10 Huisstofmijt Feiten en Statistieken

Huisstofmijt zijn behoorlijk grove en lelijke wezens. Ze zien er behoorlijk angstaanjagend uit en besmetten helaas elk huis.

Als je geïntrigeerd bent door deze kleine insectachtige wezens, hebben we 10 huisstofmijtfeiten en statistieken om te helpen. Hoewel ze je misschien in paniek brengen, zullen ze je beter informeren over deze soorten.

We bespreken of ze schadelijk zijn, wat u eraan kunt doen en hoe u kunt bepalen of u allergisch bent.

Inhoudsopgave
 • 10 Belangrijke huisstofmijt feiten en statistieken
 • Interessante huisstofmijt feiten
 • Huisstofmijtallergie
 • Heeft iedereen huisstofmijt?
 • Zijn huisstofmijten schadelijk?
 • Veelgestelde vragen
 • Leven met huisstofmijt

10 Belangrijke huisstofmijt feiten en statistieken

 1. Huisstofmijt ziet eruit als spinnen – ze zijn klein, hebben acht poten en zijn wit.
 2. Huisstofmijt eet het stof uit onze huidcellen.
 3. Deze wezens niet’t bijten mensen of bloed drinken.
 4. Huisstofmijt gedijt in vochtige en vochtige omgevingen.
 5. Meestal leven huisstofmijten in zachte gebieden zoals het bed, tapijt, bank en op kleding.
 6. Huisstofmijten produceren allergenen uit hun lichaam en uitwerpselen.
 7. Ongeveer 10 procent van de mensen heeft een huisstofmijtallergie.
 8. Huisstofmijt kan allergie-achtige symptomen veroorzaken, zoals hoesten, piepende ademhaling en congestie.
 9. Huisstofmijten zijn niet seizoensgebonden. Sommigen kunnen de zomer overleven en sommigen kunnen de winter overleven, waardoor allergieën in elk seizoen ontstaan.
 10. Er is geen remedie voor een huisstofmijtallergie, maar antihistaminica en decongestiva kunnen de symptomen helpen verlichten.

Interessante huisstofmijt feiten

Als je leuke feiten over deze kleine wezens wilt, hebben we een aantal interessante huisstofmijtinformatie om te delen. Deze vijf feiten kunnen je iets nieuws leren over deze kleine mijten.

 1. Ze zien eruit als kleine spinnen: Als je arachnofobie hebt, wil je dit feit misschien overslaan (en geen foto’s googelen). Maar huisstofmijt ziet eruit als kleine spinnen. Ze hebben acht poten en zijn wit van kleur, en eerlijk gezegd, net zo griezelig als een spin.
 2. Huisstofmijt eet stof: Ze krijgen hun naam omdat hun favoriete voedsel menselijke huidcellen in het stof zijn. Omdat we dagelijks zoveel huid verliezen, trekken we Heel veel van huisstofmijt.
 3. Huisstofmijt bijt niet: Ondanks hun slechte uiterlijk zullen ze je geen pijn doen. Ze hebben klauwen in de buurt van hun mond, maar het zijn geen parasieten. Ze zullen je bloed niet eten en ze zullen je niet bijten.
 4. Huisstofmijten houden van vocht: Een andere makkelijke manier om huisstofmijt in leven te houden is met vocht. Hoewel ze meestal dode huid eten, kunnen ze ook vocht opnemen. Dus als je in een vochtige omgeving woont, heb je waarschijnlijk een paar extra huisstofmijten rondhangen.
 5. Waar wonen ze?: Huisstofmijt leeft meestal in zachte items zoals een matras, lakens, tapijten, banken en zelfs je kleding.

Huisstofmijtallergie

Zoals gezegd zijn huisstofmijt op zich niet schadelijk. Ze bijten niet; ze zijn erg klein; ze zullen je bloed niet drinken. Maar als je een huisstofmijtallergie hebt, kun je er last van hebben. Hier zijn vijf huisstofmijtallergie feiten die nuttig zijn om in gedachten te houden.

 1. Huisstofmijt produceert allergenen: Als je reageert op huisstofmijt, reageer je op de allergenen die door de huisstofmijt worden geproduceerd. Deze allergenen komen uit hun lichaam, uitwerpselen en stofdeeltjes (mensen zijn in principe allergisch voor huisstofmijtuitwerpselen – sorry, vies) (1).
 2. Een huisstofmijtallergie komt vaak voor: Studies suggereren dat tot 10 procent van de mensen een huisstofmijtallergie heeft (2). Ongeveer 20 miljoen Amerikanen hebben een huisstofmijtallergie. Als u antwoorden nodig heeft, kan uw arts de allergie diagnosticeren door een huidpriktest of een specifieke IgE-bloedtest uit te voeren.
 3. Huisstofmijtallergie symptomen: Veel voorkomende symptomen zijn niezen, congestie, jeukende ogen, jeukende huid, postnasale infuus, jeukende keel en hoesten. Als u astma heeft en een huisstofmijtallergie, kunt u pijn op de borst, ademhalingsmoeilijkheden en piepende ademhaling ervaren.
 4. Huisstofmijten zijn het hele jaar aanwezig: Huisstofmijt is de meest voorkomende oorzaak van allergieën het hele jaar door. In tegenstelling tot hooikoorts, die meestal wordt beperkt tot de zomer, kan een huisstofmijtallergie elk seizoen aanhouden.
 5. Huisstofmijtallergie behandeling: Er is geen remedie voor een huisstofmijtallergie, maar er zijn enkele behandelingsopties. Antihistaminica, nasale corticosteroïden en decongestiva kunnen de symptomen verlichten. Een leukotrieenreceptorantagonist of cromolyn natriumspray kan ook helpen.

Draag een masker

De beste manier om huisstofmijt in uw huis te minimaliseren, is door regelmatig schoon te maken en de luchtvochtigheid laag te houden. Draag bij het stofzuigen of afstoffen een filtermasker om te voorkomen dat huisstofmijt in uw luchtwegen terechtkomt.

Heeft iedereen huisstofmijt?

Iedereen heeft huisstofmijt in huis – hoewel dit misschien gênant lijkt, is het volkomen normaal (3). Deze microscopische wezens zijn ongeveer 0,4 millimeter lang en voeden zich met de menselijke huid. Het maakt niet uit hoe vaak je schoonmaakt en hoe hard je schrobt, je huis zal nog steeds huisstofmijt hebben.

Zijn huisstofmijten schadelijk?

Huisstofmijt is niet gevaarlijk, maar sommige mensen zijn allergisch. Je hoeft je niet al te veel zorgen te maken over huisstofmijt als je niet allergisch bent.

Als u allergisch bent, kunt u jeukende ogen, verkoudheidsachtige symptomen en congestie opmerken, vooral ’s ochtends. Deze wezens houden ervan om zich te verstoppen in een bed en kussens.

In deze case, je moet je beddengoed wekelijks schoonmaken in heet water voordat je ze op een hete instelling droogt. Een huisstofmijtbestendige hoes kan ook helpen.

Top tip voor allergieën

Het zou helpen als je stoffering en vloeren vervangt door harde vloeren. Huisstofmijt kan niet overleven op hardere oppervlakken.

Veelgestelde vragen

Wat is de gemiddelde levensduur van een huisstofmijt?

Tussen twee en drie maanden (4). Maar in de laatste vijf weken van het leven van een vrouwelijke huisstofmijt kan ze tot 100 eieren leggen. Dus voor elke huisstofmijt die sterft, worden er nog een paar dozijn geboren.

Welke temperatuur doodt huisstofmijt?

Warm water op 130 graden Fahrenheit kan huisstofmijt doden (5). Zelfs 15 minuten in de droger bij deze temperatuur kan huisstofmijt doden.

Je kunt ook items 48 uur lang invriezen op vijf graden Fahrenheit, wat huisstofmijt en hun eieren kan doden (6). Het is echter belangrijk op te merken dat sommige huisstofmijt dit experiment hebben overleefd. En je moet het item altijd wassen na het doden van de mijten om de allergenen te verwijderen.

Overleven huisstofmijten de wasmachine?

Helaas kunnen ze dat wel. Een studie wees uit dat het wassen van kleding en beddengoed in warm en koud water met wasmiddel (en soms bleekmiddel) slechts tot 83 procent van de huisstofmijt verwijderde (7). Daarom is het cruciaal om van tijd tot tijd een hete wasbeurt te gebruiken.


Leven met huisstofmijt

Huisstofmijt gaat nergens heen – hoe hard we ook proberen, we kunnen huisstofmijt niet volledig uit onze huizen verwijderen. Hoewel we huisstofmijt kunnen minimaliseren en onze symptomen kunnen behandelen, vermenigvuldigen deze wezens zich als waanzin.

Door onze 10 huisstofmijt feiten en statistieken, heb je je waarschijnlijk gerealiseerd dat deze wezens meestal onschadelijk zijn. Maar als je een huisstofmijtallergie hebt, kunnen ze schadelijk zijn. Als u vervelende symptomen heeft waar u enige controle over wilt hebben, neem dan contact op met uw arts voor advies.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?