12 houten vloer hacks om het leven een fluitje van een cent te maken

Houten vloeren zijn niet altijd de gemakkelijkste om voor te zorgen. Ze zijn over het algemeen vrij gevoelig voor krassen, schoonmaakmiddelen en gereedschappen.

Maar waar een plek of kras moet worden verwijderd, wacht een hack om te worden geprobeerd. We hebben enkele van de meest populaire houten vloerhacks uitgeprobeerd om die te vinden die de moeite waard zijn om te gebruiken.

Blijf lezen voor 12 handige hacks om uw houten vloerverzorging een stuk gemakkelijker te maken.

Inhoudsopgave
  • Top 12 Houten Vloer Hacks
  • Hacks om te vermijden
  • Veelgestelde vragen
  • Het hout kappen

Top 12 Houten Vloer Hacks

Klaar om uw houten vloerwereld te laten veranderen? We gaan!

1. Shine herstellen

Wanneer uw houten vloer er dof uit begint te zien, kunt u proberen de glans te herstellen met behulp van een polijstmachine. Deze producten zijn echter meestal duur en vereisen lange voorbereidings- en droogtijden.

Gelukkig is er een slimme hack om te gebruiken. Hiervoor heb je vier theezakjes en een hitteveilige container nodig. Het looizuur in je thee kan schitteren op je vloeren.

Vul de container met kokend water en voeg je vier zwarte theezakjes toe. Laat de thee trekken zoals je normaal zou doen. Bevochtig vervolgens een doek in het mengsel en veeg je vloeren af.

Voor grote oppervlakken kunt u een emmer vullen en schoonmaken met een vochtige dweil. Als je lichtere vloeren hebt, laat de thee dan alleen iets trekken om te voorkomen dat je vloeren donkerder worden.

2. Natuurlijke krasverwijderaar

Het ontdekken van krassen op je houten vloer kan frustrerend zijn. Maar voordat u iemand betaalt om de planken voor u te repareren, probeert u dit.

Als de krassen alleen ondiep zijn, kunt u een walnoot gebruiken om ze te bedekken. Wrijf de kras in met de walnootschaal. De natuurlijke oliën in de schaal zullen helpen om de gebreken in de planken te verbergen.

Als je geen walnoten hebt liggen, maak dan een oplossing met witte azijn en koolzaadolie. Voeg een deel azijn toe aan twee delen olie en meng het goed.

Gebruik een microvezeldoek om het in het hout te wrijven – laat de doek niet weken. Laat de oplossing drogen op uw vloeren en kijk hoe deze glanst.

3. Snelle markerverwijderaar

Kinderen nemen hun kunst soms van papier naar de grond. Dit kan ervoor zorgen dat wij ouders ons zorgen maken of de vlek ooit zal loskomen!

Geen zorgen: zelfs een permanente marker kan deze hack niet weerstaan. Het enige wat je nodig hebt is witte tandpasta en een microvezeldoekje.

Breng een beetje tandpasta aan op het getroffen gebied en wrijf met de doek. Misschien moet je wat elleboogvet gebruiken, maar de marker moet er snel afkomen. Als je klaar bent, maak je het gebied schoon met een vochtige doek.

4. Deuken repareren

Helaas ontstaan deuken op houten vloeren. Het kan zijn omdat iemand iets zwaars heeft laten vallen of van schoenen met hoge hakken. Wat de reden ook is, de kosten van het oplossen van het probleem kunnen een gat in uw portemonnee boren.

Deze hack kan u echter helpen het zelf op te lossen – gratis. Het enige wat je nodig hebt is een natte doek en een heet strijkijzer.

Begin met het bevochtigen van de deuk en leg er vervolgens de vochtige doek op. Neem het hete strijkijzer en wrijf het lichtjes over de doek met cirkelvormige bewegingen. Blijf een paar minuten doorgaan en de deuk moet zichzelf gladstrijken.

5. Een krakende vloer repareren

Een piepende vloer kan irritant zijn om te horen. Maar het repareren ervan kan prijzig worden als u professionals inhuurt.

Gelukkig is er een hack om te proberen voordat je hulp zoekt. Hiervoor heb je babypoeder en een penseel nodig.

Breng het poeder t aano het piepende gebied en gebruik de kwast om deze in de scheuren tussen de planken te borstelen. Het babypoeder werkt als glijmiddel en voorkomt dat de planken tegen elkaar wrijven.

Als je geen babypoeder hebt, kun je zuiveringszout of poedergrafiet gebruiken.

6. Snelle urine eliminator

Als je huisdieren of kleine kinderen hebt, zul je waarschijnlijk te maken krijgen met een paar ongelukken. Dit kan echter een ramp betekenen voor hardhouten vloeren, omdat urine permanente schade kan veroorzaken als deze niet wordt behandeld.

Veeg de urine zo snel mogelijk af, veeg de randen uit en werk je een weg naar het midden. Wanneer het grootste deel van de vloeistof weg is, bestrooit u het gebied met een royale hoeveelheid zuiveringszout. Laat het dan een nacht zitten en maak het schoon met een milde oplossing die veilig is voor houten vloeren.

Het zuiveringszout absorbeert effectief overtollig vocht en eventuele geuren. Als je geen zuiveringszout hebt, kun je kattenbakvulling op basis van klei gebruiken.

7. DIY Anti-Scratcher

Meubels kunnen krassen en deuken op hardhouten vloeren veroorzaken. Gelukkig is dit te voorkomen met behulp van twee snelle hacks.

Als je een wijnliefhebber bent, heb je misschien een heleboel kurken liggen. Snijd deze in platte, even grote plakjes. Breng er een aan op elke voet van het meubilair met behulp van een sterke lijm.

Je kunt ook plakjes leer gebruiken als je geen kurken hebt. Een andere hack hiervoor is om sokken en elastieken te gebruiken. Dit is echter een stuk minder subtiel in vergelijking met de kurken.

8. DIY Houten Vloerreiniger

Zit je midden in een schoonmaakcrisis maar zit je zonder schoonmaakmiddelen? Maak je geen zorgen, er is een eenvoudige reiniger met drie ingrediënten die je kunt mengen met gewone producten in de voorraadkast.

Voor deze hack heb je een spuitfles, water, azijn en essentiële citroenolie nodig. Voeg gelijke delen azijn en water toe aan de fles en 10 druppels etherische olie. Schud het mengsel om goed te combineren.

Wanneer je aan het schoonmaken bent, spritz je de oplossing terwijl je gaat en veeg je af met een microvezel dweil – je hebt je eigen spray mop gemaakt. De azijn desinfecteert de vloer tijdens het ontgeuren en verwijderen van vlekken.

De essentiële citroenolie zal helpen om een frisse geur naar de vloeren te brengen terwijl je schoonmaakt. Citroen is ook effectief in het snijden door vuil.

Een ander geweldig recept voegt acht eetlepels castiliëzeep toe aan het azijnmengsel. Het werkt uitstekend in het verslaan van extra vuile gebieden.

9. Easy Fresh Paint Remover

Misschien doe je een verbouwing of een ander project met verf. Zelfs als je heel voorzichtig bent, kan het nog steeds een paar morsen op de vloer veroorzaken.

Helaas is verf meestal lastig om eraf te komen. Echter, met behulp van deze hack, zou je in staat moeten zijn om het uit te krijgen met weinig gedoe.

Het enige wat je nodig hebt is wat gezichtsreinigingsdoekjes. Veeg de verf er meteen af. Hoe meer de verf droogt, hoe moeilijker het is om te verwijderen.

10. Niet-giftige polijstmachine

Het polijsten van uw hardhouten vloeren zal de glans herstellen en gezond vocht naar uw planken brengen.

Commerciële producten vereisen echter vaak een lange droogtijd. Erger nog, anderen hebben een penetrante geur die het moeilijk maakt om na het aanbrengen in de kamer te blijven.

Olijfolie daarentegen is een natuurlijke vochtinbrengende crème die erg gezond is voor hardhouten vloeren. Breng slechts een kleine hoeveelheid aan op een doek en veeg de vloeren af na het schoonmaken. Vermijd echter te veel gebruik, omdat dit slecht kan zijn voor het hout.

11. Easy Scratch Reparateur

Diepere krassen hebben een hardere methode nodig dan walnoten. Hiervoor raden we u aan deze hack te proberen met staalwol of schuurpapier.

Lokaliseer de krassen en begin lichtjes te wrijven met de natuurlijke nerf van het hout. Als je tegen de stroom ingaat, creëer je nieuwe, mogelijk diepere krassen die behandeling nodig hebben.

Gebruik na het schuren van de krassen een dep minerale spiritus op een doek om het glad te strijken. Dit zal ook helpen om stof en splinters te verwijderen.

Je kunt dan afwerken met een voorgemengde houtvuller voor diepe krassen. Breng het aan met een plastic plamuurmes, laat het drogen en schuur het overtollige weg. Als dit veel werk lijkt, kun je een kleine hoeveelheid olijfolie en mayonaise gebruiken om de krassen te vullen.

12. Geef uw vloeren een nieuwe look

Als uw houten vloeren er oud en moe uit beginnen te zien, is het misschien tijd om enkele planken te vervangen. Maar voordat u daar een aanzienlijke hoeveelheid geld aan uitgeeft, kunt u deze hack proberen.

Gebruik een stencilschildertechniek om de versleten vloer te bedekken en een nieuwe look te geven. Het enige wat je nodig hebt is een beetje creativiteit en goede verf.

Sommige artistieke doe-het-zelvers herinrichten individuele planken met behulp van decoupage-technieken. U kunt behang of stof hiervoor.

Hacks om te vermijden

Na het doorzoeken van bijna 100 hacks, hebben we er een aantal gevonden die je moet vermijden. Je moet niet vergeten dat houten vloeren gevoeliger zijn in vergelijking met andere harde vloeren. U moet dus schurende gereedschappen en reinigingsmiddelen vermijden om schade aan het hout of de afwerking te voorkomen.

Een hack die opviel was de magische gum. Magische gummen gebruiken melanine om vlekken te verwijderen. Omdat de melanine echter is uitgehard en een schuim wordt, is het extreem hard en werkt het als fijn schuurpapier (1).

Het gebruik van een magische gum op houten vloeren kan aanzienlijke schade aan de afwerking en het hout zelf veroorzaken. Dergelijke schade kan duur zijn om te repareren. Meerdere mensen die deze hack hebben geprobeerd, hebben uiteindelijk hulp gezocht bij het repareren van de schade (2).

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn hardhouten vloeren opnieuw schilderen zonder te schuren?

U kunt uw hardhouten vloeren opnieuw schilderen zonder te schuren met behulp van een restaining kit zoals deze Weiman Hardwood Floor Cleaner en Polish. Het herstelt de natuurlijke glans, verwijdert krassen en beschermt het hardhout tegen beschadiging.

Wat kan worden gebruikt om houten vloeren te bedekken?

Je kunt een houten vloer bedekken met tegels, baksteen, leisteen, natuursteen en zelfs tapijt. Als u tegels en leisteen legt, zorg er dan voor dat u een backingboard gebruikt om een glad oppervlak te creëren.

Hoe vaak moet je hardhouten vloeren dweilen?

Je moet je hardhouten vloeren minstens één keer per week dweilen om ze schoon en vrij van bacteriën te houden. Mogelijk moet u de dweilfrequentie verhogen als u huisdieren of kinderen heeft of als uw vloer zich in een gebied met veel bezoekers bevindt.

Zullen zware meubels houten vloeren deuken?

Zware meubels zullen houten vloeren deuken omdat hardhout zeer gevoelig is voor schade. Zware meubels zullen waarschijnlijk ook krassen maken op uw hardhouten vloer.

Wat is de meest populaire houten vloerkleur?

Hoewel bruin veruit de meest populaire houten vloerkleur is, zijn er meer dan 200 subtiele variaties in tinten en bruintinten.


Het hout kappen

Hoewel houten vloeren een handvol kunnen zijn om te onderhouden, zijn er nog steeds tal van hacks om dagelijks te gebruiken. U moet echter op uw hoede zijn voor het gebruik van elke hack die u online vindt. Doe altijd een spottest in een onopvallende ruimte voordat je de hele vloer behandelt.

Vergeet ook niet dat u sommige hacks moet vermijden. Als je bijvoorbeeld hardhouten vloeren hebt afgewerkt, zeg dan “nee, bedankt” tegen de magie van een magische gum.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   De handwascyclus op een wasmachine