Hoe nagellak van tapijt te reinigen (vers en droog)

Nagellak morsen is een van de meest frustrerende catastrofes die een tapijt kan overkomen. De dichte pigmentatie en chemische verbindingen maken het moeilijk te verslaan – maar niet helemaal onmogelijk. Uw vloer mag niet voor altijd verpest zijn.

Je kunt die kleurramp snel uit je leven halen door te weten hoe je nagellak van je tapijt kunt reinigen.

We laten je de beste methoden zien om zowel verse als gedroogde nagellak te verwijderen. Laten we dat tapijt redden.

Inhoudsopgave
 • Verse nagellak verwijderen
 • Gedroogde nagellak verwijderen
 • Het tapijt herstellen na nagellak
 • Veelgestelde vragen
 • Een puinhoop vermijden

Nagellak op een tapijt kan een uitdaging zijn om te verwijderen. Door echter snel te handelen, zou u het eraf moeten kunnen krijgen en uw tapijt moeten kunnen herstellen.

Uw methode hangt af van het feit of de vlek is gedroogd of vers gemorst. Begin dus met het inspecteren van de situatie om er zeker van te zijn dat u de juiste aanpak kiest.

Verse nagellak verwijderen

Als je nagellak hebt gemorst, ruim het dan meteen op voor het beste resultaat.

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Lepel of dof mes
 • Servetten
 • Oude handdoeken of vodden
 • Reinigingsoplossing (zoals acetonvrije nagellakremover of waterstofperoxide)
 • Wattenstaafje

1. Verwijder de overtollige polish

Schep zoveel mogelijk overtollige polijstmiddel op met een lepel, dof mes of een ander schepbaar gereedschap. Houd een servet bij de hand om de nagellak van je gereedschap tussen de schepjes door af te vegen.

2. Absorbeer vloeistoffen

Je kunt het grootste deel van de nagellak morsen verwijderen door te deppen met een oude handdoek, doek of doek. Als je geen oude handdoek hebt, kun je papieren handdoeken gebruiken. We vonden stof echter efficiënter.

Vouw de doek of handdoek op en gebruik één plek tegelijk. Elke keer dat u de morsen dept, verandert u in een nieuw gebied op het doek. Dit voorkomt dat de vloeistof zich verspreidt en een puinhoop veroorzaakt. Het voorkomt ook dat de nagellak verder in de tapijtvezels wordt geduwd.

Altijd Vlek; Nooit wrijven

Het wrijven van de vloeistoffen kan ervoor zorgen dat het zich een weg baant in het tapijt. Dit kan resulteren in een opnieuw verschijnende vlek die nog lastiger te verwijderen is.

Controleer de doek na elke vlek om er zeker van te zijn dat de kleur eruit komt. Wanneer de doek of handdoek stopt met absorberen, zou de vlek bijna verdwenen moeten zijn.

3. Gebruik een Cleaner

Om de laatste vlek met succes te verwijderen, werkt u af met een reiniger. Nu, wanneer we nagellak van onze vingernagels verwijderen, gebruiken we meestal aceton. Dit moet echter ver weg worden gehouden van gekleurd tapijt, omdat het schade en verkleuring kan veroorzaken – hetzelfde geldt voor bleekmiddel.

Hier zijn een paar effectieve alternatieven:

 • Acetonvrije nagellakremover
 • Waterstofperoxide voor lichte tapijten
 • Glazenwasser
 • Ontsmettingsalcohol
 • Haarspray
Misschien vind je dit ook interessant
Tapijtvlek reinigen met de beste tapijtvlekkenverwijderaarDe beste tapijtvlekverwijderaars (Top Stain Busters)

Voordat u begint met het aanbrengen van uw keuze van reiniger, raden we u ten zeerste aan een patchtest te doen. Kies een onopvallende plek, zoals onder meubels of de onderkant van het tapijt.

Een eenvoudige manier om een spottest te doen, is door een wattenstaafje te gebruiken dat in de reiniger is gedoopt. Dep het op de gekozen plek en wacht een paar of minuten. Controleer op tekenen van schade, zoals verkleuring. Als je iets opmerkt, probeer dan een andere reiniger.

4. Verwijder de vlek

Bevochtig een handdoek of doek met de door u gekozen reiniger. Als u haarspray gebruikt, kunt u deze in kleine hoeveelheden rechtstreeks op de morsen aanbrengen.

Vouw de doek en werk in secties, net zoals we deden in stap nummer twee. Verander na elke vlek de sectie en breng meer van de reiniger aan. Ga door totdat de vlek helemaal weg is.

Voorkom schade

Giet de reiniger nooit rechtstreeks op het tapijt om de vlek te weken. Het sijpelt in de rug van het tapijt en kan aanzienlijke schade aanrichten. Blijf geduldig en blijf vegen (1).

Zodra de vlek is verdwenen, gebruikt u een droog gedeelte van de doek om eventuele resterende reiniger te absorberen.

Gedroogde nagellak verwijderen

Gedroogde nagellak is moeilijker te verwijderen, maar niet onmogelijk.

 • Tijd: 15-30 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Lepel of dof mes
 • Schaar (optioneel)
 • Vaccum
 • Gekozen tapijtreiniger (uit de bovenstaande lijst)
 • Doeken of handdoeken
 • Oude tandenborstel
 • Wattenstaafje

1. Schraap zichtbare korst

Het verwijderen van gedroogde nagellak zal veel gemakkelijker zijn als je eerst de gedroogde korst verwijdert. Gebruik een lepel of dof mes om de nagellak te schrapen. Schraap in de richting van de vezels om schade te voorkomen.

Als je wanhopig bent, kun je een schaar gebruiken om een laag van de nagellak uit te knippen of bij te knippen. Pas echter op dat u niet te breed of diep snijdt, omdat dit achteraf merkbaar zal zijn.

Gebruik een stofzuiger om alle losse vlekken op te zuigen die mogelijk aan de tapijtvezels kleven. Stofzuigen is de gemakkelijkste manier om van de stippen af te komen en geeft je een schoner gebied om aan te werken. Dit maakt het op zijn beurt gemakkelijker om de rest op te lossen.

2. Test een reiniger

Voordat u aan de slag gaat, geeft u de door u gekozen schoonmaker een test in een onopvallende ruimte. Let op tekenen van verkleuring of andere schade. Vergeet niet om aceton en bleekmiddel te vermijden, omdat deze het tapijt kunnen verkleuren.

We raden ten zeerste aan om een acetonvrije nagellakremover te gebruiken. Deze zijn ontworpen om de nagellak af te breken en op te lossen. Waterstofperoxide kan zeer effectief zijn op lichtere tapijten, maar gebruik het niet op donkere vloeren.

3. Wegwraap

Gebruik een schone doek of handdoek en vouw deze in secties. Kies één plek en breng wat reiniger aan om het gebied iets nat te maken.

Druk de doek in de vlek en maak de nagellak los door het gebied lichtjes te deppen. Verander het gedeelte van de doek en breng meer van de reiniger aan. Herhaal het proces totdat de polish verdwenen is. Vermijd herhaaldelijk gebruik van dezelfde plek van de doek, omdat dit de vlek kan verspreiden.

Wrijf nooit over de vlek, omdat dit ervoor zorgt dat deze in de vezels sijpelt. Als de vlek bijzonder hardnekkig is, probeer dan een kleine borstel of tandenborstel te gebruiken om de reiniger voorzichtig in de mors te werken. Vermijd te hard schrobben of buiten de plek om de kleur niet te verspreiden.

Het tapijt herstellen na nagellak

De volgende stappen moeten bij voorkeur worden uitgevoerd na het verwijderen van een verse of gedroogde nagellak gemorst. Het is essentieel om de resterende vlek of het resterende gebied schoon te maken om het tapijt te helpen zijn vezels te herstellen. Het verlaten ervan kan een vlakke plek veroorzaken die niet bijzonder aangenaam is om naar te kijken.

 • Tijd: 20 minuten (plus droogtijd)
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Papieren handdoeken, handdoek of doek
 • Kom
 • Water
 • Tapijtreiniger
 • Afwasmiddel of waszeep
 • Lepel
 • Spons
 • Handdoeken
 • Waaier

1. Absorbeer overtollige vloeistoffen

Er kunnen nog steeds wat reinigings- of nagellakresten op het tapijt achterblijven. Dep voorzichtig met keukenpapier om de overgebleven nagellak op te nemen. Nogmaals, dit moet worden gedaan met behulp van schone delen van een papieren handdoek, gewone handdoek of doek. Blijf doorgaan totdat het droog en schoon is.

2. Reinigen met zeep

Begin met het vullen van een kleine container of kom met water. Voeg een paar theelepels tapijtreiniger, vloeibaar afwasmiddel of waszeep toe. Meng het goed in het water om de zeep volledig op te lossen.

Gebruik een schone spons en maak hem nat in een sopje – zorg ervoor dat je hem uitwringt totdat hij alleen vochtig is. Schrob het gebied vervolgens licht om eventuele resterende resten te verwijderen. Blijf de spons in het zeepsop nat maken om de nagellak en de geur effectief te verwijderen.

Zodra het residu en de geur verdwenen zijn, vult u een kom met schoon water en gebruikt u een ongebruikte spons om het gebied te spoelen. Als je een tweezijdige spons hebt, probeer dan de ruwe kant te gebruiken om overgebleven zeep af te schrobben en te polijsten. Spoel de spons regelmatig in het schone water om verspreiding van de zeep te voorkomen.

Vergelijkbare artikelen
Vrouw die stinkend tapijt schoonmaaktHoe tapijt te ontgeuren en uw huis op te frissen

3. Droog het tapijt

Wanneer de nagellak met succes is verwijderd, is het tijd om het tapijt te drogen. Het is essentieel om het volledig te drogen, omdat overtollige vloeistoffen in de rug van het tapijt kunnen trekken en schimmel of meeldauw kunnen veroorzaken (2).

Begin met het kloppen van het gebied met een schone handdoek of doek om overtollige vloeistof te absorberen. We raden ten zeerste aan om een ventilator in te stellen om het droogproces te versnellen. Als je een plafondventilator boven het tapijt hebt, werk hem dan op volle snelheid en laat hem een uur staan of totdat hij droog is.

Vermijd het gebruik van een haardroger, omdat de intense hitte de vezels en de achterkant van het tapijt kan beschadigen. Het kan ook een tijdje duren voordat het gebied volledig droog is, dus je zit vast als je een haardroger gebruikt.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je nagellak op natuurlijke wijze?

Je kunt nagellak op natuurlijke wijze verwijderen met behulp van verschillende methoden. Citroensap is een uitstekende natuurlijke remedie, net als witte azijn. Breng het gewoon aan op de vlek en dep het schoon.

Hoe verwijder je nagellak van tapijt met Windex?

De beste manier om nagellak van tapijt te verwijderen met Windex is om eerst zoveel mogelijk verf op te halen voordat je het wasmiddel aanbrengt. Voeg een paar druppels Windex toe aan de vlek en dep deze met een papieren handdoek. Het is beter om op de vlek te drukken in plaats van erover te wrijven om verspreiding te minimaliseren.

Verwijdert azijn nagellakvlekken?

Azijn verwijdert wel nagellakvlekken. Je kunt het netjes aanbrengen of water geven met warm water. Voeg zuiveringszout toe voor extra potentie voor hardere vlekken.

Verwijdert Magic Eraser nagellak?

Magic Eraser verwijdert nagellak van verschillende oppervlakken, waaronder muren, vloeren, apparaten, kleding en tapijt. Het is het beste om eerst een klein gebied te testen om te controleren of de gum niet reageert met uw tapijt.

Verwijdert baking soda nagellak?

Zuiveringszout verwijdert wel nagellak. U kunt het rechtstreeks op het tapijt aanbrengen, het mengen met water en spuiten, of azijn toevoegen voor meer reinigingskracht.


Een puinhoop vermijden

Nu je weet hoe je nagellak van een tapijt kunt verwijderen, is het niet nodig om in paniek te raken de volgende keer dat het gebeurt. Het schoonmaken van de mors terwijl het gebeurt, is de beste manier om een enorme puinhoop te voorkomen. Volg de eerste gids om het met succes te verwijderen en eindig met het schoonmaken van het gebied om de vezels te herstellen.

Het wrijven van een vlek of morsen op een tapijt zal het verder in de vezels duwen. Je zou het met succes kunnen verwijderen, maar door op te lopen of het gebied te stofzuigen, kan het met wraak weer verschijnen. Opnieuw verschijnende vlekken zijn veel moeilijker te verwijderen omdat ze al het proces van reinigen en drogen hebben doorlopen.

Als je geen acetonvrije nagellakremover bij de hand hebt, zijn er andere effectieve items die je kunt gebruiken. WD-40 kan nagellak snel verwijderen. Hetzelfde geldt voor scheerschuim, wat uitstekend is voor donkergekleurde tapijten.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Beste stoommop voor hardhouten vloeren van 2023