Zelfgemaakte glazenwasser recepten die werken

In de winkel gekochte glazenwassers kunnen vol zitten met giftige chemicaliën en na verloop van tijd ook erg duur zijn. Als u geld wilt besparen en helemaal groen wilt worden, kunt u overwegen om uw eigen zelfgemaakte glazenwasser te maken.

We hebben vier verschillende recepten samengesteld, zodat je er een paar kunt proberen voordat je je nieuwe favoriete methode vindt om de ramen schoon te maken en een streeploze afwerking te bereiken.

Je weet maar nooit; een van deze kan precies datgene zijn dat je doorgeeft aan je kleinkinderen!

Inhoudsopgave
 • Hoe zelfgemaakte glazenwasser te maken
 • Tips voor het schoonmaken van Windows
 • Prachtige Ramen

Hoe zelfgemaakte glazenwasser te maken

Laten we eens kijken naar onze beste receptsuggesties! Als je er een niet leuk vindt, kun je altijd een ander proberen.

Geurvrije reiniger

Deze doe-het-zelf glasreiniger duurt een paar minuten om te maken. Bovendien gaat het om ingrediënten die je waarschijnlijk al hebt en may werken zelfs beter dan in de winkel gekochte opties.

 1. Kook een kopje gefilterd water.
 2. Gebruik een trechter om 1/2 eetlepel maïzena toe te voegen aan een spuitfles.
 3. Voeg het gekookte water toe.
 4. Doe de dop op de spuitfles en schud om de maïzena op te lossen.
 5. Voeg nu 1/8 kopje ontsmettingsalcohol toe. Hoe hoger het percentage isopropyl, hoe effectiever de reiniger zal zijn. De ontsmettingsalcohol helpt het glas sneller te drogen en voorkomt strepen.
 6. Voeg 1/8 kopje gedistilleerde witte azijn toe. De zure azijn kan de film op ramen, glas en spiegels afbreken.
 7. Dop de fles af en schud goed. Nu is het klaar voor gebruik!

Nog een detail

Dit zou een paar maanden moeten duren. De alcohol en azijn werken als een natuurlijk conserveermiddel.

Azijn en afwasmiddel

Azijn is geweldig voor het verwijderen van het vuil en de film die veel ramen bedekt. Afwasmiddel verwijdert ook vet en vuil, dus deze combinatie is behoorlijk krachtig in het elimineren van de opbouw op ramen. Bovendien kunt u essentiële oliën toevoegen als u wilt dat deze glazenwasser wordt geparfumeerd.

 1. Meng 1/4 kopje gedistilleerde witte azijn, 1/2 theelepel afwasmiddel en twee kopjes water in een spuitfles. Schud om te mengen.
 2. Voeg 10-15 druppels van je favoriete etherische oliën toe (optioneel). Schud om te combineren.
 3. De mix is klaar voor gebruik!

Top Tip

Als je geen gedistilleerde witte azijn hebt, ruil het dan in voor 1/4 kopje citroensap. Citroensap is ook geweldig voor het verwijderen van vet en vuil. Houd er rekening mee dat de spray niet zo lang meegaat bij het gebruik van citroensap.

Waterstofperoxidereiniger

Waterstofperoxide is een geweldige huishoudelijke reiniger omdat het een antimicrobiële en oxiderende stof is (1). Wanneer u rond het huis gebruikt, zorg er dan voor dat u de veilige drie procent-oplossing krijgt.

 1. Meng 1/2 kopje waterstofperoxide en 1,5 kopjes water in een spuitfles.
 2. Goed schudden om te combineren.
 3. Verwijder voor gebruik op glas alle grote vlekken met ontsmettingsalcohol op een wattenschijfje. Gebruik dan je waterstofperoxide spray zoals normaal.

Ontsmettingsalcoholreiniger

Dit supereenvoudige recept omvat water, ontsmettingsalcohol, azijn en essentiële oliën als je ze wilt. Het is eenvoudig te maken en duurt slechts een minuut als je eenmaal je ingrediënten hebt.

 1. Maak een 1:1 oplossing van water en ontsmettingsalcohol in een spuitfles.
 2. Voeg twee eetlepels gedistilleerde witte azijn toe.
 3. Voeg 10-15 druppels etherische olie toe als je wilt.
 4. Schud om te combineren.

Tips voor het schoonmaken van Windows

Zelfs als je de beste glazenwasser ter wereld hebt, kun je nog steeds eindigen met strepen als je de juiste etiquette niet kent. Hier zijn enkele fool-proof tips voor het bereiken van sprankelende schone ramen:

 • Kies het juiste doek: We raden ten zeerste aan om microvezeldoeken te gebruiken voor het reinigen van ramen, glas en spiegels. Microvezeldoek is zeer absorberend, superzacht en laat een pluisvrije afwerking achter.
 • Z-vormige patronen: Veeg in z-vormige patronen om ervoor te zorgen dat je geen vlekken mist.
 • Laat ramen drogen: Voordat u beslist of er strepen zijn, laat u de ramen volledig drogen. Je merkt misschien dat de strepen verdampen met vocht. Als er strepen na zijn, herhaalt u het reinigingsproces.
 • Nooit uitspoelen: Spoel uw ramen nooit af nadat u ze hebt schoongemaakt. Het reinigen van ramen met alleen water zal zeker resulteren in strepen.
 • Probeer eens een wisser: Voor een professionele afwerking combineer je je doe-het-zelf glazenwasser met een wisser. Dit is een geweldige manier om het risico op strepen te elimineren.

Prachtige Ramen

Zelfs professionals raden vaak aan om uw eigen glazenwasseroplossing te maken. In de winkel gekochte opties zitten vol met chemicaliën en kunnen in de loop van de tijd duur zijn. Bovendien kunt u op deze manier minder plastic verpakkingen gebruiken.

Onze vier recepten zijn gemaakt met milieuvriendelijke ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt! Dus de volgende keer dat u uw ramen gaat schoonmaken, besteedt u een paar minuten aan het maken van een van deze oplossingen en kijkt u wat u denkt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?