25 Genius-toepassingen voor stoomreinigers

Word je snel verliefd op je stoomreiniger? Je bent niet de enige – een van de vele redenen waarom we van stoomreinigers houden, is hun eindeloze mogelijkheden.

De meeste mensen gebruiken stoomreinigers om hun vloeren schoon te maken en te ontsmetten, maar wist je dat ze ook grills en koelkasten kunnen schoonmaken?

Er zijn veel geniale toepassingen voor stoomreinigers. Of u nu een stoommop, handheld of reiniger gebruikt, wij laten u zien hoe u het beste van uw kunt maken.

Inhoudsopgave
  • Genius gebruikt voor stoomreinigers
  • Vóór stoomreiniging
  • Veelgestelde vragen
  • Genius-modus geactiveerd

Genius gebruikt voor stoomreinigers

Als u op zoek bent naar nieuwe of meer manieren om uw stoomreiniger te gebruiken, zijn hier 25 geniale toepassingen die u moet proberen:

1. Voegmiddel reinigen

Tegelvoeg reinigen met steamer

Het reinigen van de voeg kan vervelend zijn, omdat het vaak gepaard gaat met buigen en schrobben totdat je nagels los zitten. Stoomreinigingsvoeglijnen zullen echter helpen om vuil, vlekken en smurrie weg te blazen. Veel stoomreinigers worden zelfs geleverd met kleine hulpstukken die speciaal zijn gemaakt om voeglijnen schoon te maken.

2. Plafondventilatoren afvegen

Het schoonmaken van je plafondventilatoren kan lastig zijn, vooral als je hoogtevrees hebt. Gelukkig kan je stoomreiniger de noodzaak van een ladder elimineren.

De meeste stoomreinigers worden geleverd met een lange toverstaf – je kunt deze gebruiken met een geschikt opzetstuk, zoals een diamantborstel. Bevestig een schone doek over de borstel en laat de stomer voorzichtig over de ventilatorbladen glijden.

3. Ontsmetting van lichtschakelaars en deurknoppen

Stoomreinigers werken bij hoge temperaturen (ongeveer 170 tot 200 Fahrenheit). Als gevolg hiervan zijn ze effectief in het desinfecteren van verwaarloosde oppervlakken zoals deurknoppen en lichtschakelaars (1). Het gebruik van uw stoomreiniger is echter een eenvoudige manier om de klus snel te klaren.

Bevestig een klein gereedschap aan de stoomboot en werk je een weg door de kleine gebieden. Misschien wilt u een doek bevestigen of een laag vochtgehalte gebruiken bij het reinigen van lichtschakelaars om elektrische problemen te voorkomen.

4. Grills schoonmaken

Grillen in de tuin tijdens warme zomeravonden is idyllisch. Helaas is het schoonmaken van de grill na allesbehalve. Het verwijderen van vuil vereist vaak chemicaliën, schrobben en een paar gebeden om de verbrande kaas en het vlees van gisteravond van de rails te krijgen.

Gelukkig, als je een stoomreiniger hebt, kun je deze taak in een mum van tijd uitvoeren. Gebruik een kleine borstelbevestiging om elke draad gemakkelijk schoon te maken. Als je te maken hebt met oude of taaie smurrie, gebruik dan een BBQ-reinigingsoplossing om het gebied voor te behandelen.

5. De oven schoonmaken

Stoomreinigingsoven

Het schoonmaken van de oven is een andere gevreesde taak voor velen. Het kan lastig zijn om vastzittende en verbrande smurrie te verwijderen zonder agressieve chemicaliën. De meeste ovenreinigers bevatten ook loog dat giftige dampen kan veroorzaken en moet met zorg worden behandeld (2).

Stoomreiniging van uw oven is in vergelijking daarmee de beste manier om smurrie te elimineren zonder chemicaliën te gebruiken. Gebruik een kleine borstelbevestiging om de rails schoon te maken en een grotere om de grotere gebieden te bedekken. Bevestig vervolgens een zachte microvezeldoek om de ovendeur in een schone staat te herstellen.

6. Desinfecteren van kooien voor huisdieren

Bij het schoonmaken van kooien voor huisdieren moet je ze vaak mee naar buiten nemen om met een slang te wassen. Helaas is het desinfecteren van de kooien vragen vaak om chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor uw huisdier (3).

Probeer in plaats daarvan je stomer om de hele kooi snel te ontsmetten en schoon te maken. Gebruik een kleine hulpstuk voor de draden en een grotere borstel voor de basis.

7. Verfrissend tuinmeubilair

Terwijl de lente om de hoek rolt, is het tijd om het tuinmeubilair uit de schuur te halen. Je realiseert je echter misschien snel hoe smerig en stoffig die stoelen en bekleding zijn geworden. Je kunt zelfs oude vogelpoep of plaaguitwerpselen ontdekken – die natuurlijk weg moeten.

Het gebruik van uw bekledingsstoomreiniger is een snelle en eenvoudige manier om dit te doen. Gebruik een bekledingsbevestiging om stoffen en kussens schoon te maken. Bevestig vervolgens een straalmondstuk om vuil en stof weg te blazen en af te werken met een kleine borstel voor details.

8. Het elimineren van koelkastsmurrie

Stoomreiniging van uw koelkast is een uitstekende manier om onaangename geuren te ontsmetten en te elimineren. Dit is handig in een koelkast waar vaak eten en drinken wordt gemorst dat na verloop van tijd langzaam bederft. (4).

Je kunt een kleine ronde borstel gebruiken voor hoeken en rails. Gebruik vervolgens een groter opzetstuk om de basis en zijkanten van de koelkast schoon te maken.

9. Eenvoudige plintreiniging

Plinten zijn meestal het laatste waar we aan denken bij het schoonmaken in een haast. Als u echter al stoomreiniging van de vloer maakt, verandert u de bevestiging in een kleine nylon borstel.

Glijd over de plinten en pomp de stoom om vlekken, vuil en vuil weg te blazen. Het zal je misschien verbazen hoe schoon je vloer eruit zal zien na het grondig reinigen van de planken.

10. Toiletten ontsmetten

Toiletten ontsmetten

Het schoonmaken van het toilet vereist vaak een back-breaking combinatie van schrobben, handmatige inspanning en chemicaliën. De agressieve chemicaliën die worden gebruikt om toiletten schoon te maken, kunnen ervoor zorgen dat je de badkamer verlaat voordat je klaar bent (5).

Probeer uw stoomreiniger te gebruiken om uw toilet en de omliggende badkamervloer schoon te maken en te desinfecteren. Gebruik een kleine straalpijp om de stoom te richten op taaie vlekken.

11. Het elimineren van hardwaterophoping

Als u in een gebied met hard water woont, heeft u mogelijk te maken met witte vlekken op waterarmaturen. Dit zijn gedroogde minerale afzettingen die achterblijven nadat de waterdruppels zijn verdampt (6).

Gebruik een kleine borstel of straalmond om hete stoom op de kraan en eromheen te blazen. Als de vlekken aanhouden, breng dan wat azijn aan voordat je het met stoom reinigt.

Het zuur in de azijn helpt om de alkaliteit van hard water te neutraliseren. Dit helpt verder om de vlekken op te lossen en te verwijderen (7).

12. Eenvoudige matras dieptereiniging

Stoomreiniging van een matras is de meest effectieve manier om uw bed diep te reinigen en te ontsmetten. Als u zich zorgen maakt over bedwantsen of allergietriggers zoals huisstofmijt, zal een stoomreiniger ze verwijderen (8).

Begin met het grondig stofzuigen van je matras om stof, vuil en vuil te verwijderen. Gebruik vervolgens de bekledingsbevestiging of een breed opzetstuk om deze over de matras te laten glijden. De stoomreiniger mag je bed niet meer dan een beetje vochtig verlaten. Overweeg indien nodig een ventilator aan te zetten om hem te laten drogen.

13. Kleding Rimpel-Eliminator

Vrouw die doekstoomboot gebruikt

Het oude hete strijkijzer wordt steeds minder populair omdat stoomreinigers in populariteit toenemen. Veel stoomreinigers worden eigenlijk geleverd met een kledinghulpstuk. Als die van jou dat niet doet, kun je in plaats daarvan de bekledingsbevestiging gebruiken.

De stoom zal helpen om rimpels op kleding te elimineren en bacteriën te doden. Het is ook gemakkelijk te gebruiken, omdat je het kunt stomen terwijl je op de hanger zit.

14. Speelgoed desinfectiemiddel

Als je een peuter of baby hebt, weet je hoe belangrijk het is om speelgoed hygiënisch te houden. Omdat baby’s en peuters nog tanden ontwikkelen, kauwen ze graag op alles wat hun kleine handjes kunnen grijpen.

Het gebruik van chemicaliën om speelgoed te ontsmetten is echter een no-go, omdat het een gevaarlijk residu kan achterlaten dat uw kind zou kunnen binnenkrijgen. Gebruik in plaats daarvan uw vertrouwde stoomreiniger om tot 99 procent van de bacteriën te doden die mogelijk aanwezig zijn op de verschillende speeltjes (9).

15. Ontsmetten baby-accessoires

Nu we het toch over dit onderwerp hebben, kun je ook kinderstoelen, autostoelen, kinderwagens en wiegjes stomen. Nogmaals, het is geen goed idee om te clean deze gebieden waar je baby veel tijd doorbrengt met chemicaliën als gevolg van residu (10).

Gebruik uw stoomreiniger met een geschikt opzetstuk om de verschillende ruimtes schoon te maken en te desinfecteren. Kies een bekledingstool voor autostoelen en kinderwagens.

16. De auto grondig reinigen

Stoomreiniging auto-interieur

Het gebruik van een stoomreiniger om vlekken en vuil van het interieur en exterieur van uw auto te verwijderen, is zeer efficiënt. Begin met stofzuigen om los vuil en vuil te verwijderen. Gebruik dan een passend opzetstuk voor de verschillende ondergronden.

Gebruik een wisser of platte schraper om piepende schone autoruiten te krijgen. De stoomreiniger kan olievlekken en ophoping rond de motor verwijderen.

17. Vuilnisbak desinfectiemiddel

De vuilnisbak zal snel een bloeiende plek worden voor schimmels, bacteriën en penetrante geuren. In veel huizen wordt het schoonmaken van het blikje soms tot het laatste moment overgelaten. Als je echter een stoomreiniger hebt, kan het in een mum van tijd worden gedaan.

Gebruik een klein opzetstuk om in de krappe hoeken te komen. Bevestig vervolgens een grotere borstel om de onderkant en zijkanten van het blik efficiënt schoon te maken en te ontsmetten.

18. Stoomreinigingsgordijnen

Gordijnen voegen een leuke touch toe aan elk huis, maar het schoonmaken ervan is soms lastig omdat je ze eerst moet verwijderen. Het lange proces is genoeg voor iedereen om het voor een andere keer te laten.

Gelukkig, als je een stoomreiniger hebt, kun je de tijd halveren. Stoom de gordijnen op dezelfde manier als je zou doen met kleding. Laat ze hangen en stoom voorzichtig met behulp van een bekledingsbevestiging.

19. Beste manier om wallpaper te verwijderen

Behang kan moeilijk te verwijderen zijn zonder een paar vastzittende stukken achter te laten. Dit kan erg frustrerend zijn, vooral omdat je er geen nieuw behang op kunt plaatsen.

Je hebt een stoompad nodig om behang met een steamer met succes te verwijderen. Een stoomkussen is een grote plaat die stoom gelijkmatig op een oppervlak aanbrengt. Als de stoom het papier binnendringt, wordt de lijm zachter en kunt u deze gemakkelijk afpellen (11).

20. Piepend Schone Ramen

Stoomreinigingsvensters

Stoomreiniging van ramen is een efficiënte manier om snel en zonder dure producten een goed resultaat te krijgen. Sommige stoomreinigers worden geleverd met een wisserbevestiging – dit is uitstekend voor het reinigen van ramen en gemakkelijk te gebruiken.

21. Reiniging faux planten

Faux planten brengen een mooie scheut kleur in een huis zonder onderhoud zoals water geven nodig te hebben. Deze plastic planten kunnen echter stofmagneten worden, waardoor uw huis er smerig uitziet. Gebruik je stoomreiniger om snel stof weg te blazen terwijl je wat glans aan de planten geeft.

22. Uw vriezer in een mum van tijd ontdooien

Wanneer het tijd is om je vriezer te ontdooien, in plaats van hem los te koppelen en de hele dag te wachten, gebruik je stoom. Nadat u de vriezer hebt losgekoppeld, plaatst u een grote kom of container op de bodem om het ijs op te vangen. Breng de stoom direct aan in de vriezer. Je kunt dan met een schraapgereedschap snel grote stukken ijs verwijderen.

23. Bekleding reinigen

Stoom schoonmaken van een bank

Een stoomreiniger is een briljant hulpmiddel bij het reinigen van bekleding, banken of stoelen. Vochtarme stoom reinigt het oppervlak diep en verwijdert vlekken zonder het gebied te weken en mogelijk te verpesten.

24. Diep reinigende tapijten en tapijten

Stoomreiniger verwijdert vuil van tapijt

Wanneer u uw tapijt of vloerkleed snel moet reinigen, bevestigt u een tapijtzweefvliegtuig aan de stomer. Deze bevestiging houdt de stoomkop op een veilige afstand van de vezels en zorgt ervoor dat deze soepel over het oppervlak glijdt.

Sommige stoomreinigers hebben een tapijtzweefvliegtuig inbegrepen, terwijl het een extra aankoop is voor anderen.

25. Uw water- en ijsdispenser desinfecteren

Schimmel en meeldauw groeien vaak rond water- en ijsdispensers vanwege het vocht. Dit kan de gezondheid van u en uw gezin ernstig beïnvloeden (12).

Het reinigen van de ijs- of waterdispenser met uw stoomreiniger kan eventuele schimmel- of meeldauwsporen desinfecteren en elimineren.

Vóór stoomreiniging

Vanwege de hoge hitte en druk van de stoom, moet u voorzichtig zijn bij het stoomreiniging van bepaalde gebieden. Volg de onderstaande tips om de beste resultaten te garanderen.

  • Houd het licht: Begin met het aanbrengen van een kleine hoeveelheid stoom en kijk hoe het gaat. Avoid oververzadigt een oppervlak onmiddellijk, omdat dit zachte gebieden kan beschadigen.
  • Vermijd niet-afgedichte oppervlakken: Niet-afgedichte houten of stenen vloeren zijn poreus en gevoelig voor beschadiging. De hoge hitte en het vochtgehalte van een stoomreiniger kunnen ervoor zorgen dat houten planken kromtrekken (13).
  • Voeg nooit chemicaliën toe: Vul de tank alleen met water. Het toevoegen van chemicaliën, producten of essentiële oliën kan het reservoir en het apparaat beschadigen (14). Behandel in plaats daarvan het gebied voor met een product.

Veelgestelde vragen

Is het de moeite waard om een stoomreiniger te kopen?

Het is de moeite waard om een stoomreiniger te kopen omdat ze geweldig zijn voor meerdere toepassingen. Je kunt kleding, stoffering, stoffen, tapijten, beddengoed, matrassen en zo ongeveer alles wat je maar kunt bedenken schoonmaken.

Ze gebruiken minimale chemicaliën en dringen dieper door dan andere reinigingsmethoden om bacteriën en insecten te doden die geuren en medische aandoeningen veroorzaken.

Wat kan niet met stoom worden gereinigd?

Sommige dingen kunnen niet met stoom worden gereinigd, zoals velours bekleding, kant, zijde, kartonnen poreuze oppervlakken, verf op waterbasis en leer.

Kan een stoomreiniger schimmel reinigen?

Een stoomreiniger kan schimmel reinigen. De warmte van de stoom tilt schimmelsporen op en dringt diep door in oppervlakken om bacteriën te ontsmetten die schimmelgroei en geuren veroorzaken.

Kun je iets in een stoomreiniger stoppen?

Je kunt niets in een stoomreiniger doen omdat reinigingsmiddelen en ontsmettingsmiddelen de binnenkant van de reiniger vervuilen en schadelijke chemicaliën produceren. Je kunt azijn in je stomer doen omdat het schadelijke bacteriën ontsmet en doodt.

Waar gaat het vuil naartoe als je stoomschoon maakt?

Het vuil valt weg van vezels als je schoon stoomt. Het wordt vervolgens gestofzuigd als onderdeel van het opruimproces. Sommige stoomreinigers hebben een vacuümfunctie die vuil water in een opslagtank zuigt om later te worden weggegooid.

Kun je deuren stomen?

U kunt deuren die bedekt zijn met verf op oliebasis met stoom reinigen. U kunt schone douchedeuren streamen om zeepresten en watermerken te verwijderen. Gewone houten deuren zullen het vocht en de schering opnemen.


Genius-modus geactiveerd

Stoomreiniging is een van onze favoriete manieren om een huis grondig schoon te maken. Door de hoge hitte en druk zal de stoom elk oppervlak desinfecteren zonder dat er chemicaliën nodig zijn. Het is ook een eco- en allergievriendelijke manier om schoon te maken.

Er zijn talloze geniale toepassingen voor stoomreinigers, zoals het desinfecteren van deurknoppen en het ontdooien van een vriezer. U moet echter rekening houden met het oppervlak dat u schoonmaakt om ervoor te zorgen dat er geen schade wordt aangericht.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe een Shag-tapijt schoon te maken (dus het gaat jaren mee)