15 tapijtreinigingshacks die u moet proberen

Het schoonmaken van een tapijt houdt meestal in dat het levende daglicht eruit wordt gezogen. Je hebt echter vaak het gevoel dat het niet genoeg was. Er zit nog steeds huisdierhaar in de vezels en kleine stofdeeltjes – plus die muffe geur die niet weggaat.

Het is tijd om op een eenvoudigere maar efficiëntere manier te gaan schoonmaken. Voer schoonmaakhacks in.

Tapijtreinigingshacks zijn er in overvloed, maar welke zijn het proberen waard? Van effectief ontgeuren tot het verwijderen van mysterieuze vlekken, er is een hack om te gebruiken.

Inhoudsopgave
  • Top Tapijtreiniging Hacks
  • Veelgestelde vragen
  • Tapijtreiniging eenvoudiger gemaakt

Top Tapijtreiniging Hacks

Dit zijn de 15 beste tapijtreinigingshacks die we hebben gevonden:

1. Squeegee Huisdier Haar Weg

Huisdierhaar kan lastig zijn om van af te komen. Als je een langharig huisdier hebt, voel je je misschien een slachtoffer van haar van huisdieren. Fijn haar klampt zich vast aan de tapijtvezels, waardoor het zelfs voor een stofzuiger moeilijk te verwijderen is.

Een effectieve manier om hardnekkige vacht te verwijderen, is door een vensterwisser te gebruiken. Dit slimme apparaat is ontworpen om kleverige stoffen van bijna elk oppervlak te verwijderen.

Maak de wisser iets nat en glijd het met de vezels – de haren zullen volgen. Verzamel ze vervolgens en gooi ze weg.

2. Lint Rollers

Pluisrollers zijn meestal bedoeld om los haar uit kleding te verwijderen. Deze rollen zijn echter ook zeer effectief op tapijten. Door de kleverigheid grijpen ze beter vast aan kleinere deeltjes, zoals stof, dan een vacuüm.

Je zou kunnen denken dat het gebruik van een pluisroller om een tapijt schoon te maken uren zal duren. Dat is echter niet noodzakelijk waar. Het is misschien niet de snelste oplossing, maar het is handig voor het verwijderen van vezels die het vacuüm mogelijk heeft gemist.

Deze hack is ook uitstekend geschikt voor trappen met vloerbedekking. Het stofzuigen van trappen kan lastig zijn, dus het gebruik van een pluisroller is handig om snel schoon te maken.

3. Altijd vlekken, nooit wrijven

Oh, schiet, je hebt rode wijn gemorst op je crèmekleurige tapijt – zal dit ooit uitkomen? Als je snel handelt, zou die lekkage er in een mum van tijd uit moeten zijn.

Wanneer je per ongeluk iets op een tapijt morst, is het cruciaal om de vloeistoffen eerst weg te krijgen. Als de mors in de tapijtvezels trekt, kan het bijna onmogelijk zijn om eruit te komen.

Neem dus een schone doek of handdoek en begin lichtjes te deppen. Je wilt aan de randen beginnen en naar het midden toewerken. Naar binnen naar binnen naar de randen vegen zal ervoor zorgen dat de vloeistoffen zich verspreiden, waardoor de vlek groter wordt.

Je zou de neiging kunnen hebben om de mors weg te wrijven. Dit kan de vlek echter in de vezels duwen en verspreiden. Terwijl je dept, knijp je in plaats daarvan voorzichtig de vloeistof uit het tapijt en in de doek.

4. IJzervlekken weg

Een gedroogde vlek kan bijna onmogelijk te verwijderen zijn, maar er is een oplossing. U kunt een heet strijkijzer gebruiken om droge vlekken zorgvuldig te verwijderen.

Stofzuig eerst het gebied grondig om los vuil of harde deeltjes te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat alle focus op de vlek komt te liggen.

Week vervolgens een doek of handdoek in een oplossing van een deel azijn en drie delen water. Breng de natte doek aan op de vlek en laat deze maximaal vijf minuten staan. De azijn zal helpen om de vlek op te lossen.

Leg het verwarmde strijkijzer direct op de vochtige doek. Wrijf het in cirkelvormige bewegingen en oefen lichte druk uit. De vlek zal op de doek worden overgebracht terwijl u naar beneden drukt, vergelijkbaar met een tijdelijke tatoeage.

5. Olievlekken elimineren

Olievlekken op een lichtgekleurd tapijt? Ben je gewoon ineengekrompen? Dit is ongetwijfeld een van de meest frustrerende vlekken voor deal met. Helaas heb je iets meer nodig dan blotting.

Misschien vind je dit ook interessant
Tapijtvlek reinigen met de beste tapijtvlekkenverwijderaarDe beste tapijtvlekverwijderaars (Top Stain Busters)

Zuiveringszout is efficiënt in het absorberen van vloeistoffen en geuren. Maar veel mensen weten niet dat het ook uitstekend is in het intrekken van olie uit een tapijt (1).

Breng een royale hoeveelheid zuiveringszout aan om de hele vlek te bedekken. Laat het een nacht intrekken om de olie op te nemen – het poeder zal een droge korst vormen zodra het vol is. Dit is gemakkelijk te stofzuigen als je klaar bent.

Wanneer het zuiveringszout het grootste deel van de olie heeft verwijderd, gebruik dan een doek om de rest van de vlek weg te deppen.

6. Het wegwerken van urine van huisdieren

Urine van huisdieren op tapijten kan schadelijk zijn. Als het in de vulling wordt gedrenkt, kan het het tapijt verpesten met een vreselijke geur. Om nog maar te zwijgen van de vreselijke vlek waar je dagelijks naar zou moeten kijken (2).

De beste manier om een ramp te voorkomen is door het probleem op te lossen wanneer het zich voordoet. Gebruik deze hack als je je nieuwe pup traint of als je oude vriend het niet op tijd haalt.

Zoals we in de bovenstaande hack hebben gezien, absorbeert zuiveringszout effectief vloeistoffen. Het is ook uitstekend in het absorberen van geuren.

Breng voldoende zuiveringszout aan om het gebied volledig te bedekken. Laat het vervolgens de urine en geur absorberen totdat het poeder begint te drogen. Dep de rest van de rommel weg en werk af met een vacuüm om overtollig poeder te verwijderen.

7. Nagellak Morsen? Geen probleem

Bij het verwijderen van nagellak van onze vingernagels gebruiken we meestal aceton. Dit zou echter niet het eerste moeten zijn dat u vastpakt bij het morsen van lak op uw tapijt, omdat dit het kan beschadigen.

Een effectieve manier om nagellak van een tapijt te verwijderen, is door ontsmettingsalcohol te gebruiken. Laat de nagellak drogen op het tapijt en gebruik vervolgens een stomp mes om zoveel mogelijk van de droge polish af te schrapen.

Breng een kleine hoeveelheid ontsmettingsalcohol aan op een doek of handdoek en dep de vlek voorzichtig. Ga door totdat de nagellak oplost – de doek absorbeert de overtollige lak.

Je kunt ook papieren handdoeken gebruiken als je bang bent om de doek te verpesten.

8. Scheerschuim voor gekleurde tapijten

Vuil en modder vinden vaak hun weg naar binnen, vooral als je kinderen of huisdieren hebt. Dit kan slipsporen over uw tapijt veroorzaken, wat frustrerend kan zijn om naar te kijken.

Scheerschuim is effectief in het verwijderen van vuilvlekken zonder uw tapijt te beschadigen. U kunt elke soort gebruiken, zodat u niet naar de winkel hoeft te rennen om een specifiek merk te kopen.

Als het een droge vlek is, stofzuig het dan eerst om losse korrels te verwijderen. Breng vervolgens de scheerschuim aan om de vlek volledig te bedekken. Laat het een minuut of twee zitten, wrijf het in met een spons en veeg het overtollige weg.

Je kunt scheerschuim op elk tapijt gebruiken, maar het is vooral geweldig op gekleurde tapijten. Een ander voordeel is dat het je tapijt zacht en pluizig maakt.

9. Stinkend tapijt? Niet voor veel langer

Nadat u veel tijd hebt besteed aan het stofzuigen van uw tapijt, kunt u teleurgesteld zijn door de aanhoudende geur. Hoe effectief een vacuüm ook kan zijn in het verwijderen van vuil en kruimels, het zal geen geuren verwijderen.

Hiervoor moet je nog een pakje zuiveringszout uitrukken. Bestrooi vervolgens het hele tapijt met een deken van zuiveringszout – het ziet er misschien uit als een winterwonderland.

Laat het zuiveringszout een paar uur op het tapijt rusten (’s nachts als de geur sterk is). Wanneer de tijd om is, stofzuigt u het tapijt grondig om alle poeder te verwijderen (3).

10. De ultieme tapijt geur-eliminator

Heb je de hack hierboven geprobeerd, maar de geur is nog steeds aanwezig? Je hebt iets sterkers nodig om je tapijt te ontgeuren.

Het volgende recept bevat borax, etherische olie en zuiveringszout. Combineer twee eetlepels borax met twee kopjes zuiveringszout in een grote container. Borax doodt bacteriën en microben die zich mogelijk in uw tapijt verbergen en de geur veroorzaken (4).

Voeg ongeveer 10 druppels etherische olie toe en roer het goed – als er een deksel is, sluit het dan goed en schud het. Kies een etherische olie met een aangename geur voor iedereen, inclusief huisdieren. Lavendel is een populaire keuze omdat het het tapijt een frisse citrusgeur geeft en dieren niet stoort.

Breng het mengsel op dezelfde manier aan als we deden in de bovenstaande hack. Laat het ten slotte een paar uur of een nacht zitten en stofzuig vervolgens grondig om het poeder te verwijderen.

11. DIY Diepe Reiniger

Dieptereiniging van uw tapijt kan lastig zijn, tenzij je een tapijtreinigingsmachine hebt. Het gaat ook vaak om een speciale tapijtshampoo die duur en schadelijk voor het milieu kan zijn.

Gelukkig kun je je eigen oplossing maken die net zo effectief en veiliger is. Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • Zes ons waterstofperoxide
  • Vijf druppels van je favoriete etherische olie
  • Twee eetlepels wasverzachter
  • Twee eetlepels afwasmiddel
  • Een liter heet water (niet kokend)

Meng de ingrediënten in een emmer en roer goed door. U kunt dit gebruiken als een spotbehandeling of wanneer u het tapijt diep moet reinigen. U kunt het ook toevoegen aan een tapijtreinigingsmachine voor eenvoudige toepassing.

12. Shagtapijten op de juiste manier stofzuigen

Shag tapijten worden steeds populairder. Ze zijn zacht en warm – de perfecte aanvulling op een gezellige slaapkamer of woonkamer met harde vloer.

De lange en dikke vezels kunnen echter een bloeiende plek worden voor bacteriën en microben, wat kan leiden tot schimmel. Het is daarom cruciaal om het grondig schoon te maken. Helaas kan dat echter moeilijk zijn, omdat de vezels gemakkelijk in de knoop raken.

De beste manier om een shagtapijt schoon te maken, is door alleen met de slang te stofzuigen. Verwijder de schacht en het vloerhoofd helemaal. U kunt ook de spleettool gebruiken als u er een hebt.

Het kan even duren, maar je reinigt diep in de vezels zonder het tapijt te beschadigen.

13. Twee manieren om fluff tapijt te krijgen

Zware meubels kunnen snel deuken en vlakke plekken op een tapijt veroorzaken. Voetverkeer kan ook tapijten negatief beïnvloeden. Als gevolg hiervan kunnen tapijten op een drukke plaats er na een tijdje ook plat uitzien.

U kunt een van deze methoden proberen wanneer u uw tapijt wilt pluizen. Voor de eerste hack plaats je ijsblokjes op de platte plekken en wacht je tot ze smelten. Dep het water eruit, leg er een schone handdoek op en strijk de handdoek tot het gebied droog is.

De tweede hack vereist een paar huishoudelijke ingrediënten. Begin met het mengen van gelijke delen azijn en water in een spuitfles.

Besproei het vlakke gebied en bestrooi met zuiveringszout. Laat het poeder vervolgens de oplossing absorberen. Gebruik ten slotte een lepel om de vezels los te maken door deze zijwaarts op het tapijt te laten lopen.

Deze hack zal helpen om de oorspronkelijke textuur van de tapijtvezels te herstellen.

14. Eenvoudige manier om kauwgom te verwijderen

Kauwgom op het tapijt? Probeer deze hack voordat je naar de schaar grijpt om het tandvlees uit te knippen.

Neem een of meer ijsblokjes en leg ze op het tandvlees. Het zal beginnen te bevriezen en uitharden. Met de verandering in textuur kunt u het gemakkelijk van het tapijt schuiven.

15. Bescherm uw tapijt

Tapijten in gebieden met veel verkeer zijn gevoeliger voor schade en vlekken. Dus als u uw tapijt wilt behouden, raden we u aan er een vloerkleed op te leggen.

Een vloerkleed op een tapijt? Natuurlijk klinkt het raar, maar het zal helpen om het te beschermen. Wanneer gasten langskomen, verwijder dan het tapijt en je perfecte tapijt zal glanzen.

Vergelijkbare artikelen
Vrouw die een tapijt schoonmaaktHoe vaak tapijt te reinigen (voor alle reinigingstypen)

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn tapijt er weer nieuw uit laten zien?

De beste manier om uw tapijt er weer als nieuw uit te laten zien, is door een diepe reiniging uit te voeren om de vezels regelmatig te revitaliseren en altijd eventuele vlekken te verwijderen wanneer ze zich voordoen. Hoe langer je ze laat staan, hoe moeilijker ze te verwijderen zijn.

Welke vlekken kunnen niet van tapijt worden verwijderd?

Er zijn verschillende vlekken die niet gemakkelijk van tapijt kunnen worden verwijderd. De eerste is bloed, de tweede is rode wijn of koffie, en ten slotte zijn koolzuurhoudende dranken zoals Coca-Cola een uitdaging om te verwijderen. Het geheim is om al deze vlekken aan te pakken als ze vers zijn.

Hoe lang moet je baking soda op een tapijt laten liggen?

Je moet zuiveringszout maximaal 24 uur op een tapijt laten liggen. Het is essentieel dat terwijl de baking soda naar beneden is, niemand op het tapijt loopt. Poets het zuiveringszout op zodra de tijdschaal is verstreken en probeer te voorkomen dat je de frisdrank stofzuigt, omdat dit je motor zal beschadigen.

Is warm of koud water beter voor tapijtvlekken?

Koud water is beter voor tapijtvlekken omdat het reinigt zonder de vezels te openen. Heet water opent tapijtvezels en zorgt ervoor dat de vlek dieper insluit, waardoor het moeilijker te verwijderen is.

Hoe lang duurt het voordat je na het schoonmaken op tapijt kunt lopen?

U moet 24 uur wachten voordat u na het schoonmaken op tapijt kunt lopen. Het geeft het tapijt voldoende tijd om te drogen en laat de vezels zich in hun nat nestelenauditieve positie.


Tapijtreiniging eenvoudiger gemaakt

Het schoonmaken van een tapijt hoeft niet vermoeiend of duur te zijn. Het gebruik van hacks om een slimmere manier te vinden om specifieke taken te omzeilen, kan zeer nuttig zijn.

Nog een laatste tip? Test altijd elke oplossing op een klein onopvallend gebied voordat u deze op het hele tapijt aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat u geen schade aan de vezels veroorzaakt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   tin schoonmaken hoe