Bedwantsbeten behandelen

Iedereen kan op een gegeven moment bedwantsen tegenkomen. Want bedwantsen worden nu niet alleen in klassieke accommodaties aangetroffen, maar ook in veel openbare ruimtes zoals vliegtuigen, bibliotheken en scholen. Dit bericht gaat over hoe je bedwantsbeten kunt behandelen.

Voordat u drastische maatregelen neemt, moet u er eerst voor zorgen dat het überhaupt bedwantsbeten zijn. Elke persoon reageert echter anders op bedwantsbeten.

Sommigen merken ze nauwelijks op, anderen worstelen met ernstige jeuk en in zeldzame gevallen kan er ook een sterke allergische reactie optreden. Vooral in het laatste geval is een (spoed)bezoek aan de huisarts onvermijdelijk.

Meestal bevinden de bedwantsbeten zich in een rij met afstanden van enkele centimeters. Om deze reden spreekt men ook van een zogenaamde “bedwantsenstraat”.

Na de beten kunnen er een paar dagen verstrijken voordat de reacties zichtbaar worden op de huid.

Bedwantsbeten-Bali
Zo zag mijn arm eruit na een bedwantsaanval ’s nachts in Indonesië. Helaas was het niet alleen mijn arm, maar mijn hele lichaam zat vol met bedwantsbeten.

Meer foto’s met bedwantsbeten en de bedwantsen zelf vind je hier. In het artikel Bedwantsen herkennen vind je veel aanwijzingen die je kunt gebruiken om een mogelijke bedwantsbesmetting te bepalen.

Als je daadwerkelijk bedwantsen vindt, kun je het ongedierte het snelst kwijtraken met behulp van een verdelger. Als alternatief kunt u zich ook aan de taak wijden, waarbij u op een paar dingen moet letten (artikel bestrijd bedwantsen).

In één oogopslag: Mijn persoonlijke favoriet voor het snel verlichten van de jeuk van bedwantsbeten / steken is momenteel een steekgenezer. In de tussentijd pak ik het op elke reis in als voorbereiding op mogelijke bedwantsen.

Lees ook:   Dettol - Schoonmaakdoekjes - Power & Fresh - Kersenbloesem - 4 x 80 stuks - Voordeelverpakking

Laatste update van prijzen op 1.11.2022 / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API / Affiliate Partner Links

Bedwantsenbeten behandelen: welke middelen zijn er?

Er zijn een paar verschillende remedies die kunnen worden gebruikt om bedwantsbeten te behandelen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de informatie op de bijsluiter of van de voorschrijvende arts.

Over het algemeen is het vooral belangrijk dat u de bedwantsbeten niet zoveel mogelijk krabt – zelfs als het moeilijk kan zijn. Als u dit doet, kunt u verdere secundaire infecties oplopen. Een koude douche kan wonderen doen. Zelf plak ik de getroffen gebieden graag af met een pleister voor zeer jeukende insectenbeten, zodat ik ze niet meteen kan krabben.

Soms zag het er ontzettend grappig uit als het hele lichaam voorzien is van pleisters. Maar het heeft me op de een of andere manier veel geholpen vanuit een psychologisch oogpunt.

Bovendien worden enkele van de volgende middelen gebruikt om bedwantsbeten te behandelen:

a) Fenistil gel

Fenistil staat bekend om zijn kalmerende middelen voor insectenbeten. Naast bedwantsbeten, muggenbeten & Co., kunt u deze gels over het algemeen gebruiken op jeukende en brandende huid.

Laatste update van prijzen op 28.10.2022 / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API / Affiliate Partner Links

b) Aloë vera crème

Aloë vera bevat veel antibiotica en antischimmelmiddelen. Hiermee kunt u infectie voorkomen door in het beste geval de bedwantsbeten te krabben. Gebruik idealiter een 100% aloë vera crème.

Lees ook:   15 Beste luchtzuiverende planten voor schonere binnenlucht

Laatste update van prijzen op 28.10.2022 / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API / Affiliate Partner Links

c) Hydrocortison anti-jeuk crème

Een crème met hydrocortison of cortison kan worden gebruikt voor ontstekingen of zeer jeukende bedwantsbeten. Lage doses crèmes kunnen zonder recept worden gekocht. Voor crèmes met een hoger hydrocortisongehalte heeft u een recept nodig van de arts die u vertrouwt.

Laatste update van prijzen op 28.10.2022 / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API / Affiliate Partner Links

d) Steekgenezer

Sinds enige tijd zijn er ook de zogenaamde steekgenezers. Dit zijn prachtige apparaten in penvorm, die jeuk bestrijden door middel van warmte. Door het contactoppervlak van een beet op een bedwantsbeet te plaatsen, wordt het korte tijd verwarmd tot een temperatuur van iets meer dan 50 graden Celsius.

Dit is voldoende om de geïnjecteerde eiwitten van de bedwantsen zoveel mogelijk te stoppen en een deel ervan te ontbinden. Daarna begint meestal de opluchting. van jeuk en zwelling. Het geheel is een beetje pijnlijk, maar de temperatuur is zo gekozen dat je geen brandwonden kunt krijgen.

Laatste update van prijzen op 11.10.2022 / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API / Affiliate partner links

e) Antihistaminica bij allergische reacties

In het geval dat u een allergische reactie zou moeten ervaren als gevolg van bedwantsbeten, kunt u de symptomen verlichten met anti-allergische middelen (antihistinemijnen). Het is essentieel om de informatie op het etiket van de verpakking in acht te nemen. Vooral bij een (onverwachte) allergische reactie moet je te direct een arts raadplegen.

Lees ook:   Dettol - Floor Wipes Lemon & Lime - Vloerdoekjes - 75 Stuks - Voordeelverpakking

Er zijn zeker enkele andere middelen waarmee u bedwantsbeten kunt behandelen. Ik zal deze lijst daarom steeds opnieuw bijwerken. Als je iets anders kunt bedenken dat helpt, stuur me dan een kort mailtje naar info (at) bettwanzenproblem.de 🙂

De belangrijkste artikelen over bedwantsen in de serie artikelen: