Hoe maak je een hamsterkooi schoon (en houd je hamster gelukkig)

Als je een hamster als huisdier hebt, maakt het niet uit of het een dwerg- of Syrische hamster is. U wilt goed voor uw huisdier zorgen, zodat het een lang en gezond leven leidt. Dit betekent dat je de kooi regelmatig moet schoonmaken.

Niet alleen stinkt een vuile kooi, maar het kan ook gezondheidsproblemen bij uw huisdier veroorzaken. Om dit te voorkomen, volgt u onze eenvoudige gids over het schoonmaken van een hamsterkooi.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak een hamsterkooi schoon te maken
 • Wat kan ik gebruiken om de kooi van mijn hamster schoon te maken?
 • Hoe maak je een hamsterkooi schoon
 • Waar hamster te plaatsen bij het schoonmaken van de kooi
 • Hamster verzorging tips
 • Hoe een hamsterkooi te voorkomen dat deze ruikt
 • Hoe vaak het hamsterstrooisel te vervangen
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak een hamsterkooi schoon te maken

Een hamsterkooi moet dagelijks worden schoongemaakt, vooral als je een jonge hamster hebt met een snel werkend spijsverteringsstelsel. Wekelijkse schoonmaak omvat het verschonen van het beddengoed en het schoonmaken van de kooi.

Als je echter meer dan één hamster hebt, moet je de kooi waarschijnlijk 2 of 3 keer per week schoonmaken. Je kunt zien of een hamsterkooi moet worden schoongemaakt wanneer deze naar ammoniak begint te ruiken of het beddengoed natter is dan normaal.

Wat kan ik gebruiken om de kooi van mijn hamster schoon te maken?

Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken om de kooi van je hamster schoon te maken. De eerste doe-het-zelf-optie is om 2 eetlepels bleekmiddel in een 16oz-spuitfles gevuld met water te doen.

U kunt onverdunde witte azijn gebruiken als een reiniger of een ontsmettingsmiddel uit de dierenwinkel. Een derde optie is om gewone afwasmiddel te gebruiken om de kooi van je hamster schoon te maken.

Hoe maak je een hamsterkooi schoon

Een hamsterkooi moet dagelijks worden schoongemaakt en minstens één keer per week worden schoongemaakt.

Spot reiniging

Het schoonmaken van de kooi van je hamster helpt om je hamster gezond te houden. Het is een gemakkelijke maar noodzakelijke taak om elke dag te voltooien.

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Beddengoed
 • Handschoenen of schep
 • Afwasmiddel
 • Voedsel
 • Water

1. Verwijder nat en vuil beddengoed

Draag handschoenen of gebruik een dierenschep zodat je geen ziektekiemen of bacteriën op je handen krijgt. Verwijder alle poep die je kunt zien uit de kooi van je hamster. Verwijder vervolgens al het natte en vuile beddengoed.

Zorg ervoor dat u de gebieden controleert waar uw hamster de neiging heeft om de badkamer te gebruiken, ook wel potige plekken genoemd.

2. Beddengoed vervangen

Vervang al het beddengoed dat u hebt verwijderd door vers beddengoed.

3. Voedsel en water vervangen

Verwijder de voedsel- en waterbakken en gooi het oude voedsel en water weg. Was de kommen met afwasmiddel en warm water, voordat je ze grondig afspoelt. Doe vervolgens vers voedsel en water in de containers.

Je moet dit dagelijks doen om te voorkomen dat bacteriën en ziektekiemen zich ophopen in de kooi van je hamster, waardoor deze ziek wordt.

4. Onderzoek Cage

Controleer de kooi van je hamster. Je kijkt of de muren bevlekt of vies zijn. Controleer ook of er een ammoniakgeur of ongewoon nat beddengoed is.

Dit zijn tekenen dat de kooi van je hamster een grondige reiniging nodig heeft in plaats van een vlekreiniging.

Dieptereiniging

Je moet de kooi van je hamster één keer per week grondig schoonmaken. Probeer elke week op dezelfde dag schoon te maken, want een routine is minder stressvol voor je hamster. Dit zal je ook helpen herinneren om je wekelijkse schoonmaak te doen zonder te proberen te bedenken dat jeut wanneer je het voor het laatst hebt gedaan. U moet ook diep reinigen als u ammoniak ruikt of ongewoon nat beddengoed ziet.

De veiligste manier is om specifieke doeken of sponzen te gebruiken die zijn bedoeld voor het schoonmaken van de kooi van uw hamster. Dit helpt kruisbesmetting te voorkomen.

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Microvezeldoeken
 • Spons (optioneel)
 • Tandenborstel
 • Witte azijn of milde afwasmiddel
 • Nieuw beddengoed – zal 1/3 van het oude beddengoed behouden, zodat de hamster niet gestrest is

1. Hamster verwijderen

De eerste stap is om je hamster in zijn kleine dierendrager of zijn oefenbal te zetten. Als je ervoor kiest om je hamster in de bal te leggen, zorg er dan voor dat je hem daar niet langer dan 30 minuten laat liggen.

Was je handen voor en na het hanteren van je hamster. Dit voorkomt dat u ziektekiemen naar uw hamster verspreidt en dat uw hamster ziektekiemen naar u verspreidt. Gebruik gewone ongeparfumeerde handzeep.

2. Inhoud verwijderen

Haal alles uit de kooi van je hamster. Dit omvat water- en voedselbakken, speelgoed, fitnessapparatuur en alles wat aan de zijkanten van de kooi hangt.

3. Gooi oud beddengoed weg

Gooi het grootste deel van het oude beddengoed weg. U wilt een kleine hoeveelheid, ongeveer 1/3, van het oude beddengoed houden om te mengen met het nieuwe beddengoed. Dit zal de stress van je hamster verminderen.

4. Voorwerpen wassen in kooi

Was alles wat in de kooi zat in water en zeep. Gebruik een microvezeldoek om in de hoeken en spleten te komen. U kunt de voorwerpen ook wassen in een desinfecterende oplossing of zelfs de voorwerpen weken als dat nodig is.

Zorg ervoor dat je alles grondig schoonmaakt en spoel het af met vers water als je klaar bent.

5. Schone kooi

Reinig nu elk deel van de kooi met uw reinigingsoplossing of afwasmiddel en water. Mogelijk moet u vastzittend beddengoed schrapen om los te maken en uit de kooi te verwijderen. U kunt ook probleemgebieden weken om het beddengoed gemakkelijker te verwijderen.

Als je kooi van gaas is, zorg er dan voor dat je elke staaf schoonmaakt. Een kooi in aquariumstijl moet elke muur of elk oppervlak worden gereinigd. Gebruik een tandenborstel om in de kleine delen van de kooi te komen.

6. Spoel alles af

Spoel alles grondig af. Dit zal helpen om uw hamster te beschermen tegen chemicaliën of geuren in de reinigingsoplossing.

7. Alles drogen

Nadat alles grondig is gespoeld, droogt u de kooi en accessoires. Je kunt een schone doek gebruiken om de kooi te drogen of in de zon te zetten. De zon zal ook helpen om de kooi te desinfecteren.

Zorg ervoor dat de kooi volledig droog is voordat u doorgaat naar stap 8.

8. Mix beddengoed

Meng de kleine hoeveelheid oud beddengoed met het nieuwe beddengoed. Dit zal helpen om uw hamster gerust te stellen en de stress van het schoonmaken van de kooi te verminderen, omdat deze nog steeds een bekende geur zal hebben.

9. Opnieuw in elkaar zetten

Zet de kooi weer in elkaar. Leg het beddengoed eerst in de kooi. Plaats vervolgens de fitnessapparatuur, speelgoed, samen met voedsel- en waterbakken terug in de kooi.

10. Hamster vervangen

Zet je hamster terug in de kooi. Geef je hamster enkele uren de tijd om zich weer in zijn huis te nestelen voordat je je hamster vastpakt.

Nadat een van hen sterft

Nadat een hamster sterft, moet je de kooi ontsmetten om ervoor te zorgen dat je andere hamsters niet ziek worden.

 • Tijd: 1-2 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Witte azijn
 • Deodorizer spray
 • Tandenborstel
 • Schurende doeken

1. Hamster verwijderen

Verwijder je hamster en zet hem op een veilige plek zoals een kleine dierendrager. Het duurt langer dan een wekelijkse diepe reiniging om de kooi schoon te maken.

2. Lege kooi

Maak de kooi leeg van alle accessoires. Gooi al het beddengoed dat in de kooi lag weg. Bewaar er geen om te mengen met het nieuwe beddengoed, omdat het besmet kan zijn.

3. Azijnoplossing maken

Maak een azijnoplossing van 1 deel azijn en 2 delen water. Meng en doe de oplossing in een spuitfles.

4. Schrobben

Schrob alles met een schurende doek en de azijnoplossing. Je wrijft al het vuil, de grond en de ziektekiemen weg. Gebruik een tandenborstel om in krappe hoekjes te komen.

Besteed wat tijd aan het zorgen dat je elk deel van de kooi hebt geschrobd om te voorkomen dat je hamster ziek wordt.

Laat de kooi 2-3 uur zitten om de vin te gevenegar tijd om de kooi te desinfecteren.

5. Was- en spoelkooi

Was de kooi met afwasmiddel en water om de azijn uit de kooi te halen. Wanneer u klaar bent met het wassen van de kooi, spoelt u deze grondig af. Als je kunt, zet de kooi dan een middag in de zon. Dit zal helpen om de kooi te desinfecteren en te drogen.

6. Deodorize Kooi

Gebruik een deodorizer spray om de geur van de dode hamster te verwijderen. U kunt de spray ophalen bij de dierenwinkel om er zeker van te zijn dat het veilig is voor uw huisdier.

Je kunt ook zuiveringszout op de bodem van de kooi strooien. Wacht 30 minuten en veeg dan de baking soda af.

7. Schone accessoires

Week alle accessoires een paar uur in azijn. Was de accessoires vervolgens met afwasmiddel en water voordat u ze grondig afspoelt. Dit zorgt ervoor dat de voedsel- en waterbakken, speelgoed en fitnessapparatuur worden gedesinfecteerd.

Overweeg om alle kauwspeeltjes te vervangen.

Waar hamster te plaatsen bij het schoonmaken van de kooi

Zet bij het schoonmaken van een hamsterkooi je hamster in de oefenbal, een extra kooi of een kleine dierendrager.

Hamster verzorging tips

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je hamster schoon te houden.

 • Reinig de voedsel- en waterbakken dagelijks.
 • Maak je hamsterkooi elke dag schoon.
 • Gebruik een zachte, ongebruikte tandenborstel om langharige hamsters te verzorgen.
 • Gebruik een schaar om eventuele brokken zoals kauwgom of lijm in het haar te verwijderen.

Maken hamsters zichzelf schoon?

Ja, hamsters maken zichzelf schoon, zodat je ze niet hoeft te wassen.

Hebben hamsters een zandbad nodig?

Hamsters maken zichzelf meestal schoon, zodat ze geen zandbad nodig hebben. De meeste hamsters houden echter wel van een zandbad. Het wordt echter niet aanbevolen om je hamster een stofbad te geven, omdat ze een hamster ademhalingsproblemen kunnen geven.

Hoe een hamsterkooi te voorkomen dat deze ruikt

Je kunt voorkomen dat een hamsterkooi ruikt door zuiveringszout op de bodem van de kooi te strooien nadat je hem hebt schoongemaakt. Laat het een paar minuten zitten voordat je het zuiveringszout opveegt.

Een andere optie is om een spons nat te maken met azijn en de kooi af te vegen. Zorg ervoor dat u de kooi daarna afspoelt om de geur van azijn te verwijderen.

Zorg ervoor dat u de regelmatige reinigingen bijhoudt, omdat dit de beste manier is om stank te voorkomen. Zorg er ook voor dat je hamsterkooi 2 centimeter vulling of strooisel heeft.

Hoe vaak het hamsterstrooisel te vervangen

Verwijder dagelijks al het bevuilde beddengoed en vervang het door nieuw beddengoed. Je verschoont ook wekelijks het beddengoed van je hamster door het oude beddengoed te verwijderen en te vervangen door verse. Het wordt geadviseerd om een kleine hoeveelheid van het oude beddengoed te bewaren om te mengen met het nieuwe beddengoed, zodat u uw hamster niet stress bezorgt.


Veelgestelde vragen

Kun je een hamster een bad geven?

Nee, je moet een hamster niet wassen. Het verstoort hun natuurlijke oliën en kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Bovendien kunnen hamsters niet goed zwemmen.

Het proces om ze een bad te geven veroorzaakt extreme stress en stelt hen bloot aan temperatuurveranderingen waar hun lichaam niet goed mee omgaat. Het is beter om ze schoon te maken wanneer dat nodig is.

Kunnen hamsters ziek worden als je hun kooi niet schoonmaakt?

Ja, het niet schoonmaken van de kooi van je hamster kan luchtwegaandoeningen veroorzaken.

Hoe train je een hamster zindelijk?

Zoek eerst uit waar de favoriete potjeplek van je hamster is. Dit kan meer dan één gebied zijn. Zet een doosje op die plek.

Voeg een kleine hoeveelheid vuil beddengoed en uitwerpselen toe. Als de hamster dan wakker wordt, leg hem dan op de potjeplek. Forceer het probleem niet. Je hamster komt er wel uit.

Hoe vaak maak je het hamsterwiel schoon?

Maak het hamsterwiel gemiddeld één keer per week schoon. Mogelijk moet u het vaker schoonmaken als het zwaar wordt gebruikt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   HG toiletruimte reiniger Dé hygiënische toilet spray