28 Tapijt Feiten en Statistieken

Tapijt is meer dan alleen zacht en gezellig zijn. Tapijten zijn misschien schattig, maar er zijn een aantal behoorlijk verbazingwekkende dingen die je moet weten.

We gaan 28 feiten en statistieken blootleggen. Sommige van deze feiten kunnen verrassend zijn, sommige kunnen grof zijn en sommige kunnen licht werpen op levensveranderende hacks.

Klaar om meer te weten te komen over wat er onder het tapijt schuilgaat? We gaan.

Inhoudsopgave
 • Top 10 Tapijt Feiten en Statistieken
 • Feiten over tapijtreiniging
 • Grove feiten over tapijten
 • Toxische tapijtsymptomen
 • Feiten over de tapijtindustrie
 • Beste tapijten voor binnenluchtkwaliteit
 • Veelgestelde vragen

Top 10 Tapijt Feiten en Statistieken

 1. U moet uw tapijten twee keer per jaar professioneel reinigen om vuil, stof en vochtophoping te minimaliseren.
 2. Pas op voor poederontgeurders. Ze kunnen je stofzuiger verstoppen en ook in je tapijten blijven hangen. De volgende keer dat u uw tapijten wast, zal het poeder dikker worden en kan het hardnekkige vlekken achterlaten.
 3. Er zitten waarschijnlijk beestjes in je tapijten. Tapijtkevers houden van de zachte, gezellige grond. Ze kunnen tot 100 eieren in het tapijt leggen, waardoor het probleem in stand wordt gehouden.
 4. Virussen, zoals norovirus, kunnen tot zes weken in uw tapijt leven en in de lucht terechtkomen telkens wanneer iemand er overheen loopt.
 5. Tapijten off-gas vluchtige organische stoffen (VOS). Dit gas kan hoofdpijn, misselijkheid, astma en duizeligheid veroorzaken.
 6. Nieuwe tapijten kunnen u ziek maken, omdat het tapijt, de lijm en de vulling VOC’s kunnen bevatten. Ken je die nieuwe tapijtgeur? Het is eigenlijk niet gemaakt van iets aangenaams; het is de geur van chemicaliën.
 7. Vlekbestendige tapijten zijn onveilig. Ze bevatten gefluoreerde chemicaliën, die vooral schadelijk zijn voor baby’s en peuters.
 8. De tapijtreinigingsindustrie is zes miljard dollar waard.
 9. Tapijten domineren achtenveertig procent van de Amerikaanse vloerenmarkt.
 10. Originele tapijten werden met de hand opgedoemd door getalenteerde wevers. Tegenwoordig worden tapijten meestal getuft door machines.

Feiten over tapijtreiniging

Eerst zullen we enkele leuke feiten en waarschuwingen over tapijtreiniging bekijken. Dit bevat wat informatie over het belang van schoonmaken, evenals enkele hacks en tips voor het reinigen van uw tapijt.

Houd er rekening mee dat deze ook gelden als tapijtfeiten en statistieken – dus onthoud deze, zelfs als je alleen vloerkleden hebt.

 1. Reinig tapijten twee keer per jaar: Wij raden u aan om uw tapijten twee keer per jaar professioneel te laten reinigen. Een andere optie is het huren of kopen van een tapijtreinigingsmachine, zoals de Bissell SpotClean Pro. Deze machines kunnen vervelende dingen uit uw tapijt trekken, waardoor het fris en hygiënisch blijft.
 2. Laat geen vocht achter: Als u de tapijten zelf schoonmaakt, houd er dan rekening mee dat veel tapijtreinigingsmachines veel water achterlaten. Hierdoor blijft het tapijt in ideale omstandigheden voor schimmel en meeldauw om te groeien. We raden u aan een professional in te huren als u niet zeker weet of uw machine overtollig water weghaalt.
 3. U moet regelmatig stofzuigen: U moet uw tapijten minstens wekelijks stofzuigen om stof, vuil en vuil te verwijderen. Maar vergeet niet dat stofzuigen je tapijten niet diep reinigt, omdat het de diep ingebedde deeltjes niet bereikt.
 4. Waar u op moet letten bij het inhuren: Als u een bedrijf inhuurt om uw tapijten schoon te maken, houd er dan rekening mee dat de industrie niet gereguleerd is. We raden aan om op zoek te gaan naar bedrijven die zijn gecertificeerd door het International Institute for Cleaning and Restoration Certification (IIRC). Deze emplwerknemers hebben een opleiding binnen de tapijtreinigingsindustrie, dus u weet dat u een betrouwbaardere service krijgt.
 5. Wollen tapijten ruiken misschien naar een natte hond: Als je hebt gekozen voor een wollen tapijt, houd er dan rekening mee dat nadat je het hebt schoongemaakt, het vies kan ruiken, als een natte hond. Dit komt door de natuurlijke zwavel in de wol. Maak je niet te veel zorgen – deze geur zal verdwijnen wanneer het tapijt droogt.
 6. Pas op voor poederontgeurders: Je hebt misschien gehoord van poederontgeur of zelfs de zuiveringszouthack, waarbij je het over de tapijten strooit voordat je ze stofzuigt. Helaas kan dit meer kwaad dan goed doen. Het kan niet alleen je vacuüm verstoppen, maar het kan ook andere problemen veroorzaken. Wanneer u uw tapijt vervolgens wast, kan het vocht de poederresten verdikken en een hardnekkige vlek achterlaten.
 7. U kunt tapijten stomen: Stoomreiniging is een geweldige manier om uw tapijten op te frissen en te ontsmetten. Deze methode kan ook vlooien doden en lichte vlekken aanpakken. Houd er rekening mee dat het vocht kan achterlaten en bepaalde tapijten kan beschadigen.

Grove feiten over tapijten

Als je wat motivatie nodig hebt om je tapijten schoon te maken – hier gaan we. We hebben een paar walgelijke tapijtfeiten en statistieken.

Wat ligt daar echt op de loer? Waarschuwing: het is een beetje schokkend.

 1. Er zitten waarschijnlijk beestjes in je tapijt: Klein ongedierte leeft graag in tapijten, vooral tapijtkevers. Deze kevers houden van zachte materialen zoals wol, bont en vilt. De vrouwelijke kevers kunnen tot 100 eieren in het tapijt leggen, waardoor het probleem zich snel vermenigvuldigt (1).
 2. Uw tapijt werkt als een filter: Waar zijn filters goed in? Dat klopt – het vangen van verontreinigende stoffen. Een tapijt is uitstekend in het vangen van chemicaliën, teer, pollen, bacteriën en andere vervelende stoffen. Maar in tegenstelling tot een filter,
 3. Virussen en bacteriën kunnen wekenlang in tapijt leven: Veel bacteriën kunnen op je tapijt leven (2). In feite kan het weken overleven. Bacteriële longontstekingskiemen kunnen tot zes weken leven in synthetische tapijtvezels en in de lucht terechtkomen elke keer dat iemand over het tapijt loopt.
 4. De regel van vijf seconden telt niet: We hebben allemaal wel eens de vijfsecondenregel gebruikt, maar nu je weet dat virussen en bacteriën wekenlang in tapijten kunnen leven, denk je misschien nog eens goed na. Sommige van deze virussen zijn gevaarlijk om in te nemen, zoals Salmonella, die diarree en braken kan veroorzaken.
 5. Uw tapijt zit vol met dode huid: We verliezen gemiddeld 500 miljoen huidcellen per dag (3). Die huidcellen moeten ergens heen, meestal tot op de grond of, in veel gevallen, je tapijt. Je denkt misschien dat je tapijt er schoon uitziet, maar het is eigenlijk heel vies.
 6. Tapijten herbergen schimmel en meeldauw: Omdat tapijten zich graag vastklampen aan vocht, worden ze snel een broedplaats voor schimmel en meeldauw. Het is moeilijk om vocht op een tapijt te verwijderen – zelfs als het kurkdroog is aan het oppervlak. Met schimmel en meeldauw die zich in uw tapijt verbergen, kan het u en uw gezin behoorlijk ziek maken.
 7. Er zit veel vuil en aarde in je tapijt: Als u een andere reden nodig heeft om een professionele tapijtreiniger in te huren, hier gaat het. Uw tapijt kan tot een pond vuil per vierkante meter bevatten. Bah!

Toxische tapijtsymptomen

Tapijten kunnen giftig zijn. Of dat nu komt door jarenlang vuil eronder, schimmel of de materialen die worden gebruikt om het tapijt te maken – we moeten voorzichtig zijn. Hier zijn enkele feiten over symptomen die u kunt ervaren met giftige tapijten.

 1. Tapijten kunnen van het gas af: Na verloop van tijd kan een tapijt stoffen en chemicaliën in de vezels uitstoten (4). De chemicaliën in het tapijt komen vrij in het milieu, met name vluchtige organische stoffen (VOS). Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, astma en soms duizeligheid.
 2. Tapijten klampen zich vast aan giftige gassen: Zelfs als je super voorzichtig bent met je tapijt en het regelmatig reinigt, kunnen de vezels zich nog steeds vastklampen aan giftige gassen in de lucht (5). Deze verontreinigende stoffen nestelen zich in de vezels en vinden hun weg naar de kamer vanuit onze schoenen of een open raam. Andere dingen, zoals huidschilfers van huisdieren, lood, schimmel en stof, kunnen zich ook in de vezels nestelen en onaangename symptomen veroorzaken.
 3. Nieuwe tapijten kunnen je ziek maken: Veel tapijtinstallatiematerialen kunnen ons ziek maken. Wanneer u een nieuw tapijt laat installeren, kunnen de lijm, het tapijtmateriaal en de vulling VOC’s bevatten.U kunt een sterke geur opmerken of u kunt zelfs hoesten en piepende ademhaling. Als je een kleintje hebt, kan het bijzonder prominent voor hen zijn.
 4. De meest voorkomende symptomen: U kunt genieten van de geur wanneer u een nieuw tapijt laat installeren. Maar merk op dat de geur eigenlijk VOC’s is, met name formaldehyde. De belangrijkste symptomen die dit aroma kan veroorzaken, zijn neus- en oogirritatie, astmasymptomen, verergerde allergieën en zelfs neurologische effecten.
 5. Vlekbestendige tapijten zijn onveilig: Californië heeft ontdekt dat vlekbestendige tapijten gefluoreerde chemicaliën bevatten, bekend als per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). Ze ontdekten dat dergelijke tapijten de nummer één manier zijn om PFAS in huizen te verspreiden, wat vooral schadelijk is voor baby’s en peuters. De staat wil dat tapijtfabrikanten niet-toxische en veiligere alternatieven overwegen (6).
 6. Oudere tapijten zijn ook niet veilig: Nieuwe tapijten krijgen hier veel stok achter de deur, maar oude tapijten zijn ook niet per se veilig. Als u een woning met 30 jaar oude tapijten hebt gekocht, wilt u ze misschien verwijderen. Ze kunnen ook giftige chemicaliën zoals VOC’s en ftalaten bevatten. Als het tapijt vlamvertragend of waterdicht is, gebeurt dit meestal via een giftig proces dat het tapijt bedekt met een duurzame maar vervelende coating.
 7. Tapijtruggen zijn gevaarlijk: Naast de tapijtvezels is ook de backing de schuld. Tapijtruggen zijn meestal gemaakt van synthetisch rubber, wat irritatie van de luchtwegen kan veroorzaken, zelfs na weinig blootstelling (7). Bij hogere blootstelling is er de mogelijkheid van zenuwbeschadiging, kanker en hartaandoeningen. Bij een hogere blootstelling werken mensen in fabrieken die bijvoorbeeld styreen produceren.

Top Tip

Wanneer u een tapijt koopt, kunt u vragen dat het 72 uur vóór de installatie wordt gelucht om eventuele dampen te luchten. We raden ook aan om het huis te verlaten terwijl het tapijt wordt geïnstalleerd. Een andere hack is om te vragen dat ze niet-giftige lijmen en lijmen gebruiken.

Feiten over de tapijtindustrie

Hoewel tapijt niet de meest hygiënische of veilige vloerbedekkingsoptie is, brengt de industrie nog steeds een hoop geld op. Laten we eens kijken naar enkele feiten en trends in de branche.

 1. Afmetingen tapijtreinigingsindustrie: De tapijtreinigingsindustrie in de VS is zes miljard dollar waard (8). Er zijn meer dan 34.000 tapijtreinigingsbedrijven met 63.000 werknemers. De twee grootste bedrijven zijn Stanley Steemer International en Blackman Mooring Services.
 2. De industrie is snel gegroeid: In de afgelopen vijf jaar is de tapijtreinigingsindustrie gemiddeld met 3,8 procent per jaar gegroeid. Dit komt vooral door de pandemie die het belang van netheid en goede hygiëne benadrukt.
 3. Tapijt leidt de Amerikaanse vloerenmarkt: Achtenveertig procent van de Amerikaanse vloerenmarkt wordt gedomineerd door tapijten. Ondanks alle grove feiten is het nog steeds een populaire vloerkeuze.
 4. Georgia runt de Amerikaanse tapijtindustrie: Van de top 20 tapijtmerken in Amerika zijn er negen in Georgië. (9). Meer dan 85 procent van de Amerikaanse tapijten wordt gemaakt in Georgië, wat acht miljard dollar oplevert. Georgië is zelfs verantwoordelijk voor bijna de helft van de wereldwijde tapijt- en tapijtverkoop.
 5. Tapijt marktgrootte: Vanaf 2018 was de wereldmarkt 51,9 miljard dollar waard. (10). In 2026 zal dat naar verwachting 73,9 miljard dollar zijn.
 6. Enkele nieuwe trends om in de gaten te houden: Enkele factoren die de tapijtindustrie concurrerender zullen maken, zijn de wens voor duurzame tapijten. Klanten willen ook antimicrobiële tapijten, LED-ingebedde vezels en anti-allergische tapijten.
 7. Van handweefgetouw tot tufting: De originele tapijten werden gemaakt door getalenteerde wevers die handweefgetouwen gebruikten. Tegenwoordig worden tapijten getuft door machines. Hoewel het nog steeds een vervelende taak is, worden tapijten niet meer met liefde met de hand gemaakt.

Beste tapijten voor binnenluchtkwaliteit

Als we je niet voor altijd hebben afgeschrikt van tapijten en je wilt nog steeds tapijten voor hun gezellige luxe ambiance, kies dan voor een niet-giftig tapijt. Ze zullen niet te veel knoeien met uw luchtkwaliteit.

Hier zijn enkele dingen om te overwegen:

 • Zoek naar het Green Label Plus logo: Als een tapijt dit logo heeft, heeft het lagere VOC-niveaus. Dit is een geweldige startplaats, maar het verwijst alleen naar het tapijt – niet naar de achterkant.
 • Vermijd vlamvertragers en andere additieven: De meeste giftige elementen komen van dingen die aan je tapijt zijn toegevoegd. Vermijd tapijten met vlamvertragers, mottenwering, antimicrobiële filters, vlekwerende middelen, antistatische behandeling, ftalaten en vliegas.
 • Zoek naar deze elementen: Zoek naar een tapijt dat niet wordt behandeld. Ongeverfde of organische kleurstof is het beste. Als je voor synthetisch polyester gaat, zorg er dan voor dat het polyethyleentereftalaat (PET) of polytrimethyleentereftalaat (PTT) is, wat veiliger is.
 • Avoid synthetische tapijten: Misschien wilt u uit de buurt blijven van polyester, nylon of polypropyleen tapijten. Ze zijn vervaardigd uit synthetische materialen, waardoor ze automatisch minder milieuvriendelijk zijn.
 • Ga voor natuurlijke vezels: Aangezien u synthetische tapijten moet vermijden, wat is er dan beter? Tapijten gemaakt van wol, biologisch katoen, jute, bamboe, sisal, zeegras of kokos zijn beter voor uw luchtkwaliteit.
  Zeegras en sisaltapijten kunnen ook een gezonde luchtvochtigheid in uw huis handhaven en tegelijkertijd statische elektriciteit voorkomen. Deze natuurlijke materialen gebruiken weinig tot geen pesticiden of meststoffen om te groeien.
 • Kies natuurlijke backings: Overweeg tapijtpads die zijn gemaakt van natuurlijke vezels. Opties hier zijn natuurlijke wol, natuurlijk rubber of natuurlijke latex backings. Natuurlijke steun vermindert de VOS-uitstoot in uw huis. Controleer of de tapijtruggen voldoen aan de normen voor luchtkwaliteitsgarantie.

Veelgestelde vragen

Wanneer is het tapijt uitgevonden?

Een erg lang geleden! We hebben het mogelijk over 3.000 voor Christus.

De eerste tapijten werden gemaakt van schapenwol of geitenhaar om vloeren comfortabeler te maken.

We hebben bewijs van een tapijt in het jaar 500 voor Christus. Het werd gevonden in het graf van een Scythische prins in Siberië.

In Amerika begon de tapijtindustrie in 1791 met de eerste tapijtmolen gelanceerd door William P. Sprague. Hij maakte tapijten voor de Senaat en het huis van George Washington.

Hoe beïnvloeden tapijten het milieu?

Tapijten zijn niet geweldig voor het milieu. Het grootste probleem is het weggooien van het tapijt. Elk jaar belandt ongeveer vijf miljard pond tapijt op stortplaatsen (11). Het duurt honderden jaren voordat tapijten degraderen.

Het andere probleem is dat de meeste vloerbedekking nog steeds van plastic is gemaakt. (12). In commerciële omgevingen is bijna 100 procent van het tapijt gemaakt van plastic. Daarom is het kiezen van natuurlijke vezels zoals wol essentieel.

Een ander probleem is natuurlijk de VOC’s die het tapijt uitstraalt. De meeste tapijten worden behandeld met anti-vlek of vlamvertragende behandelingen gemaakt van giftige chemicaliën. Wanneer dit de lucht in gaat, vermindert dit de luchtkwaliteit om je heen.

Daarom raden we aan om te controleren op het Green Label Plus-logo, dat ervoor zorgt dat het tapijt lagere VOC’s heeft. Het voldoet ook aan het Indoor Air Quality Programme van Californië, het beste in het land.

Milieu Hack

Wil je kiezen voor een tapijt maar ook rekening houden met de milieubelasting, kies dan voor een duurzaam tapijt. Dit is het beste wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw tapijt een paar jaar later niet op een stortplaats terechtkomt.

Verliezen tapijten aan populariteit?

De tapijtindustrie groeit nog steeds wereldwijd, maar het is niet het meest populaire vloertype (13).

Huizen met hardhouten vloeren verkopen voor meer. Kopers en makelaars geven de voorkeur aan een huis met hardhouten vloeren. Het gaat ook veel langer mee; een hardhouten vloer kan bij onderhoud meer dan 50 jaar meegaan.

Aan de andere kant is tapijt veel betaalbaarder dan hardhout en daarom kiezen veel mensen ervoor. Het is ook gezelliger, dus het heeft misschien de voorkeur als je in een koude omgeving woont.

Over het algemeen is tapijt nog steeds vrij populair voor slaapkamers, maar het verliest zijn dominantie in woonruimtes. En het is zeker uit de mode in badkamers en keukens (gelukkig)!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   wanneer voorhuid schoonmaken kind