Zorg voor kasjmieren kleding


Zorg voor kasjmieren kleding

 • Begrijp kasjmiervezel
 • Stomerij kasjmier
 • Handen wassen kasjmier
 • Wasmachine kasjmier
 • Kasjmier drogen
 • Ontkringend kasjmier
 • Kasjmier beschermen tegen schade
 • Wolmottenplaag voorkomen
 • Tips voor het bewaren van kasjmier kleding

De kleding in uw collectie gemaakt van kasjmier heeft ongetwijfeld een speciale plaats als stukken die met veel zorg en aandacht moeten worden gedragen. Vaak duur, altijd luxe – kasjmier kledingstukken zijn een tijdloze hoeksteen van mode op zijn best. Dit niveau van prestige vraagt om de allerbeste praktijken bij het reinigen, opslaan en bewaren van deze kleding.

Waarom is Kasjmier een luxe textiel

Kasjmier is al duizenden jaren oppermachtig in de wereld van natuurlijk vezeltextiel, en te denken dat het is gesponnen uit de fijne ondervacht van bepaalde berggeiten lijkt rechtstreeks uit een sprookje geplukt.

Het proces dat het bossige wintervlies van rond de nek van een geit neemt om het in de weelderige zachtheid kasjmier te veranderen, is een tijdrovende en nauwgezette taak.

Het begint in het voorjaar, wanneer geiten van nature hun donzig-zachte dubbele fleece afwerpen die de hele winter is gegroeid om ze warm te houden. De ondervacht kan worden afgeschoren of bij voorkeur worden doorgekamd om plukjes fleece vrij te maken om in strengen garen te spinnen.

Eenmaal geverfd, wordt het garen geweven in draagbaar textiel van alle soorten, hoewel sjaals en truien gemaakt van kasjmier de meest gekochte kledingstukken zijn.

zorgen voor kasjmier kleding

kasjmier wol geoogst

Uiteraard wordt de kwaliteit van het uiteindelijke kledingstuk beïnvloed door vele factoren.

Terwijl elke geit de winterondervacht kan produceren die wordt gebruikt om maak kasjmier wollen garen, specifieke rassen – nu kasjmier of pashmina geiten genoemd – staan bekend om het bezitten van de zachtste ondervacht van elk ras.

In het bijzonder wordt aangenomen dat kuddes uit de Kasjmirvallei, in het noordoosten gezoomd door de Himalaya, de fijnste kasjmierwol produceren omdat de individuele haren van hun ondervacht langer en gladder zijn als gevolg van hun omgeving.

Bovendien wordt kasjmierwol die is verzameld door een doorkammethode vaak beschouwd als een fijnere kwaliteit en zachter gevoel dan kasjmier verzameld van geschoren geiten. Dit komt omdat het met de hand geplukte proces resulteert in minder van de grove waakharen die scheren niet zo gemakkelijk kan vermijden.

Het kammen en ontharen van de zachte fleece kan echter één tot twee weken duren, wat aanzienlijk langer is dan minder verfijnde methoden.

Wetende hoeveel werk er gemoeid is met de productie van kasjmiertextiel, is het gemakkelijk te begrijpen waarom er net zoveel zorg moet worden besteed aan het schoonmaken en het ongerept houden van deze waardevolle stukken.

kasjmier truien gevouwen

Richtlijnen voor stomerij voor kasjmierkleding

Stomerij wordt zo genoemd vanwege het gebruik van oplosmiddelen, in plaats van zeep en water, om kleding schoon te maken.

Als het gaat om of u uw kasjmier moet chemisch reinigen of thuis met de hand moet wassen, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden.

Ten eerste moet u het etiket op uw kledingstuk raadplegen. Als er expliciet in staat dat het item niet chemisch gereinigd mag worden, is het verstandig om het op zijn woord te geloven. Oplosmiddelen voor chemisch reinigen kunnen hard zijn voor natuurlijke vezels zoals kasjmier en een opeenhoping veroorzaken waardoor het stuk er dof uitziet.

Als uw item echter lelijke vlekken heeft of als u zich zorgen maakt over een kleding mot plaag, het naar de stomerij brengen kan uw beste optie zijn om het stuk in zijn oude glorie te herstellen.

Voor normale behoeften moet chemisch reinigen spaarzaam worden gedaan voor kasjmier, indien van toepassing.

Voor meer informatie over hoe kasjmier te wassen, bekijk onze post.

stomerij kasjmier kleding

Kasjmier kledinggoed thuis schoonhouden

Het proces om zelf een kasjmier kledingstuk goed schoon te maken is niet moeilijk, maar het vereist wel dat je de tijd neemt met een paar belangrijke stappen en de juiste producten gebruikt.

Lees ook:   HG vlekweg 6 Vlekken verwijderaar voor onder andere ballpoint

Zorg ervoor dat u eventuele vlekken of vlekken voorbehandelt met een kasjmierveilige vlekverwijderaar en keer het kledingstuk vervolgens binnenstebuiten voordat u het met de hand wast of in een wasmachine plaatst.

Handen wassen Kasjmier

Volg deze stappen voor de beste resultaten bij het met de hand wassen van kasjmier, wees vooral voorzichtig met 100% kasjmier kleding:

 • Kies een mild wasmiddel dat is gelabeld als veilig voor gebruik met kasjmier garments.
 • Vul een gootsteen of bad met lauw water en de juiste hoeveelheid wasmiddel.
 • Dompel het kasjmieren kledingstuk volledig onder; roer zachtjes om het zeepsop door de kleding te bewegen, maar draai of wrijf de stof niet.
 • Laat het kledingstuk minstens vijf minuten weken; langer weken als het kledingstuk zwaar bevuild is, maar er is niet meer dan 30 minuten nodig.
 • Spoel af door koud water over het kledingstuk te laten lopen totdat het helder is.
 • Vermijd het optillen van het kledingstuk terwijl het doorweekt is, omdat dit de stof kan oprekken en ervoor kan zorgen dat het misvormd raakt.
 • Om de kleding van overtollig water te ontdoen, knijp je het tegen de zijkant van het bad of de gootsteen. Wring of draai het stuk niet, omdat dit de natuurlijke vezels van de wol kan beschadigen.

Kasjmier voor het wassen van de machine

 • Alleen kasjmier in de machine wassen als op het etiket staat dat het in orde is, wat meer typerend is voor kasjmiermengsels dan pure kasjmierkleding.
 • Gebruik alleen wasmachines waarmee u de temperatuur- en cyclusinstellingen kunt aanpassen.
 • Gebruik een mesh kledingtas om de kans te verkleinen dat je kledingstuk vastloopt of uitrekt.
 • Kies kasjmierveilige wasmiddelen die kunnen worden gebruikt met machinewassers.
 • De watertemperatuur mag niet hoger zijn dan 40 graden Celsius (104 graden Fahrenheit).
 • Stel de cyclus in op delicaten of, als de machine het heeft, wollen.
 • Kies de zachtste spincyclus.

handwas kasjmier trui jurk

Kasjmier drogen

Of u er nu voor kiest om uw kasjmierkleding met de hand te wassen of in de machine te wassen, er moeten speciale overwegingen worden gemaakt als het gaat om het drogen ervan.

Droog nooit kasjmierkleding in de droger, tenzij het etiket instructies geeft over hoe dit te doen.

Natuurlijke vezels zoals kasjmier zijn kwetsbaarder voor schade en permanente uitrekken wanneer ze nat zijn, dus buitengewone zorg moet worden besteed aan het hanteren van vochtige stukken. Leg bij het drogen van een kasjmier kledingstuk na het wassen plat op een harde ondergrond.

U kunt het droogproces versnellen door een handdoek onder het kledingstuk en een andere bovenop te plaatsen en vervolgens het ingeklemde kledingstuk voorzichtig in een spiraal te rollen. De natuurlijke druk die dit op het kledingstuk uitoefent, helpt het water eruit te persen zonder dat de stof uitrekt.

Ontkringende Kasjmier

Zoals bij elk onderdeel van het reinigings- en droogproces, raadpleegt u het etiket van uw kledingstuk voor waarschuwingen of instructies als het gaat om het strijken of stomen van het kasjmierstuk. Als strijken als veilig wordt vermeld, zal dit zeker een lage temperatuurinstelling vereisen.

Je moet ook alleen een kasjmier kledingstuk strijken als het binnenstebuiten is gekeerd. Dit minimaliseert het risico dat het ijzer een zichtbare vlek achterlaat of pilling of pulling van de vezels van de stof veroorzaakt. Indien mogelijk heeft het stomen van kasjmier om rimpels recht te trekken de voorkeur.

Vlek- en vlekverwijdering voor kasjmierkleding

Gebruik nooit bleekmiddel of producten die bleekmiddel bevatten bij het verwijderen van vlekken op kasjmier kleding. Zelfs als het bleekproduct kleurveilig of sterk verdund is, kunnen de agressieve chemicaliën de natuurlijke wolvezels afbreken.

Sommige kasjmier- en wolveilige wasmiddelen kunnen fungeren als een spotbehandeling, maar gebruik ze alleen op deze manier als het etiket de juiste instructies geeft over hoe het op deze manier te gebruiken. Meestal betekent het vlekverwijderingsproces met een reinigingsmiddel dat een onverdunde of sterk geconcentreerde hoeveelheid rechtstreeks op het bevlekte gebied wordt aangebracht en het een paar minuten blijft zitten.

Lees ook:   Beste Power Scrubbers van 2023

Breng bij twijfel het kledingstuk naar een stomerij als je een bijzonder hardnekkige vlek hebt. Ze moeten u kunnen helpen bepalen of hun oplosmiddelen veilig genoeg zijn voor de spotbehandeling van een kasjmieren kledingstuk, zelfs als het niet geschikt is om oplosmiddelen te gebruiken voor een volledige was- en perscyclus.

Lees meer op kasjmier vlekken verwijderen.

opslag voor kasjmier truien

Kasjmier kleding beschermen tegen schade

Passende slijtage

Textiel gemaakt van natuurlijke vezels zoals kasjmier heeft meer kans om lichaamsoliën en transpiratie vast te houden, wat vergeling en vlekken kan veroorzaken waar het nauw contact maakt met de huid. Het okselgebied is bijzonder kwetsbaar voor dit soort blootstelling.

Het dragen van dunne, ademende kleding onder je kasjmierstukken, waar mogelijk, kan helpen de blootstelling aan je natuurlijke oliën te verminderen.

Zorgvuldige omgang met kasjmier

Verkeerd gebruik is de belangrijkste reden waarom kasjmierkleding misvormd of geruïneerd raakt. Als uw kledingstuk ingewikkelde kralen of heldere, kleurrijke kleurstof heeft, moet u het altijd met de hand wassen, zelfs als het etiket zegt dat machinaal wassen of chemisch reinigen veilig zijn.

Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat u elk detail behoudt en ervoor zorgt dat uw kasjmier er zo goed als nieuw uitziet.

Gebruik de Juiste tools

Vanwege de korte, natuurlijke vezels waaruit kasjmierwol bestaat, kan uw kledingstuk beginnen te pillen in gebieden waar het tegen elkaar wrijft of als reactie op wassen en drogen.

Hoewel dit normaal is voor kasjmiertextiel, moet je het voorzichtig ontpillen om te voorkomen dat het kledingstuk wordt beschadigd.

Investeer in een speciale wolkam om u te helpen dit proces veilig te beheren.

Minimaliseer blootstelling

Probeer tussen het dragen door je kasjmierkleding uit directe bronnen van licht of warmte te houden.

Bewaar ze nooit in de buurt van radiatoren, centrale ventilatieopeningen of ramen. Zowel warmte als licht zijn de vijanden van natuurlijke stoffen kleding, vooral kasjmier.

Gebruik Conditioner

Kasjmier- of wolveilige weekmakers en conditioners kunnen helpen om je kasjmierkleding zacht en soepel te houden. Zelfs milde wasmiddelen kunnen de natuurlijke oliën verwijderen die de individuele haren in elke geweven streng garen beschermen.

Vul ze aan met veilige, zachte conditioners die speciaal zijn geformuleerd voor gebruik met dit delicate textiel.

Voorkomen van kledingmottenplaag met kasjmieren kleding

Kledingmotten zijn een bedreiging die, eenmaal vastgesteld, in zeer korte tijd een aanzienlijke hoeveelheid schade kan veroorzaken.

Kledingmottenplagen zijn gevoelig voor optreden wanneer kleding wordt opgeslagen tijdens het laagseizoen, dus warme zomermaanden zijn de beste tijd voor kledingmotten om zich in te graven in populaire winterkleding zoals kasjmieren sjaals en truien.

Kledingmotten die zich tegoed doen aan waardevolle kledingstukken zoals kasjmier of zijde worden voornamelijk aangetrokken door de eiwitten die worden aangetroffen uit resterende lichaamsoliën en huidcellen die tijdens regelmatig gebruik worden afgeworpen.

Het grondig reinigen van kasjmier kleding voordat je het opbergt, is de eerste stap om te voorkomen dat een destructieve plaag je kast vastpakt.

Ook gedijen kledingmotten in donkere, vochtige uitsparingen, dus zorg ervoor dat je je opgeslagen kleding af en toe naar buiten brengt, zelfs als je niet van plan bent om ze binnenkort te dragen. Door ze uit te luchten en bloot te stellen aan zacht, omgevingslicht, kunnen plagen zoals doekmotten ervan worden weerhouden zich voor de lange termijn in te graven.

het voorkomen van motten in kasjmier

Investeren in beproefde kneepjes van het vak kan u ook helpen uw kasjmierkleding te beschermen tegen ongedierte.

Van cederolie is bekend dat het kledingmotten afweert, net als lavendel en kruidnagel. Hoewel de oliën in ceder eieren kunnen vernietigen, doden ze geen larven of gegroeide motten. Andere natuurlijke remedies schrikken ook af, maar vernietigen niet, eieren, larven en volwassen motten.

Lees ook:   Hoe vaatwasser pods te gebruiken

Op chemicaliën gebaseerde ontsmettingsmiddelen en pesticiden kunnen ongelooflijk effectief zijn, maar sommige mensen moeten het gebruik ervan mogelijk vermijden als ze gevoelig zijn voor de geur of allergisch zijn voor ingrediënten. In dit geval, kleding mot vallen zijn de perfecte oplossing om een plaag onder controle te houden. Deze vallen gebruiken niet-toxische, natuurlijk voorkomende feromonen om motten aan te trekken naar de kleverige strook die ze permanent op het oppervlak vangt.

Of je nu net begint met het zien van bewijs van kledingmotten die je kasjmier aanvallen of je hebt te maken met een volledige aanval, het is het beste om meerdere te gebruiken producten die zowel motten afstoten als doden in alle stadia. Was je kledingstukken grondig opnieuw en laat ze volledig drogen voordat je ze opnieuw opbergt nadat je je ruimte goed hebt behandeld.

Voor meer tips over kleding motten preventie, check onze blog!

Tips voor het bewaren van kasjmier kleding

Eenvoudige stappen zoals deze helpen u om uw kasjmier in perfecte staat te houden, zodat het klaar is om te worden gedragen zodra het weer naar buiten wordt gebracht.

Voordat je je geliefde kasjmier items inpakt voor het seizoen, moet je het gebied voorbereiden waar ze van tevoren worden opgeslagen. Geef elke centimeter ervan een grondige afstoffen en desinfecteren. Zorg ervoor dat het helemaal droog is als je klaar bent met het afvegen van alles.

Omdat kasjmier kleding nooit mag hangen, heb je opslag oplossingen waarmee je de kledingstukken netjes kunt opvouwen en ze beschermd kunt houden, maar toch kunt ademen. Kies handige opbergopties zoals een plastic zak met ritssluiting die nog steeds wat luchtstroom mogelijk maakt om condensatie op afstand te houden.

Gebruik als extra bescherming een zuurvrij tissuepapier tussen gevouwen lagen om de kans op drukschade tijdens opslag te verminderen. Je opslagruimte moet ook geen direct licht en warmte hebben, dus kies een kast met een stevige deur en een die zich niet onder een ventilatieopening bevindt.

roze kasjmier

Vergeet ten slotte niet om bewaar uw kasjmier kledingstukken met natuurlijke mottenwerende middelen zoals cederballen en lavendelzakjes. Om ervoor te zorgen dat deze van kracht blijvenive, zorg ervoor dat je ze elke maand of twee aanvult. Idealiter, hoe dichter de kledingstukken bij deze afschrikmiddelen zijn, hoe effectiever ze zullen zijn, maar vermijd dat de stof van uw kasjmier kleding ceder of lavendel direct raakt. Een laag weefsel of katoenen doek moet voldoende zijn om te voorkomen dat de natuurlijke oliën in het kasjmier sijpelen.

Kasjmier KledingVerzorging

Het verzorgen van uw kasjmierkleding kan een paar extra stappen en een kleine investering in de juiste items vereisen die nodig zijn voor het veilig schoonmaken en opslaan van de items, maar het is de tijd en moeite waard als u weet dat u uw luxe artikelen nog jaren kunt bewaren.

Vergeet niet om ook kledingmottenvallen in je kast te gebruiken – zelfs als je geen mottenprobleem hebt. Deze kledingvallen kunnen voorkomen dat kledingmotten hun eieren in uw kostbare kasjmier leggen – lees meer over onze krachtige feromoon kleding mot vallen hier – ze zijn volledig geurloos en niet giftig, je zult niet eens merken dat ze er zijn.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.