zonnepanelen schoonmaken hoe

Zonnepanelen Schoonmaken Hoe: Alles wat je moet weten

Als trotse eigenaar van zonnepanelen is het belangrijk om te weten hoe je ze schoonmaakt. Een zonnepaneel dat vies is, kan namelijk minder rendement opleveren. Maar hoe pak je dit precies aan? In dit artikel leggen we je alles uit over het schoonmaken van zonnepanelen.

Wat zijn zonnepanelen?

Voordat we ingaan op het schoonmaken van zonnepanelen, is het belangrijk om te weten wat zonnepanelen precies zijn en hoe ze werken. Een zonnepaneel is een apparaat dat zonlicht omzet in elektriciteit. Dit gebeurt via zogenaamde fotovoltaïsche cellen, die het zonlicht opvangen en omzetten in gelijkstroom. Een omvormer zet deze gelijkstroom vervolgens om in wisselstroom, die bruikbaar is voor het elektriciteitsnet.

Waarom is het belangrijk om zonnepanelen schoon te maken?

Zonnepanelen zijn over het algemeen onderhoudsvrij. Toch is het belangrijk om ze af en toe schoon te maken. Een zonnepaneel dat vies is, kan namelijk minder rendement opleveren. Dit komt doordat vuil en stof het zonlicht tegenhouden, waardoor er minder zonlicht op de fotovoltaïsche cellen valt. Het gevolg hiervan is dat er minder elektriciteit wordt opgewekt. Door je zonnepanelen regelmatig schoon te maken, zorg je ervoor dat ze optimaal blijven presteren.

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak je zonnepanelen schoongemaakt moeten worden, hangt af van verschillende factoren. Zo spelen onder andere de locatie van je zonnepanelen, het weer en de mate van vervuiling een rol. Over het algemeen is het aan te raden om je zonnepanelen minimaal één keer per jaar schoon te maken. Wanneer je zonnepanelen op een plek staan waar veel vuil en stof terechtkomt, is het verstandig om ze vaker schoon te maken.

Lees ook:   Welke maat luchtontvochtiger heb ik nodig?

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Het schoonmaken van zonnepanelen is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om het op de juiste manier te doen. Zo voorkom je beschadigingen aan je zonnepanelen en zorg je ervoor dat ze optimaal blijven presteren. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je zonnepanelen schoonmaakt:

Stap 1: Controleer de veiligheid
Voordat je begint met het schoonmaken van je zonnepanelen, is het belangrijk om de veiligheid te controleren. Zorg ervoor dat je veilig op je dak kunt komen en dat je niet uitglijdt. Draag bij voorkeur antislipschoenen en gebruik een valbeveiliging. Twijfel je over je eigen veiligheid? Schakel dan een professional in.

Stap 2: Maak de zonnepanelen nat
Maak de zonnepanelen eerst nat met water. Dit kun je doen met een tuinslang of een emmer water. Zo week je het vuil los en voorkom je krassen op de panelen.

Stap 3: Reinig de zonnepanelen
Gebruik vervolgens een zachte borstel of een spons om de zonnepanelen schoon te maken. Gebruik geen schuurmiddelen of harde borstels, deze kunnen krassen veroorzaken op de panelen. Maak de borstel of spons nat met water en eventueel wat schoonmaakmiddel. Een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep of afwasmiddel is voldoende.

Stap 4: Spoel de zonnepanelen af
Spoel de zonnepanelen vervolgens af met water. Dit kun je doen met een tuinslang of een emmer water. Zorg ervoor dat al het schoonmaakmiddel is verwijderd.

Stap 5: Droog de zonnepanelen af
Droog de zonnepanelen tot slot af met een droge doek of een wisser. Dit voorkomt dat er strepen of vlekken achterblijven op de panelen.

Lees ook:   hoe tegels schoonmaken

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van zonnepanelen

1. Kan ik mijn zonnepanelen schoonmaken met een hogedrukreiniger?
Nee, het is af te raden om je zonnepanelen schoon te maken met een hogedrukreiniger. Hierdoor kunnen de panelen beschadigd raken.

2. Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken als het regent?
Nee, als het regent worden je zonnepanelen vanzelf schoongespoeld. Je hoeft ze dan niet extra schoon te maken.

3. Kan ik mijn zonnepanelen het beste schoonmaken met warm of koud water?
Het maakt niet uit of je warm of koud water gebruikt om je zonnepanelen schoon te maken. Het belangrijkste is dat je geen heet water gebruikt, omdat dit schade kan veroorzaken aan de panelen.

4. Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken als er sneeuw op ligt?
Nee, je hoeft je zonnepanelen niet schoon te maken als er sneeuw op ligt. Het is juist beter om de sneeuw te laten liggen, omdat dit een isolerende werking heeft en ervoor zorgt dat de panelen minder snel afkoelen.

5. Kan ik mijn zonnepanelen schoonmaken met azijn?
Nee, het is af te raden om je zonnepanelen schoon te maken met azijn. Azijn kan namelijk het glas van de panelen aantasten.

Conclusie

Het schoonmaken van zonnepanelen is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren. Door je zonnepanelen regelmatig schoon te maken, voorkom je dat vuil en stof het rendement van de panelen verminderen. Volg bij het schoonmaken van je zonnepanelen altijd de juiste stappen en gebruik geen schuurmiddelen of harde borstels. Op deze manier zorg je ervoor dat je zonnepanelen in goede conditie blijven en dat je nog jarenlang kunt profiteren van duurzame energie.