Hoe stoom reinig je je oven

We zijn allemaal wel eens geconfronteerd met de gevreesde vuile oven. Er is een punt waarop je het niet langer kunt uitstellen: het vuil en de smurrie moeten weg.

Voor de meesten van ons brengt het schoonmaken van de oven veel agressieve chemicaliën en hard werken met zich mee. Je houdt je neus vast, trekt je handschoenen aan en schrobt tot je je armen niet meer kunt voelen.

Onze gids over het stomen van ovens kan u een eenvoudig alternatief bieden. Kies de methode die het beste bij jou en je oven past. Leer hoe u ze allemaal kunt uitvoeren en blijf veilig in onze uitgebreide gids.

Inhoudsopgave
 • Waarom stoom je oven schoonmaken?
 • Hoe ovens te stomen
 • Veelgestelde vragen
 • Prijs de Steam

Waarom stoom je oven schoonmaken?

Zoals je waarschijnlijk weet, komt knapperige ovenpuinhoop niet zonder slag of stoot los. Daarom zitten typische ovenreinigingsmiddelen boordevol agressieve chemicaliën.

Populaire merken zoals Easy-Off komen met een litanie van waarschuwingen. Het inademen of aanraken van het product kan brandwonden veroorzaken, alleen aanbrengen met rubberen handschoenen, enz. (1).

Oven schuursponsjes met loog bleken corrosieve gevolgen te hebben (2). Toxiciteit door in contact komen met ovenreinigers is over het algemeen goed gedocumenteerd (3).

In vergelijking daarmee is stoom niets om mee te spelen; het kan leiden tot broei als het verkeerd wordt behandeld. Kleintjes zijn bijzonder kwetsbaar voor stoomgerelateerde broei (4).

Niettemin is het een niet-toxisch, laag inspanningsalternatief voor gevaarlijke chemicaliën. Als u besluit om onze ene chemische optie (ammoniak) te proberen, moet u niet overweldigd raken.

Hoe ovens te stomen

We begrijpen dat iedereen met verschillende voorkeuren en apparatuur werkt. Daarom bieden we vier methoden om te werken voor alle ovens en alle mensen.

Je hebt geen moderne oven of gespecialiseerd gereedschap nodig om te profiteren van stoom. Voor degenen onder u die deze dingen hebben, zullen we u vertellen hoe u ze kunt gebruiken.

1. Zelfreinigende stoom gebruiken

Neem snel een kijkje in je oven. Ziet u ergens op het bedieningspaneel een optie met de tekst “stoomreiniging”?

Als dat zo is, is uw model uitgerust om zichzelf schoon te stomen. Meestal is er weinig interventie vereist namens u.

Het enige wat je hoeft te doen is water in je oven te doen en het op stoom te zetten. De exacte instructies en hoeveelheid water zijn afhankelijk van uw specifieke model. Raadpleeg de richtlijnen van de fabrikant en volg de meegeleverde aanwijzingen.

2. Stoom schone oven met ammoniak

Voor veel mensen is ammoniak een go-to-oplossing voor het reinigen van grote en kleine klussen. Als u in deze categorie valt, volgt u de onderstaande stappen:

 1. Oven voorverwarmen: Zet je oven op de laagste temperatuur en zet hem aan.
 2. Kook water: Breng water aan de kook in je grootste ovenbestendige schaal of pan.
 3. Plaats grote container: Zodra de oven is verwarmd, plaatst u uw ovenveilige container (bijvoorbeeld een ovenschaal) op het onderste rooster van uw oven.
 4. Oven uitschakelen: Zet je oven uit; je hebt de warmte niet meer nodig.
 5. Voeg ammoniak toe: Pak een andere ovenveilige container of kom en zet deze op het bovenste rek. Giet er niet meer dan een kopje ammoniak in. Plaats het rek opnieuw.
 6. Sluit de ovendeur en laat de nacht staan: Sluit je ovendeur en laat de stomende ammoniak een nacht werken.
 7. Luchtoven uit: De volgende ochtend opent u de keukenramen en laat u uw oven eenir uit voor ten minste 15 minuten. De stank van ammoniak zal waarschijnlijk behoorlijk krachtig zijn. Plaats de keuken in quarantaine zodat niemand ammoniakdampen inademt (5).
 8. Smurrie wegvegen: Trek je handschoenen aan. Je zou moeten merken dat hardnekkig puin gemakkelijk loskomt. Meng de ammoniakkom in de watercontainer en dompel je spons erin voor een extra boost.
 9. Schoon residu: Reinig je oven met gewoon water op een spons of doek totdat er geen sporen van ammoniak (geur of vloeistof) achterblijven.

Waarschuwing

Ammoniak is brandbaar. Als je een gasoven hebt, vergeet dan niet om het gas uit te schakelen en het waakvlammetje in je gasoven uit te schakelen zodra het is opgewarmd (6).

3. Stoom clean oven met azijn

Ben jij het soort dat de voorkeur geeft aan chemicaliënvrije reiniging? Dan zou gedistilleerde witte azijn de truc moeten doen. Azijn is zuur, waardoor het een ideale niet-giftige reiniger is (7).

 1. Oven opwarmen: Verwarm je oven voor op 450 graden Fahrenheit. Als je een zelfreinigende stoomoptie hebt, selecteer je die in plaats daarvan.
 2. Kies ovenveilige container: Kies een grote kom, schaal of pan die niet te diep is. Je wilt dat de stoom door de oven waait. Zet het op het bovenste rek.
 3. Meng azijn en water: Meng een deel azijn met een deel water. Als uw oven in ruwe vorm is, kunt u in plaats daarvan pure azijn gebruiken.
 4. Giet oplossing in: Vul de container voorzichtig met uw azijnoplossing. Overdrijf het niet; als het tot de rand vol is, kan het later moeilijk zijn om het te verwijderen.
 5. Wacht en kijk: Houd je oven aan, laat de azijn zijn magie werken. Laat het maar liefst 20 minuten stomen en niet meer dan een uur. Controleer het regelmatig. Als u ziet dat alle vloeistof in uw container is verdampt, schakelt u de oven uit.
 6. Laat de oven afkoelen en reinigen: Zodra de oven is afgekoeld, openzet je hem open en veeg je hem af met een schrobbende spons. Gebruik een plastic spatelgereedschap voor harder vuil. Stel dit niet uit (bijvoorbeeld uren wachten nadat het is afgekoeld), anders zal het puin niet zo gemakkelijk loskomen.

4. Een stoomreiniger gebruiken

Stoomreinigers zijn handige apparaten die snel werk kunnen maken van vervelende klussen. Als je er thuis geen hebt, kijk dan of je er een kunt huren.

 1. Racks verwijderen: Haal je rekken uit de oven, zodat je met je stoomreiniger bij het hele apparaat kunt.
 2. Stoomreiniger voorbereiden: Vul de watertank en laat de gadget opwarmen, volgens de instructies van de fabrikant.
 3. Bevestig accessoire naar keuze: Als je een scrubborstel opzetstuk hebt, is dit het moment om het te gebruiken. Het kan helpen bij bijzonder verwaarloosde ovens.
 4. Begin met stomen: Laat de stoom langzaam over de muren, het plafond en de vloer van je oven lopen. Veeg het vuile water en de gesmolten smurrie weg met een spons, doek of papieren handdoek.

Veelgestelde vragen

Is het beter om de oven warm of koud schoon te maken?

Weten of het beter is om een oven, warm of koud, met stoom schoon te maken, hangt af van de oven. Sommige zijn gemakkelijker schoon te maken als ze warm zijn, terwijl andere beter ontvetten als ze koud zijn.

Hoe werken stoomzelfreinigende ovens?

Stoom zelfreinigende ovens werken door warmte of stoom in de ovenkamer te blazen om voedselvlekken te ontvetten en weg te smelten. Schoonmaken is veel gemakkelijker en het voorkomt dat verbrande voedselbrokken aan de ovenwanden blijven plakken.

Hoe maak je het glas op de ovendeur schoon?

Een van de beste manieren om het glas op de ovendeur schoon te maken, is door zuiveringszout en azijn te gebruiken. Maak een pasta en wrijf deze voorzichtig over het glasoppervlak met een doek. Laat het ongeveer 10 minuten zitten, afhankelijk van het niveau van vlekken, en veeg het vervolgens schoon.

Hoe krijg ik mijn ovenrekken weer glanzend?

De beste manier om je ovenrekken weer schoon te krijgen, is door ze te verwijderen en in warm water met vaatwasmiddel te plaatsen. Laat ze drie of vier uur weken en het vet en de vlekken moeten loskomen.


Prijs de Steam

Ovenreinigingsplicht hoeft niet langer een straf te zijn met stoom. We hopen dat je in onze gids een techniek hebt gevonden die je aanspreekt.

Nog een laatste tip

Wist je dat je je ovendeur kunt verwijderen tijdens het schoonmaken? Als u in die moeilijk bereikbare gebieden wilt komen, vindt u online gedetailleerde instructies van de fabrikant (8).

Een manier om te verminderen hoe vaak u uw oven met stoom moet reinigen, is preventie. Plaats aluminiumfolie op uw onderste rek om morsen op te vangen.

Wees voorzichtig wanneer eten erin doen en eten eruit halen. Kleine voorzorgsmaatregelen zoals deze kunnen ervoor zorgen dat de binnenkant van uw oven er langer schoon uitziet.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   The Pink Stuff Vloerreiniger 1 liter - 6 pack