Hoe dakgoten in 9 stappen schoon te maken

Wanneer dakgoten verstopt zijn, kunnen ze het water niet goed wegleiden van uw huis. Dakgoten vol puin kunnen vochtschade in huis veroorzaken.

Maar het schoonmaken van dakgoten klinkt als een overweldigende taak – waar begin je? We hebben een handige gids samengesteld met een paar verschillende manieren om uw dakgoten schoon te maken.

Inhoudsopgave
 • Wat is het beste om dakgoten mee schoon te maken?
 • Hoe dakgoten schoon te maken
 • Andere manieren om dakgoten schoon te maken
 • Veelgestelde vragen over het reinigen van dakgoten
 • Don’t Gutter Out Dit karwei

Wat is het beste om dakgoten mee schoon te maken?

We raden aan om een ladder en een tuinslang te gebruiken. Dit is voldoende om de dakgoten schoon te maken zonder schade te veroorzaken die u zou kunnen ondervinden van een hogedrukreiniger. Bovendien kunt u met een ladder om u te helpen zien dat de dakgoten zeker schoon zijn.

Hoe dakgoten schoon te maken

We zullen onze topmeeting delenhod voor het samen met u reinigen van dakgoten, met een lijst met belangrijke benodigdheden en stapsgewijze instructies.

Wat je nodig hebt

 • Een ladder, hoog genoeg om over de dakgoten te kijken.
 • Een tuinslang met een sproeikop.
 • Veiligheidsbrillen en handschoenen.
 • Troffel of gootschep.
 • Emmer.
 • Vuilniszakken.
 • Tarp.

Stap voor stap instructies

Laten we eens kijken naar onze favoriete methode.

 1. Leg eerst een zeil neer. Dit beschermt uw tuin tegen gevallen puin. Bovendien maakt het het gemakkelijker om later te verzamelen.
 2. Zet je veiligheidsbril en handschoenen op.
 3. Stel je ladder in. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de algemene ladderveiligheid. Als u een uitschuifladder gebruikt, zorg er dan voor dat u een ladderstabilisator hebt. Als extra voorzorgsmaatregel, laat iemand aan de onderkant je spotten. Als u niet bekend bent met het gebruik van ladders, raden we u aan een professional in te huren.
 4. Neem een emmer en een troffel of gootschep en beklim de ladder. Je kunt de emmer aan de bovenkant van de ladder haken. Gebruik je troffel of gootschep om grote klonten puin in de dakgoten kwijt te raken. Doe het in de emmer.
 5. Zodra het puin uit de weg is, klim je terug naar beneden op de ladder en pak je je tuinslang. Begin aan het uiteinde en ga naar de regenpijp en spuit de goten om ze goed schoon te maken. Spuit niet onder het dak gordelroos.
 6. Nu zijn je dakgoten schoon, maar het is belangrijk om de regenpijpen te controleren. Spuit je tuinslang in de regenpijp. Als er ergens een verstopping is, klim dan terug naar beneden op je ladder en voer je tuinslang door de regenpijp totdat je de klomp raakt.
 7. Zet de slang aan om hem los te maken.
 8. Als dit niet werkt, gebruik dan een loodgietersslang om de verstopping los te maken.
 9. Gooi al het ingezamelde afval weg. Zorg ervoor dat u wat er op uw zeil zit in zakken leegt en gooi het weg volgens uw lokale voorschriften.

Voila! Uw dakgoten zijn nu schoon en vrij van klompen.

Andere manieren om dakgoten schoon te maken

Misschien heb je geen van deze tools, of misschien wil je gewoon een andere methode proberen. We hebben een paar andere benaderingen die u zou kunnen nemen.

Hoe dakgoten schoon te maken met een hogedrukreiniger

Volg dezelfde stappen als hierboven, maar verwissel de tuinslang voor een hogedrukreiniger. Dit is ideaal als je schimmel- en meeldauwopbouw hebt, omdat de hoge druk dit kan wegblazen.

Aan de andere kant, als je geen ladder hebt, kun je een goot en pijpaccessoire kopen voor je hogedrukreiniger, zodat je vanaf de grond kunt reinigen.

Hoe dakgoten te reinigen met een nat / droog vacuüm

Dit is een andere optie die vanaf de grond werkt, omdat veel hardware- of bouwmarkten gebogen bijlagen verkopen. Met natte/droge stofzuigers kunt u dakgoten reinigen terwijl u op de grond staat. Hiermee stofzuig je in principe al het puin in de goot omhoog, zoals je doet bij het stofzuigen van de vloeren in je huis.

Het kan nodig zijn om het puin van tevoren nat te maken met je tuinslang, maar dit is een leuk en efficiënt experiment om te proberen.

Hoe dakgoten met de hand te reinigen

Heb je geen gereedschap voor het reinigen van dakgoten? Je kunt dakgoten zeker met de hand schoonmaken. Het kan alleen wat langer duren.

Zoals vermeld in onze favoriete methode, heb je nog steeds een ladder, een emmer en een gootschep nodig om eerst van het puin af te komen. Gebruik vervolgens een emmer met zeepsop en een doek of spons om de dakgoten met de hand schoon te maken en schrob hard op hardnekkig vuil.

Top Tip

Bij twijfel of zonder toegang tot tools, kunt u altijd een professional inhuren die uitstekend werk zal leveren. Ze hebben ook veiligheidsmaatregelen getroffen, wat minder riskant is dan dat je het zelf doet, als je niet de juiste training hebt.

Veelgestelde vragen over het reinigen van dakgoten

Wat gebeurt er als u uw dakgoten nooit schoonmaakt?

Al het puin, zoals bladeren, twijgen en zelfs dode dieren, kan verstoppingen in de goten veroorzaken.

Als het regent of sneeuwt, kan het water niet goed weglopen. Het zal zich ophopen en uiteindelijk in uw huis sijpelen. Dit kan vochtschade veroorzaken aan uw dak, muren en het interieur van uw huis.

Hoe weet ik of dakgoten moeten worden schoongemaakt?

Het grootste veelbetekenende teken zal zijn dat je het puin kunt zien als je op de grond staat. Als je zichtbaar bladeren en ander puin van je dakgoten kunt zien, dan weet je dat het tijd is voor een goede reiniging.

Aan de andere kant moet u bij uw dakgoten komen voordat ze erin zijn deze staat. We raden aan om uw dakgoten eenmaal aan het einde van de lente en nogmaals aan het einde van de herfst te reinigen. Dit komt omdat je dakgoten zich snel vullen met de bloemige uitwerpselen van de lente en de bladuitwerpselen van de herfst.

Hoe maak je dakgoten schoon zonder ladder?

Zoals hierboven vermeld, kunt u gebogen hulpstukken voor stofzuigers krijgen, of u kunt een goot en pijpaccessoire gebruiken voor hogedrukreinigers.

Je vindt er ook gespecialiseerde gootreinigingen, wat in feite een lange paal is die aan een slang is bevestigd. Het heeft een bocht van 180 graden, zodat je het over je dakgoot kunt hangen en het vanaf de grond kunt reinigen.

Top Tip

Wanneer je dakgoten schoonmaakt zonder ladder, kun je niet zien of ze zeker schoon zijn. Daarom raden wij een ladder aan als de beste manier om uw dakgoten schoon te maken.

Hoe verwijder je zwarte vlekken uit dakgoten?

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat die zwarte vlekken schimmel of meeldauw zijn. Maar dat zijn ze niet. Ze worden eigenlijk veroorzaakt door een chemische reactie tussen twee materialen: het asfalt in uw dakshingles en de aluminium dakgoten (1).

Je kunt ze verminderen met producten zoals Gutter Butter of Gutter Zap, maar ze mogen de markeringen niet volledig verwijderen.

Hoeveel moet ik betalen om mijn dakgoten te laten reinigen?

Als u een professional inhuurt, kunt u verwachten dat het tussen $ 70 en $ 425 kost, afhankelijk van de grootte van uw huis (2). De algemene regel is $ 1 per lineaire voet voor huizen met één verdieping of $ 2 per lineaire voet voor huizen met twee verdiepingen.


Don’t Gutter Out Dit karwei

Hoewel dit misschien een saai karwei lijkt, is het een zeer belangrijk karwei dat je minstens twee keer per jaar moet doen. Verwaarloos het niet. Als dat zo is, kan dit leiden tot ernstige vochtschade in huis.

De eenvoudigste en meest efficiënte manier om dit te doen is met een ladder en een tuinslang.

Als u er echter het geld voor heeft en dit werk niet zelf wilt doen, kunt u zeker een professional inhuren die de dakgoten veilig en effectief voor u zal reinigen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?