Hoe vaak luchtfilters te vervangen

We weten dat huizen al tijdrovend zijn om te onderhouden, maar het is absoluut cruciaal dat u uw luchtfilters regelmatig vervangt.

Luchtfilters worden over het algemeen geïnstalleerd in airconditioners, ventilatie, ovens of andere verwarmingssystemen. Daar werken ze aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in uw woonruimte.

Als u ze niet vaak genoeg vervangt, heeft u hogere energiekosten, een slechte luchtstroom, een lage luchtkwaliteit en kunt u uw apparatuur beschadigen. We laten u zien hoe vaak u uw luchtfilters moet vervangen en de borden die u vertellen wanneer het tijd is.

Inhoudsopgave
 • Waarom zou u luchtfilters vervangen?
 • Hoe vaak moet het luchtfilter worden vervangen?
 • Indicaties dat uw filter moet worden vervangen
 • Hoe een luchtfilter te vervangen
 • Veelgestelde vragen
 • Haal diep adem

Waarom zou u luchtfilters vervangen?

Een HVAC-systeem duwt lucht door het filter en vangt vuil, stof, pollen, schimmels en andere deeltjes op. Wanneer ze onbeheerd worden achtergelaten, verzamelen filters vuil en het volgende kan voorkomen:

 • Verminderde luchtstroomefficiëntie.
 • Schade aan uw koel- of verwarmingsapparatuur.
 • Lagere luchtkwaliteit leidt tot cardiovasculaire en respiratoire gezondheidscomplicaties en ziekten (1).
 • Een hogere energierekening. Vuile filters laten uw HVAC-systeem harder werken, waardoor uw energierekening stijgt. Het ontstoppen van uw airco kan bijvoorbeeld uw elektriciteitsrekening met 5 tot 15 procent verlagen (2).

Hoe vaak moet het luchtfilter worden vervangen?

Als je alleen woont, geen last hebt van allergieën of jonge kinderen en huisdieren hebt, probeer dan elke zes maanden van scherm te wisselen. Duurzaamheid is echter afhankelijk van het type filter dat je hebt. Hoe beter de kwaliteit, hoe efficiënter het is in het vasthouden van vuil en hoe langer het meegaat.

Filtertypen

Filterkwaliteit is gebaseerd op het gebruikte materiaal en merv-niveau — minimumefficiëntierapportagewaarde (3).

Hoe hoger de MERV-waarde is, hoe minder deeltjes het filter doorlaat. Voor de beste filtratie wordt een scherm met MERV 8 of hoger aanbevolen (4).

1. Wasbare filters

Deze filters zijn gebouwd met een draadachtig gaas. Hoewel ze herbruikbaar zijn, bieden ze de minste hoeveelheid filtratie – MERV 1 tot 3. Ze stoppen stuifmeel, haar, stof en vacht, maar laten virussen, huisstofmijt, rook en sporen door.

Wijzig deze filters maandelijks of minimaal elke drie maanden.

2. Glasvezel filters

Glasvezelfilters zijn goedkoop en hebben over het algemeen MERV-niveaus van 2 tot 4. In tegenstelling tot wasbare schermen kunnen ze echter huisstofmijt vangen. Toch moet u dit type scherm elke 30 dagen tot drie maanden wijzigen.

3. Geplooide filters

Dit zijn duurdere opties dan de vorige twee. Ze kunnen ook meer vuil vangen dan de twee vorige andere typen – MERV 6 tot 10. Hoewel u sommige hoogwaardige geplooide filters slechts om de zes maanden kunt vervangen, moet u elke 90 dagen een gewone vervangen.

4. Elektronische filters

Deze schermen zijn elektromagnetisch geladen om de efficiëntie te verhogen – MERV 8 tot 16. In vergelijking met andere modellen kunnen ze ook virussen stoppen en roken. Ze zijn verkrijgbaar tegen een hogere prijs en vereisen het gebruik van specifieke HVAC-systemen.

Deze filters hoeven slechts één keer per jaar vervangen te worden. Dit maakt ze een populaire optie voor iedereen met beperkte tijd om te besteden aan filter onderhoud.

5. HEPA-filters

Ten slotte zijn HEPA-filters het high-end spectrum van luchtfilters – MERV 17 tot 20, filteren tot 99,9 procent van alle deeltjes (5). Ze kunnen duur zijn, maar hoeven slechts om de zes maanden tot een jaar te worden vervangen. Sommige geplooide modellen kunnen zelfs tot twee jaar meegaan (6).

Filterdikte

Schermen zijn er ook in verschillende diktes, meestal van één tot vijf inch. Hoe dikker het materiaal, hoe meer vuil het kan vasthouden en hoe duurzamer het is.

Dikte Duurzaamheid
1 inch Tot drie maanden
2 inch Tot vier maanden
4 inch Zes tot acht maanden
5 inch Tot een jaar

Bijzondere voorwaarden

In de volgende omstandigheden kunt u het scherm regelmatiger vervangen:

 • Allergie en astma: Als iemand in de familie aan deze aandoeningen lijdt, is het het beste om het elke 4-6 weken te veranderen.
 • Huisdieren: Honden en katten stoten sterke geuren uit en werpen haar tussen de seizoenen door. Als u één huisdier heeft, zou het voldoende moeten zijn om uw filter om de twee maanden te vervangen. Maar wanneer er meerdere huisdieren in een huis wonen, wordt aanbevolen om het luchtfilter maandelijks te vervangen.
 • Kinderen: Baby’s en peuters zijn gevoelig voor luchtkwaliteit. Schakel dus minstens om de twee tot drie maanden je luchtfilter uit om ervoor te zorgen dat ze schone lucht inademen.
 • Zwaar gebruik: Als u constant een airco of een verwarmingssysteem gebruikt, wissel ze dan om de paar weken uit als dat nodig is. Aan de andere kant zou het om de zes maanden moeten volstaan als het uw secundaire woning is.
 • Grootte van het huis: Hoe groter uw huis, hoe meer lucht er doorheen gaat, wat mogelijk frequent onderhoud vereist.
 • Luchtkwaliteit buitenshuis: Het is ook belangrijk om rekening te houden met de luchtkwaliteit buiten uw huis. Als u in een sterk vervuild gebied of in de buurt van een snelweg woont, raden we u aan de filterconditie vaker te controleren.
Misschien vind je dit ook interessant
Persoon die slaapt met een luchtreiniger5 Beste luchtreinigers voor stof (2022 beoordelingen)

Indicaties dat uw filter moet worden vervangen

Weet u niet zeker welke van de bovenstaande categorieën uw luchtfilter het beste beschrijft? Een snelle visuele controle kan aangeven of u het scherm al dan niet moet wijzigen.

Als er slechts een dun laagje stof is, kunt u nog een paar weken wachten voordat u het vervangt. Maar als je er niet doorheen kunt kijken wanneer je het filter tegen een lichtbron houdt, is het tijd voor een vervanging.

Bovendien, als uw elektriciteitsrekening hoger is dan normaal of als u de eerste tekenen van allergieën begint te voelen, is dat een teken om te veranderen.

Hoe een luchtfilter te vervangen

Het vervangen van een luchtfilter is een eenvoudig proces.

Gebruikershandleiding

Beginnen met het raadplegen van de gebruikershandleiding is vaak een goed idee. Het geeft aan welk type filter nodig is en de grootte die geschikt is voor uw HVAC-systeem.

Vergeet niet dat het vervangen van het filter door een filter dat niet wordt aanbevolen door de fabrikant waarschijnlijk uw garantie ongeldig maakt.

Type of Filter

Uw tweede stap is om het type filter te selecteren dat u nodig hebt – wasbaar, glasvezel, geplooid, elektronisch of HEPA. Controleer vervolgens de afmetingen van uw huidige scherm om er zeker van te zijn dat het nieuwe scherm past.

Filters schakelen

Voordat u met het werk begint, schakelt u het HVAC-systeem uit. Elke ventilatie-, koel- of verwarmingsapparatuur kan worden geleverd met een ander openingssysteem. Maar meestal kunt u toegang krijgen tot het filter door aan een deksel te trekken of het los te schroeven; hoe dan ook, het is niet ingewikkeld.

Verwijder het oude scherm en plaats uw nieuwe filter. Aan de zijkant van het frame ziet u pijlen die in één richting wijzen – waar de lucht stroomt. Zorg ervoor dat het nieuwe scherm met de juiste oriëntatie is geïnstalleerd.

Als u hebt gekozen voor een wasbaar filter, spuit dan de zijkant tegenover de luchtstroom. Houd de waterdruk laag om te voorkomen dat het vezelmateriaal breekt of scheidt.

Veelgestelde vragen

Hoeveel luchtfilters zijn er in een huis?

Gemiddeld hebben de meeste huizen twee luchtfilters in hun airconditioningsysteem. Dit kan echter variëren afhankelijk van de grootte van het huis, het aantal verdiepingen en de systeemcapaciteit.

Wat zorgt ervoor dat luchtfilters vies worden?

Je luchtfilters worden om verschillende redenen vies: de vervuiling waar je woont, het aantal mensen in huis, of je huisdieren of kinderen hebt en de kwaliteit van de luchtfilters.

Hoeveel kost een luchtfilterwissel?

De kosten van een luchtfilterwissel is afhankelijk van uw regio, de frequentie van filterwijzigingen en het type filter dat nodig is. Gemiddeld zullen goedkopere filters u een paar dollar terugbrengen, terwijl duurdere modellen $ 50 tot $ 100 kunnen kosten.

Is Geen luchtfilter beter dan een vuile?

Geen luchtfilter is niet beter dan een vies filter. Het runnen van uw aircosysteem zonder luchtfilter is veel erger omdat u vervuilde lucht door uw huis leidt, het aircosysteem verstopt en het gezondheidsrisico van uw gezin verhoogt.

Moet u een luchtfilter vervangen in de winter?

U moet uw luchtfilter in de winter vervangen omdat u meer op uw HVAC-systeem vertrouwt, wat betekent dat het meer wordt gebruikt. Dit belast de filters terwijl ze stofdeeltjes verzamelen die ervoor zorgen dat ze verstoppen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn luchtfilter langer meegaat?

De beste manier om uw luchtfilter langer mee te laten gaan, is door regelmatig te stofzuigen en dagelijks te stofzuigen. Probeer de haren van huisdieren tot een minimum te beperken en vervang regelmatig de goedkopere filters in uw HVAC-systeem.


Haal diep adem

Het regelmatig vervangen van uw HVAC-filter is de sleutel tot het behoud van lucht van goede kwaliteit in uw huis. Meestal geldt dat hoe meer deeltjes uw scherm kan stoppen, hoe langer het meegaat. U kunt de efficiëntie van een filter meten in MARV-niveaus, meestal variërend van één tot 20.

U moet de meeste modellen ten minste om de zes maanden vervangen. Toch kunnen de kwaliteit van het filter, allergieën of de aanwezigheid van kinderen en huisdieren vaker onderhoud vereisen.

Nadat u de grootte en het type filter hebt geselecteerd dat u nodig hebt, verwijdert u het oude filter en plaatst u het nieuwe filter in de juiste richting. Het kan een goed idee zijn om uw laatste onderhoudsdatum op te schrijven om te plannen wanneer de volgende moet zijn.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   HG alle nare geurtjes weg Effectieve geurverwijderaar