26 Schimmel Feiten en Statistieken

Schimmelsporen zijn helaas overal. Ze kunnen binnen en buiten zijn en gedijen op elk oppervlak.

Het is belangrijk om wat basiskennis over schimmel te hebben, zodat je het kunt aanpakken. Het laatste wat je nodig hebt, is schimmel die je leven negatief beïnvloedt. Wist je dat schimmel allergische reacties en ademhalingsproblemen kan veroorzaken?

We zijn hier om 26 belangrijke en interessante schimmelfeiten en statistieken te delen. We behandelen binnenvorm, zwarte schimmel, schimmel op voedsel en gezondheidseffecten van schimmelproblemen. Tegen het einde weet je genoeg over schimmel om de eerste stappen te zetten om er vanaf te komen.

Inhoudsopgave
 • Top 10 Schimmel feiten en statistieken
 • Interessante feiten over schimmel
 • Interieur Schimmel Feiten
 • Black Mold Statistieken
 • Gezondheidseffecten van schimmel
 • Voedsel- en schimmelgroei
 • Veelgestelde vragen
 • De waarheid over schimmel

Top 10 Schimmel feiten en statistieken

 1. Schimmel is een schimmelgroei die gedijt in vochtige, warme omgevingen.
 2. Er kunnen tot 250.000 verschillende soorten schimmels zijn, met 1.000 soorten in ons huis.
 3. Een studie uit 2007 wees uit dat schimmel in 47 procent van de Amerikaanse huizen voorkomt.
 4. Schimmel zal waarschijnlijk in de badkamer groeien vanwege het water, de vochtigheid en slechte ventilatie.
 5. Zwarte schimmel staat bekend als Stachybotrys chartarum en is niet altijd zwart; soms is het groen.
 6. Zwarte schimmel kan je ziek maken, maar er is geen bewijs dat het dodelijke ziekten veroorzaakt.
 7. Als je allergisch bent voor zwarte schimmel, kan het je erg ziek maken. Sommige symptomen zijn niezen, een jeukende keel en een loopneus.
 8. Alle schimmels kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, in kleine hoeveelheden of grote hoeveelheden.
 9. Schimmel wordt gebruikt om sommige voedingsmiddelen te maken, zoals brie, blauwe kaas en sojasaus.
 10. Zesentwintig procent van het voedsel kan mycotoxinen bevatten die gevaarlijk zijn om in te nemen.

Interessante feiten over schimmel

Laten we beginnen met enkele eenvoudige maar zeer intrigerende feiten over schimmel. Deze stukjes informatie zullen je misschien verrassen , maar we denken dat ze van vitaal belang zijn om te weten.

 1. Wat is schimmel? Laten we beginnen met de meest basale vraag. Schimmel is een schimmelgroei die gedijt en zich verspreidt op vochtige en warme oppervlakken of in vochtige omgevingen. Het overleeft door zich te voeden met planten en rottend organisch materiaal. Maar binnenshuis heeft het alleen vocht en een koolstofbron nodig, zoals bouwmaterialen.
 2. Er zijn vele soorten: Er kunnen tot 250.000 verschillende soorten schimmels en schimmels in de wereld zijn (1). Meer dan 1.000 soorten schimmels zijn gelokaliseerd in Amerikaanse huizen (een beetje een angstaanjagende gedachte!).
 3. Bleekmiddel doodt schimmel niet altijd: Je zou denken – bleekmiddel! Het moet schimmel doden! Nou, helaas doodt bleekmiddel schimmel niet altijd. In feite werkt het alleen op niet-poreuze oppervlakken zoals keramiek of tegels. Als je schimmel op hout of gipsplaat wilt doden, zal bleekmiddel niet werken.
 4. Penicilline is gemaakt van mal: Dit feit kan je in paniek brengen, maar het is waar. Penicillium is een schimmel die van nature het geneesmiddel penicilline produceert (2). Wetenschappers kweken het in fermentatietanks voordat ze andere ingrediënten toevoegen. Maak je niet druk. Het wordt vervolgens gescheiden van de schimmel voordat het wordt gebruikt als een antibioticum.
 5. Schimmel doodt meer bomen dan branden: Elk jaar is schimmel verantwoordelijk voor het doden van meer hout en bomen dan branden en termieten (3). Het is behoorlijk dodelijk, deze mal.

Interieur Schimmel Feiten

Als u zich afvraagt welke rol interieurvorm in uw huis speelt, hebben we vijf verbijsterende feiten. Ze kunnen er echter voor zorgen dat je je huis van boven naar beneden wilt schrobben.

 1. Veel voorkomende soorten schimmels in huis: De meest voorkomende soorten schimmels die binnenshuis gedijen, zijn aspergillus, botrytis, chaetomium, cladosporium, Stachybotrys chartarum, Trichoderma en meer (4). Binnenschimmel gedijt meestal als gevolg van waterschade, slechte ventilatie, hoge luchtvochtigheid of gewoon vanwege het klimaat. Dit soort schimmels kunnen slechte geuren, luchtweginfecties, allergische reacties veroorzaken, astma verergeren of zelfs bijdragen aan depressie.
 2. Zevenenveertig procent van de huizen heeft schimmelproblemen: Een onderzoek uit 2007 wees uit dat 47 procent van de Amerikaanse huizen een vocht- of schimmelprobleem had. (5). Helaas hebben scholen, gebouwen, werkplekken en andere locaties ook een soortgelijk probleem. Helaas is deze statistiek waarschijnlijk nog hoger in tropische klimaten. Daarom varieert de blootstelling aan schimmels per staat.
 3. Schimmel thuis aanpakken: Wanneer u schimmel in huis opmerkt, negeer het dan niet. Hoe sneller je handelt, hoe effectiever je inspanningen zullen zijn. Hoewel u kleine schimmelgebieden (minder dan 10 vierkante voet) zelf kunt aanpakken, moet u een professionele serviceprovider inhuren voor grotere gebieden. Zorg ervoor dat de aannemer ervaring heeft met het reinigen en doden van schimmel.
 4. Schimmel in de badkamer: Schimmel zal waarschijnlijk groeien in de badkamer als gevolg van het water, vochtigheid en slechte ventilatie. De beste tip om schimmel in de badkamer te voorkomen, is om de ventilatie te verhogen. Houd een raam open en een ventilator draaiende. Reinig uw badkamer wekelijks om op de hoogte te blijven van schimmel- en meeldauwgroei.
 5. Mogelijk ziet u de mal niet: Helaas kan schimmel schadelijk zijn omdat we het meestal niet kunnen zien. Schimmel kan in gipsplaat groeien en we zullen het niet weten totdat we gezondheidsproblemen beginnen te ervaren. Het leeft ook achter douches, in ons dak of in kruipruimtes. Aan bot gezegd, onze huizen zijn perfect voor het accommoderen van schimmel. Het is bijna onmogelijk om eraan te ontsnappen.
 6. Schimmelgerelateerde infecties zijn kostbaar: Schimmelgerelateerde infecties en schade kosten 5,6 miljard dollar per jaar in de VS (6).

Black Mold Statistieken

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de term ‘zwarte schimmel’. Maar wat is het, wat doet het en hoe gevaarlijk is het? Hier zijn vijf zwarte schimmel feiten en statistieken.

 1. Zwarte schimmel is Stachybotrys chartarum: Als je experts hoort praten over zwarte schimmel, verwijzen ze naar een type genaamd Stachybotrys chartarum (7). Het is niet altijd zwart; soms is het groen. Het kan een slijmachtig of glanzend uiterlijk hebben, maar andere keren kan het droog zijn. De grootste zorg is dat het giftige chemicaliën kan produceren die gevaarlijk zijn om in te nemen.
 2. Zwarte schimmel kan je ziek maken: Als u allergieën, astma of andere overgevoeligheid heeft, kan zwarte schimmel deze symptomen verergeren. Maar ondanks wat je misschien hebt gehoord, is er geen bewijs dat zwarte schimmel dodelijke ziekten, hoofdpijn, geheugenverlies of vermoeidheid kan veroorzaken. Sommige mensen zijn echter allergisch voor schimmel – in dat geval moeten ze deze schimmel onmiddellijk laten verwijderen.
 3. U kunt allergisch zijn voor zwarte schimmel: Afgaand op het laatste punt, als je allergisch bent voor zwarte schimmel, kan het je erg ziek maken. Veel voorkomende symptomen zijn hoesten en een loopneus, niezen, droge huid en een jeukende neus, keel en ogen.
 4. Zwarte schimmel kan leiden tot schimmelvergiftiging: Een van de belangrijkste manieren om schimmelvergiftiging door zwarte schimmel te ontvangen, is door het in te nemen (8). Als je bijvoorbeeld beschimmeld voedsel eet, kun je behoorlijk ziek worden. De symptomen om op te letten zijn lichaamspijnen, stemmingswisselingen, geheugenverlies, neusbloedingen en hoofdpijn.
 5. Hoe symptomen van zwarte schimmel te behandelen: Als u langdurig bent blootgesteld aan zwarte schimmel en lijdt, kunt u stappen ondernemen om de symptomen te behandelen. Ten eerste, vermijd de schimmel – laat het verwijderen of verlaat het pand, indien mogelijk. Douche altijd na thuiskomst en verlaag de luchtvochtigheid in je huis. Investeer in harde vloeren boven tapijten; neem antihistaminica; gebruik oogdruppels of neussprays. Neem bij twijfel contact op met uw arts.

Gezondheidseffecten van schimmel

Schimmel is niet goed voor je gezondheid, maar laten we daar dieper in duiken. Laten we eens kijken hoe schimmel uw gezondheid kan beïnvloeden, wie risico loopt en wat u eraan kunt doen.

 1. Alle schimmels kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken: Of je nu zwarte schimmel of een beetje meeldauw hebt, ze kunnen allemaal nadelige gezondheidsproblemen veroorzaken (9). Dus als je schimmel ziet, zou het verwijderen ervan een topprioriteit moeten zijn. Het andere risico met schimmel is dat het de stabiliteit van een gebouw in gevaar kan brengen, wat een enorm gevaar voor bewoners kan zijn.
 2. Sommige mensen lopen meer risico dan anderen: Immuungecompromitteerde mensen, zuigelingen, ouderen, mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen, mensen met astma en mensen met allergieën zijn vatbaarder voor schimmel. Hun symptomen kunnen variëren van milde verkoudheidssymptomen tot zelfs geheugenverlies.
 3. Schimmel kan in uw verwarmings- en airconditioningsysteem zitten: Vocht en schimmel kunnen op de loer liggen in verwarmings- en airconditioningsystemen (10). Dit reist door ventilatieopeningen en infecteert de lucht in uw huis of kantoor, waardoor veel ongemakkelijke symptomen ontstaan. Dit kan ademhalingsproblemen, oogirritatie, allergieaanvallen en zelfs huidlaesies omvatten.
 4. Waterschade en schimmel: Vocht is een grote oorzaak van schimmel, die vaak wordt veroorzaakt door waterschade. Maar zelfs het hebben van waterbronnen, zoals een aquarium, in uw huis kan de vochtigheid en vochtigheid verhogen. Onderzoek toont aan dat vocht luchtwegaandoeningen kan veroorzaken. Het gaat verder door de plaag van kakkerlakken, huisstofmijt en vreselijke muffe geuren te bevorderen.
 5. Vroege blootstelling aan schimmels kan astma veroorzaken: Als uw jonge kind vanaf jonge leeftijd wordt blootgesteld aan schimmel, kan dit hun kansen op het ontwikkelen van astma vergroten (11). Als uw kind al risico loopt op astma, is het van vitaal belang om overmatige blootstelling aan schimmels te verminderen.

Voedsel- en schimmelgroei

We hebben allemaal een brood of jampot geopend om schimmel te vinden. Wat is die mal? Hoe is het daar gekomen en wat zijn de gezondheidseffecten van schimmel op voedsel? Laten we in vijf belangrijke feiten duiken.

 1. Schimmel kan op alle voedingsmiddelen groeien: Geen enkel voedsel is veilig voor schimmel. Maar meestal groeit schimmel waarschijnlijk op fruit, groenten, brood en kaas vanwege de poreuze aard en het hoge watergehalte.
 2. Je hoeft niet al het beschimmelde voedsel weg te gooien: Je kunt de vorm van bepaalde voedingsmiddelen afsnijden in plaats van ze weg te gooien. Dit is inclusief firm groenten en fruit – zoals appels – of harde kaas, harde salami en boerenhammen. Als je schimmel uit het voedsel snijdt, snijd dan minstens een centimeter rond de mal.
 3. Schimmel wordt gebruikt om sommige voedingsmiddelen te maken: Schimmel wordt gebruikt om verschillende soorten blauwe kaas, Gorgonzola, brie en camembert te maken. Het is veilig om deze te eten omdat ze geen schadelijke mycotoxinen produceren. Sojasaus wordt ook gemaakt met behulp van koji-schimmel. Hetzelfde geldt voor azijn.
 4. Eet geen mycotoxinen: Wanneer voedsel gaat beschimmelen, kan het mycotoxinen produceren die giftig zijn. Ze kunnen ziekten veroorzaken zoals braken en diarree, maar in extreme gevallen kunnen ze ook kanker en zelfs de dood veroorzaken. Helaas is het vrijwel onmogelijk om mycotoxinen in je voedsel helemaal te vermijden. De EFSA ontdekte dat 26 procent van het voedsel mycotoxinen kan bevatten (12).
 5. Voorkom schimmelvorming op uw voedsel: Het is belangrijk om je voedsel schimmelvrij te houden. Maak je koelkast, brooddoos en kasten vaak schoon. Houd je vaatdoeken en sponzen schoon. Let op de vervaldatums; opslagcontainers goed verzegelen; vries voedsel in als je het niet meteen kunt eten. Dit zal de schimmelgroei op uw favoriete voedsel aanzienlijk verminderen.

Veelgestelde vragen

Welk percentage van de huizen heeft schimmel?

Een grondige studie uit 2007 wees uit dat 47 procent van de Amerikaanse huizen schimmel had. Verschillende studies hebben verschillende resultaten gevonden. Schokkend genoeg bleek uit een onderzoek dat schimmel groeide in 100 procent van de geteste huizen (13).

Wat is de nummer één oorzaak van schimmel?

Vocht is de belangrijkste oorzaak van schimmel. Helaas is daar bij ons thuis veel van.

Vocht komt onze huizen binnen via douches, baden en kookdampen. Het komt binnen via onze wasroutine of luchtbevochtigers. Het kan zelfs binnensluipen door nat brandhout, planten water geven en fruit en groenten opslaan in onze koelkast of op ons aanrecht.

Schimmel komt ook van buiten. Het kan uw huis binnenkomen via uw verwarmings- en airconditioningsystemen, ramen en deuropeningen. We kunnen het vanuit onze schoenen en kleding naar huis dragen. Als we huisdieren hebben, zijn ze ook de schuldige.

Een andere belangrijke oorzaak is lekkage en waterschade. Of het nu gaat om een lekkende pijp, een gebroken dak of een kleine of grote overstroming, schimmel zal zeer waarschijnlijk groeien.

Hoe lang kun je in een huis met schimmel wonen?

Daar is geen concreet antwoord op. Het hangt af van de ernst van de schimmel, uw gezondheidstoestand en uw symptomen. Een beetje schimmel heeft misschien geen invloed op u, maar veel schimmel kan u na verloop van tijd slijten.

Na een paar maanden kunt u bijvoorbeeld verergerende symptomen ervaren. Dit kan geïrriteerde ogen, niezen, hoofdpijn en meer omvatten.

Het komt erop neer: als je schimmel in je huis opmerkt, pak het dan onmiddellijk aan. Laat het probleem niet erger worden.

Hoeveel schimmelblootstelling is schadelijk?

Het verschilt van persoon tot persoon. Een gezonde volwassene zonder reeds bestaande gezondheidsproblemen zal niet zo negatief worden beïnvloed als een oudere persoon met astma.

U moet medische gezondheid zoeken als:

 • Je hebt een kind dat symptomen van schimmelblootstelling vertoont.
 • Allergieën houden aan.
 • Je astma verergert.
 • Uw symptomen zijn extreem, zoals benauwdheid op de borst, hoofdpijn of geheugenverlies.

Zelfs een kleine hoeveelheid blootstelling aan schimmels kan schadelijk zijn. Pak de schimmel onmiddellijk aan, zodat het probleem niet verergert.


De waarheid over schimmel

Deze schimmelfeiten en statistieken hebben bewezen dat schimmel overal is. Het kan zelfs in elk Amerikaans huis aanwezig zijn. Hoewel schimmel misschien niet iedereen stoort, lijden veel mensen aan blootstelling aan schimmel.

Symptomen zijn niezen, geïrriteerde ogen, vermoeidheid, verergerde allergieën en astma, droge huid en meer. Studies en bewijs zijn niet concreet als het ene type schimmel erger is dan het andere.

Maar wat wel duidelijk is, is dat je nooit schimmel moet binnenkrijgen. Snijd voor het eten altijd schimmel af van stevig voedsel zoals fruit en groenten. Gooi anders het voedsel weg.

Neem contact op met uw arts als u lijdt aan ergere allergieën, astma of extreme symptomen. En het belangrijkste is dat wanneer u schimmel opmerkt, u deze onmiddellijk moet behandelen, hetzij door uzelf of door een professional.

Voedenterug: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?