Hoe maak je een Nespresso-apparaat schoon (verwijder je voor altijd van verbrande koffie)

Heeft u een Nespresso apparaat van DeLonghi? Misschien is het een Breville of VertuoPlus. Misschien heb je ook een originele Nespresso-machine zoals de Creatista Pro of Lattissima One.

Het maakt niet uit welk model je hebt. Je weet dat Nespresso machines geweldig zijn en heerlijk koffie maken.

Helaas moeten de Nespresso machines regelmatig worden schoongemaakt en ontkalkt om het goed te laten werken en uw koffie heerlijk te laten smaken. Dus vandaag praten we over het schoonmaken en ontkalken van Nespresso-machines, zodat u elke ochtend kunt genieten van vers smakende koffie.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak nespresso-apparaat te reinigen
 • Hoe maak je een Nespresso-apparaat schoon
 • Een Nespresso-apparaat reinigen na gebruik
 • Hoe een Nespresso-apparaat te ontkalken
 • Diy ontkalkingsoplossing
 • Tips voor het verzorgen van nespresso-apparaat
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak nespresso-apparaat te reinigen

Productafbeelding van de Nespresso VertuoPlus koffie- en espressomachine van De'Longhi, Grijs

Een Nespresso-apparaat moet dagelijks worden schoongemaakt. Dit omvat echter alleen het reinigen van de lekbak, ervoor zorgen dat de capsulecontainer leeg is en het water verversen.

Deze dagelijkse schoonmaak helpt om te voorkomen dat delen van uw machine, zoals de lekbak, bacteriën en schimmels laten groeien. Het verwijdert ook de koffieresten die een bittere smaak aan je brouwsel toevoegen.

Uw Nespresso-apparaat moet ook ongeveer elke 3 maanden of 300 koffies worden ontkalkt. De mineralen in leidingwater bouwen zich in de loop van de tijd langzaam op. De opbouw voegt een vreemde smaak toe aan uw koffie en kan er uiteindelijk voor zorgen dat uw machine niet meer goed werkt.

Het ontkalkingsproces verwijdert de opbouw, zodat u kunt blijven genieten van heerlijk smakende koffie.

Hoe maak je een Nespresso-apparaat schoon

Het reinigen van een Nespresso-apparaat is de beste manier om te voorkomen dat schimmels en bacteriën in uw machine groeien. Hier leest u hoe u uw Nespresso-apparaat eenvoudig kunt reinigen.

 • Tijd: 15-20 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel
 • Een 32oz-container die onder de kop van uw machine past
 • Zachte doek
 • Handdoeken drogen

1. Reinig de watertank

Verwijder de watertank uit uw machine en leeg deze in de gootsteen. Was vervolgens je watertank met de hand met een milde afwasmiddel. Zodra het schoon is, spoel je het grondig af om alle zeep te verwijderen.

Laat je watertank aan de lucht drogen of droog hem met een schone doek. Dit voorkomt de groei van schimmels of bacteriën omdat het gedijt in natte omstandigheden.

Vergrendel uw watertank weer op zijn plaats op uw Nespresso-apparaat.

2. Reinig de capsulecontainer

Inspecteer de capsulecontainer en zorg ervoor dat er geen gebruikte capsule in de container op de loer ligt. Als dat het geval is, verwijdert u het.

Verwijder de capsulecontainer uit uw machine en was deze met de hand met milde afwasmiddel en water. Spoel het grondig af en laat het aan de lucht drogen.

Terwijl de capsulecontainer aan de lucht droogt, kijkt u in de machine en zoekt u de capsuledetectorlens.

Gebruik een zachte doek om de lens voorzichtig schoon te vegen. Gebruik geen water of zeep. Uw doel is om eenvoudig eventuele vlekken op de lens te verwijderen.

Vervang de capsulecontainer wanneer deze droog is.

3. Maak de lekbak schoon

Verwijder de lekbak en was deze met milde afwasmiddel en warm water. Spoelen. Droog het af met een handdoek voordat u het terugbrengt naar uw machine.

4. Veeg de buitenkant schoon

Gebruik een zachte doek om de buitenkant van uw machine af te vegen. Zorg ervoor dat u de koffie-uitlaat, buitenranden en binnenmuren reinigt.

5. Machine reinigingsproces

Om de interne werking van uw machine te reinigen, moet u een reinigingsproces op uw machine uitvoeren. Vul het waterreservoir met water en verwarm vervolgens uw machine. Wacht tot het lampje stopt met knipperen.

Zodra het lampje is gestopt met knipperen en stabiel is, plaatst u uw grote container op de bekerbak. Druk snel 3 keer binnen 2 seconden op de knop op uw machine om het reinigingsproces te starten. Water moet binnen een paar minuten verschijnen en het reinigingsproces moet binnen 7 minuten zijn voltooid.

Een Nespresso-apparaat reinigen na gebruik

Nadat u uw Nespresso-apparaat hebt gebruikt, moet u een zachte doek gebruiken om de machine af te vegen. Zorg er ook voor dat u de stoompijp afveegt en verwijder eventuele melkresten die zich op de toverstaf kunnen bevinden.

Hoe een Nespresso-apparaat te ontkalken

De mineralen in het water zullen uiteindelijk kalkaanslag in uw machine veroorzaken. Deze opbouw heeft invloed op de prestaties van uw machine en de smaak van uw koffie. Ontkalk uw machine elke 3 maanden om de kalkaanslag te verwijderen.

Dit is de beste manier om een Nespresso-apparaat te ontkalken.

 • Tijd: 30-45 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel
 • Grote container die ongeveer 1 liter of 32oz water bevat en op de bekerbak past
 • Nespresso ontkalkingsoplossing

1. Machine voorbereiden

Leeg de lekbak en de capsulecontainer. Geef ze een snelle wasbeurt voordat je ze in je machine vervangt.

Leeg dan je watertank. Je moet het vullen met 1 eenheid ontkalkingsvloeistof en 17oz water. Vergrendel uw watertank op zijn plaats op uw machine.

Verwarm uw machine.

2. Ga naar de ontkalkingsmodus

U moet de ontkalkingsmodus van uw machine openen. Verschillende modellen hebben verschillende manieren om de ontkalkingsmodus in te gaan. Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw model voor de specifieke instructies voor uw model.

Over het algemeen kunt u de machinekop openen om de capsule uit te werpen. Sluit vervolgens het hoofd en beweeg de hendel naar rechts zodat deze zich in de ontgrendelde positie bevindt. Houd nu de knop ingedrukt totdat het lampje oranje begint te knipperen.

Vertuo en VertuoPlus Nespresso machines hebben één knop die je ongeveer 7 seconden ingedrukt houdt.

De Pixie, Inissia en CitiZ modellen hebben 2 knipperende knoppen die tegelijkertijd 3 seconden moeten worden ingedrukt.

De Prodigio vereist dat je tegelijkertijd op de drie koffieknoppen drukt en ze 3-6 seconden ingedrukt houdt.

3. Ontkalk de Nespresso Machine

Zodra het lampje oranje knippert, hebt u 45 seconden om te beginnen met het ontkalken van uw machine. Plaats de grote container onder de kop en draai de hendel naar links om de machine te vergrendelen.

Het ontkalken wordt automatisch gestart.

4. Spoel de Nespresso Machine

Nadat u uw Nespresso-apparaat hebt ontkalkt, knippert het lampje niet meer oranje. Het is nu tijd om je machine af te spoelen.

Dump de inhoud van het ontkalkingsproces in de gootsteen. Verwijder uw watertank, capsulecontainer en lekbak. Was ze met milde afwasmiddel en spoel ze goed af voordat je ze terugbrengt naar je Nespresso-apparaat.

Vul je watertank met vers drinkwater. Leg je grote bak terug op de bekerbak om het spoelwater op te vangen.

Druk eenmaal op de knop om de spoelcyclus te starten. De spoelcyclus verwijdert de resten van het ontkalkingsproces uit uw Nespresso-apparaat.

5. Sluit de ontkalkingsmodus af

Zodra het spoelproces is voltooid, dumpt u de vloeistof in uw grote container in de gootsteen.

Op sommige machines moet u de ontkalkingsmodus handmatig afsluiten. Doe dit door op alle koffieknoppen te drukken totdat de machine piept. U hebt nu de ontkalkingsmodus verlaten.

Laat uw machine minstens 10 minuten drogen. Vul vervolgens de watertank opnieuw met vers water. Je bent klaar om een verse kop koffie te zetten.

Diy ontkalkingsoplossing

In plaats van een ontkalkingskit of -oplossing te kopen, kunt u uw eigen maken door dit recept te volgen.

Maak een oplossing door gelijke delen water met azijn te mengen. Giet de oplossing in uw watertank. Zorg ervoor dat u de machine minstens 5 keer afspoelt om de tas te verwijderente van azijn.

Een andere optie is om citroensap te gebruiken in plaats van azijn in je ontkalkingsoplossing. Nogmaals, u gebruikt een verhouding van 1: 1 citroensap en water en voegt de oplossing toe aan uw watertank. Spoel je machine twee keer af om de smaak van het citroensap te verwijderen.

Tips voor het verzorgen van nespresso-apparaat

Nespresso machines kunnen 5-10 jaar meegaan met zorgvuldig onderhoud. Hier zijn enkele hacks om de levensduur te verlengen.

 • Laat het deksel gesloten om te voorkomen dat vuil of stof uw machine binnendringt.
 • Was de watertank dagelijks.
 • Geef uw Nespresso-apparaat een snelle spoelcyclus voor en na elk brouwsel als u tijd heeft.
 • Gebruik geen sterke reinigingsmiddelen zoals bleekmiddel in uw machine.

Veelgestelde vragen

Waarom kan ik de lekbak niet verwijderen?

Sommige lekbakjes van nespresso-machines komen er niet uit. In plaats daarvan vouwen ze zich op zodat je een grotere beker onder de dispenser kunt plaatsen.

Andere keren kan de lekbak vast komen te zitten door overgebleven koffie. Probeer het een beetje te wiebelen en til het vervolgens op om de lekbak te verwijderen.

Moet u een Nespresso-apparaat reinigen?

Ja, u moet uw Nespresso-apparaat reinigen om te voorkomen dat schimmels, meeldauw en bacteriën in uw machine groeien.

Is azijn schadelijk voor Nespresso?

Na verloop van tijd kan azijn de rubberen onderdelen in uw machine wegvreten. Het is het beste om uw garantie en de instructies van de fabrikant te controleren voordat u azijn in uw Nespresso-apparaat gebruikt, omdat het gebruik van azijn soms de garantie ongeldig maakt.

Waarom smaakt mijn Nespresso koffie verbrand?

Er zijn verschillende redenen waarom uw Nespresso koffie verbrand kan smaken. Mogelijk overextracteert u de koffiecapsules te veel.

Uw machine kan vuil zijn. Het ontkalken en schoonmaken van uw Nespresso-apparaat geeft u weer heerlijk smakende koffie.

Mogelijk gebruikt u ook verlopen of niet-verzegelde pods. Controleer de vervaldatum om er zeker van te zijn dat u verse pods gebruikt.

Hoe lang gaan Nespresso machines mee?

De meeste Nespresso machines moeten tussen de 5 en 10 jaar meegaan.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Schimmel verwijderen? Schimmel bestrijden met deze 3 tips