Zijn motten gevaarlijk? Bijten ze?


een close-up van de kop van een mot

Omdat motten breed leven in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk, zijn veel mensen bekend met hun verzwarende activiteiten. De meeste mensen kunnen zich verhouden tot de teleurstelling van het vinden van dode mottenlarven in een bloembus of mottengaten in een favoriete deken, set gordijnen of wollen trui.

Motten zijn zeker hinderlijk, maar zijn er soorten motten die gevaarlijk zijn? We weten immers dat ze vaak rond huizen vliegen waar ze niet gewenst zijn! Kunnen motten bijten? Doen ze schade aan dingen naast kleding, tapijten of voorraadkasten? Gelukkig is dat waar we het hier over hebben.

Zijn motten gevaarlijk voor de mens?

Hoewel het waar is dat in wezen elk type stof gemaakt met natuurlijke materialen gevoelig is voor kleding en tapijtmottenschade, zijn motten meestal niet gevaarlijk voor mensen. Sommige mottenlarven kauwen kleine gaatjes door natuurlijke vezels (wol, zijde, enz.) na het uitkomen. Andere mottenlarven voeden zich met droge goederen en laten veel afschuwelijk bewijs achter. Toch zijn motten in de meeste gevallen niet schadelijk voor je gezondheid.

een Case-Bearing Clothes Moth Larvae op een wollen stof

Dat gezegd hebbende, zijn er een paar zeldzame maar onwaarschijnlijke uitzonderingen op deze regel, en laten we benadrukken dat dit geen pestilent motten of mottenlarven zijn die je in je huis vindt. De uitzonderingen hebben betrekking op mottenrupsen die steken, en volwassen motten die mild giftig zijn als ze worden ingenomen, en het Calyptra-geslacht van motten.

Zijn motten giftig?

Over het algemeen niet. Motten zijn niet giftig. Slechts een paar soorten motten of vlinders zijn giftig. Zelfs dan zijn de meeste alleen gevaarlijk als ze worden ingenomen. Dit betekent dat om schade te lijden door een dergelijke mot, je er een (of meer dan één) zou moeten eten. Daarom, als u per ongeluk een mot inneemt, hoeft u waarschijnlijk niet in paniek te raken.

De enige motten die giftig zijn, zijn degenen die giftige planten als larven eten. Vervolgens blijven de gifstoffen die ze binnenkrijgen als volwassenen in hun lichaam. Dit soort motten zijn over het algemeen nog maar licht giftig. Dus om nadelige effecten te ondervinden, zou je ze in grote hoeveelheden moeten eten.

We moeten ook vermelden dat sommige soorten mottenlarven / rupsen gevaarlijk zijn. Meestal zijn giftige motrupsen stekelig, felgekleurd, wazig of gestreept. Ook zijn vlinderrupsen vaker giftig dan mottenlarven/rupsen. Bovendien kan geen enkele bekende mottenrups (of volwassen) soort het menselijk leven in gevaar brengen.

Lees ook:   Doucheputje verstopt? 5 tips om de afvoer te ontstoppen

Bijten motten?

Meestal niet. Motten en vlinders bijten niet. Beide insecten zijn ingedeeld in vergelijkbare volgordes (Lepidoptera), en de meeste zijn onschadelijk voor mensen. Bovendien steekt de overgrote meerderheid van de motten niet. Volwassen motten hebben niet eens wat we zouden herkennen als monden.

Dat gezegd hebbende, motten en vlinders moeten het leven als larven beginnen. Deze larven (rupsen) hebben zeker monden, die ze gebruiken om gaten in kleding te kauwen of door droge goederen te eten.

Naarmate mottenlarven / rupsen ouder worden en volwassen worden, beginnen hun kleine monden te atrofiëren en verdwijnen. Wanneer volwassen, volwassen motten bezitten een lange, sterk gevormde opening die ze gebruikten om nectar te drinken van bloemen en vruchten. Om deze reden zijn bijna alle soorten volwassen motten fysiek niet in staat om mensen te bijten.

Toch zullen sommige rupsen bijten, terwijl anderen kunnen steken. Het hangt allemaal af van het type mottenlarven. Momenteel zijn er ongeveer 160.000 soorten motten in de wereld. Slechts ongeveer 150 van deze soorten kunnen echter steken. In de Verenigde Staten kunnen ongeveer 50 soorten rupsen een pijnlijke steek veroorzaken.

Welke motten zijn gevaarlijk?

Dus zijn er motten die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen? Ja, maar slechts een beetje, en zeker niet de pestilent soort die je in je huis vindt, zoals Clothes Moths, Carpet Moths en Pantry Moths. Opmerkelijke uitzonderingen op de “onschadelijke” regel zijn motten uit het geslacht Calyptra, mottenlarven die steken en motten die zich voeden met giftige planten in het larvale stadium.

Calyptra-motten zijn ook bekend als fruitpiercing of vampiermotten. Het mottenstro van dit insect, ook wel een proboscis genoemd, heeft kleine uitsteeksels die de huid kunnen binnendringen. Dit soort motten zijn inheems in Azië, Afrika en sommige gebieden in Europa. De meeste van deze motten geven er de voorkeur aan om hun stekelige proboscis te gebruiken om nectar uit fruit te halen.

Veelgestelde vragen over motten en of ze u kunnen schaden

Zijn motten gevaarlijk in huizen?

een kledingmot (Niditinea fuscella)

Over het algemeen niet. Motten zijn niet gevaarlijk in uw huis. De meeste motten die huizen binnenvliegen zijn kleding- en tapijtmotten, gewone molenaars of pantrymotten. Geen van deze soorten motten zijn giftig, hebben steken of kunnen schade toebrengen aan mensen in het algemeen. Kleding- en tapijtmotten en voorraadkastmotten produceren echter beide zeer destructieve larven. Hoewel ze niet gevaarlijk zijn voor mensen, kunnen deze larven kleding ruïneren of door uw droge goederen eten.

Lees ook:   26 Schimmel Feiten en Statistieken

Wat gebeurt er als een mot je huid raakt?

Pestilent Motten zijn veilig om aan te raken, maar sommige soorten motten hebben stekelige haren die zich in je huid kunnen nestelen als je ze aanraakt. Deze kleine haartjes zijn onschadelijk, maar kunnen een allergie-achtige reactie veroorzaken die vergelijkbaar is met netelroos. Deze agitatiereactie kan gepaard gaan met een stekend, jeukend of branderig gevoel. Zie het als het aanraken van glasvezelisolatie, maar dan milder. Toch veroorzaken de meeste motten geen irritatie van de huid wanneer ze worden aangeraakt, tenzij je al een soort reeds bestaande allergie hebt. Dus hoewel het aanraken van motten je waarschijnlijk helemaal geen problemen zal opleveren, is het waarschijnlijk beter om het te vermijden.

Is het OK om een mot aan te raken?

Het hangt af van het type mot, maar de meeste van hen, waaronder kleding, tapijt en pantry-motten zijn onschadelijk. Als u niet zeker bent over de soort mot, raak ze dan niet aan, want zoals hierboven vermeld, irritatie is mogelijk. Ook kan de mot worden blootgesteld aan enige schade. Wanneer je een mot aanraakt, vallen de delicate schubben op zijn vleugels eraf. Dit kan problematisch zijn.

Soms komen kinderen (en zelfs volwassenen) grote, mooie motten tegen in tuinen. In veel gevallen zijn deze ingewikkeld gevormde motten geweldige bestuivers en zullen ze geen problemen veroorzaken in uw huishouden. Met gedurfde patronen kunnen motten zoals de Actias luna (Luna Moth) verleidelijk zijn om op te pakken. Deze motten zijn echter zeer delicaat. Je moet dus voorkomen dat je ze aanraakt.

een close-up van de geschubde vleugels op een kledingmot

Kunnen motten je ziek maken?

Theoretisch zou het eten van een insect je ziek kunnen maken onder de juiste omstandigheden. Normaal gesproken zou het per ongeluk eten van een mot (stel dat je op een motor reed of een deken uitschudde en je er per ongeluk een inslikte) je geen schade berokkenen. Tenzij u grote hoeveelheden motten binnenkrijgt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Zelfs als je er een gewoonte van zou maken om motten te eten (waarom zou je?), zijn de meeste soorten niet giftig.

Zijn motten in huis een probleem?

Kleding en tapijtvlinderlarven kunnen uw dure kleding beschadigen. Het zou dus het beste zijn als u voorkomt dat ze uw huis binnenkomen. Op dezelfde manier maakt Pantry Moths een maaltijd van uw niet-verzegelde droge voedselspullen en dierenvoeding. Volwassen motten leggen eieren, die uitkomen in destructieve larven. Als zodanig is nachtvlinderpreventie in alle stadia de beste oplossing als u uw favoriete outfits en uw voedsel mottenvrij wilt houden. Het plaatsen van Mottenvallen in uw huis zal de volwassen mannelijke motten aantrekken en helpen de broedcyclus te doorbreken.

Lees ook:   Samsung Jet 75 Pro

Kun je motten in huis laten?

Hoewel kledingtapijt en voorraadkastmotten niet gevaarlijk zijn, moet je er nog steeds alles aan doen om een besmetting te voorkomen. Als u bewijs van deze motten in uw huis ontdekt, lost u het probleem meteen op door Moth Traps te plaatsen waar u vermoedt dat er motten aanwezig zijn. Niets is immers erger dan kleding uit de opslag te trekken om ze mot-opgegeten en beschadigd te vinden. Het vinden van Clothes Moth Larvae in je kledingkast kan ook een vreselijke en teleurstellende ervaring zijn. Omdat mottenlarven zo destructief zijn, is het het beste om maatregelen te nemen om ze zo snel mogelijk te voorkomen.

Hoe motten uit het huis te houden?

Het kan moeilijk zijn om te voorkomen dat motten uw huis binnenkomen. Als zodanig zullen mottenafschrikmiddelen helpen voorkomen dat motten in de eerste plaats in uw huis willen komen.

Hier zijn een paar dingen die u kunt doen om uw huis minder aantrekkelijk te maken voor motten:

  • Houd deuren en ramen zonder schermen gesloten wanneer mogelijk.
  • Vermijd het laten branden van felle lichten ’s nachts in de lente- en zomermaanden.
  • Gebruik sprays om tapijten en meubels van natuurlijke vezels nat te maken.
  • Bewaar stoffen en bont in verzegelde plastic dozen met mottenafschrikmiddelen of sachets.
  • Hang anti-mottenzakjes met kruiden zoals tijm, lavendel, kruidnagel, ceder en munt
  • Kies voor cederhout in je kasten of opbergkisten.
  • Leg alleen schone kleren terug in je kast
  • Gebruik mottenballen of voor een natuurlijk alternatief Moth Traps

  • Bewaar recent gedragen kledingstukken op een hanger en lucht ze 24-48 uur buiten de kast voordat je ze opbergt
  • Droogvoer bewaren in afgesloten verpakkingen

gedroogde levensmiddelen in verzegelde verpakkingen

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.