45 Schokkende hamsterfeiten en statistieken

Hamsteren is een aandoening waar veel mensen mee te maken hebben. Het gaat om het onvermogen om items weg te gooien, het verlangen om items te houden en een gewoonte om dingen te verzamelen en in rommel te leven. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar het veroorzaakt ook stress en beperkt de kwaliteit van leven van een persoon.

Als u meer wilt weten over deze aandoening, hebben we 45 feiten en statistieken die u kunnen intrigeren.

We behandelen feiten over hamsteren in Amerika, hamsteren op geslacht, hamsteren van symptomen en meer.

Inhoudsopgave
 • Belangrijkste feiten en statistieken over hamsteren
 • Statistieken hamsteren in Amerika
 • Hamsterstatistieken per geslacht
 • Hamsterstoornis Symptomen
 • Interessante hamsterfeiten
 • Veelgestelde vragen
 • Deze feiten hamsteren

Belangrijkste feiten en statistieken over hamsteren

 1. Tussen twee en zes perceen aantal mensen in Amerika heeft een hamsterstoornis.
 2. Het hamsteren van dieren komt vaak voor. Mensen hebben de neiging om tientallen, zo niet honderden dieren te houden.
 3. Hamsteren kan in de familie voorkomen – je hebt meer kans om de aandoening te erven als je met een hamsteraar woont.
 4. Hamstersymptomen en -gewoonten verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannelijke hamsteraars hebben het bijvoorbeeld moeilijker om items weg te gooien.
 5. Mannelijke hamsteraars hebben meer kans op angststoornissen, terwijl vrouwelijke hamsteraars meer kans hebben op sociale fobie of lichaamsdysmorfe stoornis.
 6. Ongeveer 40 procent van de mannen en vrouwen met OCS heeft hamstergedrag.
 7. Hamstersymptomen zijn onder meer moeite met het weggooien van bezittingen, angst voor bepaalde items, desorganisatie en afleidbaarheid.
 8. Hamsteren wordt vaak geassocieerd met andere psychische aandoeningen zoals depressie en ADHD.
 9. Traumatische gebeurtenissen zoals de dood of chronische stress kunnen hamsteren veroorzaken.
 10. Hamsteren kan genetisch zijn. Er zijn aanwijzingen dat hamsteren verband houdt met een uniek patroon op chromosoom 14.

Statistieken hamsteren in Amerika

Hamsteren komt wereldwijd veel voor. Maar we gaan kijken naar interessante informatie over hamsteren in de VS. Dit omvat hoeveel mensen het treft, welke soorten mensen en wat de toename van hamstergedrag drijft.

 1. 2,6 procent van de mensen hamstert: Een studie wees uit dat ongeveer 2,6 procent van de mensen een hamsterstoornis heeft (1). Een andere studie wees uit dat het ongeveer zes procent van de Amerikanen treft, wat 19 miljoen mensen zijn.
 2. Bepaalde mensen hamsteren meer: 60-plussers hamsteren meer dan andere leeftijdscategorieën. Bovendien hebben mensen met depressie, angst en andere psychiatrische ziekten meer kans om hamsteraars te zijn.
 3. Het hamsteren van dieren komt vrij vaak voor: Een voorbeeld van hamsteren in Amerika is het hamsteren van dieren. Dit houdt in dat een persoon tientallen of zelfs honderden huisdieren houdt. Dit is niet alleen ongezond, maar ook onveilig voor de dieren.
 4. Hamsteren kan al vanaf 15 jaar beginnen: Amerikaanse studies tonen aan dat hamsteren meestal begint tussen de leeftijd van 15 en 19 jaar. De hamsterneigingen worden erger naarmate een persoon ouder wordt.
 5. Er zijn beoordelingsschalen voor hamsteren: Wanneer men denkt dat een persoon hamsterproblemen heeft, zijn er manieren om te bepalen hoe ernstig ze zijn. Er zijn vier hoofdschalen die Amerika gebruikt. Deze omvatten het gestructureerde interview voor hamsterstoornis, de rommelbeeldbeoordeling, de herziene voorraadvoorraad en het schaalinterview voor hamsterbeoordelingen.
 6. Is hamsteren gekoppeld aan kapitalisme?: Hoewel er nog geen bewijs is, wordt gedacht dat de toename van hamsteren correleert met de Amerikaanse cultuur van consumentisme en hebzucht (2).
 7. Pas sinds kort wordt het serieus genomen: Het is vrij nieuw dat Amerikaanse psychologen, maatschappelijk werkers en onderzoekers hamsteren serieus hebben genomen. Het wordt nu beschouwd als een psychiatrische aandoening.
 8. Hamsteren loopt in de familie: In Amerika wordt gedacht dat hamsteren in de familie voorkomt. Leven met iemand die hamstert, maakt je meer kans om de aandoening te erven.
 9. Meer dan 100 taskforces: In de afgelopen vijf jaar zijn er meer dan 100 taskforces geweest over hamsteren in de Verenigde Staten en Canada. Het personeel is getraind en opgeleid in het herkennen en omgaan met de stoornis.
 10. Hamsteren is gekoppeld aan dakloosheid: In Amerika bleek dat 22 procent van de mensen die met een uitzetting werden bedreigd een hamsterprobleem had. Dit leidt ertoe dat hamsteren een directe link heeft met dakloosheid.
 11. Wat hamsteren mensen?: Alles, behalve de meest voorkomende items zijn boeken, papieren, kleding, foto’s, containers en zelfs voedsel (3).

Hamsterstatistieken per geslacht

Hamsteren is een echt probleem voor mannen en vrouwen. Maar het presenteert zich anders. Deze inzichtelijke feiten en statistieken van hamsteraars werpen licht op de verschillende manieren waarop hamsteren zowel bij mannen als vrouwen voorkomt.

 1. Meer vrouwen zijn misschien hamsteraars dan mannen: De feiten zijn een beetje dubieus. In een onderzoek onder zelf-geïdentificeerde hamsteraars was 78 procent van de zelfverklaarde hamsteraars vrouw (4). Maar in andere studies werden er geen geslachtsverschillen gevonden, wat betekent dat mannen en vrouwen deze aandoening evenzeer hebben.
 2. Mannen kunnen meer moeite hebben met weggooien: Uit een onderzoek bleek dat mannen meer moeite hadden met het weggooien van spullen dan vrouwen. Nog verder vonden vooral mannen met een psychose het moeilijk.
 3. Mannen scoorden hoger op de hamsterschaal: Eerder noemden we een van de hamsterweegschalen die worden gebruikt om te diagnosticerene. Het heet Saving Inventory-revised. Mannen scoren hoger dan vrouwen in deze test.
 4. Mannen hebben specifieke hamsterverenigingen: Studies tonen aan dat bij mannelijk hamsteren de ziekte wordt geassocieerd met agressieve, religieuze en seksuele obsessies (5). Het wordt ook geassocieerd met het controleren van dwanghandelingen. Het controleren van dwanghandelingen houdt in dat je iets herhaaldelijk controleert, zoals een lichtschakelaar die wordt uitgeschakeld of een deur die op slot gaat.
 5. Hamsterverenigingen voor vrouwen: De hamstersymptomen van vrouwen worden eerder geassocieerd met “schizotypische en afhankelijke persoonlijkheidsstoornisdimensies” en lage consciëntieusheid.
 6. Mannen en vrouwen vertonen verschillende symptomen: Mannelijke hamsteraars kunnen ook een angststoornis en tics hebben. Aan de andere kant hebben vrouwen meer kans op sociale fobie, lichaamsdysmorfe stoornis, PTSS of een huidplukstoornis.
 7. Vrouwen, links naar OCD: Vrouwen met een hamsterstoornis hebben een eerder begin van OCD dan vrouwen zonder hamsterstoornissen. De OCD is meestal ernstiger en kan gepaard gaan met een bipolaire stoornis, paniekstoornis, alcohol- en middelenmisbruik en verslaving en eetbuien.
 8. Mannen links naar OCD: Het is gebleken dat het enige verschil tussen een man met OCD en een man met OCD en hamsterstoornis, is een meer voorkomende sociale fobie en symmetrie obsessie.
 9. Mannen, vrouwen en OCD: Een studie wees uit dat 40,4 procent van de mannen en 38,5 procent van de vrouwen met OCS hamstergedrag hebben.
 10. Veel voorkomende hamsterhandelingen: Van de onderzochte mannen en vrouwen omvatten de meest voorkomende dwanghandelingen van hamsteraars het controleren, schoonmaken en bestellen.
 11. Vrouwelijke hamsteraars hebben moeite met het voltooien van taken: 43 procent van de vrouwelijke hamsteraars heeft uitdagingen bij het starten en afmaken van taken. Dit resultaat werd niet gevonden bij mannelijke hamsteraars.
 12. Vrouwen zoeken vaker hulp: Hoewel hamsteren vrijwel net zo vaak voorkomt bij mannen en vrouwen, zijn vrouwen eerder geneigd om hulp te zoeken en te accepteren.

Hamsterstoornis Symptomen

Het kennen van de belangrijkste hamstertekens kan nuttig zijn – en interessant. Spullen verzamelen is niet het allerbelangrijkste. Als je je zorgen maakt over iemand die je kent die een hamsteraar wordt, zijn hier enkele manieren waarop de stoornis zich presenteert.

 1. Moeite met het weggooien van bezittingen: Hamsteraars vinden het super uitdagend om bezittingen weg te gooien, zelfs als ze geen waarde hebben, financieel of sentimenteel. Ze voelen dat ze dat nodig hebben redden de items. Dingen weggooien is schrijnend.
 2. Rommelige en overbelaste gebieden: Hun huis is niet alleen een beetje slordig; het is rommelig en krap. U kunt mogelijk de vloer niet zien of toegang krijgen tot vitale delen van een huis, zoals een wasmachine, kachel of gootsteen.
 3. Beschaamd over hun huis: Hamsteraars schamen zich meestal voor hoe hun leefruimte eruit ziet. Als je merkt dat iemand nerveus of beschaamd is om je zijn huis te laten zien of je rond te laten lopen, kan het een hamsterprobleem zijn.
 4. Angst voor items: Als je een hamsteraar vraagt om iets weg te gooien, kunnen ze extreme angst uiten en zich zorgen maken over het feit dat ze dat item in de toekomst opnieuw nodig hebben.
 5. Ongeorganiseerd en onzeker: Bij het organiseren van een huis, zal een hamsteraar onzekerheid hebben over waar hij dingen moet plaatsen (6). Ze zijn zeer ongeorganiseerd.
 6. Beschermend over items: Hamsteraars vertrouwen niet op andere mensen die hun bezittingen aanraken.
 7. Terugtrekking uit familie: Hamsteraars kunnen zich langzaam terugtrekken uit hun vrienden en familie. Zo leven ze uiteindelijk een geïsoleerd leven.
 8. Cognitieve disfunctie: Veel mensen met een hamsterstoornis hebben ook moeite met besluiteloosheid, perfectionisme, uitstelgedrag, desorganisatie en afleidbaarheid.
 9. Nieuwe dingen aanschaffen of kopen: Zelfs als iemand geen ruimte heeft, zal een persoon met een hamsterstoornis nieuwe dingen blijven verwerven.
 10. Het huis is onhygiënisch: Te veel rommel is onhygiënisch. Als het huis van een persoon onhygiënisch is en er overtollig voedsel, voedselverspilling en afval is, kunnen ze een hamsteraar zijn.
 11. De woning is onveilig: Het huis wordt een onveilige plek. Er zijn brandgevaar en struikelgevaar. De hamsteraar en anderen in huis vinden het buitengewoon schrijnend om andere mensen veilig te houden terwijl ze in huis zijn.

5 stadia van hamsteren

Je hoort misschien over de vijf stadia van hamsteren. Dit verwijst naar de verschillende niveaus van hamsteren, waarbij één zorgwekkend is en vijf ernstig. Dit varieert van rommel zonder op te ruimen tot severe onhygiënische omstandigheden.

Interessante hamsterfeiten

Er zijn nog een paar dingen die we willen delen over hamsteren. Deze extra feiten zijn het vermelden waard. Bovendien zijn ze behoorlijk eye-opening!

 1. Hamsteren wordt geassocieerd met andere psychische aandoeningen: Hamsteren komt zelden naar voren als een enkelvoudige psychiatrische stoornis. Het gaat vaak hand in hand met ernstige depressie, ADHD en een slechte algemene gezondheid (7).
 2. Traumatische gebeurtenissen leiden tot hamsteren: Het is gebruikelijk dat hamsteren begint of verergert na een traumatische gebeurtenis, zoals chronische stress, verdriet of andere belangrijke levensgebeurtenissen.
 3. Er is geen medicatie voor hamsteren: Er zijn geen medicijnen om hamsteren te behandelen, ondanks het feit dat het een psychiatrische stoornis is. Sommige studies hebben echter aangetoond dat serotonerge geneesmiddelen mensen met een hamsterstoornis ten goede kunnen komen. Dit kan het obsessieve spectrum, angst, slapeloosheid en depressieve symptomen kalmeren.
 4. Hamsteren verschilt van verzamelen: Verzamelen houdt in dat je een paar items naar keuze binnen één categorie opslaat, zoals postzegels. Verzamelaars houden de items meestal extreem georganiseerd en ze hebben geen invloed op het dagelijks leven. Hamsteren is het ongeorganiseerd bewaren van spullen die niet waardevol of relevant zijn, zoals kapot speelgoed of papier.
 5. Mensen met verwerkingstekorten hebben meer kans om te hamsteren: Mensen die problemen hebben met planning, probleemoplossing, geheugen, aandacht en organisatie, hebben meer kans om te hamsteren.
 6. Risicofactoren van hamsteren: Belangrijke risicofactoren die verband houden met hamsteren zijn hersenletsel, impulsief winkelen, middelen- en alcoholmisbruik en het Prader-Willi-syndroom (8).
 7. Behandeling voor hamsterstoornis: Als u om hulp vraagt, omvatten behandelingstherapieën cognitieve gedragstherapie of antidepressiva (CGT). CGT is een vorm van gesprekstherapie waarbij een psycholoog je zal helpen begrijpen waarom je hamstert. Ze zullen helpen bij het beheersen van de angst die je voelt wanneer je dingen moet weggooien, wat je kan helpen je huis weer te organiseren.
 8. De prognose voor hamsteren is slecht: Zelfs na CGT zijn de resultaten slecht. Hoewel de behandeling tijdelijk nuttig is, worstelen veel mensen nog steeds met hamsteren en de impact ervan op hun dagelijks leven. Hamsteren kan van invloed zijn op het vermogen van een persoon om te koken, schoon te maken, te slapen en zichzelf te wassen.
 9. Hamsteren brengt complicaties met zich mee: Hamsterstoornis heeft veel risico’s. Dit omvat een struikel- of valrisico, letsel door bekneld te zitten onder items, onhygiënische leefomstandigheden en brandgevaar. Het kan ook bijdragen aan familieconflicten, eenzaamheid, slechte werkprestaties en uitzetting uit huurwoningen.
 10. Hoe een persoon te helpen met hamsteren: Het schoonmaken van iemands huis zal niet helpen. Blijf hulp bieden totdat de persoon het accepteert, maar stop elke keer dat ze van streek raken. Blijf empathisch, werk samen met een vertrouwd team en behandel het niet als een grappig probleem.
 11. Hamsterstoornis kan genetisch zijn: Er zijn aanwijzingen dat een dwangmatige hamsterstoornis is gekoppeld aan een uniek patroon op chromosoom 14. (9). Dit geldt vooral voor mensen die familieleden hebben die hamsteren. Voor mensen die geen familieleden hebben die hamsteren, is er een koppeling met chromosoom drie.

Veelgestelde vragen

Welk percentage hoarders is wit?

Dat is heel moeilijk te zeggen. In de meeste onderzoeken is 90 procent van de deelnemers witte mensen (10). Dit maakt het bijna onmogelijk om te concluderen welk percentage van de totale hamsteraars wit is. Het maakt het ook een uitdaging om de symptomen en behandeling voor mensen van kleur te kennen.

De algemene demografie is moeilijk te begrijpen, maar hopelijk zullen toekomstige studies een meer diverse pool van deelnemers omvatten.

Wat is de gemiddelde leeftijd van een hamsteraar?

In de meeste studies is de gemiddelde leeftijd van de deelnemers 50. Hamsterneigingen komen echter vroeg in het leven voor, rond de leeftijd van 15 jaar. De gemiddelde leeftijd van degenen die een behandeling zoeken, is ongeveer 50 jaar oud. Dit betekent dat mensen al tientallen jaren aan de aandoening lijden voordat ze om hulp vragen.

Wat is het verschil tussen rommel en hamsteren?

Rommel is een hamstersymptoom, maar je kunt rommel hebben zonder een hamsteraar te zijn.

Hamsteren is per definitie veel ernstiger dan rommel. Je kunt een beetje rommel hebben, maar hamsteren impliceert dat de rommel buitensporig, onhandelbaar, vies en onveilig is. Mensen die hamsteren, zullen problemen hebben om items kwijt te raken, wat stress en angst kan veroorzaken.

Hamsteren is ook een psychische stoornis die net zo ernstig is als depressie of angst. Hamsteraars hechten een sentimentele waarde aan al hun items, zelfs als ze niets waard zijn.

Aan de andere kant is rommel meestal een ruimte van het huis die nog niet is georganiseerd. De meeste mensen met rommel kunnen het organiseren en items weggooien die ze nog niet nodig hebben. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door een persoon die net naar een nieuwe plek verhuist en nog geen kans krijgt om op te ruimen.

Andere voorbeelden van rommel zijn stapels wasgoed die nog niet zijn opgevouwen, onvoltooide projecten of boeken die momenteel worden gelezen. Hoewel rommel een probleem is, vereist het niet altijd onmiddellijke of ernstige interventie.


Deze feiten hamsteren

Stop deze hamsterfeiten en statistieken opzij en houd ze in gedachten. Je weet nooit wanneer ze van pas kunnen komen. Je kunt misschien hamsterneigingen herkennen in jezelf of iemand die je kent.

Vergeet niet dat hamsteren een psychiatrische stoornis is en met empathie en sympathie moet worden behandeld. Neem contact op met een arts als je hulp nodig hebt, omdat cognitieve gedragstherapie en antidepressiva kunnen helpen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?