hem voorzichtig op. Wring het kledingstuk NIET uit. Knijp gewoon wat van het water uit voordat je de trui overbrengt naar een handdoek. Leg het plat. Rol de kleding op met de handdoek. Knijp weer.
 7. Nadat je overtollig vocht hebt verwijderd, rol je de trui uit de handdoek en begin je hem voorzichtig opnieuw te vormen. Duw de ribbels tegen elkaar langs de polsen, taille en halslijn.
 8. Laat je gebreide items 24 uur aan de lucht drogen.
Lees ook:   vriezer schoonmaken hoe vaak

Moeten truien binnenstebuiten worden gewassen?

Ja, doen! Het binnenstebuiten wassen van een trui komt in de gebieden die meestal niet worden gewassen, zoals de oksels. Het wasmiddel en het water zullen in staat zijn om onzichtbare vlekken uit te werken die een spotbehandeling mogelijk niet volledig heeft bereikt. Ook zijn alle afbeeldingen of versieringen die zich op de voorkant van uw kleding bevinden beschermd wanneer u het item binnenstebuiten keert.

handen die een nette schone stapel wollen vasthouden

Hoe vlekken op truien te behandelen

Een oude vlek gespot waarvan je niet wist dat die er was? Maak je niet druk. Je trui is niet per se verpest. Trui schoonmaken om te redden! Het enige wat je hoeft te doen is de vlek behandelen. Je kunt eerst proberen de vlek met wat water weg te spoelen, maar als het hardnekkiger is, moet je de plek misschien met witte azijn deppen. Laat de azijn een paar minuten insijpelen voordat je de vlek opnieuw doorspoelt met schoon water.

Als de vlek is opgeheven, pak dan 3 procent waterstofperoxide. Laat het een paar minuten op de vlek zitten en was het gebied vervolgens met water. Gebruik daarna de wasmethode die u verkiest. De vlek moet weg zijn of in ieder geval minder opvallen dan voorheen.

Kun je truien in de droger doen?

Het is nooit aan te raden om een trui die is gemaakt van wol, kasjmier, zijde of een mix van natuurlijke vezels en bont in de droger te stoppen. De reden is de hitte die het materiaal zou beschadigen of krimp, pilling of slijtage zou veroorzaken. Daarom is de beste manier om een trui te drogen, deze aan de lucht te drogen.

Lees ook:   HG wand en vloervoegen beschermer Dé optimale voegenbeschermer

Als je eenmaal klaar bent met het handen wassen of het wassen van je trui, moet je hem nooit uitwringen. De vezels kunnen op die manier worden uitgerekt en beschadigd. De veiligere optie is om je gebreide kledingstuk te pakken en plat op een absorberende handdoek te leggen (bij voorkeur een die geen pluisjes maakt). Rol de trui op met de handdoek en knijp er vervolgens voorzichtig in. Het overtollige water wordt verwijderd.

Ten tweede, hang je truien nooit op om ze te drogen. Net als het plaatsen van je truien in de droger, kan het ophangen van een natte trui het materiaal uitrekken, wat je niet wilt. Je kunt veel droogrekken te koop vinden, inclusief pop-upversies, zodat je je truien plat aan de lucht kunt leggen.

Inpakken

een vrouw die er warm en knus uitziet in verse room breisels

Je gebreide truien fris en schoon houden is gemakkelijk als je weet wat je moet doen. Koud water bij het wassen of machinaal wassen, luchtdrogen en het plat leggen van de kledingstukken – nooit wringen – is de beste manier om het aan te pakken. Doe dat, en je favoriete truien gaan lang, lang mee.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.