Bedwantsen bestrijden met kou: nuttig of niet?

Onlangs kreeg ik een vraag over kou en bedwantsen. Tegelijkertijd greep ik dit aan als een kans om het onderwerp van het bestrijden van bedwantsen met kou te onderzoeken volgens de huidige wetenschappelijke bevindingen. Hoe vaak het juiste antwoord is: het hangt ervan af.

In het geval van bedwantsen en hun vermogen om te overleven tegen kou op factoren zoals:

  • Temperatuur
  • duur van de blootstelling aan koude temperatuur,
  • type bedwants,
  • of zij al dan niet rechtstreeks aan de kou worden blootgesteld,
  • re.a.

Omdat dit in de praktijk natuurlijk weinig helpt, heb ik een paar fragmenten verzameld met links naar de onderzoeken.

In één oogopslag: bedwantsen vs. koud

  • Bedwantsen overleven temperaturen boven (warmer) van -12 graden Celsius voor een zeer lange tijd
  • Bedwantsen verdragen kou beter dan warmte
  • 100% sterftecijfer na 80u bij -16 graden volgens Olson, Stephen, Kells, Morin &Wang (2013)
  • Vriezers moeten daarom minstens deze temperatuur bereiken en een overeenkomstig volume meenemen (een paar suggesties hiervoor verderop op deze pagina)

Drie studies over bedwantsen hun koudetolerantie

1) Studie naar temperatuurtolerantie van bedwantsen door Benoit, Lopez-Martinez, Teets, Philips en Denlinger (2009)

Volgens deze studie is het onderkoelingspunt voor bedwantsen ongeveer -20 graden Celsius. Bovendien zeggen de auteurs dat alle bedwantsen stierven tijdens een direct contact van een uur bij -16 graden Celsius. Het is belangrijk dat het een direct contact is.

Bedwantsen verdragen niet lang vriesomstandigheden en sterven bij temperaturen met een kortere periode vanaf -16 graden Celsius.

Als bewijs is hier ook een origineel citaat uit de studie:

“Hoewel het onderkoelingspunt (SCP) van de bedwantsen ongeveer -20 °C was, werden ze allemaal gedood door een directe blootstelling van 1 uur aan −16 °C. Deze soort kan dus geen bevriezing verdragen en wordt gedood bij temperaturen ver boven zijn SCP.

De studie is momenteel gratis online beschikbaar en kan worden gelezen:

Lees ook:   HG tegelreiniger glans Geconcentreerde dweilreiniger

2) Studie over koudetolerantie van bedwantsen door Olson, Stephen, Kells, Morin &Wang (2013)

In deze wetenschappelijke studie stelden wetenschappers bedwantsen gedurende verschillende tijden bloot aan koude temperaturen. Op deze manier wilden ze bepalen hoe de koudetolerantie en het sterftecijfer van de verschillende levensfasen van bedwantsen worden gevormd. Dus bijvoorbeeld ook van bedwantseieren en nimfen en niet alleen de volwassen bedwantsen.

In tegenstelling tot de eerste studie hebben de auteurs van deze publicatie het onderkoelingspunt voor alle bedwantsenstadia bepaald voor het bereik tussen −21,3°C en −30,3°C. De bedwantseieren konden de koudste temperaturen overleven.

Volgens statistische evaluatie (probitmodel) hebben ze de dodelijke temperatuur bepaald op -31,2 °C voor alle bedwantsstadia, waaronder ze zeker doodvriezen. Bij temperaturen die warmer waren dan deze waarde, was de overlevingskans afhankelijk van de temperatuur en de blootstellingstijd.

Bij temperaturen van −12°C of warmer overleefden de bedwantsen de kou zelfs met een permanente suspensieperiode van een week. Maar bij temperaturen van −16°C gedurende een periode van 80 uur kwam in deze studie een sterftecijfer van 100% van de bedwantsen voor.

Nogmaals, ik koos een geschikte offerte uit voor het kernresultaat:

“Uit deze studie bleek dat bedwantsen minder vatbaar waren voor vriestemperaturen dan eerder gemeld. Benoit et al. (2009) rapporteerden −16°C gedurende 1 uur; en Naylor en Boase (2010) verwezen naar −17°C gedurende 2 uur. In onze studie overleefden bedwantsen lagere temperaturen, waarbij eieren overleefden in kortetermijnblootstellingen (LLT) tot temperaturen zo laag als -25 ° C (fig. 2). Wanneer de tijd werd overwogen, trad 100% sterfte van bedwantsen op na 80 uur bij −16 °C (fig. 4).

Als gevolg hiervan kon deze studie de resultaten van 1 (1 uur bij -16 graden) niet bevestigen. In plaats van een uur was nu 80 uur bij -16 graden nodig om alle bedwantsen in verschillende stadia te doden.

Lees ook:   Bosch Unlimited 8 BCS82MAT14

Deze studie is momenteel ook gratis online beschikbaar en kan worden gelezen:

Bedwantsen Kaelte
Bedwantsen koud: citaat uit de studie van Olsen et al.

3) Studie over stresstolerantie van bedwantsen door Benoit (2011)

In deze studie concludeerde Joshua B. Benoit dat bedwantsen van alle stadia binnen een uur sterven bij temperaturen onder -16 tot -18 °C.

“Oplichtertinuale blootstelling van bedwantsen, eieren en mobiele stadia, aan temperaturen onder het vriespunt en kortdurende blootstelling (= 1 uur) aan temperaturen onder −16 tot -18 °C resulteert in sterfte. De bovenste thermische limiet voor kortdurende blootstelling van eieren, nimfen en volwassenen ligt tussen 40-45 ° C voor de gewone (Cimex lectularius) en tropische (C. hemipterus) bedwantsen.

Dit resultaat kon echter niet worden bevestigd in de eerder genoemde studie. De reden hiervoor kan afwijkende testomstandigheden zijn, het type bedwants dat is getest of iets anders. Dus als u aan de veilige kant wilt zijn, moet u verdachte objecten langer bewaren bij temperaturen van -16 °C of lager (80 uur).

Deze studie is momenteel ook gratis online beschikbaar en kan worden gelezen:

Evaluatie: Bedwantsen bestrijden met kou

Zelfs als de studies enigszins verschillen met hun resultaten, blijft de volgende bevinding: bedwantsen verdragen kou slechts tot een bepaald punt en sterven uiteindelijk.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een vriezer/kist niet koud genoeg is gezet, en bedwantsen daardoor hebben overleefd. Bedwantsen overleven immers zelfs na een week suspensie, wanneer de temperatuur -12 graden of warmer was. Maar volgens de studie van Olson et al. in 2013 (nr. 2), waren ze in staat om een 100% sterftecijfer te bepalen na 80 uur bij -16 graden.

Over het algemeen heb ik dat al vaker gelezen. Bedwantsen verdragen kou beter dan warmte. En als enige maatregel tegen bedwantsen is koude behandeling naar mijn mening niet voldoende. Bijna elke maatregel werkt het beste in combinatie met een paar andere. (Leestip: Middelen tegen bedwantsen in een gedetailleerde vergelijking)

Lees ook:   Rowenta Silence Force RO7691

Omdat bedwantsen zich op veel plaatsen kunnen verbergen, zou je ook veel verschillende maatregelen moeten nemen (behandel matrassen, matrashoezen om te beschermen tegen bedwantsen / mijten, onderzoek + behandel bedframe, rust indien nodig bedpalen uit met bedwantsbarrières en verplaats het bed van de muur. Stoom reinig alle tapijten /textiel, behandel hoeken, openingen, scheuren, kleinste schuilplaatsen, bijv. diatomeeënaarde, enz., Behandel alle objecten). En herhaal alles een paar keer, omdat bijvoorbeeld een paar eieren ergens kunnen hebben overleefd, en controleer met een monitoring.

Wanneer heeft kou zin tegen bedwantsen?

Bijvoorbeeld als er een vermoeden is van een bedwantsbesmetting na een reis en de inhoud van de koffer of rugzak uit voorzorg moet worden ingevroren vanwege bedwantsen. Of als bepaalde items moeten worden bevrijd van mogelijke bedwantsen in een uitgebreidere bestrijdingsactie.

De volgende vriezers zouden hiervoor geschikt kunnen zijn (min. -16 graden, groot volume voor bijvoorbeeld rugzakken):

Laatste update van prijzen op 1.11.2022 / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API / Affiliate Partner Links

Het is echter belangrijk om de werkelijke temperatuur van de vriezer te controleren. Want als de lage temperaturen niet worden bereikt, is de kans groot dat bedwantsen of vooral bedwantseieren het hadden kunnen overleven.

Bovendien moeten de items in zakken worden verpakt. Omdat het inpakken van een voorwerp voordat het in een vriezer wordt bewaard, het ook enigszins beschermt tegen condensatie of schade veroorzaakt door vocht.

De belangrijkste artikelen over bedwantsen op deze blog in het overzicht: