15 Voordelen van een schoon huis

Loop je wel eens je huis binnen na een drukke dag, om je vervolgens meer gestrest te voelen? De rommel, de onreinheid en de eindeloze lijst met klusjes kunnen onze stemming echt beïnvloeden en ons nog meer naar beneden halen.

Er zijn zoveel voordelen van een schoon huis. Dit omvat gezondheidsvoordelen, psychologisch, hygiënisch en meer.

We zijn hier om u 15 voordelen te bieden, zodat u precies weet hoe geweldig het is om een schoon huis te hebben! En hopelijk inspireert dit bericht je om snel je huis op te ruimen en schoon te maken. In ruil daarvoor zul je je geweldig voelen – we beloven het!

Inhoudsopgave
 • Voordelen van een schoon huis
 • Veelgestelde vragen over het schoonmaken van uw huis
 • Maak uw huis schoon

Voordelen van een schoon huis

Bekijk deze 15 geweldige voordelen van het hebben van een schoon huis. Je zult misschien verrast zijn door hoe nuttig opruimen rond het huis is.

1. Snelle training

Het schoonmaken van het huis raakt twee doelen tegelijk. Je maakt je huis schoon, maar het is ook een goede workout! Mijn smartwatch herkent huishoudelijk werk vaak als bewegen. Het neemt niet de plaats in van traditionele lichaamsbeweging, maar het helpt zeker met je gezondheid (1). Het kan echt die stap omhoog krijgen!

Dus het eerste voordeel van een schoon huis is dat om het te bereiken, je in beweging moet komen.

2. Je slaapt beter

De National Sleep Foundation ontdekte dat mensen beter slapen als hun kamer netjes en schoon is (2). De kleine handeling van het opbergen van je kleren en het opmaken van je bed, ook al duurt het maar een paar minuten, kan langdurige en ongelooflijke resultaten hebben.

Als je op zoek bent naar betere rust, dan raden we je zeker aan om je slaapkamer op te ruimen als een goed startpunt.

3. Minder ziektekiemen, gezonder gezin

Een groot voordeel is natuurlijk dat je huis schoner wordt. Het desinfecteren en ontsmetten van oppervlakken zal uw huis ontdoen van ziektekiemen, bacteriën en virussen. In ruil daarvoor zal uw gezin minder ziektekiemen en ziekten oppikken terwijl ze hun dagelijks leven leiden.

Dus als je merkt dat je familie vrij vaak ziek wordt, pas dan je schoonmaakschema aan. Maak vaker schoon. Je kunt iedereen betrekken bij een beetje teamwork!

4. U zult productiever zijn

Als u ooit uw bureau hebt opgeruimd, weet u welke onmiddellijke voordelen het heeft voor uw workflow. U bent direct productiever en u besteedt minder tijd aan het zoeken naar belangrijke documenten, bestanden en andere items.

Hetzelfde geldt voor je huis. Onderzoek toont aan dat onze fysieke omgeving onze emoties, gedrag en productiviteit direct kan beïnvloeden (3). Een slordig of vies huis kan stress en angst verhogen, wat de focus vermindert.

We weten niet hoe het met jou zit, maar we zijn veel productiever als ons huis opgeruimd is – deels omdat we niet denken aan (oké, bang) al het huishoudelijk werk dat gaat komen.

5. Minder schimmel in huis

Vanuit hygiënisch en gezondheidsoogpunt vermindert het regelmatig schoonmaken van het huis de aanwezigheid van schimmel.

Schimmel is een slechte zaak om in je huis te hebben. Het kan allergische reacties, astma-aanvallen veroorzaken en zelfs giftige stoffen produceren die extremere symptomen veroorzaken (4).

Regelmatig schoonmaken, uw huis ontsmetten en vocht beperken, zal schimmel in huis verminderen. Je huis zal een gezondere plek zijn voor vrienden, familie en andere huisgasten.

6. Schone huizen gelijk aan geluk

Een minder bekend voordeel van het schoonmaken van je huis is dat het geluk verhoogt (5)! Er zijn veel studies hierover uitgevoerd, maar één vond dat de eenvoudige handeling van afwassen de nervositeit met 27 procent kan verminderen en de inspiratie met 25 procent kan verhogen.

Draag deze mindfulness door de hele huishoudelijke werkroutine en je zult je gelukkiger voelen terwijl je het doet. Maar je zult je daarna ook gelukkiger voelen als je door een smetteloos huis loopt!

7. Verminder allergie en astma symptomen

Als iemand in uw huis allergieën en astma heeft, is het essentieel om het huishouden bij te houden en een schoon huis te onderhouden. Je hoeft niet overboord te gaan. Maar je wilt wel van allergietriggers af. Dit kan stof, huidschilfers van huisdieren, schimmels en ongedierte zijn (6). Enkele toptips zijn:

 • Gebruik stofdoeken om stofdeeltjes op te vangen.
 • Vacuüm met een HEPA-filter.
 • Was je lakens elke week in heet water.
 • Gebruik uw afzuigkap na elke douche om schimmel te verminderen.

Wees voorzichtig

Bij het reinigen met allergieën moet u voorzichtig zijn met hoe u schoonmaakt. Als u bijvoorbeeld te veel stof verplaatst met behulp van hulpmiddelen zoals verenstofzuigers, kunt u zelfs allergie-aanvallen veroorzaken. Gebruik allergievriendelijke producten en houd ramen open.

8. Taken delen helpt relaties

Zelf het huishouden doen is een enorme taak en eerlijk gezegd te veel verantwoordelijkheid, vooral als er andere mensen in huis wonen.

Het is een goed idee om met de andere familieleden te gaan zitten en een schoonmaakroutine te plannen die bij iedereen past. Het kan ook superleuk zijn om samen schoon te maken. Je kunt muziek spelen, een race houden en daarna samen genieten van het mooie schone huis.

9. Gevoel van prestatie

Een van de grootste voordelen van het schoonmaken van uw huis is het krachtige gevoel van prestatie dat ermee gepaard gaat! We houden absoluut van het houden van een schoon huis om alle gezondheids- en hygiëneredenen. Maar is er iets bevredigender dan door je schone huis te lopen en te denken: “Ik heb dit gedaan!”?

10. Next Level Organisatie

Wanneer u uw huis schoonmaakt, geeft dit u de perfecte gelegenheid om een paar dingen te organiseren. Door alles terug te zetten op hun aangewezen plaats blijft het huis netjes. Maar het zorgt er ook voor dat je de volgende keer dat je op zoek gaat een stuk makkelijker kunt vinden wat je nodig hebt.

11. Houdt ongedierte weg

Een schoon huis is geen erg opwindende omgeving voor insecten en ongedierte. Als u echter voedselresten, vuile vaat of achtergebleven afval in uw huis heeft, kunt u insectenbezoekers verwachten (7).

Als u het ongedierte weg wilt houden, houd dan uw huis schoon. Stofzuig vaak. Verwijder dode planten en al het andere dat aan het rotten is.

Wist je dat

Het wegwerken van andere insecten voorkomt ook dat spinnen uw huis bewonen. Dus als je bang bent voor spinnen, kan het helpen om eerst met de bestaande insecten om te gaan!

12. Geen nare geuren

Hoewel een slordig huis onaangenaam is, zijn het soms die nare geuren die nog erger zijn. Het wegwerken van de geuren kan lastig zijn. Maar als je je huis schoonhoudt en op de hoogte blijft van huishoudelijk werk, heb je minder kans om de geuren in de eerste plaats te hebben.

Bepaalde geuren stimuleren onze stemming en oud afval, rottend voedsel en vuile was staan niet op de lijst. In plaats daarvan kunnen dennen, citrus en bloemen je humeur verbeteren (8). Maar als je huis slordig is en onaangename geuren uitstraalt, heb je geen kans om de lekkere geuren in huis te ruiken!

13. U bespaart geld

Zeg eens wat?! Ja, het schoonmaken van uw huis kan u zelfs geld besparen. Wanneer u uw huis regelmatig schoonmaakt, zult u dingen opmerken die moeten worden onderhouden of gerepareerd. Daarom kunt u op de hoogte blijven van deze klusjes in huis.

Ze zullen niet worden verwaarloosd waar ze erger kunnen worden tot het punt waarop u veel geld moet uitgeven om een item te repareren of te vervangen.

Als u bijvoorbeeld mooie dure hardhouten vloeren heeft, kan regelmatige reiniging en onderhoud ervoor zorgen dat ze er nieuw en fris uitzien. Maar als je ze verwaarloost, raken ze uiteindelijk beschadigd. Dat is een duur ding om op te lossen!

14. Host Gelukkiger

Als je huis schoon is, is het gastvrijer voor gasten. Dus als de schoonfamilie onverwachts rondvalt, zal je schone huis ze verwelkomen. En op je beurt zul je je minder schamen voor een rommelig huis.

Dit is een van onze grootste motivaties om ons huis schoon te houden. We houden ervan om gasten te hebben, maar we voelen ons altijd ongemakkelijk als mensen komen opdagen en er gerechten in de gootsteen liggen en vuile was die buiten de machine wacht.

15. Geniet meer van uw downtime

Last but zeker not least, het schoonmaken van uw huis stelt u in staat om meer te genieten van uw downtime.

Ten eerste is er geen schuldgevoel als je gaat zitten met een kopje thee en een boek. Je kunt helemaal tot rust komen omdat je alles van je to-do lijstje hebt afgevinkt.

Ten tweede ben je niet omringd door rotzooi. Wij zijn ervan overtuigd dat een opgeruimd huis een opgeruimde geest is. Dat is heel duidelijk als het gaat om ontspannen. Als je omringd bent door mokken, borden, een stoffige vloer en een stapel wasgoed , is het veel moeilijker om te ontspannen. Maar als alles wordt opgeborgen en het huis lekker fris ruikt, is je vrije tijd veel relaxter.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van uw huis

Waarom voelt een schoon huis goed?

Er zijn veel redenen waarom een schoon huis goed voelt. Hier zijn er een paar:

 • Rommel en rommel verhogen angst (9).
 • Een schoon huis verbetert de slaap.
 • We zijn productiever in een schoon huis.
 • Een schoon huis kan de productiviteit verhogen.
 • We zijn minder geneigd om uit te stellen.
 • Het verbetert de relaties met anderen, of dat nu familieleden of huisgasten zijn.
 • Minder rommel heeft direct invloed op ons gezichtsveld, wat stress vermindert (10).

Kan een rommelig huis je ziek maken?

Helaas wel. Een rommelig huis kan je zeker ziek maken. Je moet op de hoogte blijven van huishoudelijk werk om je kansen op het oppikken van een virus of een bug te beperken.

Dit geldt vooral als je ook huisdieren hebt. Huisdieren kunnen allerlei ziekten binnenbrengen en als u niet regelmatig oppervlakken stofzuigt en ontsmet, kunt u deze ziekten oppikken.

Andere dingen zoals schimmels, bacteriën, virussen en ziektekiemen op oppervlakken kunnen je ziek maken als ze in je lichaam terechtkomen.

Waar begin ik met het schoonmaken van een rommelig huis?

Het kan extreem overweldigend zijn als je geconfronteerd wordt met een rommelig huis. Waar begin je eigenlijk?

 1. Begin met de rommel. We beginnen graag met de was. Je zou versteld staan van hoeveel van de rommel eigenlijk kleding is. Steek de vuile kleren in de was en leg de schone kleren weg. Werk vervolgens aan andere rommel, zoals make-up, schoenen en andere willekeurige dingen die rondslingeren.
 2. Maak de keuken schoon. Doe de afwas of zet ze in de vaatwasser. Leg voedsel weg en veeg de oppervlakken af.
 3. Maak de badkamers grondig schoon.
 4. Maak de bedden op.
 5. Berg alle andere rommel die je vindt op.
 6. Hoover en dweilen de vloeren.
 7. Knoop eventuele losse eindjes aan elkaar.

Zeven stappen naar een schoon huis! Het is zeker makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat is een geweldige opdracht om naar binnen te gaan.

Is een rommelig huis een teken van een psychische aandoening?

Niet per se. Een rommelig huis is vaak gewoon een teken dat iedereen het te druk heeft. Een symptoom van sommige psychische aandoeningen, zoals depressie, is echter dat je niet geeft om dingen als een rommelige omgeving. (11). Dus soms kan rommel een signaal zijn dat iemand depressief is.

Praat met iemand

Als u zich te vermoeid of onvoorzichtig voelt om uw huis op te ruimen, neem dan contact op met een medische professional.

Hoe motiveer ik mezelf om schoon te maken?

Enkele manieren waarop we graag onze schoonmaakstemming versterken, zijn onder meer:

 • Mezelf herinneren aan deze 15 geweldige voordelen.
 • Mijn favoriete afspeellijst opzetten die me motiveert om schoon te maken.
 • Werken met iemand anders in het gezin en taken verdelen.
 • Een beloning wachten aan het einde (iets kleins zoals thee en cake of iets groters zoals een afhaalavond).
 • Een timer instellen en tegen de klok racen.

Is rommel gekoppeld aan depressie?

Zoals gezegd kunnen rommel en een rommelig huis een teken zijn van depressie. Maar niet altijd. Uit een onderzoek bleek echter dat vrouwen die hun huis als rommelig beschreven, de cortisolspiegels gedurende de dag hadden verhoogd, terwijl degenen die niet het gevoel hadden dat hun huizen rommelig waren, gedurende de dag lagere cortisolspiegels hadden (12).

Het komt erop neer dat rommel, zelfs als we geen klinische depressie hebben, ons eigenlijk depressief kan maken (13).


Maak uw huis schoon

Deze 15 voordelen van een schoon huis benadrukken zeker het belang van opruimen! Sterker nog, we zijn zeker in de stemming om ons huis nu grondig schoon te maken.

De grote afhaalmaaltijd is dat een schoon huis geluk, gezondheid, hygiëne kan verhogen en het kan je zelfs geld besparen!

Rommel, slordigheid en algemene rommel in huis kunnen je minder productief maken, depressieve gevoelens hebben en de slaap negatief beïnvloeden. Ga dus genieten van je opruimroutine en beloon jezelf met iets leuks. Je zult er geen spijt van krijgen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Fabulosa Allesreiniger Spray | Blueberry Sugar (400 ml)