Hoe koffie uit tapijt te reinigen (3 beste oplossingen)

Als je ’s ochtends dat kopje koffie nodig hebt, is er niets erger dan het over het tapijt te morsen. Je hebt niet alleen een vlek om schoon te maken, maar je hebt niet eens de cafeïneboost om je te motiveren.

Koffievlekken zijn lastig – ze hebben de neiging zich te verspreiden als je niet voorzichtig bent tijdens het schoonmaken. Om je te helpen, hebben we een gids samengesteld over hoe je koffie uit tapijt kunt verwijderen. Dus laten we gaan schoonmaken.

Inhoudsopgave
 • Hoe verse koffie uit tapijt te reinigen
 • Hoe oude koffievlekken uit tapijt te krijgen
 • Hoe koffie en gemorste room schoon te maken
 • Alternatieve reinigingsoplossingen
 • Hoe koffiegeur uit tapijt te krijgen
 • Veelgestelde vragen
 • Wil je een kopje koffie pakken?

Hoe verse koffie uit tapijt te reinigen

Wanneer u koffie morst, zal het meteen schoonmaken effectiever zijn. Deze methode is voor verse koffievlekken en het is niet zo moeilijk.

 • Tijd: 20 minuten (plus droogtijd)
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Witte doeken of papieren handdoekjes
 • Koud water
 • Vlekkenverwijderaar
 • Ventilator (optioneel)
 • Vacuüm of haarborstel

1. Dep het vocht

Wanneer je de koffie morst, handel dan snel en pak een witte doek of papieren handdoek. Breng het aan op de vlek om zoveel mogelijk te absorberen.

Vermijd wrijven of schrobben, want dit zal het erger maken en de vlek zal zich verspreiden. Druk in plaats daarvan in het tapijt om al het vocht op te nemen. Als de handdoek vol raakt, schakel dan over naar een nieuwe en ga door totdat het grootste deel van de vloeistof op is.

2. Verdun de koffie

Zodra er geen koffie meer op je doek komt, pak je een verse. Neem wat koud water en giet een kleine hoeveelheid op de vlek. Overdrijf het niet – je wilt de koffie verdunnen, niet het tapijt weken.

Dep de vlek met een schone doek om zoveel mogelijk water op te nemen. Herhaal indien nodig.

3. Breng een vlekkenverwijderaar aan

Wanneer je het gevoel hebt dat het water zijn werk heeft gedaan, is het tijd om een vlekkenverwijderaar aan te brengen. U kunt het merk van uw voorkeur gebruiken. Doe gewoon een patchtest als u het product nog niet eerder hebt gebruikt.

Volg de aanwijzingen op de fles. Spuit de vlek, maar vermijd overspuiten. Reiniger die vastzit in uw tapijt kan vuil verzamelen, waardoor het tapijt er smerig uitziet.

Spoel het af met wat water en dep het af met een handdoek. Herhaal deze stap een paar keer totdat het product weg is.

4. Droog de plek

Wanneer u water of andere vloeistoffen op uw tapijt aanbrengt, zorg er dan voor dat u het volledig laat uitdrogen. Laat het niet achter met een natte basis – dit kan schimmel of meeldauw veroorzaken. Zet de plafondventilator aan of laat er een papieren handdoek op liggen.

Eenmaal droog, kunt u eindigen met een vacuüm om de textuur te herstellen. Als je er geen hebt, gebruik dan een haarborstel om de vezels te scheiden.

Hoe oude koffievlekken uit tapijt te krijgen

Oude koffievlekken zijn iets hardnekkiger dan verse. Maar we hebben een manier gevonden om te helpen.

 • Tijd: 10-30 minuten (plus droogtijd)
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Schone doeken
 • Koud water
 • Afwasmiddel (optioneel)
 • Beker (optioneel)
 • Lepel (optioneel)
 • Tapijt vlekkenverwijderaar
 • Ammoniak (optioneel)
 • Ventilator (optioneel)
 • Vacuüm of haarborstel

1. Demp de vlek

Voordat je begint, is het essentieel om de vlek te verzachten. Breng een kleine hoeveelheid koud water aan op de mors. Laat het vijf minuten zitten om de koffie los te maken.

Pak dan een schone doek en begin de vloeistof op te nemen. Blijf het deppen totdat je ziet dat de koffie overgaat naar de handdoek.

Als de vlek eruit komt, kunt u eenvoudig de derde en vierde stap van bovenaf volgen. Zo niet, dan heb je misschien iets sterkers nodig.

2. Afwasmiddeloplossing (voor wollen tapijten)

Als je weet dat je tapijt wol of wolmengsel is, probeer dan mild afwasmiddel met water te mengen. Combineer ongeveer drie druppels zeep tot een kopje water. Pak een doek, week het in de oplossing en begin de plek te sponzen.

Werk in een vloeibeweging van buitenaf naar het midden. Laat het vervolgens ongeveer vijf minuten zitten voordat je een nieuwe doek pakt om de vloeistoffen eruit te halen.

3. Ammoniakoplossing (voor niet-wollen tapijten)

Probeer een ammoniakoplossing als je tapijt niet is gemaakt van wol of een wolmengsel. Dit doe je door één eetlepel ammoniak te combineren met één kopje water.

Zoek een verborgen hoek van je tapijt en doe een patchtest. Niet alle materialen doen het goed met ammoniak. Het doen van een patchtest zorgt ervoor dat u geen aanzienlijke schade aan uw tapijt toebrengt. Breng een kleine hoeveelheid aan in uw testgebied, wacht 20 minuten en ga verder als er geen reactie zichtbaar is.

Pak voor de behandeling een doek en week deze in de ammoniakoplossing. Dep de plek vervolgens voorzichtig om deze te bedekken. Laat het ongeveer drie tot vijf minuten werken.

Neem vervolgens twee nieuwe handdoeken – een droge en de andere gedrenkt in water. Wissel af tussen de twee doeken, dep met de droge, dan met de natte. Dit moet de oplossing uitspoelen.

4. Drogen en afwerken

Neem een nieuwe, droge handdoek zodra het grootste deel van de zeep of ammoniakoplossing is verdwenen. Ga vervolgens verder met het deppen van de plek totdat het grootste deel van de vloeistof is verdwenen. Het kan zijn dat u meer dan één doek moet gebruiken.

Als je klaar bent, laat je het tapijt goed drogen. Als je een natte stofzuiger hebt, kun je die in plaats daarvan gebruiken.

Hoe koffie en gemorste room schoon te maken

Als je geniet van je koffie met creamer, blijf je achter met een hardere vlek op het eiwit in de melk. Maar we kunnen u helpen het te verwijderen zonder sporen achter te laten.

 • Tijd: 25 minuten (plus droogtijd)
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Doeken of handdoeken
 • Water
 • Een tapijtvlekkenverwijderaar op basis van enzymen

1. Dep de Mors

Als de koffie en room vers is, pak dan een droge doek of papieren handdoek en begin met het vegen van de mors. Probeer stevig in de vezels te deppen, zonder te schrobben, om zoveel mogelijk vloeistof eruit te krijgen.

Als het een tijdje op het tapijt heeft gelegen en droog is, breng dan water aan om het te verdunnen. Ga dan verder met het deppen ervan.

2. Verdunnen met water

Breng een kleine hoeveelheid koud water aan op de mors. Dep het vervolgens stevig en kijk of de koffie op de doek overgaat. Herhaal dit een paar keer; voeg een beetje water toe en dep.

3. Breng een op enzymen gebaseerde vlekverwijderaar aan

Vanwege het eiwitgehalte in de crème, is het het beste om een op enzymen gebaseerde vlekverwijderaar te gebruiken. Deze zullen werken om alle eiwitten af te breken, waardoor geuren en bacteriën worden voorkomen. De meeste vlekkenverwijderaars voor huisdieren werken hier ook uitstekend voor.

Volg de aanwijzingen op de fles. De meesten zullen je vertellen om een royale hoeveelheid op de vlek aan te brengen. Laat het een paar minuten inwerken en spoel het dan af.

Giet later wat water over de reiniger en gebruik een doek of papieren handdoek om het vocht te deppen. Herhaal dit totdat het grootste deel van het product weg is en het gebied grotendeels droog is. Laat het tapijt vervolgens volledig drogen om schimmel te voorkomen.

Alternatieve reinigingsoplossingen

Als de bovenstaande reinigingsmethoden niet aantrekkelijk zijn, of als u bepaalde producten niet in handen kunt krijgen, zijn hier enkele andere hacks om te proberen.

1. Citroensap en water

Citroensap is een volledig natuurlijke vlekkenverwijderaar. Het werkt als een bleek- of bleekmiddel wanneer het op zichzelf staat. U kunt erop vertrouwen dat dit natuurlijke middel vlekken verwijdert uit onder andere kleding, kopjes en tapijten (1). Het is zo sterk dat je het alleen op witte of lichte kleuren moet gebruiken, omdat het verkleuring veroorzaakt.

Om een citroensap vlekkenverwijderaar te maken, koop je een verse citroen of twee. Knijp ongeveer een kwart kopje sap uit en meng met twee kopjes lauw water. Breng het over op een spuitfles en breng het aan in plaats van een commerciële vlekkenverwijderaar – maar doe van tevoren een patchtest.

2. Club Frisdrank

Je bent altijd klaar om te tackle een koffievlek als je club frisdrank in de koelkast hebt hangen. Zorg ervoor dat je gewone frisdrank gebruikt – je tapijt geeft niet om smaken of extra kleuren.

Club frisdrank is het enige ingrediënt dat nodig is. U kunt het overbrengen naar een spuitfles of rechtstreeks op de vlek gieten. Laat het een paar minuten werken voordat je een doek gebruikt om het te deppen.

3. Azijn en afwasmiddel

Als je liever azijn gebruikt, zoals velen van ons, zul je deze geweldig vinden. Meng een eetlepel azijn met een eetlepel afwasmiddel. Voeg vervolgens twee kopjes lauw water toe.

Roer het mengsel goed door en breng over in een spuitfles. Breng aan op de vlek, laat hem zitten en dep hem met een doek. Deze vlekkenverwijderaar werkt ook uitstekend op andere items – zorg er gewoon voor dat u een patchtest doet.

Hoe koffiegeur uit tapijt te krijgen

Hoe zit het met die slepende koffiegeur? We houden allemaal van de geur van koffie, maar nadat het een tijdje in de tapijtvezels heeft gezeten, ruikt het niet zo gezellig.

 • Tijd: 10 minuten (plus wachttijd)
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Een vacuüm
 • Zuiveringszout

1. Bereid het tapijt voor

Zodra het tapijt droog is na het verwijderen van de vlek, ga je er met je stofzuiger overheen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk vuil eruit haalt, want dit kan de behandeling verstoren.

2. Bestrooi met zuiveringszout

Na het stofzuigen pak je je zuiveringszout en strooi je het royaal over het tapijt. Probeer zoveel mogelijk te dekken. Laat het dan een paar uur staan – als je kunt, laat het dan ’s nachts werken.

Zuiveringszout kan geuren neutraliseren, of het nu koffie, braaksel of haar van huisdieren is (2).

3. Herhaal met een vacuüm

Wanneer de baking soda zijn werk heeft gedaan, stofzuig je het tapijt. Zorg ervoor dat je grondig werk doet, zodat er geen poeder achterblijft om te blijven hangen. Als het klaar is, moet uw tapijt weer fris ruiken.

Snelle tip

Als je een azijnvlekkenverwijderaar hebt gebruikt, is het misschien goed om daarna een zuiveringszoutbehandeling te doen. Azijn heeft een heel aparte geur die niet iedereen prettig vindt.

Veelgestelde vragen

Zijn koffievlekken op tapijt permanent?

Koffievlekken op je tapijt zijn niet permanent. Je kunt ze verwijderen met frisdrank, witte azijn, ammoniak, reinigingsmiddel en citroensap.

Wat is de beste zelfgemaakte tapijtvlekkenverwijderaar?

De beste zelfgemaakte tapijtvlekkenverwijderaar is witte azijn, zuiveringszout en water. Je kunt een paar druppels afwasmiddel of citroensap toevoegen om de potentie te vergroten.

Verwijdert stoomreiniging koffievlekken?

Stoomreiniging verwijdert wel koffievlekken van tapijten en vloerkleden. Het verwijdert ook koffievlekken van stoffering en andere zachte meubels. Vergeet niet om het tapijt na het stomen te drogen om schimmelgroei te voorkomen.

Zal waterstofperoxide koffievlekken van tapijt verwijderen?

Waterstofperoxide verwijdert koffievlekken van tapijt zolang je het aanbrengt op lichter gekleurde tapijten. Het zal de kleur vervagen van donkere vloeren, waardoor permanente sporen achterblijven.

Meng een eetlepel van drie procent waterstofperoxide, zoals deze Topical Solutions Three Pack, met drie eetlepels warm water. Breng het aan op de vlek en dep het weg met een papieren handdoek.

Verwijdert Oxiclean koffievlekken van tapijt?

Oxiclean verwijdert koffievlekken effectief van tapijt zonder schade aan uw vloerbedekking te veroorzaken. Het verwijdert ook koffievlekken van kleding, gordijnen en zachte meubels.

Verwijdert handdesinfecterend middel koffievlekken?

Handdesinfecterend middel verwijdert koffievlekken omdat het alcohol bevat, wat een uitstekend wasmiddel is. Het zal echter moeite hebben om oude koffievlekken op te heffen, dus je hebt misschien iets sterkers nodig.


Wil je een kopje koffie pakken?

Het morsen van koffie op het tapijt kan erg frustrerend zijn. Het is een taaie vlek om van af te komen, omdat het de neiging heeft om te verergeren bij het gebruik van de verkeerde techniek. Weten hoe je koffie uit je tapijt kunt verwijderen, is de sleutel tot het behalen van de beste resultaten.

Gelukkig is het vrij eenvoudig als je eenmaal de basis kent. Vergeet niet om er zoveel mogelijk van te extraheren voordat je het verdunt met water. Werk dan af met een vlekkenverwijderaar en laat het tapijt drogen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Beste HEPA Stofzuigers van 2023