De 5 beste zelfgemaakte vloerreinigers voor doe-het-zelvers

Een veel voorkomende zorg over commerciële reinigingsproducten is de onzekerheid over ingrediënten en chemicaliën. Wist je dat schoonmaakbedrijven niet eens verplicht zijn om al hun ingrediënten te vermelden?

Bovendien kan het lezen van het etiket soms meer verwarring dan duidelijkheid veroorzaken wanneer het wordt vermeld.

Het goede nieuws is dat het supereenvoudig is om je eigen zelfgemaakte vloerreiniger te maken. Bovendien kun je ingrediënten gebruiken die je al hebt! Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw vloeren schoon zijn zonder uw gezin bloot te stellen aan schadelijke dampen of chemische resten.

Inhoudsopgave
 • Waarom zelfgemaakte vloerreinigers gebruiken?
 • Beste zelfgemaakte vloerreiniger recepten
 • Zelfgemaakte tapijt vlekverwijderaars
 • In de winkel gekochte natuurlijke vloerreinigers
 • Veelgestelde vragen
 • Doe-het-zelf-Haven

Waarom zelfgemaakte vloerreinigers gebruiken?

Zelfgemaakte vloerreinigers zijn een uitstekende keuze voor huiseigenaren met een beperkt budget. Ze zijn ook een goede optie voor gezinnen die te maken hebben met verschillende gezondheidsproblemen. Bovendien heeft het gebruik van een zelfgemaakte reiniger de voorkeur als u het milieuvriendelijk wilt houden.

Hier zijn nog een paar voordelen van het gebruik van zelfgemaakte vloerreinigers:

Allergeenvrij

Gezinnen die te maken hebben met allergieën of astma moeten regelmatig schoonmaken. Dit helpt om huisstofmijt, schimmels en pollen op afstand te houden. U moet echter op uw hoede zijn voor de producten die u gebruikt (1).

Bepaalde gebruikte chemicaliën kunnen allergische reacties of astma-aanvallen veroorzaken. Penetrante dampen, zoals ammoniak, kunnen schadelijk zijn bij inademing (2). Zelfs toegevoegde geuren kunnen problemen veroorzaken.

Een veel voorkomend ingrediënt in tegelreinigers is zoutzuur. Dit zuur is zeer corrosief en kan brandwonden en blaren veroorzaken (3). Dus als je de vloeren niet grondig hebt gespoeld, kan het een schadelijk residu achterlaten.

Het creëren van uw eigen oplossing kan helpen om allergische reacties te minimaliseren. Omdat je de reiniger maakt, bepaal je wat er in de mix gaat.

Goedkoop

Het kopen van schoonmaakmiddelen is niet goedkoop, zeker niet op de lange termijn. Veel commerciële producten zijn ook ontworpen voor specifieke gebieden in een huis. Dit kan het nog duurder maken omdat je meerdere reinigers moet kopen.

Zelfgemaakte schoonmaakmiddelen kunnen worden gemaakt met behulp van alledaagse items in uw voorraadkast. En omdat u geen agressieve chemicaliën gebruikt, kan uw vloerreiniger een oplossing voor meerdere oppervlakken en doelen worden, waardoor u na verloop van tijd geld bespaart.

Beter voor het milieu

Het dumpen van de gebruikte reinigingsoplossing in het toilet of in de afvoer komt in het riool of de grond terecht. Als de chemicaliën in de grond sijpelen, kunnen ze zich verspreiden naar ons grondwater. Sommige chemicaliën zullen ook in de lucht verdampen terwijl u reinigt, waardoor de luchtkwaliteit wordt verminderd (4).

Zelfgemaakte reinigingsmiddelen zijn veel veiliger omdat je waarschijnlijk natuurlijke ingrediënten zoals azijn en zuiveringszout gebruikt. Deze zijn veilig te gebruiken en weg te gooien.

Veilig rond kinderen

Schoonmaakmiddelen zijn een belangrijk probleem in gezinshuizen met jonge kinderen. Kruipende baby’s zullen in nauw contact komen met productresten van de door u gekozen reiniger.

Dus door een zelfgemaakte reiniger te gebruiken, kunt u er zeker van zijn dat er geen schadelijke chemicaliën of ingrediënten zijn.

Beste Huismade Floor Cleaner Recepten

De voordelen van het maken van je eigen vloerreiniger zijn eindeloos. We hebben een paar recepten uitgeprobeerd om ervoor te zorgen dat ze het vermelden waard zijn. Dit zijn enkele van onze favoriete opties.

1. Home Opfrisser

Als je je huis wilt schoonmaken en ontgeuren, heb je een oplossing nodig die krachtig genoeg is om vuil te snijden en tegelijkertijd frisheid toe te voegen.

Dit heb je nodig:

 • Vier ons water
 • Een kwart kopje zuiveringszout
 • Vier ons gedistilleerde witte azijn
 • Vijf druppels etherische olie
 1. Meng de ingrediënten: Combineer het water en zuiveringszout in een spuitfles en meng het goed. Voeg vervolgens de azijn toe. Er zal een bruisende reactie zijn wanneer azijn en zuiveringszout elkaar ontmoeten – maak je geen zorgen, het is normaal. Sluit af door een paar druppels etherische olie toe te voegen en geef nog een laatste shake.
 2. Spray en Mop: Om dit recept het meest effectief te laten zijn, raden we aan een microvezelpad te gebruiken. Spritz als je gaat en veeg met de dweil. Vergeet niet om het gebied onmiddellijk te spuiten en af te vegen als u hardhout schoonmaakt.
 3. Spoelen: Vul een andere spuitfles met schoon water en gebruik dezelfde methode om de vloer af te spoelen. Dit elimineert eventuele resten en helpt om glans toe te voegen.

Waar kan het worden gebruikt?

U kunt dit recept op de volgende verdiepingen gebruiken:

 • Tegels en voegmiddel
 • Laminaat
 • Linoleum
 • Baksteen

Als je bamboe- of hardhouten vloeren hebt, gebruik ze dan voorzichtig, omdat deze oplossing enigszins schurend is.

Laat de oplossing niet lang op een vloer zitten; onmiddellijk afspoelen en drogen. Het zuur kan de afwerking op het hout beschadigen, waardoor water kan binnendringen en aanzienlijke schade kan veroorzaken.

Voorzorgsmaatregelen

Vermijd dit recept helemaal als je natuurstenen vloeren hebt, zoals marmer, travertijn of leisteen. Het zuur zal de steen etsen en schade veroorzaken (5).

Je kunt de azijn echter weglaten en alleen zuiveringszout, water en essentiële oliën gebruiken voor natuursteen.

Handige tips

Het kiezen van een goede etherische olie is noodzakelijk. Zoek er een met een geur die aangenaam is voor iedereen in huis.

Lavendel en vanille zijn ontspannende geuren die een zachte, stressvrije sfeer kunnen creëren. Als je een frisse afdronk wilt, ga dan voor pepermunt of citrus, zoals citroen of grapefruit. Begin met het toevoegen van een paar druppels om te zien wat je leuk vindt.

Wees voorzichtig als je huisdieren hebt, omdat veel essentiële oliën giftig zijn voor dieren.

2. Basic Vloerreiniger

Dit is een uitstekende reiniger als je haast hebt. Deze basisreiniger bestaat uit gedestilleerd water en azijn – het is een van onze favoriete tegelreinigers.

Dit heb je nodig:

 • Een liter gedestilleerd water
 • Vier ons azijn
 1. Combineer de ingrediënten: Meng het gedestilleerde water en de azijn in een emmer. Roer het lekker door elkaar om ervoor te zorgen dat het goed gecombineerd wordt. Je kunt ook een paar druppels etherische olie toevoegen, zoals citroen of tea tree.
 2. Dweil de Vloer: Dompel de dweil in de oplossing en wring het overtollige uit. Dweil de vloer in secties, dompel en wring de dweil terwijl je gaat. Laat de vloer drogen.

Waar kan het worden gebruikt?

Zoals we kort vermeldden, is dit een van onze favoriete tegelreinigers. De azijn voegt een natuurlijke glans toe aan keramische en porseleinen vloeren – plus, het desinfecteert en ontgeurt de specie. U kunt het ook gebruiken om schoon te maken:

 • Baksteen
 • Laminaat
 • Linoleum
 • Vinyl

Voorzorgsmaatregelen

Gebruik deze reiniger voorzichtig en spaarzaam als je bamboe of hardhouten vloeren hebt. Spoel en veeg de vloer onmiddellijk na het aanbrengen af om schade te voorkomen. Je moet azijn en andere zure reinigingsmiddelen ver weg van natuurstenen vloeren houden.

Handige tips

We geven de voorkeur aan gedestilleerd water in plaats van kraan omdat het vrij is van afzettingen. Gedroogde minerale afzettingen kunnen verschijnen als u hard water uit de kraan gebruikt. Deze kunnen de vloer dof maken en er weer vies uit laten zien (6).

3. Natural Power Reiniger

Wanneer we onze vloeren schoonmaken, willen we iets gebruiken dat moeiteloos door vuil en vuil snijdt. Dit volgende recept zal precies dat doen op meerdere oppervlakken in de home.

Dit heb je nodig:

 • Een theelepel castiliëzeep
 • Vier kopjes warm water
 • 5-10 druppels etherische olie
 1. Combineer de ingrediënten: Meng het water, de castiliëzeep en de etherische olie in een spuitfles en geef het een goede shake.
 2. Test: Geef de oplossing een snelle veiligheidstest in een onopvallende ruimte om ervoor te zorgen dat deze uw vloeren niet beschadigt. Dit is vooral belangrijk als je hardhouten vloeren hebt. Castiliëzeep kan kleine schade aan de afwerking veroorzaken.
 3. Gebruik een Microfiber Mop: Microvezel mops zijn zacht en zacht maar effectief in het bereiken van kleine spleten en hoeken. Spuit de vloer terwijl je gaat en veeg heen en weer. Gebruik dan een schone doek of handdoek om te drogen.

Waar kan het worden gebruikt?

Castiliëzeep is natuurlijk en plantaardig – het schuimt niet en laat daarom geen strepen achter. Dit recept is uitstekend geschikt voor natuurstenen vloeren zoals marmer, travertijn, leisteen en kalksteen. U kunt het ook gebruiken om de volgende vloeren schoon te maken:

 • Baksteen
 • Tegels van porselein of van keramiek
 • Laminaat
 • Verzegeld bamboe en hardhout
 • Linoleum

Voorzorgsmaatregelen

Als je gewaxte hardhouten vloeren hebt, vermijd dan deze reiniger. Castiliëzeep kan de wasafwerking beschadigen.

Handige tips

Kies een aangenaam ruikende etherische olie voor dit recept. We raden dennen of zelfs rozemarijn ten zeerste aan. Deze voegen een unieke geur toe die het huis een warme sfeer geeft.

4. Insectenwerende vloerreiniger

Tijdens de warmere maanden van het jaar zijn overal insecten en ongedierte te vinden. Iemand heeft misschien iets gemorst en voor je het weet heeft een leger mieren het gebied opgeëist. Voordat je rent om de insecticiden te krijgen, probeer deze zelfgemaakte reiniger:

 • Een liter warm water
 • Twee ons afwasmiddel
 • Twee ons castiliaanse zeep
 • Vier druppels etherische olie van dennen
 • Vier druppels essentiële lavendelolie
 • Vier druppels essentiële olie van pepermunt
 • Vier druppels oranje etherische olie
 • Twee druppels citroengras etherische olie
 • Twee druppels tea tree etherische olie
 • Twee druppels etherische olie van cederhout
 1. Mengen: Meng alle ingrediënten, behalve het hete water, in een emmer en roer goed om te mengen. Heb je houten vloeren, vervang dan de afwasmiddel door een houtveilig product zoals Murphy’s Oil Soap. Nadat je de oliën en zepen goed hebt gemengd, giet je het hete water erin om ervoor te zorgen dat alles grondig wordt gecombineerd.
 2. Zwabber: Dompel de dweil in de emmer en wring het overtollige uit. Veeg de vloer schoon, te beginnen bij het verste deel van de kamer. De essentiële oliën zullen insecten en ongedierte afstoten. Bovendien geeft de geurige combinatie van oliën je huis een frisse geur.
 3. Liefhebber: Gebruik een droge doek om de vloer te poetsen. Dit is vooral effectief als je houten vloeren hebt; buffing zal de glans herstellen tijdens het verwijderen van overtollige olie.

Waar kan het worden gebruikt?

Dit insectenwerende recept is veilig te gebruiken op elke vloer, zoals:

 • Tegels — porselein en keramiek
 • Laminaat
 • Linoleum
 • Marmer
 • Lei
 • Baksteen

Castiliëzeep is natuurlijk en plantaardig; het zal gevoelige vloeren niet schaden. Maar als u hardhouten of bamboevloeren schoonmaakt, gebruik dan een houtveilige zeep in plaats van afwasmiddel.

Voorzorgsmaatregelen

Als je niet-verzegelde specie hebt, vermijd dan dit recept. De grote hoeveelheid essentiële oliën kan verkleuren of vlekken maken op voegmiddel.

Wees ook voorzichtig als je huisdieren hebt, omdat veel van deze essentiële oliën giftig voor hen zijn.

Handige tips

Door de toegevoegde oliën kan deze reiniger een residu achterlaten op tegels en andere harde vloeren. Om dit te voorkomen, spoelt u de vloer af met schoon water en een microvezel dweil.

5. Desinfecterende vloerreiniger

Voor veel huiseigenaren bestaat het desinfecteren van hun vloeren uit producten zoals chloorbleekmiddel of ammoniak. We hebben echter een alternatief.

Dit heb je nodig:

 • Twee kopjes warm water
 • Vier ons gedistilleerde witte azijn
 • Twee ons isopropyl ontsmettingsalcohol
 • Twee spuiten vloeibare afwasmiddel
 • Vijf druppels etherische olie
 1. Combineer de Ingrediënten: Meng dit recept in een spuitfles of een emmer (mogelijk moet u de ingrediënten verhogen om bij de emmer te passen).
 2. Spray en Mop: Spritz voor je uit en veeg onderweg af met een microvezel dweil. Als je een gewone tangle mop gebruikt, wring deze dan tot het vochtig is. Het is niet nodig om de vloer te spoelen na het gebruik van deze reiniger – laat hem gewoon drogen.

Waar kan het worden gebruikt?

Omdat de azijn verdund is, kun je deze reiniger op bijna alle vloersoorten gebruiken, behalve natuursteen. Probeer het op de volgende verdiepingen:

 • Laminaat
 • Linoleum
 • Tegel
 • Vinyl
 • Cement
 • Baksteen
 • Spaarzaam op hardhout en bamboe

Handige tips

De combinatie van azijn en ontsmettingsalcohol zorgt voor een krachtig ontsmettingsmiddel dat uitstekend is in huizen met jonge kinderen (7). Kies een afwasmiddel zoals Dawn om door vuil en vet te snijden. Vermijd hydraterende of antibacteriële afwasmiddel.

Als je niet van de azijngeur houdt, voeg dan een paar druppels essentiële citroenolie of een andere citrusvrucht toe. De frisse geur werkt effectief bij het bedekken van de sterke azijn.

6. Natuursteen Basic Cleaner

Natuurstenen vloeren zijn lastig te onderhouden. De meeste stenen zijn zeer poreus en absorberen overtollige vloeistoffen die achterblijven. Helaas zijn steenreinigers niet goedkoop – dus hier is ons alternatief:

 • 2-3 spuiten milde afwasmiddel
 • Een halve liter water
 1. Maak de oplossing: Begin met het vullen van een emmer met een halve liter water. Voeg de afwasmiddel toe en meng het grondig totdat het begint te borrelen.
 2. Dweil en Spoeling: Dompel de dweil in de emmer en wring het overtollige uit, laat het vochtig. Veeg de vloeren met overlappende lijnen. Als je klaar bent, spoel je de vloer af met schoon water om zeepresten te voorkomen.

Waar kan het worden gebruikt?

Dit recept is eenvoudig en omdat je milde afwasmiddel gebruikt, kun je het op alle verdiepingen gebruiken. Zorg er wel voor dat je de vloeren goed droogt voor hardhout en bamboe.

Gebruik deze reiniger op:

 • Laminaat
 • Linoleum
 • Vinyl
 • Hardhout
 • Bamboe
 • Baksteen
 • Lei
 • Tegels — porselein en keramiek
 • Grout

Handige tips

We raden je ten zeerste aan om Dawn afwasmiddel te gebruiken voor dit recept. Het heeft een meer neutrale pH-waarde in vergelijking met andere merken en is daarom veilig voor natuurstenen vloeren.

Spoelen is essentieel om een filmachtig residu op uw vloeren te voorkomen. Gebruik een schone dweil met schoon water en werk af met een doek of handdoek om te drogen.

Zelfgemaakte tapijt vlekverwijderaars

Vlekken op een tapijt kunnen frustrerend zijn om te verwijderen. Snel handelen kan u tijd en moeite besparen. Maar voordat u naar het commerciële product grijpt, zijn hier een paar zelfgemaakte recepten om te proberen:

1. Scheerschuim

Begin met het zoveel mogelijk uitwissen van de mors met een natte spons of doek, beginnend bij de randen om de vloeistof niet te verspreiden.

Spuit een beetje scheerschuim op de vlek. Laat het een paar minuten staan en wrijf het dan af met een vochtige spons.

Scheerschuim is vooral effectief op crèmekleurige of beigekleurige tapijten en tapijten. Het zal niet verkleuren of schade aan de vezels veroorzaken.

2. Waterstofperoxide

Als je een ouder of huisdiereigenaar bent, heb je misschien je deel van de mysterieuze vlekken gezien. Hoe verwijder je het als je niet weet wat de oorzaak is?

Een eenvoudig mengsel van een theelepel van drie procent waterstofperoxide en een klein plekje niet-gel tandpasta zou het werk moeten doen.

Combineer de twee om een pasta te maken en breng deze aan op de vlek. Wrijf lichtjes met een spons of doek en spoel vervolgens af met schoon water – de vlek moet weg zijn.

3. Zuiveringszout

Een van onze favoriete natuurlijke tapijtvlekkenverwijderaars is zuiveringszout. Het is gemakkelijk te gebruiken, altijd bij de hand en effectief. Als er braaksel, urine of vieze geuren op je tapijt zitten, pak dan een doos natriumbicarbonaat.

Begin altijd met het opvegen van overtollig vocht uit de vlek. Je kunt een pasta maken met gelijke hoeveelheden zuiveringszout en water. Breng aan op de vlek en wrijf met een klein borsteltje of sponsje.

Je kunt ook een royale hoeveelheid strooien van zuiveringszout op een natte vlek om de vloeistoffen te absorberen. Laat het vervolgens staan totdat het poeder een kleine korst vormt en vacuüm.

Als u het tapijt moet ontgeuren, kunt u zuiveringszout mengen met essentiële oliën. Verdeel een kleine hoeveelheid over het hele tapijt en laat het maximaal vier uur staan. Stofzuig het tapijt grondig om overtollig poeder te verwijderen (8).

In de winkel gekochte natuurlijke vloerreinigers

Als je een natuurlijke vloerreiniger wilt gebruiken, maar deze niet zelf wilt maken, zijn er tal van opties. Het is echter nog steeds essentieel dat u bedenkt welk type vloer u heeft, omdat sommige ingrediënten bepaalde vloeren kunnen beschadigen. Je mag natuursteen nooit reinigen met zure producten, zelfs niet met natuurlijke producten.

Hier zijn een paar van onze favoriete in de winkel gekochte natuurlijke vloerreinigers:

1. Natuurlijke allesreiniger van TriNova

Deze allesreiniger is alles wat je nodig hebt om je huis in groene stijl schoon te maken. Het is volledig natuurlijk en maakt gebruik van een mix van essentiële oliën om een frisse geur toe te voegen. Veel ouders geven er de voorkeur aan om dit te gebruiken omdat het veilig is rond kinderen en huisdieren.

U kunt het product in huis gebruiken om keukenoppervlakken, badkamers, vloeren en speelgoed schoon te maken. Spoelen is niet nodig, want dit zal niet strelen.

2. Multi-Surface Cleaner van Puracy

Deze effectieve multifunctionele reiniger kan vet, voedsel, frisdrank, sap, suiker, urine en nog veel meer vlekken en vlekken verwijderen. Deze veilige formule is ontwikkeld door artsen en bevat geen gifstoffen of agressieve chemicaliën.

De formule is hypoallergeen en plantaardig, waardoor het veilig te gebruiken is rond kinderen en huisdieren.

We vinden het leuk dat deze reiniger veilig is voor elk vloertype – inclusief natuurstenen oppervlakken.

3. Natuurlijk vuilvernietigende reiniger door Better Life

Better Life is een merk dat alleen duurzame verpakkingen, zonne-energie, recyclebare materialen en biologisch afbreekbare formules gebruikt.

Dit product is een effectieve vloerreiniger die veilig is voor hardhout, bamboe, tegels, marmer, laminaat, vinyl en meer. Bovendien hoeft u niet te spoelen.

De formule werkt effectief door vuil te snijden. De kers op de taart? Het voegt een frisse geur toe aan het huis terwijl je schoonmaakt.

Als u zich zorgen maakt over uw natuurstenen vloeren, heeft Better Life ook een graniet- en steenreiniger gemaakt. Dit is veilig te gebruiken op volledig natuursteen en helpt de glans te herstellen terwijl vuil en vuil worden verwijderd.

Veelgestelde vragen

Wat is het meest effectieve natuurlijke ontsmettingsmiddel?

Het meest effectieve natuurlijke ontsmettingsmiddel is waterstofperoxide. U kunt werken en vloeren veilig desinfecteren en bacteriën en andere vervelende verontreinigende stoffen die schade veroorzaken, doden. Het werkt op meerdere oppervlakken en is direct verkrijgbaar bij alle goede websites en supermarkten.

Hoe maak je een no-rinse vloerreiniger?

De beste manier om een vloerreiniger zonder spoeling te maken, is door twee kopjes witte azijn te mengen met acht kopjes water. Voeg vervolgens een kopje isopropylalcohol, 15 tot 20 druppels etherische oliën en een half kopje afwasmiddel toe.

Breng het aan op je vloer door te dweilen of te sproeien en laat het drogen.

Maakt azijn vloeren plakkerig?

Azijn maakt vloeren niet plakkerig vanwege de zuurgraad. Het snijdt door plakkerige oppervlakken om uw vloeren piepend schoon achter te laten.

Hoe kan ik mijn vloeren goed laten ruiken?

U kunt uw vloeren goed laten ruiken door papieren handdoeken in waterstofperoxide te weken en op vloervlekken te plaatsen. U kunt ook witte azijn en water mengen en uw vloeren besproeien. Gebruik ten slotte zuiveringszout als tapijtverfrisser door het tussen de vezels te strooien.


Doe-het-zelf-Haven

Het maken van je eigen zelfgemaakte vloerreiniger is zo eenvoudig als één, twee, drie.

Voordat u een recept kiest om te proberen, moet u ervoor zorgen dat het veilig is voor uw vloeren. Als je tegels hebt, zijn bijna alle zelfgemaakte recepten betrouwbaar. Eigenaren van natuursteen moeten echter op hun hoede zijn voor zure producten zoals azijn en citroensap.

Begin altijd met een kleine test in een onopvallende ruimte. Breng de reiniger aan en gebruik deze zoals aanbevolen. Als u klaar bent, let u op tekenen van schade, zoals verkleuring. Als je iets opmerkt, gooi het dan weg en probeer een ander.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   HG OXI vlekverwijderaar wasmiddeltoevoeging Universele vlekverwijderaar met actieve zuurstof