Vechten & zilvervisjes voorkomen: 7 verdelgers professionele tips

Ze zijn klein, wendbaar en bijna iedereen ontdekt ze in de loop van hun leven in hun eigen vier muren: zilvervisjes. Hoewel de kleine insecten niet schadelijk zijn voor de gezondheid, walgen de meeste mensen ervan en vinden ze ze onhygiënisch.

Vooral tijdens de koude herfst- en wintermaanden verblijven zilvervisjes steeds vaker in menselijke habitats. Hoe je zilvervisjes kunt bestrijden en een nieuwe plaag kunt voorkomen, laten we je in dit artikel zien.

Pestprofiel: De zilvervis

Uiterlijk van de zilvervis

Zilvervisjes, ook indien Zilvervisjes (Lepisma saccharina |) zijn vleugelloze, 6-voets insecten die ongeveer 1 cm lang zijn en twee lange, draadachtige tactiele antennes aan de voorkant hebben. Er zijn ook drie aanraakgevoelige staartaanhangsels aan het einde van de buik. De zilvervis dankt zijn naam aan zijn zilverachtige glinsterende gepantserde schubben, die zich na de derde rui op de rug van het dier bevinden.

Habitat van de zilvervis

Zilvervisjes verblijven graag op warme en vochtige plaatsen, daarom zijn ze te vinden in menselijke woningen, voornamelijk in keukens en wasruimtes en badkamers. De optimale warmte- en vochtigheidsomstandigheden liggen tussen 20°C – 30°C en 80% – 90% luchtvochtigheid.

De dieren zijn nachtdieren en schrikken terug voor licht. Overdag verblijven de zilvervisjes daarom het liefst op donkere plekken, zoals in, onder of achter:

  • Scheuren en voegen
  • Keukenkastjes
  • Badkamerkasten
  • Wasmachine of vaatwasser
  • Droger
  • Koelkast
  • Wallpapers
  • Plinten

Voeding van zilvervisjes

Zilvervisjes zijn niet erg kieskeurig over hun maaltijden, maar geven de voorkeur aan zetmeelrijk en daarom suikerhoudend voedsel. Naast huidschubben, haar en dode insecten knabbelen ze ook graag aan voorwerpen die getroffen zijn door pasta, omdat dit dextrine (zetmeelafbraakproducten) bevat. Op het menu staan ook boekomslagen, fotoalbums en tijdschriften. Bovendien knabbelen ze graag aan verschillende textielsoorten, zoals katoen, linnen en zijde, evenals mallen.

De hexapoden zijn ook echte overlevenden en kunnen maandenlang verhongeren zonder voedsel zonder schade op te lopen. Daarom is het zo belangrijk dat de zilvervisjes grondig en volledig worden geëlimineerd.

Levensduur en reproductie van zilvervisjes

Afhankelijk van de omstandigheden hebben zilvervisjes tussen de 4 en 36 maanden nodig om op te groeien, bij kamertemperatuur ongeveer een jaar. De dieren kunnen dan een echte pensioenleeftijd bereiken in vergelijking met andere insecten, omdat de levensduur maximaal 8 jaar is.

De vrouwtjes leggen ongeveer 20 eieren per jaar, bij voorkeur in donkere scheuren en gewrichten en bij een temperatuur tussen 25°C – 30°C. Daardoor kunnen de insecten zich heel snel ontwikkelen tot een echte plaag.

Waar komen zilvervisjes vandaan? Oorzaken en redenen

Als je de hexapoden in je vier muren ontdekt, is het logisch dat niet alleen de vecht zilvervisjes, maar ook om de oorzaak van de plaag tot op de bodem uit te zoeken. Als je slechts af en toe een exemplaar opmerkt, is dat geen reden tot paniek. Als u echter vaker zilvervisjes ziet rondkruipen, is dit een sterke indicator van een vochtprobleem of schimmelplaag in uw huis.

Normaal gesproken leven zilvervisjes in pijpen en waterleidingen. Als uw vier muren echter een warmere, nattere habitat vertegenwoordigen en mogelijk zelfs schimmel kan worden gevonden, laten ze deze leidingen achter en maken ze zich comfortabel in uw keuken, badkamer en co.

Middelen tegen Zilvervis: Vechten en preventie

Als u op zoek bent naar middelen om zilvervisjes te bestrijden, zult u op internet verschillende tips tegenkomen.

Zilvervisjes bestrijden met huismiddeltjes &chemische producten

Sommige websites en blogs bevelen natuurlijke huismiddeltjes aan om zilvervisjes te bestrijden, zoals:

  • Lijmvallen met honing – Bij deze doe-het-zelfmethode worden reepjes bakpapier bedekt met honing en ’s nachts gelegd. De zilvervisjes worden aangetrokken door suikerhoudende honing en blijven blijf bij de valstrik.
  • Zelfklevende vallen met geuren – Deze vallen zijn verkrijgbaar in bijna elke ijzerhandel. De zilvervisjes worden door geurstoffen naar de val gelokt, waaraan ze vervolgens blijven plakken.
  • Lavendel, citroen of azijn – zilvervisjes vinden de geur van lavendelolie, citroen en azijn uiterst onaangenaam. De installatie van kommen met een mengsel van water en een van deze stoffen moet de insecten vervolgens verdrijven.
  • Zuiveringszout en suiker – In dit huismiddeltje worden zuiveringszout en suiker gemengd en wordt het mengsel in de getroffen kamers gelegd. De suiker aangetrokken vissen sterven wanneer ze het eten.

Al deze remedies tegen zilvervisjes zijn vrij van chemische verontreinigende stoffen, goedkoop en onschadelijk voor mens en dier. De methoden zijn echter niet bepaald effectief en een gevecht met hen is erg vervelend. Met een zeer lage besmetting en slechts een handvol dieren, kan het echter zinvol zijn om eerst te proberen de zilvervisjes te bestrijden met huismiddeltjes.

Als de huismiddeltjes niet het gewenste effect bereiken, nemen veel mensen vervolgens hun toevlucht tot chemische middelen zoals ongediertesprays, gifaas of ammoniak. Hoewel deze effectiever zijn dan zelfgemaakte bestrijdingsmethoden, zijn ze zeer ongezond voor mens, dier en milieu.

Laat zilvervisjes elimineren door ongediertebestrijder

De meest effectieve en duurzame manier om zilvervisjes te bestrijden, is door een professionele ongediertebestrijder in te huren om het te elimineren. Hij kent precies de toegangswegen en schuilplaatsen van de hexapoden en kan u waardevolle tips geven om een nieuwe besmetting te voorkomen.

De manier waarop de verdelger de controle uitvoert, hangt af van de expertise en middelen van de betreffende aanbieder. Bij BugStop richten we ons op milieuvriendelijke en duurzame ongediertebestrijding, d.w.z. voornamelijk op biologische, ecologische en thermische processen. Onze experts evalueren ter plaatse precies welke methode in uw geval het meest zinvol is en stemmen vervolgens samen met u de volgende stappen af.

In de regel kan ons team binnen 24 uur na ingebruikname beginnen met vechten. Afhankelijk van de inspanning ligt de verwijderingstijd tussen de 1-3 uur (reistijd niet inbegrepen).

7 tips voor effectieve bestrijding &preventie van zilvervisjes

Zodra de zilvervisjes zijn geëlimineerd, kun je eindelijk diep ademhalen en weer rustig op blote voeten door de keuken en badkamer lopen. Om ervoor te zorgen dat het vervelende ongedierte zich echter niet direct bij u nestelt, moet u enkele preventieve maatregelen nemen.

  1. Ventileer regelmatig – Omdat zilvervisjes liever op plaatsen met een hoge luchtvochtigheid verblijven, moet u consequent en regelmatig ventileren. In plaats van uw ramen lang te kantelen, moet u echter meerdere keren per dag ventileren. Dit is zowel efficiënter als energiebesparend. In kamers zonder ramen moet de deur in plaats daarvan worden geopend, zodat vocht zich niet ophoopt. Als de luchtvochtigheid ondanks ventilatie te hoog blijft, kan een luchtontvochtiger helpen om deze te verminderen.
  2. Schimmel verwijderen Omdat schimmel een aantrekkelijke voedselbron is voor zilvervisjes en ook over het algemeen gevaarlijk is voor mensen, moet schimmel door het hele huis worden verwijderd.
  3. Droog de was goed af – Hang indien mogelijk uw gewassen wasgoed op in een daarvoor bestemde droogruimte of gebruik een droger. Als de natte kleding in de badkamer, keuken of andere woonkamers wordt opgehangen, stijgt de luchtvochtigheid daar en trekt dus zilvervisjes aan.
  4. Regelmatig schoonmaken – Een schoon en stofvrij appartement is de beste voorwaarde om ongedierte van alle soorten te vermijden. Frequent stofzuigen en dweilen zal haar, mijten, huidschilfers en andere potentiële voedselbronnen voor zilvervisjes verwijderen, waardoor het risico op besmetting aanzienlijk wordt verminderd.
  5. Spoelafvoeren – Zilvervisjes komen meestal het appartement binnen via leidingen en afvoeren en verstoppen zich daar graag. Daarom is het raadzaam om ze regelmatig te spoelen met ecologische pijpreiniger en heet water en, indien mogelijk, om ze te sluiten wanneer ze niet nodig zijn.
  6. Afdichten van scheuren, spleten &co. – Om de zilvervisjes te beroven van mogelijke terugtrekkingen en schuilplaatsen, moeten lekkende scheuren, spleten en gewrichten worden geïdentificeerd en afgedicht.
  7. Hermetisch afsluiten van voedsel – Rond dOm zilvervisjes de toegang tot voedsel te ontnemen, moet al het voedsel in de keuken en opslagruimten worden vergrendeld. Als u huisdieren heeft, moeten huisdiervoer en traktaties ook worden gesloten in goed afsluitbare containers. Op deze manier kunt u ook effectief besmetting door ander ongedierte, zoals muizen, voorkomen.

Conclusie – Laat de professional het doen met zilvervisjes

Een besmetting door zilvervisjes is walgelijk voor de meeste mensen en in de meeste gevallen extreem zenuwslopend. Het gebruik van huismiddeltjes voor controle heeft alleen zin als je de dieren zelden en slechts af en toe ziet, want met deze methoden krijg je het probleem in het beste geval onder controle. Chemische methoden, hoewel iets effectiever, zijn zeer schadelijk voor het milieu en kunnen een ernstig gezondheidsrisico vormen voor mens en dier.

De eenvoudigste en snelste manier om uw zilvervisprobleem onder controle te krijgen, is door een professionele verdelger in te huren om het te elimineren. Onze BugStop ongedierte experts hebben tientallen jaren ervaring met professionele ongediertebestrijding en hebben gegarandeerd een oplossing voor uw probleem.

Wilt u ook nog eens snel en discreet verwijderen van uw zilvervisjesplaag, neem dan nu vrijblijvend contact met ons op via e-mail of telefoon om een individuele vaste prijsofferte te ontvangen.

Wij staan de klok rond voor u klaar – u kunt ons bereiken van maandag tot en met zondag en op feestdagen van 09:00 – 19:00 uur!

Lees ook:   hoe kan je yeezys schoonmaken