Hoe rode wijn van tapijt te reinigen

Er gaat niets boven ontspannen met een redelijk groot glas rode wijn na een lange dag. Maar wanneer je het per ongeluk morst en een enorme puinhoop maakt op je vloerbedekking, kan het precies het ding zijn om je dag te verpesten.

Rode wijn is een van de meest gevreesde vlekken op tapijten vanwege de donkere kleur en zure eigenschappen. Door echter te weten hoe je rode wijn op de juiste manier van een tapijt kunt reinigen, hoef je je geen zorgen te maken – of spijt te hebben van je late-night traktatie.

Inhoudsopgave
  • Doe dit eerst
  • Baking Soda en een tapijtvlekkenverwijderaar
  • Zout voor natte vlekken
  • Waterstofperoxide en afwasmiddel op witte tapijten
  • Azijn en afwasmiddel voor gedroogde vlekken
  • Witte wijn en baking soda
  • Veelgestelde vragen
  • Weet wanneer je de pro’s moet bellen

Doe dit eerst

Na de ongelukkige lekkage, veeg zoveel als je kunt meteen. Het verwijderen van zoveel mogelijk vloeistof is essentieel voordat het in de vezels wordt opgenomen. Indien geabsorbeerd, kan de vlek lastig zijn om volledig te verwijderen.

Gebruik een witte doek of papieren handdoekjes om de vlek voorzichtig te deppen. Begin aan de randen en werk je een weg naar het midden. Als je in het midden van de vlek begint, kan het zich verspreiden terwijl je de vloeistoffen naar buiten duwt.

Vermijd een puinhoop

Wrijf of schrob nooit een verse wijn mors. Dit zal de vlek alleen maar verder in de vezels werken en het moeilijker maken om te verwijderen.

Wanneer je geen wijn meer uit het tapijt kunt krijgen, giet dan een kleine hoeveelheid koud water op de vlek. Dit zal helpen bij het verdunnen van de resterende wijn die mogelijk is gedroogd.

U moet koud water gebruiken op nieuw gemorste wijn, omdat warm water ervoor kan zorgen dat het uithardt. Integendeel, als de vlek oud of gedroogd is, lost heet water de wijn het beste op (1).

Vouw de doek in secties en dep er een voor een uit. Blijf bevochtigen en vegen totdat er geen kleur meer zichtbaar is op het doek.

Zodra de kleur van de vlek is verdwenen, gebruikt u een droge doek of papieren handdoek om overtollig vocht op te vegen. Als het gebied droog is, ben je klaar.

Als dit niet is gelukt, of als je nog steeds sporen van de wijn ziet, probeer dan een van de volgende methoden.

Misschien vind je dit ook interessant
Tapijtreiniging hacks15 tapijtreinigingshacks die u nu moet proberen

Baking Soda en een tapijtvlekkenverwijderaar

Deze vlekkenverwijderaarcombinatie maakt gebruik van de natuurlijke kracht van zuiveringszout, gevolgd door uw favoriete tapijtvlekkenverwijderaar.

1. Maak een pasta

Nadat je zoveel mogelijk van de gemorste wijn hebt opgeveegd, is het tijd om het zuiveringszout eruit te halen. Maak een pasta met een verhouding van 3: 1 van zuiveringszout tot water – het moet dik zijn.

2. Pas de plak toe

Breng de dikke pasta direct aan op de vlek en laat deze drogen. Het zuiveringszout absorbeert alle resterende vloeistoffen uit de wijn terwijl de kleur wordt opgelost.

3. Vacuüm

De pasta moet er vrij knapperig uitzien en aanvoelen als het eenmaal is gedroogd. Gebruik een sterk vacuüm om eventuele resten van de zuiveringszout- en wijnvlek te verwijderen.

4. Werk af met een tapijtvlekverwijderaar

Het hebben van een goede tapijtvlekkenverwijderaar, zoals ZEP, bij de hand kan een redder in nood zijn. Breng aan zoals aangegeven na het verwijderen van de baking soda pasta. Dit zal helpen om eventuele overblijfselen van de wijn te verwijderen en helpen om de vezels te herstellen.

Sommige commerciële vlekkenverwijderaars worden aangebracht en te drogen gelaten, gevolgd door een grondige vacuum. Andere, zoals de ZEP, worden vrijwel onmiddellijk toegepast en weggevaagd. Lees de aanwijzingen zorgvuldig door om schade of verkleuringen te voorkomen.

Zout voor natte vlekken

Zout is geweldig in het absorberen en afbreken van vlekken. Deze natuurlijke vlekkenverwijderaar kan een held zijn op wijnvlekken.

1. Zout aanbrengen

Begin met het bedekken van de vlek met een royale hoeveelheid zout. Je kunt elk zout gebruiken en gewoon keukenzout werkt prima. De fijne korrels zout zullen langzaam alle vloeistof absorberen die in de vezels blijft hangen.

Als de vlek droog of bijna droog is, giet er dan eerst een kleine hoeveelheid water op. Hierdoor wordt de vlek losser en kan het zout efficiënt werken.

2. Wachten

Wachten is de sleutel tot een succesvolle zout-vlek-verwijdering. Houd het in de gaten – je merkt misschien dat de witte zoutkorrels roze worden terwijl ze de vlek absorberen.

Het doel hier is om te wachten tot de vlek is opgedroogd. Dit kan een uur of twee duren, of misschien wilt u het zout een nacht laten staan. Het zal uw tapijt niet schaden, dus u hoeft zich geen zorgen te maken.

3. Vacuüm

Verwijder overtollig zout door het weg te scheppen met een lepel. Stofzuig het gebied grondig om eventueel achtergebleven zout in de vezels te verwijderen.

Het zout kan na het stofzuigen een klein residu achterlaten. Dit is eenvoudig te verwijderen door het gebied te dempen en nogmaals te stofzuigen.

Waterstofperoxide en afwasmiddel op witte tapijten

Waterstofperoxide is een krachtig maar minder giftig alternatief voor bleekmiddel. Als je witte tapijten hebt, is dit de beste methode om te proberen.

1. Meng de ingrediënten

Combineer in een kleine container twee delen waterstofperoxide met een deel afwasmiddel. Gebruik heldere afwasmiddel en geen gekleurde. Gekleurde zeep kan vlekken maken of een vlek achterlaten die moeilijk te verwijderen is.

2. Aanbrengen met een spons

Begin met het aantrekken van wat rubberen handschoenen. Dompel vervolgens een spons in de oplossing en wring deze grondig – het moet nat zijn maar niet druipen.

Gebruik de spons om de vlek voorzichtig te deppen. Begin aan de randen en werk je een weg naar het midden. Blijf de spons onderdompelen en wringen totdat de vlek bijna weg is.

Houd er rekening mee

Waterstofperoxide is een mild bleekmiddel, dus het kan verkleuring veroorzaken. We raden deze methode aan voor witte of lichtgekleurde tapijten. Maar toch wil je misschien eerst een spottest doen (2).

3. Dep Droog

Neem een schone, witte doek en begin overtollige oplossing op te vegen. Werk in secties zoals we hierboven hebben besproken om te voorkomen dat een kleur wordt verspreid. Blijf deppen totdat het gebied volledig droog is.

Let op

Gebruik een witte doek op witte of lichtgekleurde tapijten bij het gebruik van producten zoals waterstofperoxide. De zachte reiniger kan ervoor zorgen dat de kleur van de doek op het tapijt schuurt, waardoor een nog grotere puinhoop ontstaat.

Azijn en afwasmiddel voor gedroogde vlekken

Als de wijnvlek is opgedroogd, raak dan niet in paniek. Deze methode kan het opbreken en verwijderen zonder een spoor achter te laten.

1. Meng de oplossing

Combineer in een kom een eetlepel gedistilleerde witte azijn en een eetlepel heldere afwasmiddel. Voeg twee kopjes warm water toe en roer goed om te combineren.

Let op

Gebruik nooit appelcider of balsamico-azijn bij het schoonmaken van een tapijt. Deze andere soorten azijn zullen hun eigen vlekken creëren, die lastig te verwijderen kunnen zijn (3).

2. Toepassen

Dompel een spons of doek in de oplossing en dep deze op de vlek. Het warme water zal helpen om de gedroogde deeltjes van de vlek los te maken. Als de vlek vers is, vervang dan warm water door koud, omdat dit beter is voor vers morsen.

Pak nog een schone doek om de vloeistof en vlek op te vegen terwijl je bezig bent. Vouw het in secties en verplaats het na elke vlek. Blijf natmaken en deppen totdat de vlek bijna weg is.

3. Breng koud water aan

Pak nog een schone doek en week deze in koud water. Druk het in de vlek om de laatste stukjes van de wijn te verdunnen. Als je het gevoel hebt dat het niet effectief is, giet dan een kleine hoeveelheid water rechtstreeks op de vlek en dep het vervolgens.

Witte wijn en baking soda

Wist je dat je rode wijnvlekken kunt aanpakken met witte wijn? Bekijk dit eens.

1. Witte wijn aanbrengen

Het voelt misschien vreemd om witte wijn op je tapijt te gieten, maar hoor ons. Witte wijn werkt effectief bij het verdunnen en opheffen van de donkerrode kleur van rode wijn.

Gebruik slechts een kleine hoeveelheid om oververzadiging van het tapijt te voorkomen. Sommige huiseigenaren zweren bij gewone oude wodka en zeggen dat het de truc perfect doet. Kijk wat je dapper genoeg vindt om te proberen.

Let op

Gebruik geen dessertachtige wijnen, omdat deze een kleverig residu kunnen achterlaten.

2. Vlek

Pak je beste spons en veeg voorzichtig de kleur van de vlek op. Druk niet te hard, want je kunt de rode wijn verder in de vezels duwen. Bevochtig de spons in koud water voordat u deze aanbrengt voor het beste resultaat.

3. Baking Soda aanbrengen

Voor deze stap kunt u een royale hoeveelheid zuiveringszout op de vlek strooien of een pasta maken. Doe dit laatste door gelijke hoeveelheden water en zuiveringszout te combineren. Verdeel het gelijkmatig over de vlek.

4. Bedekken

Neem een schone doek of doek, vouw het in een vierkant en plaats het over de vlek. Leg iets zwaars op de doek om het te verzwaren. Dit kan een woordenboek of een telefoonboek zijn.

Laat de witte wijn en baking soda combo een nacht op de vlek zitten. De ingrediënten worden voorzichtig in de vezels geduwd voor een diepere reiniging.

Let op

Wees voorzichtig met welk item je op de doek plaatst, want het kan vochtig worden.

5. Vacuüm

Na je ochtendkoffie of thee is het tijd om de doek te verwijderen en het gebied te inspecteren. De baking soda pasta kan er enigszins roze uitzien vanwege de rode wijn. Pak gewoon je stofzuiger en maak het hele gebied grondig schoon.

Vergelijkbare artikelen
Vrouw die het tapijt schoonmaakt met doek en wasmiddelHoe u uw tapijt kunt reinigen zonder vacuüm

Veelgestelde vragen

Welke vlekken kunnen niet uit tapijt worden verwijderd?

Er zijn maar heel weinig vlekken die niet van tapijt kunnen worden verwijderd, hoewel koffie, rode wijn en bloed tot de meest uitdagende behoren. Andere opmerkelijke vloeistoffen zijn braaksel en urine.

Hoe krijg je de wijngeur uit tapijt?

De eenvoudigste manier om de wijngeur uit tapijt te krijgen, is door een doek nat te maken met afwasmiddel en azijn. Dep het op de wijnvlek en het moet op de doek worden overgebracht. Azijn is licht zuur en ontgeurt de geur.

Een andere manier is om zuiveringszout op de vlek te strooien. Als het morsen vers is, gebruik dan zout om de vloeistof uit de tapijtvezels te halen en ontgeur vervolgens met zuiveringszout.

Verwijdert tandpasta rode wijnvlekken?

Tandpasta verwijdert rode wijnvlekken in kleine, geconcentreerde gebieden. Breng een kleine hoeveelheid aan en dep de plek schoon, en de rode wijn moet schoon worden opgetild.

Zal Oxiclean rode wijnvlekken verwijderen?

Oxiclean verwijdert rode wijn van tapijt omdat het zuurstof gebruikt om de vezels aan te pakken en de vlek op te heffen. Het roeit ook olie, vet en andere hardnekkige vlekken uit.

Verwijdert citroensap rode wijnvlekken?

Citroensap verwijdert rode wijnvlekken dankzij de zure eigenschappen. Citroensap gaat aan de slag, breekt de vlek af en haalt deze uit tapijtvezels.


Weet wanneer je de pro’s moet bellen

Je bent misschien bekend met het oude gezegde: “Huil niet om gemorste melk.” Nou, we zeggen: “Huil niet om gemorste rode wijn – het kan worden verwijderd.” Je kunt jezelf een schrik besparen door snel te handelen en te weten hoe je rode wijn van een tapijt kunt reinigen.

Begin altijd met het verwijderen van een vlek als deze nog vochtig is – je zou zelfs succesvol kunnen zijn in het volledig verwijderen ervan.

Wanneer al het andere faalt, aarzel dan niet om professionele hulp in te roepen. Sommige rode wijnvlekken zijn gewoon te moeilijk te verwijderen, vooral als ze gedroogd en oud zijn.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?






Wat ging er mis?






Lees ook:   Philips AquaTrio series 7000 XW7110/01